Μετά τη χτεσινή είσοδο του Κ. Σκανδαλίδη στην κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ οι εσωκομματικές διεργασίες παίρνουν νέα τροπή, αφού η προσθήκη του τρίτου «πόλου» είναι πλέον γεγονός και τα δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα του Γ. Παπανδρέου και του Ευάγ. Βενιζέλου καλούνται σε ανασύνταξη δυνάμεων.
Η νέα υποψηφιότητα, βέβαια, δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση ότι από τη σύγκρουση ανάμεσα στις ηγετικές ομάδες απουσιάζει κάθε ιδεολογική και πολιτική αναφορά, με μοναδικό διακύβευμα να παραμένει ποιος από τους υποψηφίους θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ εκ νέου στην κυβερνητική κουτάλα. Αυτό θα αποδειχτεί περίτρανα σήμερα και αύριο κατά τη διάρκεια των ομιλιών τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και του Ευάγ. Βενιζέλου αλλά και του Κ. Σκανδαλίδη στις προγραμματικές δηλώσεις, αφού πίσω από την ανούσια όξυνση των αντιπολιτευτικών τόνων θα αποδειχτεί η πλήρης σύμπλευση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ο Κ. Σκανδαλίδης, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι δεν μπορεί να μείνει «απαθής» στις εξελίξεις και υποστήριξε ότι «έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι μια τέτοια υποψηφιότητα τη θέλει και την επιζητεί η βάση μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν έρχεται για να διασπάσει αλλά να ενώσει» και ισχυρίστηκε ότι στόχος του είναι «να πολιτικοποιήσει βαθιά τις διαδικασίες». Δεν είμαι, είπε, «απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τους τιμώ και τους εμπιστεύομαι. Είμαι μαζί τους και νιώθω συμμαχητής και σύντροφος». Ο Κ. Σκανδαλίδης, για να επικυρώσει την υποψηφιότητά του, χρειάζεται το 1/4 των υπογραφών των μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Την απόφαση του Κ. Σκανδαλίδη έσπευσε να χαιρετίσει ο Ευάγ. Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι μία καθαρή θέση που στέλνει σαφές μήνυμα για την ανάγκη απόλυτου σεβασμού της ενότητας της παράταξης μέσα από την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών και τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο». Πολλά στελέχη που έχουν ταχτεί στο πλευρό του Ευάγ. Βενιζέλου, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν «ουδέτεροι», ταυτίστηκαν με τη θέση του υποψηφίου προέδρου και υποστήριξαν ότι η τρίτη υποψηφιότητα... διασφαλίζει την «ενότητα».
Στα πηγαδάκια που στήθηκαν χτες στη Βουλή, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι η υποψηφιότητα Σκανδαλίδη θα μειώσει τη δυναμική του Γ. Παπανδρέου, αφού ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφεραν, μπορεί να «διεμβολίσει» το ακροατήριο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Η νέα υποψηφιότητα ήρθε λίγες ώρες μετά το δείπνο που είχαν προχτές το βράδυ ο Θ. Πάγκαλος, ο Π. Ευθυμίου, η Αννα Διαμαντόπουλου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η Β. Παπανδρέου και είχε κληθεί, αλλά δεν πήγε, και ο Κ. Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ...«τρίτη υποψηφιότητα». Εξάλλου, η Αννα Διαμαντοπούλου που χαρακτήρισε «εκτονωτική και ενωτική» την κίνηση του Κ. Σκανδαλίδη, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ» ότι μέχρι την ερχόμενη βδομάδα και πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της επόμενης Πέμπτης θα ανακοινώσει αν θα είναι ή όχι υποψήφια.
Πάντως, ο Θ. Πάγκαλος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η υποψηφιότητα του Κ. Σκανδαλίδη εκτονώνει την ένταση απάντησε: «Σοβαρά μιλάς»... Αντίθετα, ο Απ. Κακλαμάνης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ χαρακτήρισε την υποψηφιότητα εντός του πνεύματος των δημοκρατικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ.
Το επόμενο διάστημα και μέχρι το Πολιτικό Συμβούλιο, θα επανέλθουν οι προτάσεις για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου πριν την 11η Νοέμβρη, αλλά και αν έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι μέχρι σήμερα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΠΑΣΟΚ ή και όσοι θα εγγραφούν μέχρι και την ημέρα της εκλογής.
Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και οργανωτικά ζητήματα θα απασχολήσουν την ΚΠΕ του Συνασπισμού που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι γραμματείς των νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγηση της ΠΓ θα περιλαμβάνεται η «ανατομία» του εκλογικού αποτελέσματος με παράθεση στοιχείων, αλλά και έωλες ερμηνείες, βασισμένες σε «δύο μέτρα και δύο σταθμά», όπως αυτή ότι η ψήφος στον Συνασπισμό ήταν «ψήφος θετικής επιλογής», αποτέλεσμα της ανάδειξής του προεκλογικά σε «κύρια αντιπολιτευτική δύναμη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές», ενώ αυτή στο ΚΚΕ ήταν «ψήφος διαμαρτυρίας»!
Η ΠΓ θα επιμείνει στον ισχυρισμό ότι μετά τις εκλογές «το τοπίο αλλάζει», έχουμε «ήττα του δικομματισμού» και «νέο πολιτικό σκηνικό», καθώς και ότι «η ισχνή αυτοδυναμία της ΝΔ και η κρίση στο ΠΑΣΟΚ, αποτελούν ρήγμα στην καταθλιπτική κατίσχυση και στην απρόσκοπτη λειτουργία της δικομματικής εναλλαγής». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκτιμήσεις της ΠΓ για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, την οποία αποδίδει στην «αλλοίωση των σοσιαλιστικών χαρακτηριστικών του» λόγω κυρίως της «δεξιάς μετατόπισης στην περίοδο Σημίτη» και θεωρεί πως αποκαλύπτει «κρίση στρατηγικής και φυσιογνωμίας»!!! Η ηγεσία του ΣΥΝ πιστεύει προφανώς ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της ΝΔ υπό άλλες συνθήκες, παρότι αυτή είναι πανομοιότυπη με τη δική του πολιτική, αφού καταλήγει στην εκτίμηση ότι «η εσωστρέφεια και η απρόβλεπτη εξέλιξη των διαδικασιών, του στερεί έτσι κι αλλιώς τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί για μεγάλο διάστημα στα κυβερνητικά σχέδια, πράγμα που παρέχει αντικειμενικά πρόσθετη άνεση στη ΝΔ να προχωρήσει στις επιλογές της».
Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΠΓ αναμένεται να εισηγηθεί στην ΚΠΕ μέτρα για την αντιμετώπιση «άμεσων πολιτικών και οργανωτικών προβλημάτων», την ενίσχυση της «πολιτικής συνεννόησης και της προγραμματικής σύγκλισης των δυνάμεών του».
Τέλος, η ΚΠΕ θα συζητήσει τον χρόνο διεξαγωγής του 5ου τακτικού Συνεδρίου του ΣΥΝ (τέλος του χρόνου - αρχές του επόμενου) και στο πλαίσιο αυτό μέτρα για την αντιμετώπιση οργανωτικών αδυναμιών.
Το βίντεο που κυκλοφόρησε, με αποσπάσματα τοποθετήσεων υποψηφίων βουλευτών και παραγόντων της μουσουλμανικής μειονότητας, αποδεικνύει περίτρανα πως ο εργαζόμενος λαός της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής, τίποτε καλό δεν μπορεί να ελπίζει από όλους αυτούς, χριστιανούς και μουσουλμάνους που χρησιμοποιούν τις θρησκευτικές διαφορές για να πυροδοτήσουν αντιπαραθέσεις.
Αρπαξαν την ευκαιρία οι «πατριώτες» και έσυραν το γαϊτανάκι της όξυνσης, απειλώντας με δικαστικές διώξεις, κ.ά. Το παιχνίδι φαίνεται πως συνεχίζεται.
Οπως παραδέχτηκε πολλές φορές δημοσίως ο Α. Ντεντέ, ο ίδιος μαγνητοσκόπησε τη συνάντηση και κυκλοφόρησε το σχετικό οπτικό υλικό που φιλοξενείται και στο διαδίκτυο και προσφάτως και σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Τι εξυπηρετεί, λοιπόν, αυτή η πρωτοβουλία, η οποία φαίνεται να υπερβαίνει ακόμη και τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων να αναλάβουν συγκεκριμένο ρόλο στη μειονότητα;
Ποιον ωφελεί μακροπρόθεσμα, πέρα από το άμεσο, δηλαδή, τον εγκλωβισμό των εργαζομένων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών της μειονότητας στα δόκανα του δικομματισμού;
Σχετίζεται με τις εξελίξεις που αναμένονται στα Βαλκάνια;