ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μας ... εντυπωσίασαν

ΚΑΛΑ, ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ εντυπωσιασμού έχει γίνει πλέον εξπέρ το υπουργείο Οικονομικών και αναφερόμαστε φυσικά στην περίφημη "σύλληψη" των φοροφυγάδων από το χώρο των τραγουδιστών. Επώνυμοι είναι, θα ακουστεί η ιστορία - σκέφτηκαν - και να οι καταγγελίες και οι λίστες.

***

Προφανώς, νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάνουν τον κόσμο να νιώσει καλύτερα από την αυξημένη φορολογία και γενικώς τα χαράτσια, που θα του έρθουν από εδώ και πέρα. Ομως, λαθεύουν.

***

Διότι ουδείς πείθεται (πώς να το κάνουμε;) ότι οι εκσυγχρονιστές προχωρούν σε ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής. Κι όταν λέμε πάταξη της φοροδιαφυγής, εννοούμε από αυτούς που πραγματικά τα έχουν, από αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν με τεράστια ποσά.

***

ΚΑΚΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ κουζίνα, κ. Πάγκαλε, αλλά και η αμερικάνικη ακόμα χειρότερη. Και μπορεί μεν οι Γάλλοι να υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πλην όμως το κάνουν προφανώς για να εξυπηρετήσουν κάποια συμφέροντά τους.

***

Μπορεί, άραγε, και η ελληνική εξωτερική πολιτική να ισχυριστεί το ίδιο για τη δική της στάση σ' αυτά τα θέματα; Μάλλον όχι, γιατί είναι προφανές ότι κάνει τα ...παιγνιδάκια της μόνο όσο και όποτε την αφήνουν οι ΗΠΑ.

***

ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ χιλιάδες είναι, λένε δημοσιεύματα, οι άρρωστοι του τζόγου που χάνουν περιουσίες στα καζίνο και εξίσου πολλοί αυτοί που εξαπατώνται από αυτού του είδους τις "επιχειρήσεις".

***

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να είναι ...ικανοποιημένη από την άνθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σ' αυτό τον χώρο, όπου μπορεί να θριαμβολογεί ότι αυτή δημιούργησε και θέσπισε.

***

Οσο για το τι πραγματικά γίνεται σε αυτά τα ...ιδρύματα, κάθε άλλο βέβαια παρά μπορεί να υπερηφανεύεται ότι το γνωρίζει. Τα πλυντήρια χρήματος δίνουν και παίρνουν.

Δεν τους επιστρατεύει;

Θα θυμάστε ασφαλώς ότι ένα από τα επιχειρήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας κατά της απεργίας των τελωνειακών ήταν ότι μόνο αυτοί αντιδρούν για το επικουρικό τους ταμείο και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να όμως που σήμερα απεργούν 4 Ομοσπονδίες και πέντε Σύλλογοι με το ίδιο αίτημα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την τακτική ξεπουλήματος της ΑΔΕΔΥ.

Μήπως είναι μια καλή ιδέα να τους επιστρατεύσει και αυτούς η κυβέρνηση; Με τέτοια φόρα που έχει πάρει, τέτοιες ιδέες μόνο υπερβολικές δε φαντάζουν.

Πάλι κάτι κρύβεται...

Την προβιά του αδέκαστου τιμωρού των παρανόμων, αποφάσισε να φορέσει τις μέρες αυτές η κυβέρνηση.

Χτες έδωσε στη δημοσιότητα νέα λίστα με ονόματα γνωστών αοιδών της νύχτας με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Οπως επίσης έγραψε την προηγούμενη Τρίτη ο "Ρ", τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία, που αφορούν παραλήπτες παράνομων συντάξεων (παράγοντες του υπουργείου κάνουν λόγο για ...μερικές χιλιάδες περιπτώσεις αντίστοιχων ληπτών).

Η κυβέρνηση, βέβαια, πολύ δύσκολα θα πείσει στο ρόλο του εκφραστή της νομιμότητας, όταν έχει κατ' επανάληψη προσφέρει γην και ύδωρ στην επώνυμη φοροδιαφυγή των μεγαλοεπιχειρηματιών και όταν η πολιτική της έχει ως στόχο τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Για να μην αναφέρουμε το λυσσαλέο πόλεμο που γίνεται για τις "πίτες" των χρυσοφόρων πακέτων σε φυσικό αέριο, ψηφιακή, μεγάλα έργα κλπ. Το ερώτημα που προκύπτει από τις κινήσεις αυτές είναι σε τι αποβλέπουν τα κυβερνητικά επιτελεία από τέτοιες ενέργειες εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης. Συνήθως, οι κάθε είδους λίστες που δημοσιοποιούν τα κέντρα εξουσίας δεν είναι παρά προπομπός κακών οιωνών. Οι επόμενες μέρες, ίσως, δείξουν...

Συλλαλητήριο

Η "αλφαβήτα"

σήμερα

στους δρόμους

κατεβαίνει,

"όχι" να πει

με δύναμη

στο νόμο

του Αρσένη,

που μοιάζει

σαν "φωνήεντο"

που 'χει

περισπωμένη!

Η "αλφαβήτα"

σήμερα,

βγαίνει

για να φωνάξει

η δήθεν

"μεταρρύθμιση"

"καπέλο"

είναι στην πράξη,

και τσέπες

μα και όνειρα

καλά

θα ξετινάξει!

Ο οίστρος

Θετικές αρνήσεις!

Τρία "νάιν" εισέπραξε ο κ. Σημίτης από τον Γ. Σρέντερ κατά την προχτεσινή τους συνάντηση. Ενα "όχι", για τις γερμανικές επανορθώσεις, δεύτερο "όχι", για τα κοινοτικά κονδύλια ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ, τρίτο "όχι", όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Χτες πάντως, που ρωτήθηκε ο κ. Ρέππας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί τα αποτελέσματα της συνάντησης "πολύ θετικά"!

Αλλωστε, όπως επαναλαμβάνουν οι κυβερνώντες, εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να είναι "χρήσιμοι και εποικοδομητικοί". Κυρίως όταν είναι... χρήσιμοι και εποικοδομητικοί έναντι των "εταίρων"...

Τι είχαμε, τι χάσαμε

Μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία περί διπλωματικής "νίκης" και "ήττας" ανέπτυξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων από την Κατοχή. "Δε χάσαμε" είπε ο κ. Ρέππας, ερμηνεύοντας το "όχι" του Σρέντερ στο αίτημα για καταβολή των επανορθώσεων, διότι "απλούστατα δεν είχαμε τις αποζημιώσεις, ώστε να μπορεί να πει κάποιος ότι τώρα τις στερηθήκαμε"!

Ιδού η κυβερνητική θέση, λοιπόν. "Τι είχαμε, τι χάσαμε"! Ετσι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την "κεντροαριστερή" άρνηση που εισέπραξε. Κατά τ' άλλα, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, το θέμα για την κυβέρνηση "δεν έχει κλείσει"...

Δύσκολες εποχές για ... παραμύθια

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν, πριν από την πρόσφατη ομιλία του Αντονι Γκίντενς, του θεωρούμενου και πρύτανη της βρετανικής κεντροαριστεράς, όπως και πνευματικού πατέρα του "τρίτου δρόμου", από τους διάφορους οπαδούς του σοσιαλδημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Κι ενώ ο καθένας θα περίμενε πολλά περισσότερα να γραφτούν και να ειπωθούν, μετά τη διάλεξη του Βρετανού καθηγητή, κάθε άλλο παρά αυτό έγινε.

Γιατί, άραγε; Μήπως επειδή ο "πατέρας" του "τρίτου δρόμου" μίλησε πολύ καθαρά, για μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, με κάποια ελάχιστα ψήγματα πρόνοιας, για τους πλέον απόκληρους της κοινωνίας; Η, μήπως, επειδή μίλησε εξίσου καθαρά, για την ανάγκη να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και τους νεοφιλελεύθερους, στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ολοφάνερα αντιλαϊκού κέντρου;

Φαίνεται πως τα βρίσκουν σκούρα τελευταία οι διάφοροι παραμυθοπλάστες...

Τώρα, μάλιστα. "Γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι", που λέει και ο λαός μας. Η "Αυριανή" ανέλαβε την υπεράσπιση του Χριστόδουλου και κραυγάζει από τη χθεσινή πρώτη της σελίδα: "Κάτω τα χέρια από τον Χριστόδουλο".

Βλέπετε, ορισμένες φορές οι προτιμήσεις και οι... συγγένειες δεν κρύβονται.

Οπαδός των ταξικών "γραμμών"

"Θέλω να σας πω ευθέως ότι στην ανατολή του 21ου αιώνα, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, πράσινοι, κόκκινοι, γαλάζιοι δε λένε τίποτα πια. Εκείνο που έχει σημασία είναι να ξεκαθαρίσουμε ποιοι θέλουν, ποιοι είναι διατεθειμένοι, ποιοι μοιράζονται τη λαχτάρα και την αγωνία να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο και να κάνουμε τις απαραίτητες τομές που χρειάζονται". Με αυτά τα λόγια, ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να πείσει το "εκλεκτό ακροατήριό" του στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανού Επιμελητηρίου ότι μπορεί να πείσει και να εκφράσει ευρύτερες μάζες γύρω από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του και να ξεπεράσει τις παραδοσιακές "διαχωριστικές γραμμές".

Οταν, όμως, στη συνέχεια ανέπτυξε τις "τομές" που χρειάζονται, φάνηκε ξεκάθαρα ότι, όχι μόνο δεν καταργεί τις "διαχωριστικές γραμμές", αλλά είναι υπέρμαχος των πιο σκληρών, των ταξικών γραμμών. Γιατί τι άλλο, παρά σκληρές ταξικές διαχωριστικές γραμμές, δεν είναι οι θέσεις του για σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, για κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών - "δεν υπάρχουν ανελαστικές δαπάνες", είπε χαρακτηριστικά - και ταυτόχρονα γενναιόδωρα κίνητρα και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο για να κάνει, τάχα, επενδύσεις;

Αλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ ομολόγησε πού έχει τραβήξει ο ίδιος τις διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό επίπεδο, όταν είπε "είναι κρίμα που η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τη μοναδική προνομία που έχει, να έχει αντιπολίτευση που τη σπρώχνει στη σωστή κατεύθυνση". Χρειάζονται άλλα σχόλια;

Δεν μπορούν να τους ακούσουν

Τη γνωστή διπρόσωπη τακτική του επιχειρεί να εφαρμόσει ο Κ. Λαλιώτης απέναντι στο κίνημα των μαθητών, με σταθερό στόχο, βέβαια, τον εκφυλισμό και την εξουδετέρωσή του.

Από τη μια, ζητά να στηριχτεί το τερατούργημα Αρσένη, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του - "όλοι να δώσουμε τη μάχη της ενημέρωσης, γιατί βασιλεύει η άγνοια και η παραπληροφόρηση" - και, από την άλλη, επιχειρεί να κολακεύσει τους μαθητές με μεγαλόστομες και κούφιες διαπιστώσεις του τύπου ότι "αυτές οι γενιές δεν είναι χαμένες, αλλά γενιές ελπίδας" και "ας ακούσουμε τη φωνή και τα μηνύματά τους".

Ας γνωρίζει ο Κ. Λαλιώτης ότι αυτές οι υποκριτικές και διασπαστικές ενέργειές του δεν περνάνε στη νεολαία και τους μαθητές, που τον γνωρίζουν ως συνεπή διαχειριστή μιας εξουσίας, που δεν τους επιτρέπει "ούτε να ερωτευτούνε ούτε να ονειρευτούνε".

Και ακόμα ότι προ πολλού έχει χάσει - αν είχε ποτέ - την ικανότητα να ακούει "τη φωνή και τα μηνύματα των νέων". Οπως συνολικά η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία καθόλου εύκολα δε θα "ξεμπερδέψει" με το κίνημα των μαθητών και της νεολαίας. Ακριβώς γιατί τους θέλει "πειθαρχημένα στρατιωτάκια" στην υπηρεσία του σάπιου συστήματός της.

Προεκλογικές εξαγγελίες...

Η περίφημη μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης είχε προεκλογικά στη Χαλκίδα εξαγγείλει, δεν προβλέπεται στο νέο 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΗ. Στην ερώτηση, γιατί βγήκε από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της επιχείρησης, οι αρμόδιοι απαντούν γενικώς περί ασταθούς περιβάλλοντος ενόψει της απελευθέρωσης και ότι θα το δούνε στο επόμενο 5ετές...

Η αλήθεια βρίσκεται στα σχέδια του ιταλικού ομίλου που ελέγχει την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και τα ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, περιλαμβάνουν μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Αλιβέρι με καύσιμο το φυσικό αέριο. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση διά ροπάλων επιχειρεί να "σώσει" τα 4 εκατ. κατοίκους της Αττικής από την "ομηρία" των κατοίκων Κρυονερίου! Με την ομηρία της ΔΕΗ από τα διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα, τι σκέφτεται η κυβέρνηση να πράξει;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ