ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σε πλήρη ανάπτυξη το μοντέλο «δήμος - επιχείρηση»

Εγκαταστάθηκε χτες η νέα δημοτική αρχή

Την πρόθεσή του να προωθήσει ακόμη παραπέρα το μοντέλο του «δήμου - επιχείρηση», με πρόσχημα την οικονομική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης από το κράτος, που στην πραγματικότητα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ήδη πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης προς την ΤΑ και την ταυτόχρονη επιβολή νέων φόρων και τελών στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, έκανε σαφή ο νέος δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τη χτεσινή τελετή εγκατάστασης της νέας δημοτικής αρχής. Είναι ενδεικτικά τα λόγια του ότι, η «Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βγει κερδισμένη μόνο εφόσον απογαλακτιστεί από την κρατική εξάρτηση τόσο σε επίπεδο εξουσιών και αρμοδιοτήτων όσο και σε επίπεδο οικονομικών».

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, αλλά αυτή η αναφορά δείχνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει», σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα», με δήλωσή του στο «Ρ». Και πρόσθεσε πως «απ' αυτή τη σύντομη τοποθέτηση, προκύπτει πως θα χρειαστεί σκληρή δουλιά, μαζική πάλη και διεκδίκηση». Οπως χαρακτηριστικά είπε, ο νέος δήμαρχος «ζήτησε οικονομικό απογαλακτισμό της Αυτοδιοίκησης. Και πώς θα λειτουργήσει η Αθήνα; Τα κοινωνικά κονδύλια, για παράδειγμα, πώς θα αντιμετωπιστούν; Με νέα χαράτσια; Εμείς θ' αγωνιστούμε ενάντια σε αυτή την πολιτική. Και για να μεγαλώσει η κρατική χρηματοδότηση στην Αυτοδιοίκηση και για να αποδοθούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια παρακρατηθέντα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με το νεοεκλεγέντα δήμαρχο, λέγοντας ότι «θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο έχει εδώ τον κυρίαρχο ρόλο». Από την αρχή, εξάλλου, της νέας θητείας, έγινε επίσης φανερό ότι οι παρατάξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πορευτούν στο πλαίσιο της απόλυτης συμπόρευσης. «Οπου συμφωνούμε θα το λέμε δυνατά και φωναχτά», είπε σε δηλώσεις του ο Κώστας Σκανδαλίδης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του. Στην τελετή εγκατάστασης, η «Συμπαράταξη» και η «Ανοιχτή Πόλη» (ΣΥΝ) δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο, αλλά έκαναν τη δήλωση που προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Με κινητοποιήσεις διεκδικεί λύσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, για τα προβλήματα των εργαζόμενων στο δήμο
Από παλιότερη κινητοποίηση, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, για τα προβλήματα των εργαζόμενων στο δήμο
Σε κινητοποιήσεις προχωρά η δημοτική αρχή του Δήμου Νίκαιας απαιτώντας από την κυβέρνηση λύσεις για την οικονομική κατάσταση του δήμου, η οποία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κακής διαχείρισης της δημαρχιακής περιόδου 1995-2002. Συγκεκριμένα, διεκδικεί το διπλασιασμό των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την απόδοση των Παρακρατηθέντων Πόρων που μόνο για τη Νίκαια αντιστοιχούν σε 900 ευρώ ανά κάτοικο της πόλης. Να μη δοθεί καμία νέα αρμοδιότητα στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, οικονομική αναπροσαρμογή των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και καμία νέα φορολογική αρμοδιότητα στους δήμους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με την αντίστοιχη χρηματοδότηση, νομοθετική ρύθμιση για την οικονομική κατάσταση του δήμου και αύξηση των κονδυλίων για τη συντήρηση των σχολείων.

Την Τρίτη 23 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των μαζικών φορέων της πόλης, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Την Πέμπτη 25 Γενάρη θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Την ίδια μέρα στις 6.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Την Παρασκευή 2 Φλεβάρη θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται και ο Δήμος Περάματος όπου οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Νοέμβρη και οι μόνιμοι ένα δεκαπενθήμερο. Χτες το πρωί απέκλεισαν για δύο ώρες τη γραμμή φέρι-μπόουτ και στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να χορηγήσει στο δήμο έκτακτη επιχορήγηση ύψους 200.000 ευρώ που όμως δεν αντιμετωπίζει το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επέλαση στις λαϊκές κατακτήσεις

Με αυξήσεις 4% στα δημοτικά τέλη, η νέα δημοτική αρχή έκανε ξεκάθαρες τις αντιδραστικές προθέσεις της

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, η νέα (ΠΑΣΟΚ) διοίκηση του Δήμου Αγίου Παύλου με στήριξη της παράταξης της ΝΔ και της δήθεν ανεξάρτητης του Χ. Μάτη αποφάσισαν την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 4%, καταργώντας ουσιαστικά την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, της Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, για μείωση των τελών.

Οι συνεταίροι του δικομματισμού ξεκίνησαν τη θητεία τους με επίθεση στο εισόδημα του εργαζόμενου λαού. Και προσπάθησαν να δικαιολογήσουν αυτή την επίθεση επικαλούμενοι πως ο δήμος έχει χρέη, αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενους και άλλα, τα οποία φυσικά δεν τεκμηρίωσαν με στοιχεία. Με παρόμοια ψεύδη προσπαθούν να δικαιολογήσουν και την απόφασή τους να σταματήσουν τη δωρεάν μεταφορά των μικρών παιδιών που αθλούνται στις ακαδημίες του Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Παύλου και να προχωρήσουν στην έξωσή του από τις εγκαταστάσεις που εξασφάλισε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΕΑΚ Αγίου Παύλου απαντά και αποκαλύπτει: «Οι οφειλές της Δημοτικής Επιχείρησης προς τους εργαζόμενους αφορούσαν κατά την ημέρα αλλαγής της Διοίκησης το μήνα Νοέμβριο (περίπου 18.000 ευρώ). Για την πληρωμή τους υπήρχαν στα ταμεία του Δήμου 28.000 ευρώ και τα αντίστοιχα παραστατικά. Το γιατί ο κ. Βαρσάμης δεν έκανε την εκταμίευση είναι δικό του πρόβλημα. Στο παραπάνω ταμειακό υπόλοιπο του δήμου πρέπει να προστεθεί ποσό 70.000 ευρώ που προήλθε από έκτακτη επιχορήγηση του δήμου από το ΥΠΕΣΔΔΑ, κατόπιν ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί δημόσια και ο νέος δήμαρχος». Επίσης καταγγέλλει τον δήμαρχο πως σκόπιμα αποκρύπτει ότι η Δημοτική Επιχείρηση έχει να λαμβάνει ως έσοδα τουλάχιστον 160.000 ευρώ.

Η ΔΕΑΚ ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και καλεί τον εργαζόμενο λαό του Αγίου Παύλου σε αγωνιστική επαγρύπνηση και συσπείρωση ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική της νέας διοίκησης, για την περιφρούρηση και διεύρυνση των κατακτήσεών του.

Συκοφαντίες και ψεύδη Τρεμόπουλου

Οσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα που προβάλλεις, τόσο ευκολότερα περνάει στη συνείδηση του λαού. Οπαδός αυτής της θεωρίας του Γκαίμπελς, ο Μ. Τρεμόπουλος, ξεκίνησε τη νέα του θητεία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης πετώντας λάσπη στο ΚΚΕ και στη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Κατηγορεί τη ΝΑΣ μέσα από δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο, ότι συνεργάστηκε με τη Διοίκηση του Π. Ψωμιάδη για την ανάδειξη εκπροσώπων της στις Νομαρχιακές Επιτροπές. Βέβαια, δεν μπαίνει στον κόπο να τεκμηριώσει το αισχρό ψέμα. Απλά το διαδίδει. Και χρεώνει στη ΝΑΣ την ευθύνη που η παράταξή του δεν εκπροσωπείται στις επιτροπές.

Η ΝΑΣ, βέβαια, στις εκλογικές διαδικασίες ζήτησε αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στις Νομαρχιακές Επιτροπές, και εισηγήθηκε να συμμετέχουν οι περισσότερες δυνατόν παρατάξεις. Κάτι που δεν έγινε με ευθύνη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, που επέμεινε στην εκλογή δύο τακτικών της μελών σε κάθε Επιτροπή, και φυσικά της Διοίκησης της Νομαρχίας. Μάλιστα συνεπής στα όσα δήλωσε, ο επικεφαλής της ΝΑΣ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε ότι η ΝΑΣ παραιτείται από τις δύο θέσεις τακτικών μελών στις αντίστοιχες Επιτροπές, υπέρ της παράταξης του κ. Τρεμόπουλου και από μία θέση αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Υγείας, υπέρ του κ. Πλωμαρίτη.

Αντί, λοιπόν, να εξαπολύσει τα βέλη του εναντίον της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και της Διοίκησης Ψωμιάδη, ο Μ. Τρεμόπουλος χτυπά τη ΝΑΣ. Και είναι επόμενο, αφού κωλύεται να «δαγκώσει το χέρι που τον ταΐζει πολιτικά», δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ακριβώς θέλει να κρύψει ο Μ. Τρεμόπουλος. Γεγονός που αποδεικνύεται και από τις διαδικασίες για την ανάδειξη των εκπροσώπων στην ΕΝΑΕ. Φτάσαμε, λοιπόν, στην ουσία. Η παράταξη του Μ. Τρεμόπουλου, που αναδείχτηκε τέταρτη σε ψήφους από τις εκλογές, εκπροσωπήθηκε στην ΕΝΑΕ με ψήφους του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της ΝΑΣ που είναι τρίτη σε δύναμη παράταξη. Η ίδια πολιτική ιστορία επαναλαμβάνεται και πάλι μετά από 4 χρόνια με τους ίδιους πρωταγωνιστές, τους ίδιους θύτες και θύματα. Προφανής, λοιπόν, η αγωνία του Μ. Τρεμόπουλου, του δήθεν ανεξάρτητου του κινήματος της Οικολογίας. Να καλύψει τις πομπές του, τα συμπεθεριάσματά του με το ΠΑΣΟΚ.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ