ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
Ποιος καθορίζει τα «περιθώρια»;

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αλλα περιθώρια για ακινησία και τέλμα δεν υπάρχουν», δήλωνε προχτές ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και έκανε, για μια ακόμα φορά, λόγο για «μειοψηφίες» που δε θέλουν τις αλλαγές. Αυτό που δεν έκανε καθαρό, είναι το ποιους εξυπηρετεί η κυβέρνηση προχωρώντας στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων. Οι εργαζόμενοι, που δεν προλαβαίνουν να ξεχρεώνουν τα φροντιστήρια του λυκείου, είναι αυτοί που ζητούν δίδακτρα, δάνεια και μεγαλύτερους φραγμούς στο δρόμο των παιδιών τους στη μόρφωση; Αυτοί που καθημερινά βιώνουν μια πολιτική που τσαλαπατά τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους ζητούν περιορισμό του ασύλου, συνεργασία των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, μάνατζερ; Τις μεταρρυθμίσεις τις υπαγορεύει το μεγάλο κεφάλαιο, που θέλει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν για τις επιχειρήσεις - σαν επιχειρήσεις τα ίδια - θέσεις που εκφράστηκαν μέσα από τις επιταγές της Μπολόνια και τα σχέδια της Λισαβόνας για μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρήσεων μέχρι το 2010.

Οσο για τις «μειοψηφίες», παρά την προσπάθεια να συκοφαντηθεί και να διαστρεβλωθεί ο χαρακτήρας των κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στους δρόμους τους οποίους έχουν βαδίσει φωνάζοντας τα αιτήματά τους, μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, έχει αντηχήσει η επιθυμία τους να ξεφύγει η ανώτατη εκπαίδευση από τη σημερινή μίζερη κατάσταση και να αναβαθμιστεί πραγματικά, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δωρεάν παροχές στους νέους που σπουδάζουν, σπουδές και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

«Δίαιται... σφαλεραί»

Από την εποχή του ο Ιπποκράτης είχε αφορίσει ως επικίνδυνες τις αυστηρές και ακριβές δίαιτες. («Αι λεπταί και ακριβέες δίαιται... σφαλεραί» είπε ο πατέρας της Ιατρικής).

Ομως η βιομηχανία της απώλειας βάρους έχει επιβάλει τη «γοητεία» των διαιτών της μόδας, η οποία όχι μόνο αδειάζει τσέπες όσων έχουν περιττά κιλά, αλλά και πολλαπλασιάζει τα κέρδη των επιχειρήσεων που πουλάνε δίαιτες πολλαπλασιάζοντας και τους κινδύνους για την υγεία, όπως υπογράμμισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας. Στην Αμερική η βιομηχανία απώλειας βάρους κερδίζει 37 δισ. δολάρια το χρόνο, ενώ στην Ελλάδα οι αντίστοιχες αλυσίδες κατέχουν τις πέντε απ' τις δέκα πρώτες θέσεις στη διαφημιστική πίτα.

Αυτές οι δίαιτες είναι βλαβερές γιατί οδηγούν σε ανεπαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ενώ μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και κακοήθειες και καρδιοπάθειες. Το αντίδοτο είναι απλό: Υγιεινός τρόπος ζωής, τρώγοντας λελογισμένες ποσότητες και κάνοντας σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον τριάντα λεπτών ημερησίως.

Φανφάρες και ψέματα...

Πολλές φανφάρες ακούγονται αυτές τις μέρες σχετικά με πλευρές του νόμου - πλαισίου. Ανάμεσά τους και η βαρύγδουπη δήλωση της υπουργού Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, σχετικά με την αλλαγή του τρόπου εκλογής των πρυτανικών αρχών που φέρνει με το νέο νόμο - πλαίσιο: «Η κυβέρνηση, η οποία έχει στους κόλπους της, φιλική της, τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη φοιτητική παράταξη, προχωρεί στην αποκομματικοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», είπε η υπουργός.

Μα καλά, ποιον προσπαθούν να πείσουν για την «αποκομματικοποίηση»; Η μεγάλη παράταξη που λένε, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, οργιάζει με τους εκβιασμούς, τα ρουσφέτια και γενικότερα τις συναλλαγές με τους υποψηφίους στις πρυτανικές εκλογές. Και αυτά συμβαίνουν σήμερα που έχει έναν περιορισμένο αριθμό εκλεκτόρων σε κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν αντί για τον κλειστό αριθμό εκλεκτόρων, θα της δίνεται η δυνατότητα να κουβαλήσει στις πρυτανικές εκλογές για να ψηφίσουν το σύνολο των ψηφοφόρων της...! Τα ίδια, βέβαια, ισχύουν και για την άλλη πλευρά του νομίσματος, για την ΠΑΣΠ.

Ποια αποκομματικοποίηση, λοιπόν, φέρνει η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών;

... περί «αποκομματικοποίησης»

Βέβαια και η ίδια η λογική της «αποκομματικοποίησης» μπάζει από παντού. Γιατί, δηλαδή, είναι κακό να υπάρχουν παρατάξεις και να γίνεται πολιτική - ιδεολογική διαπάλη στους κόλπους του φοιτητικού κινήματος; Πολύ περισσότερο να γίνεται ιδεολογική διαπάλη στο ζήτημα για ποιούς η επιστήμη και η έρευνα. Το πανεπιστήμιο δεν είναι κλεισμένο σε καμιά γυάλα, είναι ενταγμένο στην κοινωνία και αντίστοιχα, οι φοιτητές είναι μέλη αυτής της κοινωνίας και έχουν δικαίωμα να έχουν πολιτική και συνδικαλιστική δράση εντός κι εκτός πανεπιστημίου και γνώμη για τον προσανατολισμό των επιστημονικών και ερευνητικών προγραμμάτων ως προς το αν υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες ή τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αν η επιστημονική τους ειδίκευση γίνεται με μεταφυσικές και θεοκρατικές θεωρίες ή με τη διαλεχτική.

Η κυβέρνηση όμως, ετοιμάζει ένα πανεπιστήμιο που θα είναι στενά συνδεδεμένο με τις επιχειρήσεις και θα λειτουργεί και το ίδιο σαν επιχείρηση. Σ' αυτό το ίδρυμα η συνδικαλιστική δράση θα είναι «μπελάς». Οπως και η παρέμβαση για τον ποιον υπηρετεί η έρευνα.

Ετσι, η κυβέρνηση ρίχνει το δόλωμα της «αποκομματικοποίησης» γιατί γνωρίζει ότι ένας κόσμος έχει μπουχτίσει από «τα έργα και τις ημέρες» της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ και εύκολα πέφτει στην παγίδα να ρίξει την ευθύνη συνολικά στην ύπαρξη παρατάξεων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απορρίπτεται

Η κυβέρνηση οξύνει την αντιπαράθεση στην Παιδεία καταθέτοντας στη Βουλή ένα νόμο - πλαίσιο, που το περιεχόμενό του βρίσκει αντίθετο το λαό και τη νεολαία εδώ και δέκα μήνες. Με το νομοσχέδιο αυτό στην ουσία δεν υπάρχουν αλλαγές από το προσχέδιο του Ιούνη του 2006. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς το βασικό στόχο του νόμου, που είναι να σπρώξει τα ιδρύματα να λειτουργούν ανταγωνιστικά και ανταποδοτικά, να συνδέονται όλο και πιο στενά με τις επιχειρήσεις. Κι αυτό το πνεύμα της ιδιωτικοποίησης, που θα φέρει μαζί του υποβάθμιση των σπουδών και περισσότερα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, η κυβέρνηση προσπάθησε να το παρουσιάσει ως κοινωνικό αίτημα. Δηλαδή, την απαίτηση του κεφαλαίου να την παρουσιάσει ως λαϊκή απαίτηση.

Με τα «τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα», τα συμβόλαια μεταξύ ιδρυμάτων και κυβέρνησης, επιτυγχάνεται ο ασφυκτικότερος έλεγχος Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τους εκάστοτε κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο εκβιασμός τους προκειμένου να υποταχθούν στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αλλά και ο μεγαλύτερος έλεγχος των ιδρυμάτων από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναλαμβάνουν και ρόλο χρηματοδότη, αλλά θα ωφελούνται και από την κρατική χρηματοδότηση στα ιδιωτικοποιημένα ιδρύματα. Οι ίδιοι στόχοι διευκολύνονται με την ίδρυση θέσης «μάνατζερ» μέσα στα ιδρύματα. Τα ΑΕΙ δεν είχαν έλλειψη διοικητικών στελεχών. Η «ανάγκη» που θα εξυπηρετήσει ο μάνατζερ είναι να κλείνει συμφωνίες για το ίδρυμα με τις επιχειρήσεις, να επιτυγχάνει το μέγιστο δυνατό κέρδος με το μικρότερο δυνατό κόστος, να φέρει μέσα στο ίδρυμα την κουλτούρα της αγοράς.

Στόχος των ιδρυμάτων θα είναι να βγάζουν όσο το δυνατόν περισσότερους αποφοίτους με υποβαθμισμένες σπουδές, φτηνούς για τις επιχειρήσεις και μελέτες προσανατολισμένες στο αντικείμενο των επιχειρήσεων για να αυξάνεται το κέρδος τους. Με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος, δηλαδή με ταχύρυθμες και φτηνιάρικες σπουδές. Και φυσικά, όποιος πληρώνει, ελέγχει κιόλας.

Και για να νομιμοποιηθεί αυτή η ιδεολογική επίθεση των επιχειρήσεων μέσα στα ιδρύματα, θεσμοθετούν και τον περιορισμό του ακαδημαϊκού ασύλου. Γιατί δε χωράει η ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε ένα ιδιωτικοποιημένο ίδρυμα όπως αυτά που ετοιμάζουν. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα να χαρακτηρίζονται από άσυλο μόνο κάποιοι κι όχι όλοι οι χώροι των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Επίσης, με μέτρα όπως ο περιορισμός του ασύλου ή η αλλαγή στον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων επιχειρείται ο αφοπλισμός του κινήματος φοιτητών, πανεπιστημιακών κλπ. που οφείλει να υψώσει φραγμό στην εφαρμογή αυτών των μέτρων μέσα στις σχολές.

Επιπλέον, ο περιορισμός της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων και το άνοιγμα της πόρτας για επιβολή ακόμα και διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές θα φέρουν νέα βάρη για τις λαϊκές οικογένειες. Γι' αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει τις λαϊκές οικογένειες με φοιτητικά δάνεια και με το... «δικαίωμα» μαύρης εργασίας για τους φτωχότερους φοιτητές, μέσα στα ιδρύματα. Τίποτα από τα παραπάνω, όμως, δεν ήταν ποτέ απαίτηση του λαϊκού κινήματος. Μόνη απαίτηση, που πρέπει να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά τώρα, ώστε να ακυρώσει το νόμο - πλαίσιο, είναι η απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ