ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πρώτη» του απεσταλμένου Μπλερ, χωρίς προσδοκίες

Ισραηλινές επιδρομές σκοτώνουν 4 Παλαιστινίους μαχητές των «Τζιχάντ» - «Χαμάς» στη Γάζα

Σταθερά οξυμένη η ενδο-παλαιστινιακή πολιτική αντιπαράθεση

Οι κηδείες των μαχητών της «Τζιχάντ» μετατράπηκαν χτες σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ

Associated Press

Οι κηδείες των μαχητών της «Τζιχάντ» μετατράπηκαν χτες σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Τις πρώτες συναντήσεις του ως ειδικός απεσταλμένος του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ - Ρωσία - ΕΕ - ΟΗΕ) είχε χτες βράδυ με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, ο Τόνι Μπλερ. Κατά τη διήμερη περιοδεία του, ο Μπλερ θα συναντηθεί, σήμερα, και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Φαγιάντ, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί επαφή με την κυβέρνηση της «Χαμάς» στη Γάζα. Δεδομένου, πάντως, του εξαιρετικά περιορισμένου, τουλάχιστον προς το παρόν, ρόλου του (υποστήριξη της βελτίωσης των υποδομών και της οικονομίας στα παλαιστινιακά εδάφη), δεν αναμένονται πολλά από την επίσκεψή του.

Αλλωστε, τα πνεύματα οξύνθηκαν, και πάλι, στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις μετά τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων μαχητών, των «Τζιχάντ» και «Χαμάς», την Κυριακή. Οι τέσσερις σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές ισραηλινές επιδρομές. Οι δυο της «Χαμάς» σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, καθώς, όπως υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός, προσπαθούσαν να τοποθετήσουν βόμβα στη συνοριακή γραμμή. Οι δύο της «Τζιχάντ» σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην Μπέιτ Χανούν, ώρες αργότερα, μετά από εκτόξευση ρουκετών Κασάμ, εκ των οποίων δύο έπληξαν τη Σντερότ, τραυματίζοντας μία Ισραηλινή. Τις ισραηλινές επιθέσεις καταδίκασαν η «Χαμάς» και η παλαιστινιακή προεδρία.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η ενδο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο. Την Κυριακή, ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, που πρόσκειται στη «Χαμάς», συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για να δοθεί ή όχι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Φαγιάντ, η οποία διορίστηκε ως «έκτακτης ανάγκης» από τον Αμπάς. Στο αίτημά του δεν ανταποκρίθηκαν παρά ελάχιστοι βουλευτές, καθώς η «Φατάχ» μποϊκοτάρισε τη σύνοδο (όπως είχε πράξει η «Χαμάς» μία, σχεδόν, εβδομάδα νωρίτερα), αλλά δεν εμφανίστηκαν ούτε βουλευτές της «Χαμάς». Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Χασάν Χράισεχ κατηγόρησε και τις δύο οργανώσεις για «την παράλυση της βουλής».

Από την άλλη, υπέρ των πρόωρων εκλογών τάχθηκε και ο νούμερο 2 του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που απελευθερώθηκε, την Παρασκευή, μαζί με άλλους 255 κρατουμένους από το Ισραήλ. Ο Αμπντέλ Ραχίμ Μαλούχ χαρακτήρισε «καταδικαστέα» την κατάληψη της εξουσίας στη Γάζα από τη «Χαμάς» διά των όπλων.

Η «Χαμάς» δεν έκανε σχόλιο. Αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι για να αντιμετωπίσει την παράλυση της δικαιοσύνης στη Λωρίδα της Γάζας συστήνει «δικαστική επιτροπή», της οποίας θα προεδρεύει διοικητής της Εκτελεστικής της Δύναμης, δηλαδή του επίλεκτου στρατιωτικού της σώματος. Η κίνηση δε μείωσε τις διαμαρτυρίες για «συνοπτικές εκτελέσεις και βασανιστήρια» κατά πολιτικών αντιπάλων. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμπάς ζήτησε από όλους τους δημοσίους λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών, να μη συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με «τους πραξικοπηματίες της Χαμάς στη Γάζα».

Αργά το βράδυ, άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν από τους ελάχιστους βουλευτές της «Φατάχ», Ασχράφ Τζόμα, που παραμένουν στην πόλη της Γάζας. Η «Φατάχ» κατηγόρησε τη «Χαμάς», η οποία διέψευσε κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής της συμπληρώνοντας ότι «ερευνά το περιστατικό».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα ιρανο-αμερικανική συνάντηση

Συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Θα πραγματοποιηθεί, τελικά, σήμερα, σε επίπεδο πρέσβεων, η δεύτερη συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, στη Βαγδάτη και υπό την αιγίδα του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την πρώτη τέτοια επαφή, στα τέλη Μάη. Αποκλειστικό αντικείμενο της συνάντησης, με βάση την επίσημη ενημέρωση, είναι, και αυτή τη φορά, η επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στο Ιράκ.

Κατά τα άλλα, κάθε άλλο παρά ηρεμία και ασφάλεια επικρατεί στην κατεχόμενη χώρα, και κυρίως στην πρωτεύουσα όπου θεωρητικώς βρίσκεται, εδώ και πολλές βδομάδες, σε εξέλιξη «σχέδιο ασφαλείας» με ενισχυμένες τις κατοχικές δυνάμεις. Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 19 στην εμπορική σιιτική συνοικία Καράντα. Το ένα είχε ως στόχο αστυνομική περίπολο.

Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες ήταν ο στόχος και των περισσότερων χτεσινών βομβιστικών επιθέσεων, σε άλλα σημεία της Βαγδάτης, στην επαρχία Ντιγιάλα και κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Συνολικά, χτες, σκοτώθηκαν 42 Ιρακινοί ενώ επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άλλων τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών και ενός Βρετανού, το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εκκαθαριστική επιχείρηση και στην πόλη Μπαακούμπα, όπου στις μάχες συμμετέχουν και παραστρατιωτικοί σουνιτικών οργανώσεων, που αντιτίθενται στη δράση της «αλ Κάιντα» και ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων. Δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για απώλειες και συλλήψεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζεται η κατάσταση συναγερμού στην Κεντρική και Δυτική Αγγλία με χιλιάδες σπίτια να έχουν πλημμυρίσει και να έχουν μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρισμό, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τη χώρα από την Παρασκευή.

Στο Γκλούσεστερ δεκάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό, ενώ χτες το βράδυ αναμενόταν να διακοπεί το τρεχούμενο νερό για 350.000 ανθρώπους μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν γίνει στο εργοστάσιο επεξεργασίας νερού, που πλημμύρισε το πρωί της Κυριακής, κάτι που μπορεί να πάρει και μέρες πριν οι αντλίες δουλέψουν ξανά. Στο Νοτιοανατολικό Λονδίνο, περίπου 175.000 κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να βράζουν το νερό που φτάνει στις βρύσες τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πέταξε με ελικόπτερο πάνω από το Γκλούσεστερ, ενώ στη συνέχεια έφθασε στο αρχηγείο της αστυνομίας απ' όπου συντονίζεται η επιχείρηση. Ο ίδιος τόνισε ότι «θα υπάρξει απολογισμός της κρίσης, θα εξεταστούν τα συστήματα αποχέτευσης και υποσχέθηκε να δοθούν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών και να βελτιωθεί η υποδομή της χώρας, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοιες έκτακτες καταστάσεις». Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η προηγμένη Μ. Βρετανία βρέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα. Το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια και φυσικά με τις προτεραιότητες, που δεν έχουν στο επίκεντρο την προστασία των πολιτών, αλλά το λεγόμενο αντιτρομοκρατικό πόλεμο.

ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Προς νέες διαπραγματεύσεις;

ΜΟΣΧΑ.--

Την επιθυμία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια νέα Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) το φθινόπωρο εξέφρασε χτες η Ρωσία, τη στιγμή που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτιμούσε από το Βερολίνο ότι υπάρχουν ακόμα «πιθανότητες να βρεθούν αποδεκτές συμφωνίες» για τη Ρωσία και τις χώρες του ΝΑΤΟ, μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφαξ».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο, ότι «θα επιθυμούσαμε το καθεστώς του ελέγχου των όπλων να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Οι επαφές θα συνεχιστούν».

Νωρίτερα πάντως, ο Αντόν Μαζούρ, επικεφαλής για τον έλεγχο των συμβατικών όπλων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «για τον εκσυγχρονισμό της Συνθήκης». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη για περίοδο 150 ημερών, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε απορρίψει στα μέσα της βδομάδας πρόταση του ΝΑΤΟ για σύγκληση ειδικής συνόδου για να συζητηθεί η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις και είχε προτείνει την αντικατάσταση ή και την αναπροσαρμογή της.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εν αναμονή εκτελέσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση ομηρίας των 23 Νοτιοκορεατών και του ενός Γερμανού, στο Αφγανιστάν, από τους Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι θέλουν να ανταλλάξουν τους ομήρους με μαχητές που κρατούνται από τις κατοχικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ενώ ζητούν και απόσυρση των στρατευμάτων της Γερμανίας και της Νότιας Κορέας από το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν απήγαγαν τους Νοτιοκορεάτες ζητώντας από την κυβέρνηση της Σεούλ, που προχώρησε σε αποστολή διαπραγματευτών στο Αφγανιστάν προκειμένου να λυθεί το ζήτημα, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα και να απελευθερωθούν ισάριθμοι κρατούμενοι μαχητές τους. Αναγνωρίζουν ως θετικό το ενδιαφέρον και την κορεατική αποστολή για απευθείας διαπραγματεύσεις μαζί τους και γι' αυτό παρέτειναν το τελεσίγραφο της εκτέλεσης των ομήρων μέχρι και σήμερα το απόγευμα. Οσον αφορά τον δεύτερο Γερμανό η χώρα του φαίνεται να μην ενδίδει στα αιτήματα περί αποφυλάκισης 10 Ταλιμπάν για τον εν ζωή όμηρο και απόσυρσης των στρατευμάτων της...

Στο μεταξύ, χτες το πρωί απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Ζαχίρ Σαχ, που κυβέρνησε τη χώρα από το 1933 έως και το 1973.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ