Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ερωτήματα & Απαντήσεις

Τι είναι οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας;

Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) είναι ένα μέσο για την προώθηση της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με επιχειρήσεις. Διαχειρίζονται τα κονδύλια τα οποία προορίζονται για την έρευνα που πραγματοποιεί το ίδρυμα, τα οποία δεν προέρχονται μόνο από τον κρατικό κορβανά αλλά και από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης.

Πηγές χρηματοδότησης των ΕΛΚΕ είναι οι εξής: Επιχορηγήσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, κονδύλια από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους δημόσιους φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες, διεθνείς οργανισμούς και δωρεές κάθε είδους. Επίσης, έσοδα από παροχές υπηρεσιών προς τρίτους, από εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και προϊόντων που προκύπτουν από χρηματοδοτούμενα έργα. Πρόσοδοι από περιουσιακά στοιχεία του ΕΛΚΕ. Κάθε είδους δάνεια. Εσοδα από κρατήσεις που επιβάλλονται σε εκτελούμενα έργα.

Χαρακτηριστικό, δε, είναι ότι η διαχείριση των πόρων δεν ελέγχεται άμεσα από τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης του ιδρύματος, αλλά από Γραμματεία και Επιτροπή Διαχείρισης του ΕΛΚΕ, οι οποίες ορίζονται από το πρυτανικό συμβούλιο. Η διοίκηση του ιδρύματος διατηρεί εποπτικό ρόλο στην επιτροπή διαχείρισης και στα πεπραγμένα του λογαριασμού. Ούτε λόγος βέβαια δε γίνεται για ουσιαστικό έλεγχο αυτών των κονδυλίων από τα συλλογικά δημοκρατικά όργανα των ιδρυμάτων, όπως οι σύγκλητοι...

Μέσα από τους ΕΛΚΕ - όχι βέβαια αποκλειστικά μέσα από αυτούς - προχωράει στην πράξη η συναλλαγή των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά οι ΕΛΚΕ είναι μοχλοί επιχειρηματικής δραστηριότητας, για προώθηση του δούναι και λαβείν ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις. Με εμπορεύσιμο «προϊόν» τα αποτελέσματα της έρευνας. Αλλωστε, η σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις αποτελεί στόχο που περνάει και μέσα από το νέο νόμο - πλαίσιο αλλά και μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την έρευνα. Στόχος είναι τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια και η γνώση που παράγουν να μην αποτελεί κοινωνικό προϊόν, αλλά προϊόν εμπορεύσιμο από το κεφάλαιο, που θα χρησιμοποιηθεί όχι για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης του λαού αλλά για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, φοιτητές και σπουδαστές διοργάνωσαν πλήθος κινητοποιήσεων στους ΕΛΚΕ, στο πλαίσιο μπλοκαρίσματος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι κινητοποιήσεις αυτές βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα από πολλούς πρόθυμους υπερασπιστές της κυβερνητικής πολιτικής, ως ...ακραίες και αντιδημοκρατικές. Ακριβώς επειδή αναδεικνύουν το ρόλο των ΕΛΚΕ και μπλοκάρουν για ένα χρονικό διάστημα τις συναλλαγές των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της απαίτησης να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στα πανεπιστήμια, το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση των ΕΛΚΕ και απαιτεί η χρηματοδότηση της έρευνας να γίνεται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα, διεκδικεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την έρευνα να εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίο να κατανέμονται στα ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ