Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΛΟΥΒΡΟ ΤΟΥ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ»
Παράδειγμα «πολιτιστικής» κερδοσκοπίας

Τυπικό παράδειγμα «καθαρόαιμης» τουριστικής εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Αμπού Ντάμπι για δημιουργία παραρτήματος του μουσείου «Λούβρου» στο πλούσιο σε πετρέλαια εμιράτο του Κόλπου, μέχρι το 2012.

Η συμφωνία, 30χρονης διάρκειας, προβλέπει: η Γαλλία να δημιουργήσει στο εμιράτο ένα μουσείο με την επωνυμία «Λούβρο του Αμπού Ντάμπι», που θα φιλοξενεί τα καλύτερα δυτικά έργα τέχνης. Σε αντάλλαγμα, το εμιράτο θα δώσει στη Γαλλία 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. μόνο για τη χρήση του ονόματος «Λούβρο». Κλασικό παράδειγμα «φραντσάιζ», όπως συμβαίνει και με τα «φαστ φουντ»! «Πρόκειται για δίκαιη ανταμοιβή για την παραχώρηση του ονόματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του μουσείου, Ανρί Λουαρέτ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την εμπορική συμφωνία, που υπέγραψαν ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Ρενό Ντοναντιέ ντε Βαμπρ και ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού του Αμπού Ντάμπι, σεϊχης Σουλτάν μπεν Ταχνούν αλ Νάιχαν.

Η κατασκευή του κτιρίου για το μουσείο «Λούβρο του Αμπού Ντάμπι» θα αρχίσει εντός του χρόνου στο νησί Σααντίγιατ, ανοικτά της πρωτεύουσας των Εμιράτων και θα έχει εμβαδόν 24.000 τ.μ., από τα οποία τα 8.000 τ.μ. θα είναι για εκθέσεις. Θα το κατασκευάσει ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ και θα κοστίσει 83 εκατ. ευρώ. Τα τέσσερα πρώτα χρόνια θα εκτίθενται 300 έργα από μουσεία της Γαλλίας και τα επόμενα τρία χρόνια 200 - 250 έργα τέχνης. Δυο φορές το χρόνο θα οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις.

Το νέο μουσείο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός τεράστιου σχεδίου ανέγερσης τεσσάρων μουσείων στο εμιράτο - «Λούβρο», «Γκούγκενχάιμ» για τη σύγχρονη τέχνη, Ναυτικό και Εθνικό μουσείο - που θα καταστήσουν τη νήσο Σααντίγιατ «πολιτιστικό κέντρο». Ουσιαστικά, τα μουσεία αυτά θα «ντύσουν» απλώς ένα γιγαντιαίο τουριστικό συγκρότημα, κόστους 27 δισ. δολαρίων, που θα αποτελεί τουριστικό προορισμό υψηλών και πανάκριβων προδιαγραφών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org