ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Κάτω από ένα δολάριο το μεροκάματο για 1,37 δισ. εργαζόμενους!

Να παραγραφεί άμεσα το χρέος των φτωχών χωρών ζητά η ΠΣΟ, με αφορμή τη σημερινή επέτειο

Από διαμαρτυρία της ΠΣΟ έξω από τα γραφεία του ΠΟΕ (Ιούνης 2007), με αίτημα την παραγραφή των χρεών των φτωχότερων χωρών
Από διαμαρτυρία της ΠΣΟ έξω από τα γραφεία του ΠΟΕ (Ιούνης 2007), με αίτημα την παραγραφή των χρεών των φτωχότερων χωρών
Την τεράστια συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων, την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε μεγάλη φτώχεια, καταγγέλλει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας και απαιτώντας την άμεση παραγραφή του χρέους των φτωχών χωρών σε Αφρική - Ασία - Λατινική Αμερική.

Χαρακτηριστικό του πόσο ραγδαία βαθαίνει η οικονομική ανισότητα ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης είναι ότι, όπως σημειώνει η ΠΣΟ, τον 21ο αιώνα:

  • 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα.
  • Κάθε 3,6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από την πείνα και συνήθως είναι παιδί κάτω των πέντε ετών.
  • Η πείνα απειλεί καθημερινά τις ζωές 60.000 παιδιών σ' όλον τον κόσμο.
  • Μόνο ένα στα τρία παιδιά πηγαίνει σχολείο σε κανονική βάση και 250 εκατομμύρια εξαναγκάζονται να δουλεύουν μέσα στις χειρότερες συνθήκες.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, τις ΗΠΑ, 50 εκατομμύρια ανθρώπων κάτω των 65 δεν έχουν καθόλου κοινωνική ασφάλιση, ενώ τα κέρδη των λίγων μεγαλώνουν περισσότερο. Τετρακόσιοι Αμερικανοί πολίτες έχουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από το εισόδημα 33 εκατομμυρίων εργατών στην ίδια χώρα». Μάλιστα, «για να γίνει αντιληπτή ολόκληρη η εικόνα, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι 1,37 δισ. άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο έχουν κάποιο είδος δουλιάς, αλλά είναι παγιδευμένοι στη φτώχεια επειδή κερδίζουν λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα. Το ποσοστό της παγκόσμιας ανεργίας έχει φτάσει τώρα το 6,3% των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων και ο αριθμός των ανέργων έχει φτάσει στο ρεκόρ των 195,2 δισ., ελαφρώς πιο ψηλά από ό,τι το 1996...».

Η ΠΣΟ καλεί όλα τα συνδικάτα του κόσμου να δράσουν μαζί, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών. Να αναπτύξουν δράση ενάντια στα αντεργατικά σχέδια των πολυεθνικών, ενάντια στη δικτατορία των μονοπωλίων.

Στοιχεία που εξοργίζουν

Τα στοιχεία του ΟΗΕ, για το 2006, δείχνουν πως καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρχει στην υποκρισία των εκμεταλλευτών, αλλά μόνον οργή και αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση που γεννά τη φτώχεια. Πέρυσι πέθαναν από την πείνα πάνω από 28.000 άνθρωποι, 850 εκατ. άνθρωποι (ανάμεσά τους 146 εκατ. παιδιά) έπασχαν από χρόνια πείνα, 2,6 δισ. άνθρωποι επιβίωναν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα. Επίσης 113 εκατ. παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στην Παιδεία, ενώ 50 εκατ. ήταν φορείς του AIDS και την ίδια ώρα δε διέθεταν τα μέσα για οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού - κάτοικοι της Ευρώπης και των ΗΠΑ - κατέχει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το πλουσιότερο 10% κατέχει το 85% του παγκόσμιου πλούτου! Αντίθετα, το φτωχότερο 50% έχει στην κατοχή του σχεδόν το 1% του παγκόσμιου πλούτου. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτη του πανεπιστημίου Western Ontario του Καναδά και παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει πως το 22% ζει κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, το οποίο ωστόσο υπολογίζεται με κριτήρια πολύ χαμηλότερα από τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Το ποσοστό φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες (20,9%), στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών (27,9%) αλλά και στους νέους μεταξύ 16 και 24 ετών (22,7%). Τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας υπάρχουν στην Ηπειρο (37%) και τη Στερεά Ελλάδα (32%), ενώ - με βάση τον πληθυσμό - το 40% των φτωχών διαμένει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΗΥΚΥ
Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Κατηγορηματικό «όχι» χτες από το ΚΚΕ, στο νομοσχέδιο εκχώρησης στον ιδιωτικό τομέα της μηχανοργάνωσης των ασφαλιστικών ταμείων που συζητήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Με το νομοσχέδιο «εναρμονίζετε την πολιτική σας με τις στοχεύσεις που έχετε συνολικά για την κοινωνική ασφάλιση», τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, προσθέτοντας ότι «είναι ενταγμένο σε μια γενικευμένη λογική ιδιωτικοποιήσεων».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία το Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ - ο μέχρι τώρα δημόσιος φορέας μηχανοργάνωσης των ταμείων) απέτυχε επειδή «είχε στοιχεία δημόσιου χαρακτήρα», τόνισε πως «το θεωρούμε λαθεμένη άποψη», διατυπώνοντας το ρητορικό ερώτημα του «ποιος άφησε πίσω τον οργανισμό; Δεν το άφησαν πίσω οι κυβερνήσεις;». Ο Γιώργος Μαυρίκος ανέφερε ακόμη ότι με το νέο φορέα δημιουργούνται «σοβαροί κίνδυνοι για τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων» αφού θα επιτραπεί «πρόσβαση σε ιδιώτες και σε ιδιωτικά νοσοκομεία».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ σχολίασε την αντιπαράθεση που διεξήχθη μεταξύ των εισηγητών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το άρθρο που αφορά την παράταση στις ρυθμίσεις χρεών προς το ΙΚΑ για τις ΑΕ: «Θεωρούμε ανούσιο αυτόν το διαγκωνισμό» σημείωσε, θυμίζοντας ότι «οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν ρυθμίσεις 6 φορές», ενώ «η κυβέρνηση έκανε ρύθμιση χρεών την προηγούμενη εβδομάδα». Οπως είπε, «με αυτές τις πολιτικές είναι γνωστό ότι η ετήσια εισφοροδιαφυγή ήταν 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2006»!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ: Κάλεσμα συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενάντια στους δημάρχους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Η παράσταση θα γίνει την Παρασκευή 19 Οκτώβρη και ώρα 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ντιβάνι» (Καβούρι Βουλιαγμένης) όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Η Συντονιστική καλεί σε συσπείρωση γύρω από τους στόχους του ΠΑΜΕ για να «σταματήσουμε τη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Να αποτρέψουμε το ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν στην εργασία και τη ζωή μας» και να απαιτήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα, δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες των δήμων στους δημότες και άλλα.

ΕΛΒΑΛ: Μετά την προχτεσινή απόλυση 7 εργαζομένων, η εργοδοσία απέλυσε χτες τον αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας Γιώργο Ζησίμου, εντείνοντας την πρόκληση και την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών ενός μήνα απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Γυαλισκάρι» του Δήμου Παρελίων της Κέρκυρας στο πλαίσιο της διήμερης απεργίας τους. Με καθολική συμμετοχή και έμπρακτο συμπαραστάτη - οργανωτή των αγώνων το ταξικό τους σωματείο δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης κόντρα στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να διαιρέσει τους εργαζόμενους με την καταβολή των δεδουλευμένων σε ορισμένους από αυτούς. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους.

ΣΑΜΟΣ: Στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών, της άδειας και του επιδόματος αδείας, αναγκάστηκε να προχωρήσει η επιχείρηση «Blue Hotel» («Μπλου Χοτέλ») στους ξενοδοχοϋπαλλήλους που πραγματοποίησαν επίσχεση εργασίας σε ξενοδοχείο της επιχείρησης στη Σάμο την περασμένη Παρασκευή, με την αποφασιστική συμβολή του Εργατικού Κέντρου, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Το ξενοδοχείο που νοικιάζει η εν λόγω επιχείρηση λειτουργεί εποχιακά και ο εργοδότης επανειλημμένα παραβιάζει την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι έχει δρομολογηθεί η εξόφληση των δεδουλευμένων στο σύνολο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο. Με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζόμενων.

ΤΡΙΚΟΛΑΝ: Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Βέροιας πραγματοποιούν σήμερα το πρωί οι απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» του Λαναρά. Οι απολυμένοι έχουν καταθέσει αγωγή με την οποία ζητούν να κριθεί παράνομο το κλείσιμο του εργοστασίου και καταχρηστικές οι απολύσεις τους. Σήμερα, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βέροιας αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και της επιχείρησης. Η απόφαση θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Νεκρός οικοδόμος στα έργα της Εγνατίας

Ακόμη ένας εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα της δουλιάς, στα κάτεργα των κατασκευαστικών εταιρειών. Ο 47χρονος οικοδόμος Σάκης Αγγελίδης από το Σοχό Θεσσαλονίκης, πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε χτες το μεσημέρι στον κόμβο της Εγνατίας Οδού κοντά στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης. Δούλευε στην κατασκευαστική εταιρεία «ΒΙΟΤΕΡ» που έχει αναλάβει το έργο. Ο 47χρονος οικοδόμος σκοτώθηκε όταν τον χτύπησε η αντλία που ρίχνει το μπετόν. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, η αντλία έσπασε λόγω ελλιπούς συντήρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ