Το Νοέμβρη του 2006 το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων έφτασε τα 78 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 23,2% ή 15,3 δισ. ευρώ, συγκριτικά με το Νοέμβρη του 2005
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα χρέη των νοικοκυριών από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, έφτασαν το Νοέμβρη του 2006 στα 78,032 δισ. ευρώ, έναντι 63,344 δισ. ευρώ το Νοέμβρη του 2005, καταγράφοντας αύξηση 23,2%. Αν στο ποσό αυτό προσθέσουμε τα 5.853 εκατ. ευρώ, που αφορούν τις λεγόμενες τιτλοποιήσεις (πακέτα δανείων που πωλούν οι τράπεζες σε τρίτους), το συνολικό χρέος ανέρχεται στα 83.885,5 εκατ. ευρώ (κοντά 84 δισ.), από 66,556 δισ. ευρώ που ήταν το Νοέμβρη του 2005 (αύξηση 26%).
Ειδικότερα, το ανεξόφλητο υπόλοιπο:
Ορισμένες απλές επιχειρηματικές κινήσεις αρκούν για να γίνουν οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» (ΟΑ) κερδοφόρες, αλλά ισχυρά συμφέροντα που υπάρχουν εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκουν την εκποίηση ή και το κλείσιμό τους! Αυτό είναι το συμπέρασμα της «ελεύθερης» συζήτησης που είχαν οι δημοσιογράφοι σε «δείπνο εργασίας» με τη διοίκηση των ΟΑ.
Τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος των ΟΑ εξέφρασαν την άποψη ότι η εταιρεία θα μπορούσε από ζημιογόνα, που είναι σήμερα, να καταστεί κερδοφόρα. Υποστήριξαν ότι αυτό δε γίνεται, επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύει τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας δημόσιας εταιρείας. Στο πνεύμα αυτό, τάχθηκαν υπέρ της «ιδιωτικής επένδυσης» στην εταιρεία, αλλά κατά της λειτουργίας της με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λόγω του κοινωνικού ρόλου που επιτελεί.
Μεταξύ άλλων, ειπώθηκε ότι οι ΟΑ έχουν καταθέσει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας της εταιρείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Υπενθυμίζεται ότι το διαιτητικό δικαστήριο έχει υποχρεώσει ήδη το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στην «παλιά Ολυμπιακή» 564 εκατ. ευρώ, λόγω της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης της εταιρείας από το Ελληνικό στον ΔΑΑ.
Τέλος, αναφέρθηκε ότι από την έναρξη λειτουργίας των ΟΑ (Νοέμβρης 2003), έως και το τέλος του 2005, το έλλειμμα ανήλθε σε 220 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ.
Λίγο πριν καταληχθεί το επόμενο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα» για την περίοδο 2007- 2013, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε χτες - με πανηγυρικές τοποθετήσεις - τον απολογισμό του υφιστάμενου «ΕΠΑΝ», με κύριο στοιχείο την υπερκάλυψη των προβλεπόμενων πόρων για το 2006. Η πορεία διαχείρισης του προγράμματος έχει ιδιαίτερη σημασία για την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αξιοποιείται αντιπολιτευτικά, καθώς η σύγκριση με την κατάσταση του προγράμματος το Μάρτη του 2004 εμφανίζει τη ΝΔ ως καλύτερο «μάνατζερ».
Στην πράξη η κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει εύσημα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο κατευθύνθηκε η «μερίδα του λέοντος» από το 1,46 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004-2006. Ακόμη και στις ειδικότερες δράσεις για τις «μικρομεσαίες», που περιλαμβάνουν και πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι καταλυτική η κυριαρχία μεγάλων για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεων. Κατά τα άλλα, διάχυτη ήταν η ικανοποίηση για τον υπερτετραπλασιασμό των πόρων του προγράμματος στα δυο χρόνια, από 14,7% που το βρήκαν, στο 64,42%. Φέτος βρέθηκε και στην πρώτη θέση στις συμβασιοποιήσεις ενταγμένων έργων από όλα τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ.
Το νέο πρόγραμμα, στο οποίο προστίθεται και η έννοια της «επιχειρηματικότητας» - δημόσιας δαπάνης περίπου 3,19 δισ. ευρώ - θα υποβληθεί μαζί με τα άλλα στην ΕΕ μέχρι τις 10 του Μάρτη και αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος του Ιούνη.
Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) ανακοίνωσε χτες ο Δ. Μακρυβέλιος, αφήνοντας αιχμές τόσο για τη δράση «συμφερόντων της αγοράς πετρελαιοειδών», όσο και για το ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού την οποία ευθέως κατηγορεί ότι «συγκαλύπτει» τα συγκεκριμένα συμφέροντα με τις πρόσφατες προτάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα για το χώρο των υγρών καυσίμων.
Ο μέχρι χτες πρόεδρος της ΟΒΕ αναφέρει πως συστηματικά τον τελευταίο χρόνο επιχειρείται με διάφορες μεθοδεύσεις - που στόχο έχουν τον ίδιο - να πληγεί το κύρος της Ομοσπονδίας γιατί «προφανώς» ενοχλήθηκαν συμφέροντα της αγοράς. Συμφέροντα, τα οποία, όπως επισημαίνει, «περιέργως συγκαλύπτονται από τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις της ίδιας Επιτροπής που διατυπώθηκαν στο πόρισμά της στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2006».
Ανακαλείται ρύζι προέλευσης Βόρειας Αμερικής με την εμπορική επωνυμία «VERTMONT», που παρήχθη στις ΗΠΑ και στον Καναδά και διακινήθηκε μέσω της Δανίας και στην Ελλάδα από την «ΑΒ Βασιλόπουλος» και την «Ιωσηφίδης ΕΠΕ - Εμπόριο Τροφίμων». Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της ΕΕ, πρόκειται για γενετικά τροποποιημένο ρύζι, LL Rice 62, σε συσκευασία που περιείχε μείγμα καστανού ρυζιού και αγριόρυζου, που διετίθετο σε συσκευασία των 250 γρ. με ημερομηνίες λήξης 31.12.2011. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του προϊόντος και κάλεσε τους καταναλωτές που το έχουν αγοράσει να μην το καταναλώσουν.
Η απευθείας αεροπορική σύνδεση, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η συνεργασία σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και η δημιουργία μεικτής επιτροπής από παράγοντες των δύο χωρών, συζητήθηκαν χτες στη συνάντηση της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλης - Πετραλιάς με την πρόεδρο της «Μεικτής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό» της Ν. Κορέας Τσο Μπάε Σουκ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας για τον τουρισμό που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση επιχειρηματιών για επενδύσεις στις δύο χώρες, την ανταλλαγή πληροφοριακού υλικού, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ταξιδιωτικών γραφείων.