ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Τρεις νεκροί εργάτες σε 48 ώρες

Ενας 27χρονος χειριστής τσάπας σκοτώθηκε την Τετάρτη στα Χανιά

Τρεις νεκροί εργάτες μέσα σε δύο 24ωρα. Αυτός είναι ο μακάβριος απολογισμός του φόρου αίματος που πλήρωσε η εργατική τάξη μόνο από την περασμένη Τρίτη, στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της πολιτικής που τη στηρίζει. Τελευταίο θύμα, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο 27χρονος Χαράλαμπος Χατζησιδέρης, χειριστής τσάπας, ο οποίος σκοτώθηκε δουλεύοντας σε έργα χάραξης δρόμου, στο 20ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού από τη χώρα των Σφακίων προς Ανώπολη, στα Χανιά. Το μηχάνημα πάνω στο οποίο βρισκόταν παρασύρθηκε σε γκρεμό 200 μέτρων, μετά από υποχώρηση του εδάφους. Ο 27χρονος εργαζόταν σε εργολάβο, ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία.

Μόλις προχτές (Πέμπτη) το πρωί, στο εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού στο Μεγάλο Περιστέρι, ο Δημήτρης Καρασούλης, 40 χρόνων, έπεφτε νεκρός από ηλεκτροπληξία, όταν το γερανοφόρο όχημα κατά την ανύψωση σιδερόβεργων ακούμπησε σε ηλεκτροφόρο καλώδιο με αποτέλεσμα να διοχετευτεί στον εργαζόμενο που τοποθετούσε τις σιδερόβεργες ισχυρή τάση ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ μια μέρα πριν, το μεσημέρι της Τρίτης, ο 42χρονος εργάτης Μόρφης Μορφίδης, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, πέθανε από ασφυξία μέσα στη βάση σιλό τέφρας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ. Οπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί του δούλευε σε εργολαβικό συνεργείο, από τα πολλά που απασχολούνται στη ΔΕΗ.

Χτες, στον τόπο του εγκλήματος, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας. Μίλησε με τους εργαζόμενους στους εργολάβους αλλά και το μόνιμο προσωπικό. Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν με δραματικό τρόπο η απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η εντατικοποίηση της δουλιάς αλλά και η ανειδίκευτη εργασία ως οι βασικές αιτίες για τα εργατικά ατυχήματα που αυξάνονται στους χώρους της ΔΕΗ με ταχύτατους ρυθμούς.

Στη Ζάκυνθο, τέλος, κάτω από την πίεση του ταξικού Εργατικού Κέντρου, το ΙΚΑ αναγκάστηκε να αναγνωρίσει σαν εργατικό «ατύχημα» το θάνατο 34χρονου οικοδόμου πριν από περίπου δύο μήνες, πράγμα που αρνούνταν να κάνει μέχρι χτες με αστείες δικαιολογίες. Την ίδια ώρα, η διευθύντρια του τοπικού καταστήματος, κ. Κουνέλη, απείλησε με εκδικητικές μηνύσεις τον πρόεδρο του ΕΚΖ, Τάκη Στρούζα και τον γραμματέα, Διονύση Κόμη, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους δύο συνδικαλιστές που πρωτοστάτησαν στην αποκατάσταση της αλήθειας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Κινητοποιήσεις σε Αιγάλεω, Πετρούπολη και Πειραιά

Για δεδουλευμένα και δυσμενείς μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δήμο Αιγάλεω
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δήμο Αιγάλεω
Συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι του Δήμου Αιγάλεω, που είναι απλήρωτοι για 11 μήνες. Παρά το γεγονός ότι δικαστικές αποφάσεις ορίζουν τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου, δεν εκδίδονται τα απαραίτητα εντάλματα πληρωμής.

Οι συμβασιούχοι κατέληξαν στη συμβολή των οδών Ιεράς Οδού και Θηβών και πραγματοποίησαν ολιγόλεπτο αποκλεισμό. Στη συνέχεια πήγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου τους δόθηκαν αόριστες υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν για τους πρώτους περίπου έξι μήνες. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της ΝΔ στο Αιγάλεω, Δ. Καλογερόπουλος - που πρόσφατα έγινε και πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ - μοιράζει υποσχέσεις περί αξιοποίησης ενός νόμου που επιτρέπει την πραγματοποίηση διαγωνισμού για προσλήψεις.

Και στο Δήμο Πετρούπολης συνεχίζονται οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των γυμναστών που ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη ενάντια στην απόφαση της διοίκησης του δήμου - που στηρίζεται από ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ - να απομακρύνει τρεις συναδέλφους τους από το χώρο εργασίας τους και να τους μεταφέρει σε υπό διαμόρφωση ανύπαρκτα προγράμματα, αλλά και να επιβάλει εξοντωτικά σπαστά ωράρια στους υπόλοιπους γυμναστές.

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στην Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά (ΔΕΠΑΠ), καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβρη και δεν τους έχει δοθεί ούτε το δώρο Πάσχα.

Οπως κατήγγειλαν σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στα γραφεία της επιχείρησης, η προηγούμενη διοίκηση, προκειμένου να καλυφθούν οι αποδοχές των μηνών Μάρτη και Απρίλη 2006, τους προέτρεψε να πάρουν δάνειο «υπερανάληψης αποδοχών» από την τράπεζα Κύπρου με τη διαβεβαίωση ότι θα εξοφλούνταν από την επιχείρηση. Πράγμα που δεν έχει γίνει έως σήμερα με αποτέλεσμα η τράπεζα να πιέζει τους εργαζόμενους! Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο του Πειραιά.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Η άγρια εκμετάλλευση σε πρώτο πλάνο

Την άγρια εκμετάλλευση σε βάρος των μεταναστών που δουλεύουν σε διάφορες βιοτεχνίες, κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Αφορμή η απόλυση εννιά μεταναστών από το Μπαγκλαντές από την εταιρεία «Σταθουδάκη» στην Αθήνα, που ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μετανάστες.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος αναγνώρισε το πρόβλημα της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας των αλλοδαπών αλλά ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπερασπίσει τα δικαιώματά τους». Είπε ότι στην κατεύθυνση αυτή ενισχύθηκε το σώμα Επιθεωρητών Εργασίας με 400 νέους υπαλλήλους μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης STAGE. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία είπε ότι μετά τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιματισμού, κλήθηκε σε τριμερή συνάντηση και εάν δεν υπακούσει στους νόμους ...«θα πέσει πάνω της ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης».

Μπορεί η κυβέρνηση στη Βουλή να ισχυρίζεται ότι παίρνονται μέτρα, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη, υπογράμμισε ο Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι παρά τα λόγια, στην πράξη δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για ουσιαστικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και αυτοί γίνονται μόνο όταν υπάρχουν έντονες πιέσεις από τα συνδικάτα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ»: Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ήταν η χτεσινή τριμερής συνάντηση των εργαζομένων με τους εκπροσώπους της εταιρείας, μετά την επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Χαλκίδα. Η συνάντηση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα.

ΚΕΑΤ: Σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη προχωρούν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Χτες, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο. Στο πλευρό τους βρέθηκε, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ.

«ΙΑΣΩ»: Στάση εργασίας και νέα συγκέντρωση στην είσοδο της ιδιωτικής κλινικής «Ιασώ General» πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της κλινικής, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη δύο εργαζομένων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), καθώς και η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας μεθαύριο Δευτέρα 10 - 11 π.μ.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, διεκδικώντας άμεσα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από το Γενάρη, μονιμοποίηση και άμεση υπαγωγή τους στο υπουργείο Παιδείας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης, την Κυριακή στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Θα γίνει απολογισμός δράσης και θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ
Οργανώνουν τον αγώνα τους

Να ξεκινήσουν αγώνες αποφάσισαν οι 400 εποχιακά εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Λάρισα, οι οποίοι έμειναν χωρίς δουλιά μετά το πρόσφατο κλείσιμο που εργοστασίου. Οι άνεργοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πάνω από 45 - 50 ετών και είναι δύσκολο να βρουν τώρα εργασία, συγκεντρώθηκαν χτες με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας και του ΕΚΛ σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας:

  • Να χαρακτηριστούν όλοι όσοι εργάζονταν εποχιακά στο εργοστάσιο Ζάχαρης ως ομαδικά απολυμένοι και να ενταχθούν στο νόμο περί ομαδικών απολύσεων.
  • Να γίνει νομοθετική ρύθμιση και να επιδοτηθούν για 72 μήνες με το 80% του μισθού τους συν την ασφάλιση στο ΙΚΑ, όπως έγινε για τους εργαζόμενους στα Κλωστήρια Ναούσης, στα Λιπάσματα Θεσσαλονίκης, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κ.ά.

Η χτεσινή συνέλευση εξέλεξε τριμελή Συντονιστική Επιτροπή, η οποία, σε συνεργασία με το Συνδικάτο και το ΕΚΛ, θα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και θα συντονίζει τον αγώνα τους. Η επόμενη συγκέντρωση ορίστηκε για τις 23 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στο ΕΚΛ, μετά την οποία θ' ακολουθήσει πορεία στη Νομαρχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ