ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Καμιά ανοχή στο «διάλογο» της απάτης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τα ταξικά συνδικάτα για τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης

Το επόμενο διάστημα, τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ θα κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα
Το επόμενο διάστημα, τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ θα κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα
Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι στα αντιασφαλιστικά της σχέδια η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τους εργαζόμενους, με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις, στέλνουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Μετά το προχτεσινό πρώτο κύμα αντιδράσεων, χτες, τρεις ακόμα ταξικές Ομοσπονδίες εξέδωσαν ανακοινώσεις καλώντας τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει τον προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο» με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα. «Ολοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από κλάδο και ηλικία, πρέπει να απορρίψουν συνολικά όλα τα γαλαζοπράσινα ιδεολογήματα και τη λογική της συναίνεσης και του συμβιβασμού, για τη δήθεν βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα και στο ΠΑΜΕ» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η Ομοσπονδία.

«Η εργατική τάξη δεν πρέπει να έχει καμιά αυταπάτη, τα μέτρα είναι προαποφασισμένα», τονίζει στη δική της ανακοίνωση και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση και οι καλοθελητές της «χρησιμοποιούν διάφορες μεθοδεύσεις για να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να αποπροσανατολίσουν το κίνημα. Διαχωρίζουν τους ασφαλισμένους σε νέους και παλιούς». «Συσπειρώνουμε τις δυνάμεις μας με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ. Με το πλαίσιο πάλης στη γραμμή της συσπείρωσης και αντεπίθεσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, αφού επισημαίνει τις ευθύνες κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Καμιά αυταπάτη δεν έχουμε και για το ρόλο της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που έβαλε πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για να περάσουν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο θα κάνει και σήμερα».

«Είναι στο χέρι μας να τους σταματήσουμε και να επιβάλουμε λύσεις που προβάλλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από κάθε μορφής κινητοποίηση», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, προσθέτοντας ανάμεσα σε άλλα: «Πίσω από το διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων, την "αύξηση" της σύνταξης με εργασία πάνω από τα 65 χρόνια, την εθνική σύνταξη, την εφαρμογή των νόμων του ΠΑΣΟΚ, την απαράδεκτη στάση της ΓΣΕΕ, την επίφαση του "κοινωνικού διαλόγου", κρύβεται η ουσία της πολιτικής τους, που είναι βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή».

Τέλος, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα «να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις στη βάση των κοινών μας συμφερόντων. Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη».

Με τη σφραγίδα του ΔΝΤ οι προωθούμενες ανατροπές

Από τον Οκτώβρη του 2006 ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός είχε ζητήσει από τους «κοινωνικούς εταίρους» να στηρίξουν το πόρισμα Αναλυτή

Με δηλώσεις και συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ο επικεφαλής της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» για το ασφαλιστικό Ν. Αναλυτής έδωσε και χτες συνέχεια στην προετοιμασία του εδάφους για το «διάλογο» της απάτης που αναμένεται να δρομολογήσει άμεσα η κυβέρνηση. Το περιεχόμενο αυτού του «διαλόγου» ήταν και το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης, μετά το τέλος της οποίας καμιά επίσημη δήλωση δεν έγινε.

Οι πλευρές του πορίσματος - στην ολοκληρωμένη μορφή του αναμένεται το Δεκέμβρη - που αποκαλύπτει ο διορισμένος εμπειρογνώμονας δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Οι γενικές κατευθύνσεις και της νέας «μεταρρύθμισης» περιγράφονται στα κείμενα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι το πόρισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που παρουσίασε ο επικεφαλής του στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2006. Το ΔΝΤ αξιώνει από τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού στην Ελλάδα να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη μεταρρύθμιση και να υποστηρίξουν το έργο της Επιτροπής Αναλυτή που θα είναι καθοριστικό για την έγκαιρη υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων».

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που επισκέφθηκε τότε την Ελλάδα, έκανε συγκεκριμένες αναφορές στις παρακάτω παραμέτρους:

  • Στη «σύνδεση των ορίων συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της ζωής». Απλά και ξάστερα η τέτοια «σύνδεση» συνεπάγεται την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
  • Αλλη «δυνατότητα» είναι η αύξηση των εισφορών, ενώ στις «προτάσεις» που ρίχνουν στο τραπέζι, είναι η μείωση των επιδομάτων και παροχών ή και η «μείξη» των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων.

Είναι φανερό ότι η λεγόμενη «Επιτροπή Σοφών» δε λέει κάτι το διαφορετικό. Ο ίδιος ο Ν. Αναλυτής προσδιόριζε τις «παραμέτρους του προβλήματος» ως εξής: Ορια συνταξιοδότησης-ύψος εισφορών-ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων. Ανάλογες είναι στοχευμένες παρεμβάσεις στις οποίες κατά καιρούς έχουν προχωρήσει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ΣΕΒ κ.ά.

Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα απορρίπτουν τον «κοινωνικό διάλογο» με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα αντιδραστικά της σχέδια για το Ασφαλιστικό. Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν με την πάλη τους:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα Βαρέα Ανθυγιεινά. Η συνταξιοδότηση των γυναικών με πέντε χρόνια λιγότερα είναι η ελάχιστη αναγνώριση της ανισοτιμίας των γυναικών στην εκμεταλλευτική κοινωνία, η αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας.
  • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας.
  • Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας, της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.
  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών της υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται σε Κέντρα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού (γυναικολογικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού).
  • Αδειες κυήσεων, τοκετού, θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα πού δουλεύουν (δύο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού) με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Δημιουργία κρατικών, δωρεάν βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών και δημόσιων κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων, παιδικές κατασκηνώσεις.
  • Ιδιαίτερη φροντίδα για τους ηλικιωμένους, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους χρόνια πάσχοντες.
  • Γενίκευση του κοινωνικού τουρισμού με εξασφάλιση φτηνών καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και ολιγοήμερων διακοπών κατά τη διάρκεια του χρόνου.
  • Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς. Υπεράσπιση, επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα (π.χ. ΟΤΑ, Υγεία) σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και ανάγκες. Καθιέρωση - κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.
  • Κρατικό σώμα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών Ασφαλείας στους εργοδότες. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας. Μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της δουλιάς.
  • Εργατικός έλεγχος - Αναβάθμιση της παρέμβασης των συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ