ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «GF SECURITY» (ΠΡΩΗΝ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ»)
Απρόκλητη επίθεση καταστολής

Δυνάμεις των ΜΑΤ με κυβερνητική εντολή χτύπησαν τη συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης
Από τη χτεσινή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης
Απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής δέχτηκαν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Απασχόλησης οι εργαζόμενοι της εταιρείας φύλαξης «GF Security» (πρώην «Βάκενχουτ») που δουλεύουν στον έλεγχο χειραποσκευών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και εδώ και μήνες υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλιά, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να τους καταδικάσει στην ανεργία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, μια συνάδελφός τους οδηγήθηκε χτυπημένη στο Νοσοκομείο ΚΑΤ όπου και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Χτες είχε οριστεί τριμερής συνάντηση, μεταξύ των εργαζομένων, της εργοδοσίας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Δ. Κοντού. Το θέμα της τριμερούς συνάντησης αφορούσε στην παράνομη, ουσιαστικά, διαθεσιμότητα όπου έχουν τεθεί εδώ και τρεις μήνες 109 εργαζόμενοι, οι οποίοι και παραμένουν απλήρωτοι. Για ακόμα μια φορά δεν υπήρξε αποτέλεσμα, ενώ η συνάντηση διακόπηκε, προκειμένου - όπως ισχυρίστηκε ο γενικός γραμματέας - να «μελετηθούν» οι προτάσεις. Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων απαίτησε λύση εδώ και τώρα, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν οι συγκεντρωμένοι για την εξέλιξη. Στην προσπάθειά τους να μπουν στο υπουργείο προκειμένου να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία τους και όλοι μαζί να απαιτήσουν λύση, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ.

Η εταιρεία, ισχυριζόμενη ότι έχει χάσει το 1/3 του όγκου δουλιάς από το αεροδρόμιο, προσπαθεί να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους και κυρίως από αυτούς που έχουν αποκτήσει σημαντικά δικαιώματα ως αποτέλεσμα της συνεχούς απασχόλησής τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που διατηρεί σε διαθεσιμότητα 109 υπαλλήλους, έχει προσλάβει 140 νέους εργαζόμενους. Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πρόκειται για μια πάγια τακτική ανανέωσης του προσωπικού ανά 4 - 5 χρόνια, προκειμένου η εργοδοσία να ρίχνει το «κόστος εργασίας» προσλαμβάνοντας «φτηνότερο» προσωπικό, χωρίς δικαιώματα.

Τηλεφωνική παρέμβαση διαμαρτυρίας στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα, για την απρόκλητη επίθεση έκανε άμεσα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία της οποίας βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, «που έγινε με εντολή της κυβέρνησης, ενάντια στους εργαζόμενους που παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλιά».

Αργά το απόγευμα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα ορίσει νέα τριμερή για την επόμενη βδομάδα.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Δυσθεώρητα κέρδη ανακοινώνουν οι εφοπλιστές

Αποτέλεσμα των ληστρικών προνομίων που απολαμβάνουν σε βάρος ναυτεργατών, νησιωτών και επιβατών

Αδιάψευστος μάρτυρας ότι η πολιτική που διαμορφώνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ «δουλεύει» αποκλειστικά για την κερδοφορία του κεφαλαίου αποτελούν και τα οικονομικά αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών για το 2006 που άρχισαν να δίνονται στη δημοσιότητα. Οπως ανακοίνωσε χτες η εταιρεία «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ», τα καθαρά της κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν το 2006 κατά 24,4% σε σύγκριση με το 2005 και ανήλθαν σε 21,76 εκατ. ευρώ από 17,50 εκατ. ευρώ! Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν το 2006 στα 40,83 εκατ. ευρώ από 37,64 εκατ. ευρώ το 2005 (αύξηση 8,5%)! Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, «ο Ομιλος πέτυχε τη βελτίωση όλων των οικονομικών του μεγεθών στη χρήση του 2006, τα οποία ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά την αύξηση της τιμής των ναυτιλιακών καυσίμων».

Ως έναν από τους παράγοντες που συντέλεσαν στην αύξηση της κερδοφορίας της, η εταιρεία παρουσιάζει τη μείωση των δρομολογίων προς τα νησιά κατά 15,7% σε σχέση με το 2005. Δηλαδή, επιβεβαιώνει αυτό που καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ότι οι εφοπλιστές, ασύδοτοι από την εφοπλιστόδουλη πολιτική, ταυτόχρονα με την άγρια εκμετάλλευση σε βάρος των ναυτεργατών, σταματούν τα πλοία όποτε θέλουν, αφήνοντας τα νησιά στην τύχη τους.

Παρά τα τρελά κέρδη, οι εφοπλιστές δε δίνουν δεκάρα ούτε και για τη σωστή συντήρηση των ακτοπλοϊκών πλοίων, για τα οποία να σημειωθεί ότι η ΝΔ απελευθέρωσε και το όριο ηλικίας. Το παράδειγμα του 38χρονου «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» του εφοπλιστή Αγούδημου είναι χαρακτηριστικό. Προχτές, μόλις επαναδρομολογήθηκε μετά από τη διαδικασία της ετήσιας συντήρησης, του απαγορεύτηκε ο απόπλους, από επιθεωρητές του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ)! Επίσημα δεν αναφέρεται ο λόγος της απαγόρευσης. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, εντοπίστηκαν προβλήματα στις πόρτες ασφαλείας και σε σωστικά μέσα.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Ειδική μεταχείριση» στις άνεργες

Η υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, η μείωση του λεγόμενου εργατικού «κόστους» και η προαγωγή της προσωρινής, χωρίς δικαιώματα απασχόλησης, είναι μερικές μόνο από τις επιδιώξεις των «Ενεργητικών Πολιτικών για την Απασχόληση» που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν σωρηδόν, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας κύρια των γυναικών και των νέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα από τα προγράμματα STAGE για άνεργες γυναίκες, ενταγμένο στα «Σχέδια Δράσης» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας: Η αμοιβή των 1.500 ...«επωφελούμενων» - κατά την ορολογία των συντακτών - είναι 25 ευρώ μεικτά (το κατώτερο μεροκάματο την 1/9/2006 έγινε 27,96 ευρώ), τα οποία καταβάλλει ο ΟΑΕΔ. Είναι, δηλαδή, λεφτά των ίδιων των εργαζομένων με τα οποία οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν τσάμπα εργατικά χέρια. Οι «επωφελούμενες» δουλεύουν χωρίς ασφάλιση κι έχουν ...«δικαίωμα» να κάνουν μέχρι 20 δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες (δηλαδή, ακόμα και για λόγους υγείας, εγκυμοσύνης κτλ.), χωρίς αποδοχές και χωρίς υποχρέωση παράτασης του προγράμματος.

Αντίστοιχα προγράμματα προώθησε με το τσουβάλι και το ΠΑΣΟΚ. Το γενικότερο προσανατολισμό έδωσε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση γυναικών στις 24/2/2004: «Θα εφαρμόσουμε ειδικά προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας και για επανένταξη στην αγορά εργασίας... Θα θεσπίσουμε φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν στους χώρους εργασίας, χώρους φύλαξης και απασχόλησης των παιδιών των εργαζομένων μητέρων...». Το Γενάρη του ίδιου χρόνου είχε εξαγγείλει επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες που προσλαμβάνουν μητέρες και ενίσχυση των προγραμμάτων μερικής απασχόλησης.

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο), τα «κίνητρα» προς τους επιχειρηματίες είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη δομών πρόνοιας. Αφ' ενός θεωρείται αυτονόητη η κατεδάφιση της Δημόσιας Πρόνοιας. Αφ' ετέρου πρέπει να προφυλαχτεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων με κάθε τρόπο... Οσο για το τι εννοεί, λέγοντας «ειδικά προγράμματα», αρκεί να θυμηθεί κανείς τι «επιλογές» είχαν οι εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ-ΠΑΛΚΟ» που βρέθηκαν στο δρόμο επί ΠΑΣΟΚ, πολλές από τις οποίες βρίσκονταν μάλιστα ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότησή τους. Οπως και οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», που έχασαν τη δουλιά τους επί ΝΔ: προγράμματα μερικής απασχόλησης, κύρια σε δήμους, με πολύμηνη μάλιστα καθυστέρηση της καταβολής των πενιχρών μισθών. Μόνο κάτω από την πίεση του ταξικού τους αγώνα κατάφεραν να αποσπάσουν ορισμένα μέτρα ανακούφισης, στριμώχνοντας την κυβέρνηση.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (όπως και ο ΣΥΝ) μαζί ψήφισαν το νόμο για την «εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης» (τέλη 2004). Οπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «...δε συνιστά ανεπίτρεπτη διάκριση η διαφορετική μεταχείριση που βασίζεται σε χαρακτηριστικό σχετικό με τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, το οποίο, λόγω της φύσης ή του πλαισίου των συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, αποτελεί ουσιαστική και καθοριστική επαγγελματική προϋπόθεση και εφόσον ο οικείος σκοπός είναι θεμιτός και η προϋπόθεση είναι ανάλογη» (άρθρο 5). Πουθενά δεν προσδιορίζονται αυτές οι «προϋποθέσεις». Ο ιδιοκτήτης ενός εμπορικού καταστήματος μπορεί να βαφτίσει «προϋπόθεση» π.χ. την ηλικία ή το παρουσιαστικό ενός εργαζόμενου. Αλλο ένα «πάτημα» για την ένταση της εργοδοτικής ασυδοσίας και μάλιστα στο όνομα της υπεράσπισης της ισότητας...


Α.Μ.

ΕΡΩΤΗΣΗ, με την οποία απαιτούν να σταματήσει ο εμπαιγμός των συμβασιούχων του Δήμου Χαλκίδας και να τους καταβληθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση όλα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα τους, κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Τάκης Τσιόγκας. Υπενθυμίζεται ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού για το αντίθετο, το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ