Από το 1995 έως το 2004, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 134%, με μεγάλους κερδισμένους τους κατασκευαστές (που φούσκωναν ελεύθερα τις τιμές) και το κράτος (με τις αλυσιδωτές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών)
Eurokinissi |
Οι μεγάλοι χαμένοι, από την ξέφρενη ανοδική πορεία στις τιμές των κατοικιών, είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και, γενικά, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Με τις «ευλογίες» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, φυσικά |
Το μέγεθος των ανατιμήσεων στις κατοικίες είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις των τιμών που προκλήθηκαν την τελευταία διετία (2005 και 2006) με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων και να επιβάλει από την 1η Γενάρη 2006 τον ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές. Και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, με τις επικείμενες νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες - που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για φέτος, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πάνω από 20%.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι, από την ξέφρενη ανοδική πορεία στις τιμές κατοικιών (που οφείλεται στις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις των μεγαλοκατασκευαστών, αλλά και στις φοροεισπρακτικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που προχώρησαν στην τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ), ήταν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες και το κράτος. Και φυσικά, οι μεγάλοι χαμένοι, από την ξέφρενη κούρσα ανόδου των τιμών των κατοικιών, ήταν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και εν γένει τα πλατιά λαϊκά στρώματα των εργαζομένων, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες - επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι κλπ.
Του λόγου το αληθές για τους μεγάλους κερδισμένους και τους μεγάλους χαμένους τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι στην εξεταζόμενη δεκαετία, το ποσοστό αύξησης των τιμών των ακινήτων (134,02%) ήταν υπερτριπλάσιο τόσο του πληθωρισμού (που επίσημα αυξήθηκε κατά 40,9%), αλλά και των ονομαστικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις (που κινήθηκαν γύρω και κάτω από τον άξονα του πληθωρισμού, λόγω των γαλαζοπράσινων εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας).
Ετσι, στην εξεταζόμενη περίοδο, στην πλευρά των κερδισμένων, είχαμε:
Στην ίδια περίοδο, οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς, που πλήρωσαν πανάκριβα την κερδοσκοπική ασυδοσία όλων εκείνων που αξιοποίησαν προς ίδιο όφελος την εμπορευματοποίηση της αγοράς ακινήτων (αγορά ιδιόκτητης στέγης ή ενοικίαση διαμερίσματος). Στα πλαίσια αυτά, κάποια εργαζόμενα νοικοκυριά (όσα διέθεταν ακόμη κάποιο «κομπόδεμα») καταχρεώθηκαν στις τράπεζες για να απαλλαγούν από το νοίκι με την αγορά ιδιόκτητου σπιτιού, υποθηκεύοντας για πολλά χρόνια το μέλλον τους και των παιδιών τους, ενώ κάποια άλλα νοικοκυριά εργαζομένων είδαν το όνειρό τους να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι να γίνεται ...«όνειρο θερινής νυκτός» και να συμβιβαστούν με το βραχνά του ενοικίου. Παράλληλα, βέβαια, με τις αυξήσεις των τιμών των ακινήτων, φούσκωναν και συνεχίζουν να φουσκώνουν και τα ενοίκια των κατοικιών...
Οι συντάκτες της μελέτης του ΙΟΒΕ εκτιμούν ότι ο κλάδος των κατασκευών θα κινηθεί ανοδικά μέχρι και το έτος 2013, με μια προϋπόθεση. Και η προϋπόθεση αυτή, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, είναι ότι η πολιτεία και οι εταιρείες του κλάδου θα κατορθώσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τόσο την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, όσο και την υλοποίηση των έργων που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν με τις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).
Στα «ευρήματα» της μελέτης του ΙΟΒΕ περιλαμβάνονται και τα εξής:
Από την έρευνα του ΙΟΒΕ, εντοπίζονται δυο κύριες κατηγορίες προβλημάτων για τον κλάδο:
Πρώτον, αυτά που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την παραγωγή των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, με σημαντικότερα την πολυπλοκότητα και την πολυνομία, την έλλειψη Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και τις μεγάλες καθυστερήσεις υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου.
Δεύτερον, αυτά που συνδέονται με τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στην ελληνική αγορά κατασκευών, με κυριότερα τον οξύ και σε ορισμένες περιπτώσεις αθέμιτο ανταγωνισμό που επικρατεί στην αγορά και τις μεγάλες εκπτώσεις στις δημοπρασίες δημοσίων έργων.
Εννοείται πως οι συντάκτες της μελέτης προσπερνούν βιαστικά τα προβλήματα των εργαζομένων, όπως το γεγονός ότι: α) δε διαθέτουν, πια, το αναγκαίο «κομπόδεμα», ώστε - μαζί με ένα τραπεζικό δάνειο - να αποκτήσουν δικό τους σπίτι. β) ελέω λιτότητας, όλο και περισσότεροι χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι που αγόρασαν με στεγαστικό δάνειο, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση (οι τράπεζες τα βγάζουν σε πλειστηριασμό). γ) οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων αναγκάζουν πολλά λαϊκά νοικοκυριά να υποβαθμίζουν το βιοτικό τους επίπεδο, καθώς - για να πληρώσουν την αυξημένη δόση του τραπεζικού δανείου - αναγκάζονται να κόβουν τις δαπάνες ακόμη και για είδη πρώτης ανάγκης. δ) μαζί με τις τιμές των κατοικιών αυξάνονται και τα ενοίκια.