Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΑΚ - ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Το «Λογιστήριο» απαγορεύει τη διδασκαλία

Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών στα πανεπιστήμια με συμβασιούχους καθηγητές του ΠΔ 407, ήρθε να προστεθεί πρόσφατο παράδειγμα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Με βάση νέα ερμηνεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ένα άρθρο του ΠΔ 407/80, κρίθηκαν παράνομες 30 προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων σε τμήματα του ΠΑΜΑΚ και δεν εγκρίθηκαν τα εντάλματα πληρωμής τους, επειδή η συνολική θητεία τους στο πανεπιστήμιο ξεπερνάει τα τρία έτη.

Η εξέλιξη αυτή έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία ιδίως των τμημάτων Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, τα οποία λειτουργούν κυρίως με συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Για το τμήμα Μουσικής, κρίθηκαν παράνομες 18 προσλήψεις διδασκόντων καλλιτεχνικών μαθημάτων, οι οποίοι με βάση τη νέα αυτή ερμηνεία δεν μπορούν να ξανασυνεργαστούν με το συγκεκριμένο Τμήμα. Ετσι, μένει στη μέση το διδακτικό, ερευνητικό και καλλιτεχνικό έργο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους σε καίριους τομείς που δίδασκαν και γενικότερα εργάζονταν οι παραπάνω συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το Τμήμα!

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται διδάσκοντες και φοιτητές στο τμήμα Μουσικής, απαιτώντας από τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ να ενεργήσει από κοινού με τους άλλους πρυτάνεις, για να βρεθεί άμεσα πολιτική λύση.

Στους συμβασιούχους διδάσκοντες συμπαρίστανται και 51 διανοούμενοι και καλλιτέχνες, οι οποίοι σε κείμενο συμπαράστασης που υπογράφουν, επισημαίνουν ότι «στον ελλαδικό χώρο όπου τμήματα εφαρμοσμένων τεχνών μόνο πρόσφατα εντάχθηκαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός των εκπαιδευμένων καλλιτεχνών που δύνανται να διδάξουν σε αυτά είναι εξαιρετικά περιορισμένος, μάλιστα σε ορισμένα καλλιτεχνικά αντικείμενα δεν ξεπερνά τη μονάδα», καθώς «πολλές φορές κορυφαίοι καλλιτέχνες, με διεθνή παρουσία, δεν είναι εκλόγιμοι ως μέλη ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ επειδή δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίκαιρη Ερώτηση για τις περικοπές διδασκόντων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ(2013-07-31 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία συμβασιούχων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ(2011-10-06 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα στους συμβασιούχους διδάσκοντες(2011-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ