Αύριο, Σάββατο, η πανελλαδική σύσκεψη για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος κόντρα στην υποταγή και το συμβιβασμό. Παίρνουν μέρος πάνω από 300 συνδικάτα και 1.500 συνδικαλιστές
Η αγωνιστική ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος ως επιτακτική ανάγκη των καιρών, είναι το θέμα που θα απασχολήσει αύριο, Σάββατο, την Πανελλαδική Σύσκεψη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που διοργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή, περισσότερες από 300 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 1.500 συνδικαλιστές,που καλύπτουν ένα ευρύ συνδικαλιστικό φάσμα, θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη, κατά την οποία θα αποφασιστεί ο τρόπος δράσης της Επιτροπής για το επόμενο διάστημα και θα αναδειχτεί ομάδα συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που θα έχει την ευθύνη της καθοδήγησης και του συντονισμού πανελλαδικά.
Η μεγάλη συμμετοχή στη σύσκεψη αποτελεί "καρπό" της περίπου τρίμηνης δραστηριότητας των μελών της στους χώρους δουλιάς και στα Συνδικάτα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε πλατιά το πλαίσιο αρχών και δράσης της και κύρια οι έξι βασικοί άξονες που αυτό περιλαμβάνει και που αποτελούν προϋπόθεση για συσπείρωση και δράση. Οι άξονες αυτοί είναι:
- Αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα.Εκτιμάται ότι η αποτελεσματική δράση, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η προοπτική για ουσιαστική αλλαγή της θέσης των εργαζομένων δε συμβιβάζεται με τις λογικές της "κοινωνικής συναίνεσης" και πως "η αλλαγή πορείας βρίσκεται στην ενίσχυση των αγωνιστικών, των ταξικών του χαρακτηριστικών, σε αντίθεση με όσους στηρίζουν τη γραμμή της ενσωμάτωσής του στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου".
- Αντίσταση στους μηχανισμούς φθοράς και σήψης και πάλη για την αγωνιστική, ηθική εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος.Επισημαίνεται πως βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί η αντίθεση στην προσπάθεια της συνδικαλιστικής ελίτ, που επιδιώκει να χειραγωγήσει συνδικαλιστές και εργαζόμενους, με προνομιακή μεταχείριση από το κράτος και την εργοδοσία, με νομιμοποίηση της απεργοσπασίας, με αξιοποίηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σεμινάρια, ταξίδια αναψυχής, με συμμετοχές σε διάφορες ΟΚΕ.
- Αντιπαράθεση της ενότητας και του μετώπου των εργαζομένων, στον οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων τους, την ΟΝΕ.Υπογραμμίζεται πως είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό κίνημα να απορρίψει όλες τις θεωρίες που αναγορεύουν την ΟΝΕ σε "εθνικό στόχο" και να αντιπαραθέσει το δικό του δρόμο, απαιτώντας "όχι μόνο τον περιορισμό της εκμετάλλευσης, αλλά την κατάκτηση όλων όσων μας ανήκουν, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις".
- Αντίθεση στον "κοινωνικό διάλογο" και σε κάθε μορφή ταξικής συνεργασίας.Υπογραμμίζεται πως στο πρόσφατο φιάσκο του "κοινωνικού διαλόγου" για τις εργασιακές σχέσεις, φάνηκαν έμπρακτα οι στόχοι της κυβέρνησης, που είναι να καταστήσει το συνδικαλιστικό κίνημα συνυπεύθυνο, ανυπόληπτο, άμαζο, διαλυμένο.
- Αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.Σημειώνεται πως "οι συνέπειες απ' την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης του δημόσιου τομέα, αφορούν συνολικά την εργατική τάξη και το λαό" και πως "για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων, χρειάζεται να απαλλαγεί από τα χαρακτηριστικά που παρουσίαζε: μεμονωμένα και αποσπασματικά".
- Αντιμετώπιση ανεργίας, κλειστών εργοστασίων, ερειπωμένων περιοχών.Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση εξαντλεί την παρέμβασή της στην επιδότηση της εργασίας και στα προγράμματα κατάρτισης που βοηθούν την εργοδοσία να απομυζά κονδύλια, χωρίς στο ελάχιστο να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Εκτιμάται πως το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να μένει θεατής, πως επιβάλλεται να απαιτήσει άμεσες και χειροπιαστές λύσεις.
Σχετικά με την προσπάθεια ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος ο Π. Τσίρκας,μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, δήλωσε στο "Ρ": "Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική οδηγεί τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαό στο περιθώριο και την απόγνωση. Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι ηγεσίες, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αλλά και άλλες οργανώσεις, συναινούν, υποτάσσονται, αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι υγιείς δυνάμεις του κινήματος πρέπει να αντιδράσουν. Η πρωτοβουλία που αναλάβαμε στοχεύει ακριβώς σ' αυτό. Στοχεύει στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, σε ταξική κατεύθυνση, στο να συντονίσει την αντίδραση των εργαζομένων στην αντεργατική πολιτική. Σ' αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές να συστρατευτούν για τη συγκρότηση ενός πλατιού, αγωνιστικού, ταξικού μετώπου, που σε συνεργασία με άλλα κοινωνικά στρώματα και ομάδες, θα αντιστέκεται, θα παλεύει και θα διασφαλίζει δικαιώματα και κατακτήσεις και θα κατακτά νέα".
Απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη πήρε χτες και η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας,η οποία εκτίμησε την ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Στο ψήφισμα της συνέλευσης καταγγέλλονται "οι μηχανισμοί φθοράς και σήψης στο συνδικαλιστικό κίνημα", ενώ σημειώνεται η αναγκαιότητα της "αγωνιστικής και ηθικής εξυγίανσής του", καθώς και της "συγκρότησης ενός ταξικού μετώπου που θα αντιπαρατεθεί στον οδοστρωτήρα της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων".
Επίσης, αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης, ώστε να φτάσει το μήνυμα της ανασυγκρότησης πλατιά στους εργαζόμενους.
Πρότειναν αυξήσεις 2,5% και "εγγυήσεις υγιούς ανταγωνισμού" για το 35ωρο, στη συνάντηση για τη σύμβαση εργασίας
Περισσότερο προκλητικοί και αδιάλλακτοι από κάθε άλλη φορά, οι εργοδότες πρότειναν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση με την ΟΤΟΕ, για την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων, αυξήσεις... 2,5%,απορρίπτοντας τα υπόλοιπα αιτήματα της ΟΤΟΕ. Ταυτόχρονα, έθεσαν το 35ωρο υπό την αίρεση του "υγιούς ανταγωνισμού", θέση στην οποία συμφώνησε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς!
Για μια ακόμα φορά οι διαπραγματεύσεις της ΟΤΟΕ με το Σύλλογο Ελληνικών Τραπεζών απέβησαν άκαρπες και η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 15 Απρίλη. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμά της, λέγοντας ότι "οι απαντήσεις της εργοδοτικής πλευράς δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο συζήτησης".
Δήλωσε επίσης ότι "η πρόταση της εργοδοτικής πλευράς για αυξήσεις κατά το τρέχον έτος στο ύψος της μέσης αύξησης του πληθωρισμού, δηλαδή 2,5%, το οποίο είναι μικρότερο ακόμα και από την ΕΓΣΣΕ, είναι απαράδεκτη και ότι αν συνεχίσουν οι εργοδότες να εμμένουν σ' αυτό το ύψος των αυξήσεων, οι τραπεζοϋπάλληλοι θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις". Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, μένοντας πιστή στο δόγμα του "κοινωνικού διαλόγου", έχει εξασφαλίσει στους εργαζόμενους του κλάδου, ρόλο απαθούς παρατηρητή των εξελίξεων.
Οσο δε για τη μείωση του χρόνου απασχόλησης, δηλαδή την εφαρμογή του 35ωρου, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ επισήμανε ότι οι εργοδότες δεν το συζητούν, αφού ζητούν την εξασφάλιση υγειών συνθηκών ανταγωνισμού με παρέμβαση της κυβέρνησης, πρόταση με την οποία συμφώνησε!
Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Πανταλάκης,δήλωσε για το 35ωρο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν προηγουμένως δε διαμορφωθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Επίσης κάνοντας μια αναφορά για τη λειτουργία του τραπεζικού τομέα επισήμανε ότι υπάρχει ένας "κατ' επίφαση" ανταγωνισμός, αφού υπάρχουν σημαντικές στρεβλώσεις.
Διανομή εξωδίκων σε 140 εργαζόμενους, με τα οποία τους γνωστοποιεί ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα, κάνει από χτες ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΜΑΓΝ Κ. Βαρβούτης! Ταυτόχρονα, όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου απολύθηκαν, ενώ τμήματα των μεταλλείων λευκολίθου έχουν σταματήσει την παραγωγική λειτουργία ή υπολειτουργούν, αφού η ΔΕΗ έχει διακόψει, λόγω οφειλών, την παροχή ρεύματος εδώ και μία βδομάδα.
Ο επιχειρηματίας, όμως, δεν έχει "φεσώσει" μόνο τη ΔΕΗ, οφείλει τις εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, το οποίο τις διεκδικεί διά της δικαστικής οδού, καθώς και δεδουλευμένα 2,5 μηνών στους εργαζόμενους. Βέβαια, ο ίδιος εξακολουθεί ατάραχος να εκβιάζει και να απειλεί, προκειμένου να αποκομίσει νέα προνόμια, κίνητρα και ρυθμίσεις από την κυβέρνηση, παρότι ο ίδιος δεν έχει εκπληρώσει ούτε καν αυτές τις εξευτελιστικές συμβατικές του υποχρεώσεις.
Το θέμα των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων εργαζόμενων από τη ΒΙΟΜΑΓΝ έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.
"Σημειωτέον - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση του βουλευτή - ότι η κυβέρνηση έχει προσφέρει "γην και ύδωρ" στον μεγαλοεπιχειρηματία Κ. Βαρβούτη, με κίνητρα, διευκολύνσεις και άλλες παροχές, ενώ δεν έχουν λήξει ακόμα οι δεσμευτικές συμβατικές του υποχρεώσεις από την πώληση, που λήγουν το 2001. Παράλληλα, πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση παρέδωσε και το δεύτερο μεταλλευτικό συγκρότημα της περιοχής το "πρώην Παπαστρατή" που διαθέτει εκατομμύρια τόνους κοιτάσματα λευκολίθου, έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των 267 εκατομμυρίων δραχμών, αφού στην κυριολεξία το διέλυσε".
Ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανάπτυξης ρωτά σε τι μέτρα θα προχωρήσουν για την αποτροπή των διαθεσιμοτήτων. Επίσης, εάν προτίθενται να επιβάλουν τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και τι θα γίνει μετά το τέλος της συμβατικής 5ετίας; Προτίθεται, η κυβέρνηση, να ακολουθήσει κλαδική πολιτική στο στρατηγικής σημασίας προϊόν του λευκολίλου, με τη δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα (που παλιότερα ήταν πρόταση και του ΠΑΣΟΚ) σαν μόνης βιώσιμης και αναπτυξιακής λύσης για το συγκρότημα "πρώην Σκαλιστήρη", αλλά και την περιοχή;"