Σύντομη αναδρομή στην Ιδρυτική Σύσκεψη και στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ
Αποψη από τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ |
Μ' αυτόν τον τρόπο, την Κυριακή 4/4/1999, ο «Ριζοσπάστης», από την πρώτη του σελίδα, ανήγγειλε την ίδρυση του ΠΑΜΕ την προηγούμενη μέρα, στις 3 Απρίλη του 1999, σε μια μαζική πανελλαδική σύσκεψη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Είχε προηγηθεί τρίμηνη, πλατιά εξόρμηση στους τόπους δουλιάς από συνδικαλιστές που πλαισίωναν την Επιτροπή Πρωτοβουλίας. Καρπός αυτής της μεθοδικής δουλιάς, στο πλαίσιο της οποίας οργανώθηκαν πάνω από 500 περιοδείες σε όλη τη χώρα, ήταν η μαζική συμμετοχή και η μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα που χαρακτήρισε την ιδρυτική σύσκεψη.
Η ίδρυση και η δράση του ΠΑΜΕ σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος. Η συγκρότηση του ταξικού πόλου συσπείρωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα αποτέλεσε ώριμη ανάγκη των καιρών, κατάκτηση των ίδιων των εργαζομένων. Γι' αυτό και οι ρίζες του απλώθηκαν γρήγορα μέσα στην εργατική τάξη, στέριωσε, μεγάλωσε και δυναμώνει καθημερινά με μοναδικό ζωοδότη την ίδια την εργατιά και τους αγώνες της, στην οργάνωση και στον ταξικό προσανατολισμό των οποίων παίζει καθοριστικό ρόλο.
Η συζήτηση με τους εργαζόμενους κατά την προετοιμασία της ιδρυτικής σύσκεψης επικεντρώθηκε στο πλαίσιο αρχών και δράσης του ΠΑΜΕ, στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους και σήμερα, ακόμα πιο αποφασιστικά και με διαρκώς αυξανόμενες δυνάμεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα οργανώνει την πολύμορφη δράση του.
Με τη βασική εκτίμηση ότι «η αποτελεσματική δράση, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η προοπτική για ουσιαστική αλλαγή της θέσης των εργαζομένων δε συμβιβάζεται με τις λογικές της "κοινωνικής συναίνεσης" και η αλλαγή πορείας βρίσκεται στην ενίσχυση των αγωνιστικών, των ταξικών του χαρακτηριστικών, σε αντίθεση με όσους στηρίζουν τη γραμμή της ενσωμάτωσής του στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου», το ΠΑΜΕ έθεσε από την πρώτη στιγμή σαν στόχο την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, με ανοιχτό το μέτωπο στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και στους μηχανισμούς φθοράς και σήψης που τον χαρακτηρίζουν.
Το Σώμα και το Προεδρείο στην Ιδρυτική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Στο βήμα, ο Γ. Μαυρίκος |
Η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, στις 6 Απρίλη του 2002, τρία ακριβώς χρόνια μετά την ιδρυτική σύσκεψη, βρήκε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εφοδιασμένο με την πείρα των αγώνων, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αναπτύξει, σε όλα τα μέτωπα και αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης. Στη Συνδιάσκεψη, στο κλειστό γήπεδο «Νήαρ Ηστ» της Καισαριανής, πήραν μέρος 2.000 συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα, εκπροσωπώντας 480.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπείες από 17 συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο.
Το ΠΑΜΕ είχε, ήδη, δημιουργήσει μια πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη, πολύτιμη για τις μάχες που θα ακολουθούσαν και που βρίσκονταν τότε σε εξέλιξη, με επίκεντρο την Κοινωνική Ασφάλιση και τις σαρωτικές ανατροπές που προωθούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη βάση των νόμων Σιούφα της ΝΔ. Στις ξεχωριστές στιγμές του ΠΑΜΕ, κατά το πρώτο τρίχρονο της ζωής του, συγκαταλέγονται η πολύμορφη μαζική αντιπολεμική δράση ενάντια στον πόλεμο των ΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια, τα μεγάλα συλλαλητήρια κάθε Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, με τα λαϊκά συσσίτια και τις συμβολικές εκδηλώσεις, η συμμετοχή στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις κατά τον ερχομό του Κλίντον στην Αθήνα.
Ακόμα, οι καταλήψεις του υπουργείου Εμπορίου για τις αυξήσεις τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης, της κεντρικής Διοίκησης του ΙΚΑ για τις συντάξεις, του υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Ασφάλιση, το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Αθήνας, η καθοριστική συμβολή στις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση, η συμμετοχή στις διαδηλώσεις της Γένοβας, της Νίκαιας, στη Γενεύη και στις Βρυξέλλες, οι μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις τις Πρωτομαγιές, οι ημερίδες κι άλλες πολύπλευρες εκδηλώσεις του και κυρίως η καθημερινή παρουσία και δράση μέσα στους χώρους δουλιάς.