ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
Σελ. /28
Ο «κλεφτοπόλεμος»

Μετά «το καλά μελετημένο και ακίνδυνα εκτελεσμένο χτύπημα της Παρασκευής» στην αμερικανική πρεσβεία, όπως έγραφε την περασμένη Δευτέρα ο αρθρογράφος του «Ελεύθερου Τύπου», Χρ. Πασαλάρης, είχαμε άλλον έναν έντονο «κλεφτοπόλεμο» μεταξύ Αστυνομίας και «γνωστών - αγνώστων» στη διάρκεια του προχτεσινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, με κυνηγητά, δακρυγόνα και χημικά, μολότοφ και πέτρες, πυρπολήσεις και καταστροφές μερικών ΙΧ κλπ. Ακολούθησαν οι γνωστές σε όλους εντυπωσιακές εικόνες έντασης των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και οι «φλογισμένες» πρωτοσέλιδες φωτογραφίες στις περισσότερες απ' τις χτεσινές εφημερίδες. Κι από κοντά, άρθρα και σχόλια, που βάζουν και πάλι στο στόχαστρό τους το πανεπιστημιακό άσυλο και τους αγώνες των εργαζομένων, απαιτώντας την επιβολή της έννομης τάξης και ζητώντας απ' την κυβέρνηση και την Αστυνομία να πάρουν όλα τα απαραίτητα γι' αυτό μέτρα.

«Απομένει, λοιπόν, στον σκεπτόμενο πολίτη να καταλήξει ποιοι ωφελήθηκαν και ποιοι ζημιώθηκαν», όπως έγραφε στο προαναφερόμενο άρθρο ο Χρ. Πασαλάρης, από τα όσα έγιναν προχτές. Κι όχι μόνο να καταλήξει - συμπληρώνουμε εμείς - αλλά και να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα, αποκρούοντας τα όποια νέα αντιδημοκρατικά μέτρα και καταδικάζοντας τις προβοκάτσιες που στρώνουν το έδαφος για την επιβολή τους.

Η προίκα

Για «ομογενοποίηση» του στόλου των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ), με τη μίσθωση πέντε νέων αεροσκαφών «Boeing 737», έκανε λόγο προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «κοινός στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης είναι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας».

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες των πιλότων των ΟΑ, εκείνο που διαφαίνεται μέχρι στιγμής, παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις, είναι η ενοικίαση, την τελευταία στιγμή, «άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης ποιότητας ξένων αεροσκαφών μαζί με τα πληρώματα». Οι πιλότοι κάνουν λόγο για «ζημιογόνες επιλογές», που οδηγούν σε «περαιτέρω απαξίωση και συρρίκνωση της εταιρείας προς όφελος των ανταγωνιστών».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα συνεχίζει την... αλληλογραφία με την Κομισιόν για το συμψηφισμό των 560 εκατ. ευρώ που επιδίκασε υπέρ των ΟΑ το Διαιτητικό Δικαστήριο, με τα εξοντωτικά πρόστιμα που επέβαλαν αυθαίρετα οι Βρυξέλλες για δήθεν παράνομες οικονομικές ενισχύσεις προς την εταιρεία. Κατά τον Π. Δούκα, «υπάρχουν σοβαροί επενδυτές» που ενδιαφέρονται για την εταιρεία, αλλά περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την ΕΕ. Περιμένουν, δηλαδή, με άλλα λόγια και την «προίκα» των 560 εκατ. ευρώ, που υποχρεώνεται να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο προς την εταιρεία για την παραδώσουν στους επίδοξους επενδυτές.

Προς την «Αυγή»

Εχει καταντήσει συνήθεια πια για την «Αυγή» και μια φορά το μήνα εγκαλεί το «Ρ» για τα ρεπορτάζ του στα ναρκωτικά.

Στις 8/12/2006 ο Β.Β. σε σχόλιό του υπό τον τίτλο «Τα ψεύδη του "Ριζοσπάστη" για τα ναρκωτικά» κατακεραύνωσε την εφημερίδα μας ότι ουδέποτε η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ εξέφρασαν οποιαδήποτε αντίρρηση για τη θεραπεία με υποκατάστατα. Και με εισαγγελικό ύφος η λαλίστατη «Αυγή» έγραφε: «Προκαλούμε τον "Ριζοσπάστη" να αποδείξει το αντίθετο». Την επομένη, ο «Ρ» απάντησε με τρία σχόλια στη χυδαιότητα της «Αυγής» και επανήλθε μια βδομάδα μετά, σημειώνοντας πως, παρά τις αποδείξεις του, (Β)ου(Β)άθηκε η «Αυγή».

Χτες η «Αυγή» επανήλθε με άρθρο του (Β)ασίλη (Β)ενιζέλου: «Ψεύδεται για τα ναρκωτικά ο "Ριζοσπάστης"» είναι ο τίτλος του άρθρου και με το ίδιο εισαγγελικό ύψος προκαλεί το «Ριζοσπάστη» να κατονομάσει ποιοι «εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών στη σύσκεψη απέδειξαν ότι - υπό τις παρούσες συνθήκες - τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αναλάβουν τη χορήγηση μεθαδόνης» στη σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στις 16/12/2006...

Θα λέγαμε, αντί η «Αυγή» να εγκαλεί το «Ρ», ας ζητήσει καλύτερο ρεπορτάζ απ' το συντάκτη της - εκτός και η εξάρτηση απ' τη συκοφαντία είναι πια καθολική και μη αναστρέψιμη...

Πανηγύρια

Με... κοκορέτσια, αρνιά στη σούβλα και εμβατήρια από την μπάντα της Πυροσβεστικής, αντάξια μιας γνήσιας παραδοσιακής φιέστας, εγκαινίασαν χτες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης τα πρώτα 13 καταστήματα της νέας κρεαταγοράς του Ρέντη. Ανάλογου επιπέδου ήταν και οι ομιλίες των υπουργών που δεν παρέλειψαν να επιδοθούν σε ευχολόγια για την ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών. Αλλά οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά πως με τέτοια δεν αντιμετωπίζονται ούτε τα προβλήματα στην ποιότητα των κρεάτων που πωλούνται ούτε η ακρίβεια.


Οι ... αγανακτισμένοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ μπερδέψει λίγο τα πράγματα οι κυβερνώντες, αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο. Να τους θυμίσουμε μήπως ότι ...δεν το χάρισε κανείς αυτό το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα; Το κέρδισε, ιστορικά και με μεγάλο τίμημα.

Και οι κυβερνώντες - οι σημερινοί ή οι χτεσινοί - είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κρίνουν και να μιλάνε για «κατάχρηση» ή οτιδήποτε άλλο σκαρφιστούν. Η μόνη σίγουρη κατάχρηση που γίνεται είναι αυτή που κάνει η κυβέρνηση, νομοθετώντας υπέρ της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης της παιδείας.

Οσο για την υποτιθέμενη κυβερνητική αγανάκτηση μετά τα προχτεσινά επεισόδια, ας μας επιτρέψουν να έχουμε τις αμφιβολίες μας. Ούτως ή άλλως είχαν βάλει «στο μάτι» το πανεπιστημιακό άσυλο.

Σας θυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα περίπου τεχνηέντως αυτή η υπόθεση «άνοιξε» με συζητήσεις σε τηλεοπτικά κανάλια σε «νεκρό χρόνο». Εκεί όπου βρέθηκαν πολλοί «αγανακτισμένοι» δημοσιολόγοι να θεωρητικοποιούν αυτά που σήμερα ετοιμάζονται από τα επιτελεία του υπουργείου Παιδείας.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ που η εργοδοσία απαιτεί συνεχώς νέα προνόμια ζήτησε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος. Αφήστε τους να ζητάνε είπε, «τι σχέση έχει; Κι εγώ ζητάω την Σάρον Στόουν»...

Το πρόβλημα είναι ότι ουδέποτε έχουμε δει τον Γεράσιμο Γιακουμάτο σε ...ραντεβού με την Σάρον Στόουν και ελπίζουμε (για το καλό της Αμερικανίδας ηθοποιού) να μην το δούμε ποτέ.

Ομως αιτήματα της εργοδοσίας που πρώτα διατυπώνονται και στη συνέχεια υλοποιούνται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας βλέπουμε κάθε μέρα. Και το υπουργείο Εργασίας είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στη θεσμοθέτησή τους.

Το ότι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του προσπαθεί να πείσει για το «φιλολαϊκό» της πρόσωπο δεν μπορεί να εξαπατήσει πλέον κανέναν. Μόνο να εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους αναλαμβάνουν αυτόν το ρόλο μπορεί.

Γρηγοριάδης Κώστας

Διαρκές έγκλημα

Παρά την έντονη λαϊκή αντίδραση, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε προχτές στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την «επιχείρηση» αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, συνεχίζοντας τη δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η εμμονή της είναι απόλυτα ερμηνεύσιμη. Με τον τρόπο αυτό, όπως κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, μεταβάλλει τη δημόσια γη και το περιβάλλον γενικότερα σε εμπόρευμα, ανοίγει το δρόμο για την άγρια κερδοσκοπία σε βάρος των δασών από το μεγάλο κεφάλαιο, τις επιδιώξεις του οποίου πιστά υπηρετεί.

Αν με την προηγούμενη αναθεώρηση του 2001 του ΠΑΣΟΚ άνοιξε ο δρόμος ώστε να δοθεί το δικαίωμα στο κεφάλαιο να παρεμβαίνει στα δημόσια δάση, κατοχυρώθηκε συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση των δασών και του περιβάλλοντος, άλλαξε ο ορισμός του δάσους, ώστε να αποχαρακτηριστούν εκατομμύρια στρέμματα δασών, δεν είναι φαίνεται αρκετά όλα αυτά για όσους βλέπουν τα δάση ως αντικείμενο στυγνής κερδοσκοπίας. Γι' αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε την υποχρέωση να γενικεύσει και να επιταχύνει τον αποχαρακτηρισμό τους, με τη νέα αναθεώρηση, επικαλούμενη διάφορα αστήριχτα προσχήματα και καπηλευόμενη κάποια υπαρκτά προβλήματα, τα οποία, όμως, η πολιτική της δημιούργησε. Τι θα γίνει - υποστηρίζει υποκριτικά - με τις «διαμορφωμένες καταστάσεις»; Μα αν δεν ήθελε να υπάρξουν αυτές οι καταστάσεις, τότε γιατί τόσα χρόνια δε συνέταξε το Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο; Γιατί δεν προχώρησε τον χωροταξικό σχεδιασμό;

Είναι απλό: Ολες αυτές οι «διαμορφωμένες καταστάσεις» τη βόλευαν για να αλιεύει ψήφους και τώρα τη βολεύουν για να εξασφαλίσει ανοχή στην παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αλλωστε, και η συγκεκριμένη αναθεώρηση εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της των ιδιωτικοποιήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα το «γενικό ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, σε όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά από κει που σταμάτησε το ΠΑΣΟΚ: Στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων (τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.ά.), καθιστώντας πανάκριβες τις υπηρεσίες τους για το λαό. Στην παραχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που τις ακριβοπλήρωσε ο ελληνικός λαός για να τις βλέπει πλέον μόνο με... το «κιάλι». Στις «συμβάσεις παραχώρησης», με τις οποίες οι εθνικοί οδικοί άξονες περνούν στα χέρια λίγων ιδιωτικών ομίλων, φέρνοντας υπέρογκες αυξήσεις στα διόδια. Στην κατάρτιση νομοσχεδίου με το οποίο οι κοινόχρηστοι αιγιαλοί και παραλίες παραδίδονται βορά στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου, αποκλείοντας τη δωρεάν πρόσβαση του λαού στη θάλασσα!

Για το ΚΚΕ τα δάση, όπως και η υπόλοιπη δημόσια περιουσία, είναι κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία και για κανέναν απολύτως λόγο δε θα πρέπει να δοθούν για αξιοποίηση και κερδοσκοπία στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πολύ περισσότερο όταν τα δάση, πέραν των άλλων, αποτελούν πολύτιμο κοινωνικό αγαθό για το λαό μας, για την ίδια τη ζωή, αφού εμποδίζουν τα φαινόμενα απερήμωσης και πλημμυρών, ενώ χρησιμεύουν ως φίλτρα καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Γι' αυτό και η επίθεση που γίνεται εναντίον τους με τις αναθεωρήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα που θίγει όχι μόνο τις σημερινές, αλλά και τις μελλούμενες γενιές.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ