ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ KOYBAΣ
Σημαντικά τα επιτεύγματα της Επανάστασης στην εκπαίδευση

Ραούλ Κάστρο: «Μόνος αντικαταστάτης του Φιντέλ, το Κομμουνιστικό Κόμμα»

Η νέα γενιά, που μορφώνεται, είναι η δύναμη της Κουβανικής Επανάστασης

Associated Press

Η νέα γενιά, που μορφώνεται, είναι η δύναμη της Κουβανικής Επανάστασης
ΑΒΑΝΑ.-

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Φοιτητών (FEU) της Κούβας στην Αβάνα με τη συμμετοχή 800 αντιπροσώπων και περίπου 300 καλεσμένων και την παρουσία του Προέδρου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Ρικάρντο Αλαρκόν, του υπουργού Παιδείας, Λουίς Ιγνάσιο Γκόμες, του υπουργού Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, του υπουργού Πολιτισμού, Αμπελ Πριέτο, και άλλων στελεχών.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ο πρώτος αντιπρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, δήλωσε ότι «ο Κουβανός Πρόεδρος, Φιντέλ Κάστρο,είναι αναντικατάστατος και πως ο μόνος πιθανός αντικαταστάτης του είναι ο λαός ενωμένος στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας», ενώ ενθάρρυνε τους νεολαίους φοιτητές να συζητούν, να αναλύουν, ώστε να παίρνουν ολοκληρωμένες αποφάσεις.

Από τη μεριά του, ο Φελίπε Πέρες Ρόκε επαίνεσε τις διαδικασίες του συνεδρίου,αναφέροντας ότι ποτέ στο παρελθόν η Ομοσπονδία Φοιτητών δε συνδεόταν τόσο με τις γειτονιές, την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, τη «μάχη των Ιδεών», την «ενεργειακή επανάσταση» και την πάλη ενάντια στο «έγκλημα». Παράλληλα, υπογράμμισε τα επιτεύγματα της Επανάστασης στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι το 1959 σε ολόκληρη τη χώρα υπήρχαν 3 πανεπιστήμια, ενώ σήμερα υπάρχουν 65 Ινστιτούτα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τότε υπήρχαν μόνο 15.000 φοιτητές - από τους οποίους 450 γυναίκες, ενώ σήμερα 600.000 νέοι άνθρωποι φοιτούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τη σημαντική συμμετοχή 385.000 γυναικών. Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κουβανική Επανάσταση όχι μόνο άνοιξε τις πόρτες των πανεπιστημίων στους Κουβανούς, αλλά έχει δώσει τη δυνατότητα να σπουδάσουν και ξένοι φοιτητές στη χώρα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από το 1961 έχουν αποφοιτήσει από την Κούβα 24.000 νέοι από το εξωτερικό, και σήμερα πάνω από 25.000 νέοι από 120 χώρες σπουδάζουν δωρεάν στη χώρα.

Στο μεταξύ, η Κούβα καταδίκασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αρνήθηκε τη συμμετοχή της στη συζήτηση για την τρομοκρατία και επιβεβαίωσε πως αυτή η απόφαση καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσες, βαθιές αλλαγές στον Οργανισμό.

Ο Κουβανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ροντρίγκο Μαλμιέρσα, τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί τα ζητήματα που αφορούν την τρομοκρατία ιδιαίτερα σοβαρά και πρόσθεσε ότι η Κούβα συμμετέχει τακτικά στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται κάθε τρεις μήνες. Ο ίδιος ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διανείμει το γράμμα διαμαρτυρίας, καθώς και την ομιλία που αναμενόταν να κάνει στη συζήτηση για την τρομοκρατία. Το συγκεκριμένο έγγραφο περιέχει λεπτομερέστατες πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στην Κούβα από μεμονωμένους ανθρώπους και οργανώσεις, καθώς και για την προστασία που παρέχουν οι ΗΠΑ σε τρομοκράτες.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επίσημη απολογία από τις ΗΠΑ ζητά ο Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Επίσημη απολογία απαίτησε αργά τη βράδυ της Τετάρτης - τοπική ώρα - ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ, ότι η «μη συνεργασία της Βενεζουέλας στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών έχει οδηγήσει στο δεκαπλασιασμό της ποσότητας ναρκωτικών που φτάνουν στις ΗΠΑ» είναι ...«απολύτως ψευδείς».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών ως πρόσχημα για να νομιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Συνέχεια συζητήσεων για το νέο κόμμα

Στο μεταξύ, έχουν ανάψει οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις περί της πρότασης του προέδρου Τσάβες για ίδρυση ενός ενιαίου κόμματος, του «Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας». Χτες πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας (PCV) με θέμα την πρόταση του Προέδρου Τσάβες και την πρόταση του ΠΓ προς την ΚΕ για πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου μέσα στο 2007. Δεδομένων των ανακοινώσεων περί διάλυσης κάποιων κομμάτων που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία - όπως το MVR MEP και UPV - πολλά δημοσιεύματα κάνουν ανάλογες υποθέσεις και για το PCV. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανακοίνωση Τύπου του PCV και ειδικότερα του ΓΓ Οσκαρ Φιγκέρα, όπου τονίζει ότι η απόφαση αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου Τσάβες θα ληφθεί μόνο κατά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί βάσει της απόφασης της ΚΕ που συνεδρίαζε χτες. Επίσης, το Συνέδριο θα αποφασίσει για την ενσωμάτωση ή όχι σε αυτή την πρωτοβουλία καθώς και η συνολική πορεία του κόμματος θα είναι απόφαση του Συνεδρίου και όχι του ΓΓ τονίζει η ανακοίνωση αναφερόμενη σε δημοσιεύματα που φέρουν τον Οσκαρ Φιγκέρα να προτείνει «τη διάλυση του κόμματος».

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Ρ. Κορέα: Οχι στη βάση της Μάντα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Εχθρικές, επιθετικές και απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, τις ενέργειες της Κολομβίας να εντείνει τους ψεκασμούς και συνάμα να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Κορέα, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Τελεσούρ», κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βενεζουέλα, διευκρίνισε μάλιστα ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Κολομβία, ενώ μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του στις 15 Γενάρη θα επανεξετάσει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών - το Εκουαδόρ ανακάλεσε πρόσφατα τον πρέσβη του από την Μπογκοτά - και την ενδεχόμενη προσφυγή ενάντια στην Κολομβία.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανανέωση της συμφωνίας χρήσης της βάσης Μάντα από τις ΗΠΑ και διευκρίνισε ότι το Εκουαδόρ δεν πρόκειται να υπογράψει ούτε τη Συμφωνία Διμερούς Εμπορίου (TLC). Εξάλλου, όπως τόνισε, βασική επιδίωξη της κυβέρνησής του θα είναι η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Νοτίου Αμερικής... Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της επίσκεψής του στη Βενεζουέλα όπου ήδη, όπως αποκάλυψε, υπήρξαν καταρχήν συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα.

Επίσης, ο Ρ. Κορέα, δήλωσε ότι τα προγράμματα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας είναι ένα παράδειγμα που θα ακολουθήσει και το Εκουαδόρ όσον αφορά το κοινωνικό του πρόγραμμα, με πρώτο πρόγραμμα που θα θεσπιστεί αυτό κατά του αναλφαβητισμού με τη «βοήθεια της Βενεζουέλας και της Κούβας, όπως ελπίζουμε». Κατέληξε δε, ότι η πρόταση για σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης θα είναι η πρώτη του νομοθετική πρόταση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι ΗΠΑ «έσωσαν» τον Οσάμα;

ΧΕΡΑΤ.- Τουλάχιστον επτά νεκρούς κόστισαν οι διαδοχικές εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο δυτικό και ανατολικό Αφγανιστάν, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν πολίτες και τρεις αστυνομικοί. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς, οι βόμβες είχαν ως στόχο οχηματοπομπές της δοσιλογικής «αστυνομίας» και σε μία περίπτωση η βόμβα πέτυχε το στόχο της -σκοτώνοντας έναν αξιωματούχο και δύο υφισταμένους του και τραυματίζοντας άλλον έναν αστυνομικό σε δρόμο κοντά στη μεθόριο Αφγανιστάν - Ιράν.

Στο μεταξύ, ντοκιμαντέρ που μετέδωσε χθες γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι οι Γάλλοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν είχαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν στις διόπτρες τους τουλάχιστον δύο φορές - το 2003 και το 2004 - αλλά «δεν έλαβαν την άδεια» να ανοίξουν πυρ από τους Αμερικανούς.

ΑΪΤΗ
Αιματηρά επεισόδια

ΠΟΡΤ-O-ΠΡΕΝΣ.--

Εκ νέου στο προσκήνιο η φονική βία, αν και μετά από αρκετό καιρό, σε διάφορα διάσπαρτα αιματηρά επεισόδια στην πρωτεύουσα, όπου τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στην περιοχή Ντελμάς, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από αληθινά πυρά και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν αστυνομικοί επενέβησαν για να εμποδίσουν το λιντσάρισμα τριών φερομένων ως απαγωγέων, περιλαμβανομένου ενός Aϊτινού αστυνομικού. Σε άλλο βίαιο επεισόδιο, δύο ή τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Μαρτισάν. Σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, οι θάνατοί τους σημειώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ μιας «συμμορίας» και ανδρών της αστυνομίας.

Τέλος, ένα όχημα του ΟΗΕ που έφερε το λογότυπό του πυρπολήθηκε από διαδηλωτές που αντιτίθενται στην παρουσία της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για τη σταθεροποίηση της Αϊτής (Minustah).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ