Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού
Γονείς κι εκπαιδευτικοί να το εκμηδενίσουν στη συνείδηση των μαθητών... |
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει για το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού:
«Η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού θα διορθωθεί με βάση τη γνωμοδότηση της Ακαδημίας Αθηνών, επιβεβαιώνει ότι το αντιεπιστημονικό του περιεχόμενο θα μείνει αναλλοίωτο.
Οι εργαζόμενοι γονείς, μέχρι να μπορέσει ο λαός με την πάλη του να το αποσύρει, πρέπει να το απορρίψουν και με τη βοήθεια των προοδευτικών εκπαιδευτικών να το εκμηδενίσουν στη συνείδηση των μαθητών. Το βιβλίο δεν είναι αντικειμενικό, παραποιεί πολλά γεγονότα και αποσιωπά άλλα. Οι εθνικιστικές κραυγές πρέπει να απομονωθούν, μαζί με εκείνες της δήθεν σύγχρονης προσέγγισης που επιχειρεί το βιβλίο. Εθνικισμός και "εκσυγχρονισμός" συμπλέουν στο κύριο και βασικό: Στον εξοβελισμό της ταξικής πάλης ως κινητήριας δύναμης της κοινωνικής εξέλιξης, στον εξοβελισμό των ιστορικών νομοτελειών, που το βιβλίο έχει προμετωπίδα του».
Τι είναι οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας;
Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών στα πανεπιστήμια με συμβασιούχους καθηγητές του ΠΔ 407, ήρθε να προστεθεί πρόσφατο παράδειγμα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Με βάση νέα ερμηνεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ένα άρθρο του ΠΔ 407/80, κρίθηκαν παράνομες 30 προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων σε τμήματα του ΠΑΜΑΚ και δεν εγκρίθηκαν τα εντάλματα πληρωμής τους, επειδή η συνολική θητεία τους στο πανεπιστήμιο ξεπερνάει τα τρία έτη.
Η εξέλιξη αυτή έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία ιδίως των τμημάτων Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, τα οποία λειτουργούν κυρίως με συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Για το τμήμα Μουσικής, κρίθηκαν παράνομες 18 προσλήψεις διδασκόντων καλλιτεχνικών μαθημάτων, οι οποίοι με βάση τη νέα αυτή ερμηνεία δεν μπορούν να ξανασυνεργαστούν με το συγκεκριμένο Τμήμα. Ετσι, μένει στη μέση το διδακτικό, ερευνητικό και καλλιτεχνικό έργο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους σε καίριους τομείς που δίδασκαν και γενικότερα εργάζονταν οι παραπάνω συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το Τμήμα!
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται διδάσκοντες και φοιτητές στο τμήμα Μουσικής, απαιτώντας από τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ να ενεργήσει από κοινού με τους άλλους πρυτάνεις, για να βρεθεί άμεσα πολιτική λύση.
Στους συμβασιούχους διδάσκοντες συμπαρίστανται και 51 διανοούμενοι και καλλιτέχνες, οι οποίοι σε κείμενο συμπαράστασης που υπογράφουν, επισημαίνουν ότι «στον ελλαδικό χώρο όπου τμήματα εφαρμοσμένων τεχνών μόνο πρόσφατα εντάχθηκαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός των εκπαιδευμένων καλλιτεχνών που δύνανται να διδάξουν σε αυτά είναι εξαιρετικά περιορισμένος, μάλιστα σε ορισμένα καλλιτεχνικά αντικείμενα δεν ξεπερνά τη μονάδα», καθώς «πολλές φορές κορυφαίοι καλλιτέχνες, με διεθνή παρουσία, δεν είναι εκλόγιμοι ως μέλη ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ επειδή δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα».
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος κι η συνέχειά τους», διοργανώνουν οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της παλιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης.
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα Δικαστήρια Ξάνθης πραγματοποίησαν εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές ενώ κατέθετε ένας από τους δεκάδες μαθητές που κλήθηκαν να καταθέσουν στον Εισαγγελέα για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές καταλήψεις του περασμένου φθινοπώρου. Οι εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ ύψωσαν πανό που έγραφε: «Οχι στην ποινικοποίηση των αγώνων» και διαδήλωσαν μαζί με τους μαθητές με αίτημα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται».
Το ΠΑΜΕ, το Συντονιστικό των μαθητών κι η ΠΚΣ καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας και σήμερα στις 10.30 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια, όπου έχουν κληθεί για να καταθέσουν 6 μαθητές. Αλλοι 9 μαθητές θα καταθέσουν στις 25 του Απρίλη.