Το έδαφος για τις δρομολογημένες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη βάση των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ, προετοιμάζει συστηματικά η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να είναι έτοιμη να περάσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές.
Ο στόχος της κυβέρνησης, μέσα από την «ανακίνηση» του Ασφαλιστικού, είναι διπλός: Πρώτον, να αναδείξει προεκλογικά την ανάγκη «μεταρρύθμισης» στο Ασφαλιστικό στο όνομα της «βιωσιμότητας» του συστήματος ώστε στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, να ερμηνεύσει ενδεχόμενη εκλογική νίκη της ως ψήφο υπέρ της επίλυσης και του Ασφαλιστικού. Δεύτερον, να βάλει τώρα στο παιχνίδι το ΠΑΣΟΚ, να το υποχρεώσει να πάρει θέση και τελικά να βάλει πλάτες. Για το σκοπό αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης θα καλέσουν τα κόμματα να τοποθετηθούν σχετικά με το θέμα στη Βουλή.
Την ανάγκη της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού έθεσε πρώτος ο Κ. Καραμανλής σε εκδήλωση... της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης», και γι' αυτό θέλει διάλογο και συναίνεση. Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι Γ. Αλογοσκούφης και Σ. Τσιτουρίδης, οι οποίοι εφάρμοσαν τη δοκιμασμένη μέθοδο της διγλωσσίας, προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχυση για τις πραγματικές επιδιώξεις της.
Αρχικά ο Σ. Τσιτουρίδης διαβεβαίωσε, προχτές, ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί τις λύσεις για το Ασφαλιστικό ούτε σε αυξήσεις ορίων ηλικίας, ούτε σε αυξήσεις εισφορών, ούτε σε μειώσεις συντάξεων. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι ο χαρακτήρας του συστήματος θα παραμείνει δημόσιος, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός, ενώ η τριμερής χρηματοδότηση θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση του συστήματος.
Σε «διαφορετικό μήκος κύματος» κινήθηκε την επομένη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, ο Γ. Αλογοσκούφης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει τα αποτελέσματα της «Επιτροπής Αναλυτή» και θα ζητηθούν και οι θέσεις των κομμάτων. Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα γίνει «η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό», είπε ότι θα γίνει την επόμενη τετραετία και ότι η κυβέρνηση θα μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα και τις λύσεις που θα προτείνει.
Χτες, μιλώντας σε αποφοίτους του Οικονομικού Πανεπιστημίου, προχώρησε ένα ακόμα βήμα: «Αν δεν αντιμετωπιστεί σήμερα με αποτελεσματικό τρόπο αυτή η πρόκληση, το πρόβλημα (σ.σ. του Ασφαλιστικού) θα βαρύνει σε μερικά χρόνια εσάς», υπογραμμίζοντας ότι «για την επίλυσή του απαιτείται η συνδρομή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, και κυρίως η δική σας στήριξη και συνδρομή».
Από τις Βρυξέλλες, χτες, ο Σ. Τσιτουρίδης ξέχασε τις «δεσμεύσεις» του και μίλησε για «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» που «θα ξεκινήσουν μετά τις προσεχείς εκλογές».
Από την πλευρά του ο Ε. Αντώναρος δε δέχτηκε ότι υπάρχει σκόπιμη διγλωσσία μεταξύ των δύο υπουργών, προσθέτοντας: «Γίνεται ένας διάλογος προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία και να συζητηθεί το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές».
Αντιμέτωπη με την επανάληψη των πιέσεων της ΕΕ και ειδικότερα της γερμανικής προεδρίας για την προώθηση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, τύπου «Ανάν Β» βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση. Μοχλό πίεσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποτελεί η αλλαγή του κανονισμού για το εμπόριο με τα Κατεχόμενα. Η γερμανική προεδρία φαίνεται να προωθεί το απευθείας εμπόριο και άρα την αναγνώριση του ψευδοκράτους, η τουρκική κυβέρνηση, διά στόματος Ερντογάν, επανήλθε χτες ζητώντας χειροπιαστά αποτελέσματα, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα Κατεχόμενα.
Σε δηλώσεις, κατά την επιστροφή του χτες στην Κύπρο, ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, συζητήθηκε και το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σε ερώτηση για το θέμα του απευθείας εμπορίου ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι θέση της Κύπρου είναι να επιτευχθεί, αν είναι δυνατόν, συμφωνία, η οποία να ικανοποιεί και τις δύο πτυχές της απόφασης της 26ης Απρίλη του 2004. Η πρώτη πτυχή προνοεί την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και την άρση του λεγόμενου εμπάργκο, το οποίο, όπως επισήμανε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει. Η δεύτερη πτυχή, που είναι η σημαντικότερη, εξήγησε ο Τ. Παπαδόπουλος, είναι η επίτευξη της οικονομικής ολοκλήρωσης, η οποία θα προωθήσει την ενοποίηση της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει μια διευθέτηση, με την οποία να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι και να αποτρέπει οποιαδήποτε ενθάρρυνση διχαστικών τάσεων. Γενικότερα ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Κ. Καραμανλή διεξήχθησαν σε εξαίρετο κλίμα, χωρίς κανένα ίχνος σκιάς ή διαφωνίας.
Στο θέμα παρενέβη χτες ο Ρ. Τ. Ερντογάν καλώντας την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της για το Κυπριακό, κατονομάζοντας μάλιστα τους Ρ. Πρόντι και τον επίτροπο Γκ. Φερχόιγκεν. «Η Τουρκία εκπλήρωσε τα καθήκοντά της για το Κυπριακό», δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατηγορώντας την ΕΕ ότι «δεν ήταν ειλικρινής». «Παρά το ότι υπήρχαν δυσκολίες να αποδεχτούν το σχέδιο Ανάν, τις αντιμετωπίσαμε και καταφέραμε να υπερψηφιστεί στην "ΤΔΒΚ" με ποσοστό 65%. Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας είπαν ότι θα βρουν άκρη με τους Ελληνοκύπριους. Αυτό μου το είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Πρόντι», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος σε οικονομικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι τις ίδιες υποσχέσεις έδωσε και ο Γκίντερ Φερχόιγκεν. «Παρά το ότι εκπληρώσαμε τα καθήκοντά μας συνεχίζουν να μας κατηγορούν. Εμείς τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας. Αν τηρούσε τα όσα είχε υποσχεθεί και η απέναντι πλευρά, τώρα πια δε θα υπήρχε το Κυπριακό. Η Κύπρος θα ήταν όλη μέλος της ΕΕ και θα επικρατούσε κλίμα ειρήνης στο νησί», αποφάνθηκε ο Ερντογάν. «Εχουμε την υπομονή και θα επιμένουμε στα θέματα αυτά με υπομονή», κατέληξε.
Η Λευκωσία δεν πρόκειται να δεχτεί απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Λιλλήκας. Σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ τόνισε επίσης ότι η Λευκωσία έχει και πολιτικά, αλλά και νομικά επιχειρήματα, για να αντιμετωπίσει τυχόν επιμονή για έγκριση του κανονισμού, όπως επιθυμεί η Κομισιόν, δηλαδή με νομική βάση του άρθρου 133, που ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες.
Η ΕΕΔΥΕ καλεί την Τετάρτη 28/2, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της ΠΟΛ (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), σε σύσκεψη μαζικών φορέων και συνδικάτων με αντικείμενο την κοινή διοργάνωση και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία αντιπολεμικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 17 Μάρτη, για να καταδικαστούν οι εγκληματικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Λίβανο.
Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου διοργανώνει εκδήλωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο, αύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η υποκρισία της τρομοκρατικής απειλής και η δράση του φιλειρηνικού κινήματος». Θα μιλήσουν η Λιάνα Κανέλλη δικηγόρος, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Αγγελος Βρεττός δικηγόρος, μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».
- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Αρχόντισσα» στα Λαίικα.
- Επίσης, συνεστίαση πραγματοποιεί αύριο Σάββατο και η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Δροσιά» στα Γαλανέικα Λαμίας.