Τυπικό παράδειγμα «καθαρόαιμης» τουριστικής εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Αμπού Ντάμπι για δημιουργία παραρτήματος του μουσείου «Λούβρου» στο πλούσιο σε πετρέλαια εμιράτο του Κόλπου, μέχρι το 2012.
Η συμφωνία, 30χρονης διάρκειας, προβλέπει: η Γαλλία να δημιουργήσει στο εμιράτο ένα μουσείο με την επωνυμία «Λούβρο του Αμπού Ντάμπι», που θα φιλοξενεί τα καλύτερα δυτικά έργα τέχνης. Σε αντάλλαγμα, το εμιράτο θα δώσει στη Γαλλία 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. μόνο για τη χρήση του ονόματος «Λούβρο». Κλασικό παράδειγμα «φραντσάιζ», όπως συμβαίνει και με τα «φαστ φουντ»! «Πρόκειται για δίκαιη ανταμοιβή για την παραχώρηση του ονόματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του μουσείου, Ανρί Λουαρέτ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την εμπορική συμφωνία, που υπέγραψαν ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Ρενό Ντοναντιέ ντε Βαμπρ και ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού του Αμπού Ντάμπι, σεϊχης Σουλτάν μπεν Ταχνούν αλ Νάιχαν.
Η κατασκευή του κτιρίου για το μουσείο «Λούβρο του Αμπού Ντάμπι» θα αρχίσει εντός του χρόνου στο νησί Σααντίγιατ, ανοικτά της πρωτεύουσας των Εμιράτων και θα έχει εμβαδόν 24.000 τ.μ., από τα οποία τα 8.000 τ.μ. θα είναι για εκθέσεις. Θα το κατασκευάσει ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ και θα κοστίσει 83 εκατ. ευρώ. Τα τέσσερα πρώτα χρόνια θα εκτίθενται 300 έργα από μουσεία της Γαλλίας και τα επόμενα τρία χρόνια 200 - 250 έργα τέχνης. Δυο φορές το χρόνο θα οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις.
Το νέο μουσείο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός τεράστιου σχεδίου ανέγερσης τεσσάρων μουσείων στο εμιράτο - «Λούβρο», «Γκούγκενχάιμ» για τη σύγχρονη τέχνη, Ναυτικό και Εθνικό μουσείο - που θα καταστήσουν τη νήσο Σααντίγιατ «πολιτιστικό κέντρο». Ουσιαστικά, τα μουσεία αυτά θα «ντύσουν» απλώς ένα γιγαντιαίο τουριστικό συγκρότημα, κόστους 27 δισ. δολαρίων, που θα αποτελεί τουριστικό προορισμό υψηλών και πανάκριβων προδιαγραφών.
Η αφίσα του αφιερώματος της Ταινιοθήκης |
Εξηγώντας την επιλογή για παράλληλο αφιέρωμα στους δύο δημιουργούς, οι διοργανωτές σημειώνουν ότι «εντάσσεται στην αναζήτηση μιας καινούριας ματιάς στη σχέση μεγάλων δημιουργών, μια αναζήτηση για το πώς ένας κατεξοχήν διανοούμενος και ένας τεχνίτης μάς εισάγουν στους διαφορετικούς κόσμους της δημιουργίας: Στον κόσμο των στούντιο και στον κόσμο των Ευρωπαίων δημιουργών. Οι πορείες τους συχνά τέμνονται, καθώς ο Φορντ, καταξιωμένος τεχνίτης αναγνωρίζεται και τοποθετείται από τους Ευρωπαίους, Λίντσεϊ Αντερσον και Αντρέ Μπαζέν, στο πάνθεον των δημιουργών. Ο Βέντερς, ως ανεξάρτητος δημιουργός, στη δεκαετία του '70 θα στραφεί ορισμένες φορές στο Χόλιγουντ, για να γυρίσει μεγάλες παραγωγές, αλλά με έντονη πάντα την προσωπική του σφραγίδα».
Από τις 100 ταινίες του Φορντ σώζονται περίπου 60, που διατρέχουν όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της αμερικανικής ηπείρου, ενώ καταπιάνεται με όλα τα είδη ταινιών. Η φήμη του όμως θεμελιώνεται στο γουέστερν. Το αφιέρωμα καλύπτει χρονικά σχεδόν ολόκληρο το έργο του Φορντ, από τα πρώιμα βωβά γουέστερν («Straight Shooting» 1917, «Σιδερένιο άλογο 1924), στα κλασικά καταξιωμένα αριστουργήματά του «Μαρία Στιούαρτ» (1936), «Ο νεαρός κος Λίνκολν» (1939), «Ταχυδρομική Αμαξα» (1939), «Τα Σταφύλια της οργής» (1940), μέχρι το «Δειλινό της μεγάλης σφαγής» (1964), όπου αναθεωρεί τις απόψεις του για τη δικαίωση της στάσης των λευκών προς τους Ινδιάνους.
Οσον αφορά στον Βέντερς καλύπτεται το σύνολο του έργου του, από τις πρώτες ταινίες όπως «Η Αγωνία του τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι» (1971) και «Το πορφυρό γράμμα» μέχρι το «Μην ξαναγυρίσεις» (2005).
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟτης έκθεσης «Χραατς μόδα από χαρτί», το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) αλλάζει και εκθέτει αντικείμενα κατασκευασμένα αποκλειστικά από χαρτί. Ετσι, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να δουν και να αγοράσουν μοναδικά συλλεκτικά αντικείμενα εφαρμοσμένων τεχνών, αντικείμενα που παρουσιάζονται, αποκλειστικά, με την έκθεση αυτή.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα ανεβάσει το καλοκαίρι το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης» σε διασκευή Κωστή Κολώτα, καθώς το 2007 ανακηρύχτηκε έτος «Νίκου Καζαντζάκη», με την ευκαιρία των 50 χρόνων από το θάνατό του. Η σκηνοθεσία θα είναι του Γιάννη Βόγλη. Η μουσική των Βασίλη Σκουλά - Λουδοβίκου των Ανωγείων. Σκηνικά - κοστούμια Βάλιας Μαργαρίτη. Παίζουν: Νίκος Βερλέκης, Νίκος Δαδινόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μάνος Βακούσης, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Κροντήρης, Τάσος Σωτηράκης, Μαριάννα Πολυχρονίδου, Χριστίνα Μαντέσι, Νίκος Τουρνάκης, Λευτέρης Μποτωνάκης, Νίκος Σκουλάς.
ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ μέχρι την 1 του Απρίλη η έκθεση «Διαδρομές της Ρωσικής Πρωτοπορίας: έργα της Συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.