ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά» στις αντιδραστικές αλλαγές

Eurokinissi

To ξεκάθαρο στίγμα της επιτάχυνσης των αντιδραστικών αλλαγών και αναδιαρθρώσεων σε μια σειρά κρίσιμων τομέων έδωσε, χτες, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την αλλαγή του εκλογικού νόμου αφού εκτίμησε ότι ο υπάρχων εκλογικός νόμος «απέτυχε».

Ο Κ. Καραμανλής ερμήνευσε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ως εντολή να συνεχίσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και μάλιστα «πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στο Ασφαλιστικό, όπου αναμένεται κυβερνητική επίθεση σε μια σειρά από κατακτήσεις χρόνων. Ο Κ. Καραμανλής προετοιμάζοντας την αντιδραστική επίθεση είπε ότι στο θέμα του Ασφαλιστικού δεν πρέπει να υπάρχουν «ωραιοποιήσεις». Θέλοντας να βρει συνένοχους σε αυτήν την πολιτική είπε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει «διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους». Το περίγραμμα των αλλαγών περιλαμβάνει, όπως τόνισε, ενοποίηση Ταμείων καθώς και αναδιάρθρωση και επανακαθορισμό των ασφαλιστικών φορέων. «Φωτογραφίζοντας» την πρόθεση της κυβέρνησης για την αύξηση των ορίων ηλικίας, είπε ότι θα δοθούν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και μετά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης. Από το «κλάδεμα» ασφαλιστικών κατακτήσεων δε θα γλιτώσουν ούτε τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αφού και σε αυτόν τον τομέα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «επανακαθορισμό». Η ίδια τύχη περιμένει και τους κλάδους Υγείας αφού και αυτοί, κατά τον πρωθυπουργό, θα εξυγιανθούν.

Ως χάπι στα παραπάνω εξήγγειλε από το 2009 την καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης πάνω από το όριο φτώχειας που, κατά τα φαινόμενα, θα αποτελέσει στην ουσία ένα προνοιακό επίδομα που θα γενικευτεί σε όλους τους ασφαλισμένους. Παρά τα όσα ανέπτυξε παραπάνω, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι με τις αλλαγές της κυβέρνησης δε θα μειωθούν οι συντάξεις, δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δε θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε χτες και το θέμα του εκλογικού νόμου λέγοντας ότι η κυβέρνηση «στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωράει στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου». Κατά τον Κ. Καραμανλή, «ο ισχύων εκλογικός νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη και σήμερα χρειάζεται ένας νέος εκλογικός νόμος». Ομως και ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι καλπονοθευτικός αφού ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ενισχύει την «κυβερνητική σταθερότητα αλλά και δε θα θίγει την αναλογικότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται το πρώτο κόμμα να παίρνει πέντε επιπλέον έδρες από όσες παίρνει με τον ισχύοντα νόμο. Εάν η πρόταση της κυβέρνησης ψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ τότε θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές, διαφορετικά η ισχύς του, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μετατίθεται για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Συνέχεια στη λιτότητα

Η πρόθεση συνέχισης της λιτότητας και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες ήταν σαφής στην πρωθυπουργική ομιλία. Είπε συγκεκριμένα ότι «θα συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση» με στόχο την κατάκτηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μέχρι το 2010, κάτι που πρακτικά σημαίνει αύξηση της φορολογίας και μείωση κοινωνικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμό. Αλλωστε, ο Κ. Καραμανλής ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι θα συνεχιστεί η «εξυγίανση των ΔΕΚΟ ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων» και θα συνεχιστούν οι αποκρατικοποιήσεις «σε λιμάνια, αεροδρόμια και εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο». Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω των οποίων μια σειρά από δημόσιες υποδομές παραδίδονται στους ιδιώτες.

Για την «Ολυμπιακή» ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ιδιωτικοποίησή της λέγοντας ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ώστε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό λύση όσον αφορά τα χρέη της, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο καθεστώς στη λειτουργία της».

Πιστός στο δρόμο που και η ΕΕ χαράσσει για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, έκανε λόγο για «ενίσχυση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών από τους νέους αγρότες».

Στο θέμα της Παιδείας ο Κ. Καραμανλής ισχυρίστηκε ότι ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει το «δημόσιο πανεπιστήμιο»(!) ενώ προανήγγειλε τη σε βάθος χρόνου αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στην «επιχειρηματικότητα», κάτι που σημαίνει και νέα προνόμια στους διάφορους επιχειρηματίες, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα προηγούμενα 3,5 χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας, αποσιωπώντας όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θέσεων είναι μερικής απασχόλησης.

Εμμονή στην προώθηση της αντιδραστικής συνταγματικής αναθεώρησης έδειξε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας (προφανώς στο ΠΑΣΟΚ) ότι η παρούσα Βουλή είναι αναθεωρητική και είναι διαδικασία που αφορά «ολόκληρη την Εθνική Αντιπροσωπεία». Είναι γνωστό ότι για να αναθεωρηθούν όλα τα άρθρα που προτείνονται πρέπει να συγκεντρώσουν 180 ψήφους.

Τέλος, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει λύση του Κυπριακού «βιώσιμη, λειτουργική, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ». Επανέλαβε την υποστήριξη στον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Τουρκίας και είπε ότι αυτός απαιτεί «την πλήρη προσαρμογή της στις αρχές της Ευρώπης». Οσον αφορά στην ΠΓΔΜ τόνισε ότι «τα γειτονικά Σκόπια» εάν θέλουν να ενταχθούν στους «ευρωατλαντικούς θεσμούς οφείλουν να σέβονται στο ακέραιο τις συμφωνίες και να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας τους».

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα στις 6 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.


ΠΑΜΕ
Απάντησή μας οι ταξικοί αγώνες

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Σχολιάζοντας τις χτεσινές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Με τις προγραμματικές δηλώσεις της, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ, των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, ότι όποιο από τα κόμματα του δικομματισμού και αν κυβερνούσε θα αξιοποιούσε την εκλογή του στον κυβερνητικό θώκο για τη συνέχιση και ένταση των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων.

Το στίγμα των κυβερνητικών αντιλαϊκών προθέσεων δόθηκε κατά την ανάγνωση των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό. Μεγαλύτερη επιθετικότητα στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα, στα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας. Προσανατολισμός στις ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συνέχιση της άγριας λιτότητας.

Η κυβέρνηση έχει μπούσουλα τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας - βαρβαρότητας. "Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού" στην πρωθυπουργική γλώσσα σημαίνει χειροτέρευση των όρων και των ορίων για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων, αλλά και χαμηλότερες συντάξεις. "Συνέπεια στη δημοσιονομική προσαρμογή και φορολογικές αλλαγές" σημαίνει περισσότεροι φόροι για τα λαϊκά στρώματα και ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο. "Συμπράξεις" σημαίνει να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεργολάβοι και οι πολυεθνικές. "Καποδίστριας 2" σημαίνει αποκέντρωση των αντιλαϊκών πολιτικών στην Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια και μεταφορά του κόστους ξανά στους εργαζόμενους.

Ο "κοινωνικός διάλογος" στον οποίο συμμετείχαν οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, γνωστή τακτική όλων των προηγούμενων γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων, αποτελεί το "δούρειο ίππο" για να νομιμοποιηθούν και άλλες αντιδραστικές αλλαγές. Οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ καλλιεργούν αυταπάτες, το συμβιβασμό και την υποταγή στη λογική της ανταγωνιστικότητας.

Τα ΠΑΜΕ, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης, θα πρωτοστατήσει, μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο εργαζομένων, στην άμεση οργάνωση των αναγκαίων ταξικών δυναμικών αγώνων για την απόκρουση της νέας κυβερνητικής επίθεσης, αλλά και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την κατάκτηση των δικαιωμάτων που αντανακλούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ