ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2007
Σελ. /28
Μην κοιτάς όπου δείχνει το δάχτυλο

Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Τι ακριβώς θέλουν να ξεκαρφώσουν; 'Η, τόσο πολύ τους άρεσε, που δεν κρατιούνται και θέλουν οπωσδήποτε να πείσουν και τους υπόλοιπους ότι να που, επιτέλους, εμφανίστηκε και μια «σοβαρή επαναστατική οργάνωση».

Το ξεκάρφωμα έχει διάφορες μορφές: Καταγγέλλεις κάτι για να το στηρίξεις, αποκαλύπτεις, δήθεν, για να στρώσεις δρόμο στο δικό σου σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να διαβάζονται αντίστροφα τα ξεκαρφώματα, όταν τουλάχιστον γίνονται αντιληπτά.

Το σύνολο, σχεδόν, του χτεσινού Τύπου δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί ένα ξεκάρφωμα, σε βαθμό που να αναρωτιέσαι: Στο ίδιο καφενείο αντέγραψαν τα σκονάκια; Ασε που ο, σε άλλες εποχές, υπέρμαχος της γραμμής «δε γράφουμε λέξη για τους τρομοκράτες» ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αφιέρωσε έξι ολόκληρες σελίδες, για να συνδέσει τις «εικόνες αναρχίας» στους δρόμους της πόλης, με τις «μπαρούφες» της προκήρυξης. Αλλο ένα δισέλιδο στα ΝΕΑ, που την προηγουμένη είχαν και ολόκληρη την προκήρυξη, ενώ, στο αδερφό μαγαζί, ο John αφιερώνει όλο του το άρθρο στο πόσο άχρηστες είναι οι «μπαρούφες».

Πρώτη ανάγνωση: Αθώα εντελώς, διαπιστώνει απλά ο αναλυτής ότι ο Ε.Α. δηλώνει στις υπόλοιπες ομάδες πως είναι ηγεσία του κινήματος.

Δεύτερη ανάγνωση: Ο αναλυτής δείχνει - υποβάλλει στους αναγνώστες τον άξιο που πρέπει να ηγείται. «Φτου κακά», δηλαδή, άμα τον συνεχίσεις τον συνειρμό κι αρχίσεις να αναρωτιέσαι ποιος έγραψε την προκήρυξη, που σημαίνει ποιος θέλει να ξεμπερδεύει τόσο ανώδυνα με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Οφείλουμε, πάντως, να ομολογήσουμε ότι είναι όλοι τους διαβασμένοι. Κάποτε πέρναγε το παραμύθι «κακή Αμερική, καλή Ευρώπη». Τώρα μετατρέπεται σε «κακή Αμερική, φουκαριάρα - υποτελής Ευρώπη». Προς θεού, μη δείξουμε τις καπιταλιστικές ενώσεις ως ένα και το αυτό: Δηλαδή ιμπεριαλισμό, γιατί ανοίγουμε άλλη πληγή... ενώ με μια «ανάλυση» τύπου Ε.Α. ξεχαρμανιάζεις... εγκλωβίζεις, που σημαίνει, John, χρήσιμη η μπούρδα.

άσχετο: «Σημάδια κόπωσης» λέει, παρουσιάζουν τα δάνεια. Τι να κάνουν δηλαδή οι άνθρωποι, αφού χρωστάνε ως και τα εγγόνια τους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ

ΝΑ ΡΩΤΗΘΕΙ Η «ΜΑΜΑ» ΟΡΓΑΝΩΣΗ: «Ως προσκλητήριο σε οργανώσεις της διεθνούς τρομοκρατίας διαβάζουν την προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα αμερικανικές και ελληνικές ανώτατες πηγές που φοβούνται ότι η διασύνδεση, εάν δεν έχει ήδη υπάρξει, είναι πολύ κοντά» (η Α. Σπανού στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΩΚΤΕΣ; «Πέραν του ότι ο συντάκτης μιας προκήρυξης γράφει ό,τι νομίζει γενικώς, υπάρχει και η υπόνοια πως μπορεί να γράφει κι ό,τι νομίζει πως θα μπερδέψει τους διώκτες του» (ο Γ. Λακόπουλος στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ ΤΑ... ΚΑΦΕΝΕΙΑ: «Οι τρομοκράτες διακινούν τις ίδιες μπαρούφες που ακούγονται σε όλα τα ελληνικά καφενεία, που αναπτύσσονται σε όλα τα ελληνικά κανάλια και που γράφονται στις περισσότερες ελληνικές εφημερίδες. Στη χώρα μας, δηλαδή, πολλοί άνθρωποι είναι ήδη βαθύτατα πεπεισμένοι ότι οι Αμερικάνοι είναι φονιάδες των λαών, ότι η Χεζμπολάχ είναι κάτι χρήσιμο για την κοινωνία, ότι η Ευρώπη κατέχεται από τις ΗΠΑ, ότι ζούμε σε καθεστώς "δικτατορίας της νέας οικονομικής και πολιτικής τάξης"» (ο Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

ΕΧΕΤΕ, ΕΧΕΤΕ... «Συνοπτικά έχουμε να κάνουμε μ' ένα απλοϊκό αριστερίστικο κείμενο με πρωτόλειες διεθνείς αναλύσεις που όμως δείχνει μια διαφορετική σκέψη από εκείνη της 17Ν (...) αυτό για το οποίο δε χωράει καμιά αμφιβολία είναι ότι έχουμε μια νέα ηγεσία με ισχυρή αντίληψη "κοινού διεθνούς αγώνα"» (ο Π. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

«ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ»... «Από τα πολυσέλιδα κείμενα τώρα υπάρχει μια 5σέλιδη προκήρυξη με ξεκάθαρες θέσεις, απλά γραμμένες αλλά και με φανερή διάθεση ανάδειξης της τρομοκρατικής οργάνωσης στην ηγεμονία του συγκεκριμένου χώρου. "Με την προκήρυξη ξεκαθαρίζει πια τη θέση της, ότι πλέον ηγείται του χώρου των οργανώσεων βίας. Σε πρώτη φάση ο πρώτος αποδέκτης είναι ο χώρος όπου κινούνται ιδεολογικά και ο δεύτερος άτομα που έχουν αποτραβηχτεί από την ενεργό πολιτική διεκδίκηση" τονίζει η διεθνολόγος Μαίρη Μπόση» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΓΩΝΑ για Παιδεία των αναγκών τους

ΑΥΡΙΑΝΗ: 310 ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση χωρίς συμμάχους για νόμο - πλαίσιο και άσυλο

ΤΑ ΝΕΑ: 17 κρυφοί στόχοι στην τρομο-προκήρυξη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αφύπνιση για τη φοροκλοπή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η ΕΛΙΤ των φοροφυγάδων

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για την πάταξη της φοροδιαφυγής

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επαγγελματίες φοροφυγάδες οι Ελληνες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέο θρίλερ με τις τράπεζες

Η ΝΙΚΗ: Προεκλογικές εξαγγελίες

Η ΧΩΡΑ: Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις 6.000 ατόμων στα Νοσοκομεία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για το ΕΣΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 6.000 νοσηλευτών στο ΕΣΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΛΕΜΟΣ κατά θερμοκηπίου

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΡΦΩΝΟΥΝ οι Δανοί τον τέως

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ευαίσθητα μονοπώλια...

«Η κατάσταση, ωστόσο, και στις ΗΠΑ έφτασε στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα να ανησυχούν τώρα και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία άλλοτε πίεζαν να μην επικυρωθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο (...) το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η πίεση των επιχειρηματικών κολοσσών μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η "ενεργειακή επανάσταση" όπως επισημαίνει και η "Γκρίνπις" πρέπει να καλύψει επίσης τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη χωρών, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία κ.ά.» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...και οι ανταγωνιστές τους

«Βρώμικη η "οικολογική στροφή" (...) η "οικολογική στροφή" του Λευκού Οίκου δεν εντυπωσιάζει αυτούς που ξέρουν. Οικολόγοι και ειδικοί που μελέτησαν τις προτάσεις του προέδρου Μπους για το περιβάλλον διαπιστώνουν ότι τα "καθαρά καύσιμα" θα μπορούσαν να προξενήσουν περισσότερο κακό παρά καλό» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Παραμένει εχθρός «το πλήθος»

«Το αμερικανικό Πεντάγωνο επέδειξε για πρώτη φορά ένα νέο μη θανατηφόρο όπλο που εκπέμπει ακτίνες θερμότητας (...) ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη "τεχνητού πάγου" πάνω στον οποίο οι αντίπαλοι θα γλιστρούν (...) το όπλο προορίζεται για τον έλεγχο του πλήθους» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

«Κόπωση»

«Σημάδια κόπωσης παρουσιάζουν οι ρυθμοί αύξησης του δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών» (το σχόλιο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ