Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πίεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν και στο Κόσσοβο
Associated Press |
ΝΑΤΟική «εαρινή επίθεση» σχεδιάζουν οι ΗΠΑ και απαιτούν τη συμβολή των «πρόθυμων συμμάχων» τους |
Οπως έγραψε την περασμένη Πέμπτη ο «Ρ», η Αθήνα έχει ήδη υποσχεθεί να ενισχύσει τις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, με επιστήμονες και υπαλλήλους του Δημοσίου, με φορητό οπλισμό και περίπου 800.000 ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για έξι ακόμη μήνες την παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής μονάδας Υγειονομικού στην Καμπούλ.
Χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε στους ομολόγους της τη στρατηγική, αλλά και τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Βασική απαίτηση των Αμερικανών είναι η ενίσχυση των μάχιμων μονάδων, αλλά και η λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων, με τα οποία, όπως ελπίζουν, θα περιοριστεί η επιρροή των Ταλιμπάν.
Μετά το τέλος της χτεσινής Συνόδου, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ επισήμανε την πεποίθηση όλων των μελών της Συμμαχίας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιτύχει στην αποστολή της για ένα σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες προς όφελος του αφγανικού λαού και ειδικά σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό τομέα, την παιδεία, την υγεία και την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Η Ντόρα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν με την ακόλουθη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση:
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν την αποφυγή τυχόν προβλημάτων, μετά την κατάθεση των προτάσεων Αχτισάαρι σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου. Προς το παρόν αναμένονται τα αποτελέσματα της Ομάδας Επαφής (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ρωσία), μετά τις προτάσεις που κατέθεσε χτες ο Μ. Αχτισάαρι.
Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ σημείωσε πως η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο (KFOR) θα πρέπει να παραμείνει στους 17.000 στρατιώτες.
ΒΙΕΝΝΗ.--
Την επιφύλαξη της Ρωσίας και την ολόπλευρη στήριξη των άλλων πέντε μελών της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε η χτεσινή παρουσίαση της πρότασης του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος της περιοχής, Μάρτι Αχτισαάρι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται τηλεγράφημα του «Ρόιτερς», ο Ρώσος αξιωματούχος, που ήταν παρών στη χτεσινή 90λεπτη σύσκεψη του Αχτισαάρι με τους άλλους πολιτικούς διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών στο μέγαρο Χόφμπουργκ της Βιέννης, εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση του απεσταλμένου, ζητώντας αναβολή της διαδικασίας μέχρι το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης... Νωρίτερα, πάντως, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, είχε δηλώσει στο πρακτορείο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ ότι το σχέδιο για το νέο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «μέχρι τέλος Μάρτη»...
Επισήμως, ο εκπρόσωπος του Αχτισαάρι δεν αναφέρθηκε στο βασικό στίγμα της πρότασης για το Κοσσυφοπέδιο. Αρκέστηκε να αναφερθεί στο «επόμενο βήμα» που, όπως είπε, θα είναι η επίσημη παρουσίαση της πρότασης του Αχτισαάρι σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς στις 2 του Φλεβάρη σε Βελιγράδι και Πρίστινα, αντίστοιχα.
Ωστόσο, από διπλωματικές πηγές προκύπτει ότι ο Αχτισαάρι πρότεινε «ουσιαστική ανεξαρτησία», μολονότι το Κοσσυφοπέδιο παραμένει προτεκτοράτο με κηδεμόνα, αυτή τη φορά, όχι τον ΟΗΕ αλλά την ΕΕ, που μέλλει να αναλάβει την πολιτική, διοικητική, οικονομική κηδεμονία. Το ΝΑΤΟ, επίσης, θα συνεχίσει τη δραστήρια παρουσία του στην περιοχή, σύμφωνα και με χτεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του, Γιάπ Ντε Χουπ Σέφερ...
Επιπλέον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΒΒC, προτείνεται η διεθνής εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ παράλληλα δε γίνεται αναφορά στα δικαιώματα σερβικής κυριαρχίας στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου. Ακόμη, βρετανικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Αχτισαάρι προτείνει να δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο «ό,τι του αναλογεί απ' τα περιουσιακά στοιχεία και τα χρέη» της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της νυν Σερβικής Δημοκρατίας...
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η πρόταση Αχτισαάρι δίνει στους Σέρβους της επαρχίας «ευρεία αυτονομία» με δυνατότητα «αυτοκυβέρνησης», διοίκησης των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και «απόλυτη ελευθερία σχέσεων με το Βελιγράδι». Επίσης, αναφέρθηκε ότι θα δίνεται η δυνατότητα «διπλής υπηκοότητας» και για τους Σέρβους και για τους Κοσσοβάρους Αλβανούς...
Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, φιλοξενεί ο Κ. Ζούλας στην εκπομπή «PRESS» της ΝΕΤ, αύριο Κυριακή, σε απευθείας μετάδοση, στις 12.30 το μεσημέρι.
Σε καταδίκη της παρουσίας 5 ΝΑΤΟικών πλοίων, που κατέπλευσαν χτες το πρωί στο λιμάνι της Πάτρας και ανήκουν στη δύναμη της Μεσογείου, καλεί το λαό της περιοχής η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, στην κινητοποίηση που διοργανώνει σήμερα Σάββατο, 27 Γενάρη, στις 5 το απόγευμα, στην πλ. Τριών Συμμάχων.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης σημειώνει πως «η παρουσία τους αποτελεί πρόκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού» και για το λόγο αυτό πρέπει «να κλείσει το λιμάνι για τα πλοία των ιμπεριαλιστών, να σταματήσει να αποτελεί ορμητήριό τους». Καταλήγοντας τονίζεται: «Τα λιμάνια, η στεριά, η θάλασσα, ο αέρας της πατρίδας μας πρέπει να πάψει να παραδίνεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποτελούν τους "πρόθυμους" συμμάχους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους φονιάδες των λαών».
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης:
Είναι πράξη εγκληματική, τυχοδιωκτική και επικίνδυνη.
Η ενίσχυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν σημαίνει μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν τον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας μας και σε άλλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έκθετη ακόμα και απέναντι σε προηγούμενες διακηρύξεις της ότι δε θα αύξανε τα ελληνικά στρατεύματα που έστειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο πόλεμος στον οποίο συμμετέχει δεν είναι κατά της τρομοκρατίας, είναι τρομοκρατικός και έτσι πρέπει να κριθεί από το λαό.
Ο λαός πρέπει να απαιτήσει την άμεση και χωρίς όρους επιστροφή του ελληνικού στρατού από το Αφγανιστάν και από όπου αλλού εκτός συνόρων βρίσκεται.
Καμιά συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό στρατό του πολέμου και της τρομοκρατίας κατά των λαών.
Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα οφείλει να δυναμώσει την πάλη του, να δώσει τη δική του απάντηση».