ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας

Στην Αθήνα, το Σάββατο, 24 Φλεβάρη

Το ερχόμενο Σάββατο, 24 του Φλεβάρη, το ΚΚΕ θα φιλοξενήσει στην Αθήνα την προπαρασκευαστική συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την 9η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το 2007.

Η συνάντηση θα καταλήξει, με βάση τις προτάσεις των κομμάτων, στο θέμα, καθώς και στην ημερομηνία και στη χώρα όπου θα διεξαχθεί η φετινή «9η Διεθνής Συνάντηση» των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλες τις ηπείρους.

Στη συνάντηση στις 24 του Φλεβάρη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από 9 κόμματα - μέλη της Ομάδας Εργασίας. Συγκεκριμένα τα: ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, ΚΚΕ, ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Κούβας, Λιβανέζικο ΚΚ, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ.

Τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, η οποία είναι ανοιχτή και σε άλλα κομμουνιστικά κόμματα, θα παρακολουθήσουν και εκπρόσωποι των εξής Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων: ΚΚ Αλβανίας, ΚΚ Βολιβίας, Κόμμα Κομμουνιστών Βουλγαρίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Γεωργίας, ΑΚΕΛ Κύπρου, ΚΚ Λευκορωσίας, Κόμμα Κομμουνιστών Μεξικού, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, ΚΚ Σουδάν, ΚΚ Σρι Λάνκα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βάζουν τις επιχειρήσεις μέσα στις σχολές

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη τη λαϊκή απαίτηση για υψηλού επιπέδου ανώτατες σπουδές, υποκρίνεται παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου - πλαισίου σαν προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στην πραγματικότητα, ο νόμος - πλαίσιο που κατέθεσε είναι κανονισμός που θα επιβάλει στα δημόσια ανώτατα ιδρύματα να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και ανταποδοτικά, σαν επιχειρήσεις: Με μάνατζερ, επιχειρησιακό σχέδιο, τυποποιημένη και χαμηλού επιπέδου διδασκαλία, αυταρχισμό και, προπαντός, με τις επιχειρήσεις να παρεμβαίνουν άμεσα και να υπαγορεύουν το περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, η πολυδιαφημισμένη ενίσχυση της «αυτοτέλειας» των ανώτατων ιδρυμάτων σημαίνει:

  • Ασφυκτικότερη δέσμευση των ΑΕΙ - ΤΕΙ στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις επιχειρήσεις, αφού η χρηματοδότησή τους θα εξαρτάται από το βαθμό εκπλήρωσης των στόχων που - στην ουσία - θα τους θέτει η εκάστοτε κυβέρνηση, βάσει τετραετούς συμβολαίου που θα υπογράφουν μαζί της.
  • «Αξιολόγηση» των ανώτατων ιδρυμάτων με βάση τη συμμετοχή τους στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και γενικότερα τη συνεισφορά τους στο σύστημα εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
  • Αύξηση των ανισοτήτων ανάμεσα στα ανώτατα ιδρύματα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα κατευθύνεται σε εκείνα που αναπτύσσουν τις περισσότερες δραστηριότητες, δηλαδή σε εκείνα που έχουν καλύτερες διασυνδέσεις με επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς.
  • Σταδιακή πλήρη κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα των σπουδών και αντικατάστασή του από τραπεζικά δάνεια και ανταποδοτικές επιχορηγήσεις, με αντάλλαγμα την παροχή υπηρεσιών από τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο.
  • Υποβαθμισμένες και «βιομηχανοποιημένες» σπουδές για τους πολλούς, αφού όλη η λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων, κάτω και από την πίεση των μάνατζερ, θα υποταχθεί στους νόμους της αγοράς που επιβάλλουν ελαχιστοποίηση του κόστους και μεγιστοποίηση του κέρδους.
  • Κατάργηση του ασύλου και κάθε έννοιας ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών ελευθεριών των διδασκόντων και των φοιτητών, με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ασυλίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των διαπλεκόμενων με τα μονοπωλιακά συγκροτήματα καθηγητών.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για «μη τολμηρό νόμο» αποκαλύπτει ότι η αντιπολίτευση που ασκεί στην κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι από προοδευτικές θέσεις και σημαίνει ουσιαστικά συμφωνία με την κατεύθυνση αυτού του νόμου.

Ο αγώνας των φοιτητών - σπουδαστών ενάντια στην αντιδραστική «μεταρρύθμιση» της ανώτατης εκπαίδευσης χρειάζεται να στηριχτεί και να ενισχυθεί από όλο το λαό, για να ακυρωθεί όχι μόνο ο απαράδεκτος νόμος - πλαίσιο, αλλά για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις που θα κάνουν δυνατή μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, με ισότιμα ιδρύματα, που, αντί να ανταγωνίζονται, θα συνεργάζονται για να συμβάλλουν στην ευημερία όλου του λαού.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΚ ΒΟΛΙΒΙΑΣ - ΚΚ ΜΕΞΙΚΟΥ
Στην Αθήνα με πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ

Μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφθούν τη χώρα μας από τις 23 Φλεβάρη μέχρι τις 3 Μάρτη 2007 οι Μάρκος Ντομίχ Ρούις, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Βολιβίας και ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού.

Οι εκπρόσωποι των δύο αυτών κομμάτων θα έχουν συναντήσεις με στελέχη του ΚΚΕ και θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις - συζητήσεις για τις εξελίξεις στις χώρες τους και τις θέσεις των κομμουνιστικών κομμάτων που θα οργανωθούν από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκστρατεία συσκότισης και ψεύδους

Με στόχο τη δημιουργία σύγχυσης σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα και την υπονόμευση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, εντείνεται η καμπάνια για την υποστήριξη του αντιδραστικού νόμου -πλαισίου, αξιοποιώντας την πολύτιμη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ

Να πλήξει το αγωνιστικό φρόνημα των φοιτητών και να δημιουργήσει σύγχυση στο λαό για τους πραγματικούς στόχους των αντιδραστικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο νόμο - πλαίσιο επιδιώκει η κυβέρνηση, έχοντας ως πολύτιμο σύμμαχο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης επιχειρεί να δημιουργήσει εικόνα «ευρείας αποδοχής» του εκτρωματικού νομοσχεδίου, την ψήφιση του οποίου από τη Βουλή προωθεί με «συνοπτικές διαδικασίες». Η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτίσει το βάθος των προωθούμενων αντιδραστικών αλλαγών και τις ολέθριες συνέπειες από την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας, επιστρατεύοντας κάθε είδους ψέμα και κάνοντας στην κυριολεξία το μαύρο άσπρο. Ανερυθρίαστα τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι γίνονται τα πρώτα βήματα για να γίνουν τάχα καλύτερα τα πανεπιστήμια του μέλλοντος, ή ότι θα ενισχυθεί το κύρος των πτυχίων, ότι οι πτυχιούχοι θα βρίσκουν πιο εύκολα δουλιά στην αγορά και άλλα τέτοια παρόμοια τερατώδη ψέματα.

Η κριτική που ασκεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τη σκοπιά του, ότι «οι αλλαγές δεν είναι αρκούντως τολμηρές», είναι «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης καθώς τη βοηθά να περάσει την άποψη ότι πρόκειται για «ήπιες» και «εντελώς αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Από την άλλη, βέβαια, η κυβέρνηση δε χάνει την ευκαιρία να προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ακριβώς για να το εξωθήσουν στη διατύπωση «πιο προωθημένων θέσεων» και στο βαθμό που δεν το κάνει να το καταγγέλλουν για «ανυπαρξία θέσεων». «Εκείνοι που σπεύδουν να πουν ότι δεν είναι επαρκείς οι ρυθμίσεις, δεν έχουν κάνει καμία πρόταση, ή οι προτάσεις τους προκαλούν μόνο ειρωνικά σχόλια», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ε. Αντώναρος επανέλαβε την πρωθυπουργική θέση ότι το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ περιέχει αλλαγές οι οποίες «απαντούν στα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας», συμπληρώνοντας ότι «άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει». Στην κατεύθυνση δημιουργίας τετελεσμένων ανέφερε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα προωθηθεί «με γρήγορους ρυθμούς».

Παρά τη δήθεν φαινομενική «αδιαφορία» για τη συνέχιση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά τους αγώνες για την Παιδεία επιχειρώντας ταυτόχρονα να καλλιεργήσει κλίμα μοιρολατρίας και απογοήτευσης μέσω της άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου δίχως αλλαγές. Κυβερνητικά στελέχη, βέβαια, παραδέχονται ότι κρίσιμο ζήτημα είναι το κατά πόσο «θα περπατήσει στη ζωή» και θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νέος νόμος - πλαίσιο.

Στη φάση αυτή η κυβέρνηση εντείνει την επικοινωνιακή καμπάνια του ψεύδους. Ο Ε. Αντώναρος, για παράδειγμα, εξέφρασε χτες τη βεβαιότητα ότι «τα πανεπιστήμια, μέσα στο καινούριο περιβάλλον το οποίο θα διαμορφωθεί, θα γίνονται ολοένα και καλύτερα», ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι θα αυξάνονται και τα κονδύλια για τα ΑΕΙ και γενικά για την Παιδεία. Μάλιστα, μέμφθηκε τα ΜΜΕ γιατί «δε γίνεται πουθενά μνεία για τον κοινωνικό ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου», εννοώντας τις υποτροφίες που θα δίνονται στο μέλλον στους φοιτητές και «τα άτοκα φοιτητικά δάνεια σε επιμελείς φοιτητές». Αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δημιουργεί ένα εντελώς καινούριο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναπτύσσονται οι σπουδές, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι επιμελείς, ταλαντούχοι, άξιοι φοιτητές από όλη την ελληνική κοινωνία να ενθαρρύνονται, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι ακριβώς η θέσπιση των υποτροφιών και των φοιτητικών δανείων συνιστά τρανή απόδειξη της χρεοκοπίας της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Ειδικά για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα κόπο να διαψεύσει ότι στόχος είναι η ποινικοποίηση και η καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων, με αιχμή τις καταλήψεις. Ο Ε. Αντώναρος απέφευγε πεισματικά χτες να αποσαφηνίσει αν οι καταλήψεις περιλαμβάνονται στην «παραβατική συμπεριφορά» που θα συνιστά λόγο άρσης του ασύλου.

Για την υπεράσπιση του νόμου-πλαισίου έχουν επιστρατευτεί όλοι οι υπουργοί. Σειρά χτες του Μιχ. Λιάπη, ο οποίος εκτίμησε ότι πρόκειται για «μεγάλη μεταρρύθμιση, που στοχεύει στο σύγχρονο πανεπιστήμιο. Ενα πανεπιστήμιο που θα βγάζει πτυχία με αντίκρισμα, με περιεχόμενο. Και φοιτητές με γνώσεις και με επαγγελματική κατάρτιση». Οσοι αντιδρούν, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, είτε εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα, είτε είναι «βαθιά νυχτωμένοι».

ΠΑΣΟΚ
Πλήρης μετατροπή της ανώτατης εκπαίδευσης σε επιχείρηση

Την πλήρη μετατροπή της ανώτατης εκπαίδευσης σε επιχείρηση που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχοντας ως πρώτο γνώμονα το κέρδος και την κάλυψη των απαιτήσεων της αγοράς... απαλλαγμένη από τον «κρατικό έλεγχο», προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας επί της ουσίας τη συγκατάθεσή του στο νόμο - πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Με χτεσινή απόφασή του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αποτυπώνονται οι 15 αντιδραστικές προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει παρουσιάσει για την Παιδεία ο Γ. Παπανδρέου, προτείνει την πλήρη «αυτοδιοίκηση» και «αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων, ενισχύοντας παραπέρα την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά, στηρίζοντας την κατεύθυνση του νόμου που κατέθεσε η ΝΔ, αλλά εγκαλώντας την κυβέρνηση για «ατολμία» και «λαθεμένη αντίληψη, κρατικιστικού ελέγχου και παρέμβασης», ζητά την προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών αλλαγών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι οι «δυο πυλώνες» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «είναι η αυτοτέλεια και αξιολόγηση» των πανεπιστημίων, φιλοδοξεί να τα παραδώσει στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Προτείνει πανεπιστήμια - επιχειρήσεις

Με τον όρο «αυτοδιαχείριση» το ΠΑΣΟΚ, όπως διατυπώνεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, περιγράφει ιδρύματα «με ισχυρή, ευέλικτη δυναμική διοίκηση που θα λειτουργούν με διαφανείς δημόσια ελεγχόμενους οργανισμούς και εσωτερικούς κανονισμούς, με πολυετείς - αμοιβαία δεσμευτικές - προγραμματικές συμφωνίες με την πολιτεία όπου καθορίζονται οι δικοί τους στόχοι, η δική τους φυσιογνωμία, στρατηγική, δομή και λειτουργία». Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά, στηρίζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης, προτείνει να εγκαταλειφθούν τα πανεπιστήμια στον άκρατο ανταγωνισμό, όπου θα αναγκαστούν να εξασφαλίσουν μόνα τους τη χρηματοδότησή τους, ξεπουλώντας την έρευνα και τη διδασκαλία στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις. Οπως, εξάλλου, τονίζει και στις θέσεις του, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πρέπει «να αποφασίζουν για τα δικά τους τμήματα και πτυχία βάσει προγραμματικών συμφωνιών με την πολιτεία, κεντρικά ή και περιφερειακά».

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και με προφανή στόχο την απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει ιδρύματα «με κίνητρα και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς στην άντληση πρόσθετων πόρων από άλλες πηγές»....

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, ευθυγραμμισμένο πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, τάσσεται υπέρ της «αξιολόγησης», τονίζοντας ότι κάθε πανεπιστήμιο θα «αξιολογείται» και θα «χρηματοδοτείται» με «βάση τους στόχους που το ίδιο έχει δημοσιοποιήσει και έχει συμφωνήσει με την πολιτεία»... Στόχος είναι η κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων και η δημιουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ πολλών ταχυτήτων στα οποία αντίστοιχα θα κατατάσσονται και οι απόφοιτοί τους.

Υπάρχουν σημεία «κοινής λογικής»

Βέβαια, εντελώς υποκριτικά και ενώ το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση και μάλιστα ζητά ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα πάρει μέρος στη συζήτηση στη Βουλή με τις θέσεις και τις προτάσεις του για την αυτοτέλεια, τη χρηματοδότηση και την αξιολόγηση και θα καταψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης», επιχειρώντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Θ. Πάγκαλος, αναγνωρίζοντας τις κοινές συνισταμένες των θέσεων του ΠΑΣΟΚ με το νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης, τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση του ΠΣ ότι «θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε σημεία κοινής λογικής και να μην το απορρίψουμε συνολικά». Τα σημεία «κοινής λογικής», τα οποία στήριξαν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για το «άσυλο, την εκλογή των πρυτάνεων, το χρόνο φοίτησης, τα συγγράμματα και τις υποτροφίες των φοιτητών».

ΦΛΩΡΙΝΑ
Εκδήλωση για τον ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Φλώρινας του ΚΚΕ, την Κυριακή 25 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία των πολιτικών προσφύγων που ζουν στην ΠΓΔΜ. Θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στον ομαδικό τάφο, όπου είναι θαμμένοι οι περίπου 850 μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας.

Περιοδεία στην Πάτρα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα περιοδεύσει στην Πάτρα, αύριο, Παρασκευή 23/2. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- 10.30 π.μ. Ομιλία σε συγκέντρωση καθηγητών στο 2ο και 6ο ΤΕΕ Πάτρας.

-- 12 μ. Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η τρίμηνη καμπάνια του ΚΚΕ για την Παιδεία» στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ (Μαιζώνος 200).

-- 6 μ.μ. Σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ (Τριών Ναυάρχων 40).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Η γνώση είναι δύναμη»

Το Σάββατο, 24 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στον Περισσό

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για την Παιδεία, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ», στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό, το Σάββατο 24 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση, βασισμένη στο έργο του Κώστα Βάρναλη «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη», από τον Χρήστο Καλαβρούζο. Στο επίκαιρο έργο του Κ. Βάρναλη, ο Σωκράτης παρουσιάζεται να κάνει μια απολογία, με την οποία με πολύ σαρκασμό και αυτοσαρκασμό ανασκευάζει αυτά που σ' όλη του τη ζωή δίδασκε: την υποταγή και την πίστη στους νόμους των δουλοκτητών της εποχής. Ξεσκεπάζει όλες τις σάπιες αξίες της κυρίαρχης τάξης και τους εκπροσώπους της, τους δικαστές, τους στρατηγούς, την πολιτική εξουσία των δουλοκτητών.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ