Την άμεση ένταξη στο Δ΄ ΚΠΣ του έργου της συντήρησης του κτιρίου «Κοντού» στα Πάνω Λεχώνια στο Πήλιο ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού και τους συναρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.
Το κτίριο αποτελεί «έργο τέχνης», σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού φέρει τη δημιουργική «σφραγίδα» του Ντε Κίρικο. «Παρόλο που αποτελεί ένα κτίριο κόσμημα για την περιοχή, χρόνο με το χρόνο φθείρεται από την αδικαιολόγητη αδιαφορία των αρμόδιων αρχών», σημειώνουν οι βουλευτές και συνεχίζουν: «Λόγω της μεγάλης του πολιτιστικής και ιστορικής αξίας έχει "υιοθετηθεί" εκτός του Δήμου Αρτέμιδας - όπου βρίσκεται - και από τους Δήμους Αγριάς και Μηλέων, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή. Τον Ιούλιο τελείωσε η μελέτη, προϋπολογισμού 2,5 εατκ. ευρώ για τα έργα συντήρησης και άλλων παρεμβάσεων». «Αίτημα όλης της περιοχής είναι να ενταχθεί άμεσα στο Δ΄ ΚΠΣ ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία δημοπράτησης και έναρξης των έργων».
«Τσοπάνα Ρέιβ» |
Ροκ ήχοι και μελωδίες, καυστικοί στίχοι, εναλλακτικό ύφος και πολύ χιούμορ, σήμερα και αύριο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Πλ. Καραϊσκάκη, 210 5203661), σ' ένα φεστιβαλικό διήμερο, με οκτώ από τα πιο δυναμικά ελληνικά ροκ συγκροτήματα. Αλλα παλιότερα και γνωστά και άλλα νέα, θα παρουσιάσουν στιγμιότυπα της δισκογραφίας, αλλά και των επιρροών τους. Σήμερα (10.30μμ) εμφανίζονται: Τα «Γυμνά Καλώδια», θέλοντας να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά της εναλλακτικής σκηνής, τα «Πύρινα Φεγγάρια», με ρεπερτόριο κλασικού ροκ, οι «More than Anything», με ψυχεδελικό ροκ των 60s -70s και οι «OYZO the band», με νησιώτικα από την Τζαμάικα και τη Μ. Βρετανία και την επιτυχία τους «The man and the...».
Αύριο (10.30μμ), στη σκηνή ανεβαίνει το γνωστό ροκ συγκρότημα «Tsopana Rave», με τη μεγαλύτερη λαϊκή επιτυχία «Δως μου δυο ...κατοστάρικα», προσαρμοσμένο στο ευρώ, οι «September» με τεχνο-ροκ ύφος, οι «8 έως 2», με επικεφαλής τον ηθοποιό Γιώργο Χρανιώτη και το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», με νέο δίσκο και πολιτικούς στίχους.
Συμμετοχή δεκάδων ταινιών και σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλάβει το 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα (16-25/3), σε έξι αίθουσες.
Η Ελλάδα συμμετέχει με 109 ταινίες, έναντι των 89 στο 8ο Φεστιβάλ. Από τις ελληνικές ταινίες 12 ταινίες μετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα, 38 στο Πανόραμα, 16 στα Τηλεοπτικά Πορτρέτα, 30 στην Ανοιχτή Οθόνη και 12 στο Αφιέρωμα. Φέτος τα ελληνικά ντοκιμαντέρ είναι περισσότερα από ποτέ, γιατί υποβλήθηκε μεγαλύτερος αριθμός ταινιών, αλλά και υπήρξαν πολύ περισσότερες ταινίες άξιες να συμπεριληφθούν.
Εναρκτήρια ταινία (16/3, 8.30 μμ, «Ολύμπιον») είναι η «Dixie Chicks: Σκάστε και τραγουδήστε», σε σκηνοθεσία της τιμώμενης Μπάρμπαρα Κοπλ και της Σεσίλια Πεκ. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του δημοφιλούς τεξανού συγκροτήματος κάντρι μουσικής «Dixie Chicks», που προκάλεσε την αμερικανική κατακραυγή, όταν η τραγουδίστριά του, Νάταλι Μέινς, δήλωσε σε συναυλία, μια μέρα πριν την εισβολή στο Ιράκ, ότι ντρέπονται που ο Τζορτζ Μπους κατάγεται από το Τέξας. Η ταινία κυρίως «σκιαγραφεί με έντονη κριτική διάθεση το πολιτικό κλίμα της σύγχρονης Αμερικής, όπου η ελευθερία του λόγου και της διαμαρτυρίας είναι πλέον υπό εξαφάνιση».
Στα παιδιά εστιάζει το κεντρικό αφιέρωμα με τίτλο «Κλονισμένη αθωότητα», στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει σχετική ημερίδα. Στα νεοσύστατα τμήματα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται οι ενότητες «Ανθρώπινα Δικαιώματα» και «Βλέμμα στην Ασία», που προστίθενται στα καθιερωμένα «Οψεις του κόσμου», «H καταγραφή της μνήμης», «Πορτρέτα - ανθρώπινες διαδρομές», «Μικρές αφηγήσεις», «Μουσική», «Κοινωνία και περιβάλλον». Αφιερώματα: Μπάρμπαρα Κοπλ, Τζον Αλπερτ, Τζούλια Ράιχαρτ, Στίβεν Μπόγκναρ.
Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από εργαστήρια, ημερίδες, εκθέσεις, συναυλίες και εμπορικό κομμάτι, αφού, ως γνωστόν, ταινίες γίνονται... αλλά δεν προβάλλονται. Κάτι που για να αλλάξει δεν αρκεί η καλή διάθεση κάποιων ανθρώπων.
Αλλά από την απάντηση του γγ, και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκύπτει ούτε πότε θα καταβληθούν τα χρήματα ούτε πόσα από τα χρωστούμενα θα δοθούν στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν σαφή εικόνα για τα δύο αυτά θέματα. Συνεπώς, το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους στο Θέατρο Διονύσου που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν και τα έργα στο σημαντικό αυτό μνημείο, αλλά και σε άλλους εργαζόμενους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εκτός Αθηνών, οι οποίοι άρχισαν να συντονίζουν τις αντιδράσεις τους. Θυμίζουμε ότι το θέμα περιλαμβάνεται και σε Ερώτηση του ΚΚΕ στον υπουργό Πολιτισμού.
Την ίδια στιγμή το ΥΠΠΟ επιδίδεται τις τελευταίες μέρες σε μαζική ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, η πυκνότητα και ένταση των οποίων οδηγούν στο συμπέρασμα πως εντάσσονται στην άτυπη «προεκλογική» περίοδο που διανύουμε.
Το έργο παρουσιάζει την κρίση ενός ζευγαριού παράνομων εραστών την ημέρα καταστροφής των Δίδυμων Πύργων. Μέσα σ' αυτό το σκηνικό της απόλυτης καταστροφής και το σοκ που προκάλεσε, ένα ζευγάρι, υστερόβουλα και εγωιστικά, προσπαθεί να δώσει διέξοδο στον παράνομο έρωτά του. Η «Εξιλέωση» είναι μια νοσηρή μετα-φάρσα, ένα μετα-πιντερικό έργο, όπου το ζευγάρι των εραστών αδειάζει τα εσώψυχά του επί σκηνής, μέσα σε μια πάλη αρσενικού - θηλυκού. Η Αμπι και ο Μπεν, τα πρόσωπα του έργου, πυροβολούν το ένα το άλλο, σε ένα ρινγκ, σε μια σκληρή μάχη, έναν αγώνα χωρίς τέλος και χωρίς νικητή.
Το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2» του Ελληνα πιανίστα και συνθέτη Χρίστου Παπαγεωργίου (σε πρώτη εκτέλεση) και την Τέταρτη Συμφωνία του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη σημερινή συναυλία της (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής. Τη συναυλία διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Μύρων Μιχαηλίδης.
Ειδικό βραβείο για την πολύχρονη προσφορά του στα Γράμματα και το χρυσό μετάλλιο «Γρηγόριος Ξενόπουλος», απένειμε (7/3) στον γιατρό και συγγραφέα Γεράσιμο Ρηγάτο, η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών. Για το πεζογραφικό έργο του τιμώμενου μίλησε η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου. Για το λαογραφικό έργο του μίλησε η καθηγήτρια Λαογραφίας Μ. Μηλίγκου - Μαρκαντώνη. Ο δρ. Γλωσσολογίας Θ. Μωϋσιάδης για τον γλωσσολογικό πλούτο που διασώζει το έργο του. Κείμενά του διάβασε η Ε. Φραγκούλη.