Ρεσιτάλ προκλητικότητας από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στον Πειραιά
Οι θύτες της εργατικής τάξης, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές και το κύκλωμά τους, προσπάθησαν χτες να «το παίξουν» θύματα, καθώς έχρισαν τον εαυτό τους «παραγωγικές τάξεις» που «βρίσκονται σε απόγνωση» από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίες συνεχίζονται για 7η βδομάδα, ενάντια στο ξεπούλημα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσουν τους εργαζόμενους «δυνάστες του λαού και της ελληνικής οικονομίας»! Το αντεργατικό παραλήρημα εκδηλώθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), στην κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων του ΕΒΕΠ, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), των Εμπορικών Συλλόγων Αθήνας - Πειραιά, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης (ΔΝΕ).
Η χτεσινή παρέμβαση των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου αποτελεί συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των εργαζομένων του ΟΛΠ. Πετώντας τόνους «λάσπης» σε βάρος τους, επιχειρούν να τους απομονώσουν και στη συνέχεια να τους στήσουν στα πέντε μέτρα, συνθλίβοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα.
Οι πρόεδροι των φορέων του μεγάλου κεφαλαίου στη χτεσινή συνέντευξη δεν έκρυψαν λόγια. Πλήρως αποθρασυμένοι από την πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έχει αναγάγει τα συμφέροντά τους και την αύξηση των κερδών τους σε «ιερό σκοπό», αξίωσαν τον «εκσυγχρονισμό του σημερινού απαρχαιωμένου κανονισμού εργασίας», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΝΕ, Νίκος Αρβανίτης, μιλώντας ευθέως για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Γιώργος Κασιμάτης (ήταν αυτός που χαρακτήρισε τους εργαζόμενους «δυνάστες» που «έχουν φέρει σε απόγνωση τις παραγωγικές τάξεις»), συνέχισε την επίθεση μιλώντας «για συντεχνία παντοδύναμη» που «κρατά στα χέρια της τις τύχες του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας» και «αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει»...
Εμποροβιομήχανοι και εκπρόσωποι των εφοπλιστών, προσπαθώντας να διαμορφώσουν κλίμα δυσαρέσκειας προς τον αγώνα των εργαζομένων, έκαναν λόγο για μείωση της κίνησης των εμπορευματοκιβωτίων που από 1.500, σήμερα διακινούνται μόλις 420, για «150.000 κοντέινερς» με εμπορεύματα που δεν μπορούν να δοθούν στους παραλήπτες τους, για ευπαθή προϊόντα που σαπίζουν και άλλα παρόμοια. Και, βέβαια, δεν παρέλειψαν να απαιτήσουν και οικονομικές ελαφρύνσεις ξεκινώντας από τη διαγραφή των αποθηκευτικών τελών για τα κοντέινέρς τους.
Συνέντευξη Τύπου χτες από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, της ΝΑΣ και της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα»
Motion Team |
Αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατέλαβαν πρόσφατα τον ΟΛΘ ΑΕ |
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της ΝΑΣ Γιάννης Ζιώγας και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης σημείωσαν πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας φορέας της πόλης, κανένας εργαζόμενος, που θα αδιαφορήσει για το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
«Ο αγώνας αυτός αφορά όλο το λαό της πόλης και πρέπει να τον στηρίξει. Αλλά και οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι, με το συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα τους, πρέπει να αποτελέσουν το πρώτο λαϊκό φράγμα σ' αυτήν την πολιτική, κατανοώντας ότι παλεύουν όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τα παιδιά τους, για όλο το λαό», σημείωσε ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γγ του ΕΚΘ. Κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), που ζητούν παράταση της διαδικασίας πώλησης, με σκοπό αυτή να γίνει μέσα από συνθήκες «κοινωνικού διαλόγου» και ξεκαθάρισε: «Εμείς παλεύουμε για πραγματικά δημόσιο λιμάνι ενταγμένο στην εξυπηρέτηση μιας οικονομίας σε όφελος της ανάπτυξης με βάση τις δυνατότητες της χώρας και τις ανάγκες του λαού της».
Motion Team |
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου |
Αγωνιστικά απαντούν οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού σε Νάουσα και Ξάνθη, στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας που εκδηλώνεται με απολύσεις και καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Στη Νάουσα, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Γ» των Κλωστηρίων Νάουσας του Λαναρά, συμμετείχαν καθολικά στις τρίωρες στάσεις εργασίας που έγιναν χτες σε όλες τις βάρδιες και απαίτησαν από την εργοδοσία να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα που τους οφείλει για το Νοέμβρη και να δεσμευτεί για την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων του Δεκέμβρη. Στη ΓΣ που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα. Απάντησαν έτσι πως δεν υποκύπτουν στην τρομοκράτηση που επιχειρεί η εργοδοσία, απειλώντας πως αν δεν «κάτσουν φρόνημα» θα κλείσει το εργοστάσιο.
Με στάσεις εργασίας, απάντησαν χθες και οι εργαζόμενοι της «ΒΕΝΟΥΣ Βικτώρια» στην Ξάνθη, στις απολύσεις που ξεκίνησε η επιχείρηση, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με στόχο τη δραστική μείωση του προσωπικού και τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου στη Βουλγαρία. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενους και να μην κλείσει το εργοστάσιο, σημειώνει η Τοπική Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους της καλτσοβιομηχανίας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να του δώσουν ταξικό προσανατολισμό και με τον αγώνα τους να ανατρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας.
Με την αποφασιστική ενίσχυση του ψηφοδελτίου που υποστήριξε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Από τους 601 εργαζόμενους που ψήφισαν, ο συνδυασμός «Αμεση Δημοκρατία» που υποστήριξε το ΠΑΜΕ πήρε 138 ψήφους από 94 που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές και 3 έδρες στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο από 1 που είχε πριν. Το αποτέλεσμα αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 718 εργαζόμενοι. Η μείωση των ψηφισάντων οφείλεται στη μείωση του προσωπικού με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων» που επέβαλε η εργοδοσία μαζί με ένα πακέτο αντεργατικών μέτρων που έπληξε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και άλλαξε προς το χειρότερο τις εργασιακές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες παρατάξεις, είναι χαρακτηριστικό ότι το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ που αποτελείται από τους συνδικαλιστές που έφυγαν από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και τάχτηκαν στη διάρκεια της επιβολής των αντεργατικών μέτρων με την εργοδοσία, πήρε 50 ψήφους και 1 έδρα από 153 που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές και 2 έδρες. Η παράταξη ΠΑΚ που υποστηρίχτηκε από την ΠΑΣΚΕ πήρε 67 ψήφους και 1 έδρα, από 115 ψήφους και 2 έδρες που είχε πάρει πριν. Η ΔΕΣΚ (ΣΥΝ) πήρε 179 ψήφους και 3 έδρες από 170 που είχε πάρει και η ΑΣΠ (ΔΑΚΕ) 167 ψήφους και επίσης 3 έδρες από 161 ψήφους στις προηγούμενες εκλογές.