Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διγλωσσίες...

Αυτοί που μέσα στη Βουλή πίνουν νερό στο όνομα της «αγοράς» έρχονται μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης να πείσουν ότι «ανακάλυψαν» τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των συμβάσεων παραχώρησης... Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Χρύσα Αράπογλου, η οποία, αφού πρώτα ψήφισε ως βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ υπέρ της σύμβασης παραχώρησης για την υποθαλάσσια αρτηρία, ήρθε κατόπιν στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης κάνοντας κριτική για το προνομιακό πεδίο του παραχωρησιούχου της σύμβασης(!). Την ίδια ώρα, σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη ...«ανακάλυψε την Αμερική», μιλώντας, τώρα, για τον «αποικιακό» χαρακτήρα της σύμβασης.

Πανεπιστήμιο για ... γραφείο κηδειών

Οταν από την Παιδεία και ιδιαίτερα την ανώτατη αφαιρείται το κριτήριο της μόρφωσης και της έρευνας και υπερέχουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της αγοράς, ακόμα και όταν τυπικά ανήκει στο Δημόσιο, τότε η λογική της αγοράς επιβάλλει παραλογισμό μέχρι γελοιότητας. Το παράδειγμα, μας έρχεται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στη νοτιοδυτική Αγγλία θα χορηγεί εφεξής δίπλωμα ...για τους επιχειρηματίες των γραφείων κηδειών!!! Το δίπλωμα αυτό θα καλύπτει όλες τις πτυχές του επαγγέλματος, από τη μεταφορά της σορού και τη νεκρώσιμη πομπή ως τον ενταφιασμό της και τα μνημόσυνα, διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι του πανεπιστημίου και οι ειδικοί που μετείχαν στη συγκρότηση του τμήματος που θα χορηγεί το δίπλωμα. Μάλιστα, ένας από τους υπεύθυνους του καινούριου τμήματος του πανεπιστημίου ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν κηδείες που δεν είναι παραδοσιακές, όπως τελετές κατά τις οποίες ...οι στάχτες του νεκρού σκορπίζονται στον αέρα με τη βοήθεια πυροτεχνημάτων!!! Υποθέτουμε πως τέτοιες και άλλες «πρωτότυπες» ιδέες θα αναλάβουν «ειδικοί» να τις αναπτύσσουν και να τις διδάσκουν στο εν λόγω Πανεπιστήμιο (;) π.χ., μοιρολογίστρες σε ρυθμό σόουλ, μπλουζ και γιατί όχι ...καλαματιανό. Ετσι λειτουργεί το σύστημα, πρώτα δημιουργεί την «ανάγκη», διαμορφώνει ζήτηση και έρχεται η προσφορά να την καλύψει. Ακόμα και με πανεπιστημιακό (;) τμήμα. Και στα δικά μας, αν περάσει η φιλοσοφία - σχέδια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία...

Τα ... δεκανίκια

«Καρμπόν» πολιτική - ακόμα και στις διατυπώσεις - για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου εταιρειών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) έχουν οι εταίροι του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Και οι δύο συμφωνούν απόλυτα με την «πλήρη εκκαθάριση του ομίλου». Το μεν ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί εγγράφως προς τις Βρυξέλλες το Γενάρη του 2004 για την «άμεση και πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των εταιρειών του ομίλου και λειτουργία της "νέας" "Ολυμπιακής" (σ.σ.: "Ολυμπιακές Αερογραμμές"), στο πλαίσιο των ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών και των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών». Η δε ΝΔ τον περασμένο Σεπτέμβρη παρείχε - επίσης εγγράφως - προς τις Βρυξέλλες τη δική της εκδοχή για τον όμιλο της ΟΑ, αναφέροντας επί λέξει: «Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να εφαρμοστούν στις εταιρείες ΟΑ - Υπηρεσίες και "Ολυμπιακές Αερογραμμές" - οι διατάξεις περί αφερεγγυότητας και να τεθούν σε εκκαθάριση».

Αλλωστε, γι' αυτό σήμερα η ΝΔ προβάλλει το ...ακλόνητο επιχείρημα της «δικομματικής πλειοψηφίας» για το ξεπούλημα του ομίλου.

Ποιος μιλά για ...δεκανίκια;

Αυταπάτες

Την περασμένη Δευτέρα, στη γενική συνέλευση φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, εξελίχθηκε ένας ενδιαφέρων διάλογος. Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ρώτησε ένα στέλεχος της ΕΑΑΚ εάν θεωρεί «νίκη του φοιτητικού κινήματος» την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την αναθεώρηση και το στέλεχος της ΕΑΑΚ απάντησε καταφατικά. «Μόνο του φοιτητικού κινήματος;», ξαναρώτησε ο ΠΑΣΠίτης, για να πάρει την απάντηση από τον ΕΑΑΚίτη ότι η αποχώρηση οφείλεται και στα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, θριαμβευτικά, ο ΠΑΣΠίτης, στην τοποθέτησή του, «πιάστηκε» από τα «εσωκομματικά προβλήματα», για να ισχυριστεί ότι είναι η ΠΑΣΠ που πιέζει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει και, μάλιστα, ότι καταφέρνει να κάνει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει θέση!!

Αραγε, κανένας τους δεν άκουσε τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16 δεν αλλάζει; Γι' αυτό πανηγυρίζουν, ο ένας ότι νίκησε το κίνημα (άρα, ας «τα μαζεύουμε» σιγά - σιγά...) κι ο άλλος ότι το κόμμα του μεταλλάσσεται προς το αριστερότερον; `Η, μήπως, άκουσαν και γνωρίζουν καλά τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και σκόπιμα σπέρνουν αυταπάτες στους φοιτητές; Μάλλον αυτή η λογική ποτίζει την ιδέα του «αντιδεξιού» μετώπου, που φιλοδοξεί να εγκλωβίσει λαϊκές και νεολαιίστικες συνειδήσεις στο δόκανο του δικομματισμού.

ΒΙΒΛΙΟ
Ενα συνηθισμένο περιστατικό

«Κόρη μου περπάτησες δειλινό του Μάη σε καρπισμένο χωράφι ύστερα από βροχή; Να γεννοβολά, ν' αναπλάθεται το χώμα με μυστηριακές διεργασίες, να μοσχομυρίζει. Κόρη μου κάθισες σε κρουσταλλένια πηγή το φεγγαρόφωτο να πλέξεις όνειρα με τα τριζόνια. Ελπίδα να γνέθεις με τον έρωτα; Και θέλησες να φύγεις, να χαθείς μια ώρα αρχύτερα απ' τη ζωή; Να ξημερώνει να βραδιάζει. Να βρέχει, να χιονίζει, να φυσομανά... Να γίνονται όλα αυτά κι εσύ να μην υπάρχεις; Και πάντρεμα και ζευγάρωμα κι ανάσταση να γίνεται κι εσύ να μην υπάρχεις; Εκεί που ήθελες να πας τίποτε δε θα μπορούσε να σε συντροφέψει. Ούτε η διαμαρτυρία σου, ούτε η αμφισβήτησή σου. Θα μένανε εδώ ένοχα και κυριαρχημένα να κατατρώνε τα σπλάχνα άλλων παιδιών». Ενα βιβλίο του Βασίλη Λιόγκαρη, που καταπιάνεται με το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών. Ταυτόχρονα, είναι ένα βιβλίο ύμνος στην αγάπη και τη ζωή. Ζωντανές εικόνες και πλούτος χαρακτήρων από το σύγχρονο τρόπο ζωής βάζει τον αναγνώστη σε συνειρμούς που οδηγούν σε προβληματισμούς για τη βαθιά κρίση του συστήματος της εκμετάλλευσης και τα δεδομένα αδιέξοδά του. Το έργο του Βασίλη Λιόγκαρη διακρίνεται για την πυκνότητα των γεγονότων και καταστάσεων, χωρίς φλυαρίες, με μια γραφή πλούσια σε περιγραφικότητα, λαμπερή και προσιτή στον αναγνώστη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Λανσάνα Κόντε

Δεν πιάνουν, πια, τα παλιά, βρώμικα κόλπα του 72χρονου δικτάτορα της Γουινέας, Λανσάνα Κόντε. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι, που συμμετέχουν στη δεύτερη από την αρχή του χρόνου πολυήμερη γενική απεργία συνδικαλιστών και κομμάτων της αντιπολίτευσης, δε δειλιάζουν μπροστά στις πάνοπλες δυνάμεις ασφαλείας. Αυτές, που το Γενάρη σκότωσαν δεκάδες απεργούς και που τώρα μοιάζουν ασυγκράτητες μετά το στρατιωτικό νόμο που επέβαλε (και επίσημα) τη Δευτέρα ο 72χρονος δυνάστης...

Εντούτοις, παρά τη στυγνή κρατική βία, το λαϊκό ποτάμι της οργής δεν μπορεί εύκολα να «συγκρατηθεί». Οι πολλές δεκάδες νεκροί πολίτες που σκοτώθηκαν μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν στην κλιμάκωση της μάχης. Γιατί, οι απεργοί δεν έχουν τίποτε άλλο να χάσουν...

Μέσα στα 23 χρόνια παραμονής του Κόντε στην εξουσία (στην αρχή με πραξικόπημα, στη συνέχεια με εκλογική νοθεία...), η χώρα δεν είναι απλώς βυθισμένη στη φτώχεια. Ζει σε μία εποχή πριν την ανακάλυψη του ...ηλεκτρισμού ή των δικτύων ύδρευσης. Κι ας διαθέτει - μεταξύ άλλων - τα πλουσιότερα κοιτάσματα βωξίτη στον κόσμο, που εκμεταλλεύονται αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες.

Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις στη δυτικοαφρικανική Γουινέα, Αφρικανική Ενωση, ΕΕ και ΟΗΕ βγάζουν «καταδικαστικές» ανακοινώσεις, αναπτερώνοντας εμμέσως τον Κόντε. Ομως, τα «φτερά» του αναμένεται - αργά ή γρήγορα - να κοπούν εντός των συνόρων της πολύπαθης χώρας του...


Δ. Ο.

Τα «φιλέτα» και ο «κατιμάς»...

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, ο ελληνικός λαός πλήρωσε για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας των χορηγών, των «αθανάτων» και, γενικότερα, του μεγάλου κεφαλαίου το τεράστιο ποσόν των 10 δισ. ευρώ. Και, φυσικά, το μεγαλύτερο κονδύλι από αυτά τα χρήματα κατευθύνθηκαν στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων, που έχτισαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Εγκαταστάσεις - «φιλέτα», που, αντί να τις χαρεί ο ελληνικός λαός, τώρα είναι υποχρεωμένος να τις βλέπει μόνο με το ...κιάλι, ή μόνο αν πληρώσει εισιτήριο, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας κατά γράμμα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τις εκχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο για «αξιοποίηση» (βλέπε: εμπορευματοποίηση).

Ηδη, μέσω της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα», από τις 22 μεγάλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις έχει δρομολογήσει διαγωνισμούς για την εκχώρηση των 13 σε διάφορους περιώνυμους επιχειρηματίες. Το Μπάμπιγκτον στο Γουδί, ήδη, έχει μετασκευαστεί στο μεγαλύτερο κλειστό ιδιωτικό θέατρο της χώρας. Το Σλάλομ στο Ελληνικό πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα σε ιδιωτική «νεροτσουλήθρα». Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης θα μετατραπεί σε ιδιωτικό εμπορικό κέντρο - μεγαθήριο. Το Στάδιο στο Γαλάτσι μετατρέπεται σε ιδιωτικό πολυχώρο αναψυχής, εμπορίου και αθλητικών δραστηριοτήτων. Το γήπεδο Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο μετατρέπεται σε ιδιωτικό συνεδριακό Κέντρο. Το Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο μετατρέπεται σε ιδιωτικό υπαίθριο θέατρο. Ολόκληρος ο Αγιος Κοσμάς μετατρέπεται σε ιδιωτικό τουριστικό - ναυταθλητικό κέντρο...

Μπορεί η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» να διαφημίζει το ότι δώρισε σε διάφορα ιδρύματα τον ...κινητό εξοπλισμό, δηλαδή τον κοινώς λεγόμενο «κατιμά» (γραφεία, καρέκλες, όργανα γυμναστικής κλπ.). Αλλά τα «φιλέτα» πάνε στους ιδιώτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ