ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΚΕΝ) ΤΣΕΧΙΑΣ
Πρωτοπόρα για τα δικαιώματα των νέων ενάντια στον καπιταλισμό

Συνέντευξη με τον Ραντίμ Γκόντα, αντιπρόεδρο της Οργάνωσης

Οι νέοι Τσέχοι κομμουνιστές πρωτοστατούν στους αγώνες του λαού και της νεολαίας της χώρας τους
Οι νέοι Τσέχοι κομμουνιστές πρωτοστατούν στους αγώνες του λαού και της νεολαίας της χώρας τους
Η αντικομμουνιστική υστερία στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ολοένα και εντείνεται. Στην Τσεχία, από πέρσι τον Οκτώβρη, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αποφάσισε την απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ). Για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, τους στόχους και τα καθήκοντα της Οργάνωσης, καθώς και για τον αγώνα της ενάντια στην εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, μας μίλησε ο Ραντίμ Γκόντα, αντιπρόεδρος της ΚΕΝ.

Σε συνθήκες ημι-απαγόρευσης

-- Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Οργάνωσή σας μετά την απόφαση απαγόρευσής της; Τι περιορισμούς αντιμετωπίζετε;

-- Λειτουργούμε υπό συνθήκες ημι-απαγόρευσης. Εχουμε πάρει αναγκαία μέτρα ώστε να προσαρμόσουμε τη δράση μας σ' αυτές τις συνθήκες, καθώς και στην πιθανότητα μιας πλήρους απαγόρευσης.

Η απαγόρευση της ΚΕΝ δεν αποτελεί επίσημο γεγονός. Αποτελεί μέρος των στόχων διάλυσης του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας. Αν το δικαστήριο στηρίξει την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και η ΚΕΝ συνεχίσει να δραστηριοποιείται, τα μέλη της θα δικαστούν επειδή παραβίασαν την απόφαση του δικαστηρίου, με την πιθανότητα να φυλακιστούν. Εδώ και μερικά χρόνια γίνονται προσπάθειες να φυλακιστούν νεολαίοι κομμουνιστές. Ολο και εντείνεται η αντικομμουνιστική πολιτική του κράτους και γίνεται πιο κατασταλτική. Θα πρέπει επίσης να αναφέρω ότι όχι και στο πολύ μακρινό παρελθόν, για παράδειγμα, ο αντικομμουνιστής γερουσιαστής Μάρτιν Μέιστρικ μιλώντας στην τηλεόραση είχε ζητήσει τη φυλάκιση του προέδρου της ΚΕΝ. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα μέλη της ΚΕΝ έχουν ανακριθεί σε αστυνομικά τμήματα με παράλογα προσχήματα. Εμείς συνεχίζουμε να οργανώνουμε τις δημόσιες δραστηριότητές μας, δραστηριότητες που παρακολουθούνται εκτενώς από την αστυνομία.

Οι κατασταλτικές δομές του κράτους καταφεύγουν σε προβοκάτσιες και χρησιμοποιούν ψέματα και ανακριβείς ισχυρισμούς με στόχο τη δυσφήμιση της ΚΕΝ, ώστε στη συνέχεια να στηριχτεί η απόφαση απαγόρευσής της από την κοινή γνώμη. Ενα τέτοιο ψέμα διαδόθηκε από τον επίσημο εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ότι ένα μέλος της ΚΕΝ συνελήφθη εξαιτίας της βίαιης επίθεσής του ενάντια στην αστυνομία κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης. Αυτός ο ψευδής ισχυρισμός καταγγέλθηκε τόσο από την ΚΕΝ όσο και από τον ίδιο τον συλληφθέντα, ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι δεν είναι ούτε υπήρξε ποτέ μέλος της ΚΕΝ. Αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα βρώμικες πρακτικές. Επίσης, αντιμετωπίζουμε μια αυξανόμενη προσπάθεια από τις μυστικές υπηρεσίες να διεισδύσουν στην Οργάνωσή μας και έχουμε λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Σημαντική δραστηριότητα της ΚΕΝ

-- Τι ενέργειες κάνετε ενάντια στην απαγόρευση;

-- Σε ό,τι αφορά στον αγώνα μας ενάντια στην απαγόρευση, επιδιώκουμε να ακυρώσουμε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών στο δικαστήριο. Αν αποτύχουμε στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, τότε θα καταθέσουμε έφεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ηδη έχουμε προσφύγει τόσο στο Ανώτατο Δικαστήριο όσο και στο Δικαστήριο της Πράγας. Η απαντητική επιστολή του Ανώτατου Δικαστηρίου μάς γνωστοποίησε ότι δεν έκανε δεκτή την έφεσή μας, απόφαση για την οποία η ΚΕΝ προχώρησε σε νομική διαμαρτυρία. Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο της Πράγας ζήτησε από την ΚΕΝ να πληρώσει πρόστιμο και τίποτα παραπάνω. Αναμένουμε παραπέρα μέτρα από το κράτος. Καθώς δεν υπάρχουν χρονικά όρια για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η δίκη, μπορεί η σημερινή κατάσταση να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Ενα σημαντικό στοιχείο στην απάντησή μας στην απαγόρευση της ΚΕΝ αποτελούν οι καθημερινές δραστηριότητές μας. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Τσεχία, η οποία εγκατάσταση αποτελεί ένα από τα βασικότερα θέματα της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζομένων και της νεολαίας, αγωνιζόμαστε ενάντια στην επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Αποτελούμε ραχοκοκαλιά μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, και οι ευθύνες είναι μεγάλες. Αναπτύσσουμε τις δραστηριότητές μας μέσα στο λαό, αρχίζουμε επαφές με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημιουργούμε νέες τοπικές Οργανώσεις της ΚΕΝ.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι η ΚΕΝ φιλοξένησε στα τέλη του Οκτώβρη του 2006 την 5η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Οργανώσεων Νεολαίας με θέμα «Ο αγώνας της ευρωπαϊκής νεολαίας απέναντι στις επιθέσεις στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα - αγωνιστική επίθεση ενάντια στον αντικομμουνισμό για μια αξιοπρεπή ζωή και ένα σοσιαλιστικό μέλλον για τη νεολαία». Σ' αυτή τη συνάντηση συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός Οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ΚΝΕ. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τρόπους συντονισμού στον κοινό αγώνα των Ευρωπαίων νέων κομμουνιστών ενάντια στον αντικομμουνισμό και δήλωσαν την πλήρη στήριξή τους στην ΚΕΝ.

Δυναμική η διεθνής αλληλεγγύη

-- Πώς εκτιμάτε την εγχώρια και τη διεθνή συμπαράσταση;

-- Η ΚΕΝ έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές ενάντια στην απαγόρευση της Οργάνωσής μας στην Τσεχία, έχει τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας και κάποιων άλλων αριστερών πολιτικών κομμάτων, καθώς και μιας σειράς κοινωνικών οργανώσεων, όπως οργανώσεις των αντιφασιστών μαχητών ή την Ενωση των Τσέχων Συγγραφέων, καθώς και πολλών προσωπικοτήτων. Εχει επίσης οργανώσει και μια συγκέντρωση έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η καμπάνια διεθνούς αλληλεγγύης έχει υπάρξει απίστευτα δυναμική!

Οι σύντροφοι και οι φίλοι της ΚΕΝ στο εξωτερικό έχουν κινητοποιήσει την κοινή γνώμη των χωρών τους, έχουν δημοσιεύσει πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσής τους, έχουν διεξαγάγει καμπάνιες συγκέντρωσης υπογραφών και μέσω του διαδικτύου (και θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημαντική πρωτοβουλία του ΚΚΕ), έχουν οργανώσει μια σειρά μαζικών συγκεντρώσεων έξω από τις πρεσβείες της Τσεχίας στις χώρες τους και έχουν «βομβαρδίσει» τις πρεσβείες της Τσεχίας, την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών με επιστολές διαμαρτυρίας.

Σημαντική επίσης ήταν και η συμπαράσταση διάσημων προσωπικοτήτων, όπως ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ντάριο Φο, ο τραγουδιστής Μπόνο από τους U2, ο υποδιοικητής των Ζαπατίστας Μάρκος και άλλοι.

Η επιτυχία της διεθνούς καμπάνιας αλληλεγγύης είναι πολύ σημαντική. Η ΚΕΝ θεωρεί πως είναι αναγκαία η παραπέρα διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τσεχία, αλλά και να γίνουν γνωστές στη διεθνή κοινή γνώμη οι αντικομμουνιστικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην Τσεχία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την αλληλεγγύη και τη βοήθειά τους, κάτι που εκτιμάμε ιδιαίτερα.

-- Ποια είναι τα καθήκοντά σας γι' αυτό το διάστημα;

-- Εχουμε πολλά καθήκοντα. Εκτός από τον αγώνα μας ενάντια στην απαγόρευση της Οργάνωσής μας, δίνουμε έμφαση στην καμπάνια ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ στη χώρα μας, ενάντια στις προσπάθειες επιβολής διδάκτρων στα πανεπιστήμια, συνεχίζουμε τις καμπάνιες αλληλεγγύης μας σε χώρες και δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, οικοδομούμε την Οργάνωσή μας και δημιουργούμε νέες τοπικές Οργανώσεις της ΚΕΝ.

Η «αντιπυραυλική ασπίδα»

-- Ποια είναι η αντίδραση του λαού και η δική σας δράση σε ό,τι αφορά στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ;

-- Το σχέδιό τους να εγκατασταθεί πλήρως η «ασπίδα» στην Τσεχία ανατράπηκε εξαιτίας της σημαντικής αντίδρασης του λαού, όπου περίπου το 80% αντιτάσσεται σ' αυτήν την εγκατάσταση. Αναγκάστηκαν να το τροποποιήσουν και να προτείνουν την εγκατάσταση της πυραυλικής βάσης στην Πολωνία και του συστήματος ραντάρ στην Τσεχία.

Σημαντική αντίδραση υπήρξε και από τους κατοίκους των γειτονικών προς τις βάσεις χωριών και μικρών πόλεων. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του χωριού Τροκάβεκ έχουν ήδη διεξαγάγει συμβολικό δημοψήφισμα όπου η συντριπτική πλειοψηφία τους εξέφρασε την ξεκάθαρη θέση ενάντια στην «ασπίδα», ενώ μόνο ένας κάτοικος ψήφισε υπέρ. Παράλληλα, μέλη των τοπικών Δημοτικών Συμβουλίων δραστηριοποιούνται ενεργά ενάντια σ' αυτήν.

Στην πραγματικότητα, η ΚΕΝ ήταν η πρώτη Οργάνωση στη χώρα μας που ξεκίνησε καμπάνια ενάντια στο σχέδιο εγκατάστασης της «ασπίδας» στην Τσεχία. Η καμπάνια της ΚΕΝ διεξάγεται σε δύο κατευθύνσεις: Κατ' αρχάς μαζί με το ΚΚ Βοημίας -Μοραβίας και μερικές άλλες κοινωνικές οργανώσεις, και κατά δεύτερο συμμετέχει σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία που ονομάζεται «ΟΧΙ στις στρατιωτικές βάσεις», η οποία αποτελεί ένα συνασπισμό όπου μετέχουν ανόμοιες πολιτικές δυνάμεις. Η ΚΕΝ απαιτεί να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ντοκουμέντα των μυστικών διαπραγματεύσεων για το σχέδιο εγκατάστασης, αποφασιστικά αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό και ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γι' αυτό το σημαντικό θέμα που αφορά όλη τη χώρα και τους κατοίκους της. Η καμπάνια της ΚΕΝ ενάντια στην «ασπίδα» είναι πολύ πετυχημένη. Η ΚΕΝ έχει οργανώσει μια σειρά από διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, συζητήσεις με κατοίκους και έχει ήδη συγκεντρώσει 90.000 υπογραφές. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία αν λάβει κανείς υπόψη του ότι αυτή η συλλογή έχει οργανωθεί από την ΚΕΝ, μια Οργάνωση νέων ανθρώπων που έχει επίσημα απαγορευτεί από το κράτος. Θα πρέπει να σημειώσω ότι μια παρόμοια συγκέντρωση υπογραφών πραγματοποιεί και η πρωτοβουλία «ΟΧΙ στις στρατιωτικές βάσεις», η οποία έχει συγκεντρώσει 30.000 υπογραφές. Η δουλιά μας μέσα στην πρωτοβουλία «ΟΧΙ στις στρατιωτικές βάσεις» έχει και δυσκολίες. Σε συζητήσεις με άλλες ομάδες που συμμετέχουν σ' αυτή την πρωτοβουλία, η ΚΕΝ υπογραμμίζει την ανάγκη να απορριφθούν οι αντιλήψεις που δε δίνουν προοπτική, π.χ., ειρηνιστικές εκδηλώσεις, και προωθεί τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Η δουλιά της ΚΕΝ ανάμεσα στο λαό είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική επειδή δείχνει ότι αυτή η υπό απαγόρευση Οργάνωση νεολαίας αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή για χειροπιαστές διεκδικήσεις της πλειοψηφίας του λαού.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ