ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συλλαλητήριο σήμερα στην Καβάλα

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το σταμάτημα εργασιών της Εταιρείας Πετρελαίων Β. Αιγαίου και την απόλυση 370 εργαζομένων. Κλείνουν και τα καταστήματα. Κατάληψη του αεροδρομίου χτες το απόγευμα. Σε έκφραση αλληλεγγύης καλεί η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, για το σταμάτημα των εργασιών της "Εταιρείας Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου" και την απόλυση 370 εργαζομένων, πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Παράλληλα, με την έναρξη του συλλαλητηρίου θα κλείσουν όλα τα μαγαζιά, μετά από απόφαση του Επιμελητηρίου Καβάλας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και του Εμπορικού Συλλόγου. Χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι κατέλαβαν από τις 5.30 τον αεροδιάδρομο στο αεροδρόμιο Καβάλας.

Καθημερινά διευρύνεται το μέτωπο κατά της πολυεθνικής, που, με την απόφασή της να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Καβάλα, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση την περιοχή. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα Πετρέλαια και των φορέων της πόλης αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες, αφού οι απολυμένοι αναγγέλλουν ήδη αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών, του αεροδρομίου της Καβάλας. Ηδη από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία έχουν αποκλείσει τις χερσαίες εγκαταστάσεις της Ν. Καρβάλης Καβάλας, εμποδίζοντας την είσοδο στα διευθυντικά στελέχη και στα 30 άτομα που έχει επιλέξει η Κοινοπραξία για απασχόληση, επιτήρηση και έλεγχο των εγκαταστάσεων αποθείωσης πετρελαίων, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ μετά το τελεσίγραφο της Εταιρείας προς τους εργαζόμενους, για όσους από αυτούς δεν προσήλθαν να παραλάβουν τις αποζημιώσεις τους, οι επιταγές κατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Να σημειωθεί ότι μετά το κλίμα που διαμορφώνεται, ορισμένοι εργαζόμενοι δηλώνουν στο ΔΣ του Σωματείου ότι επιθυμούν να βγουν "οικειοθελώς" σε πρόωρη σύνταξη. Καταγγέλλεται, ωστόσο, ότι ακόμα και στελέχη της διοίκησης του σωματείου παίζουν το ρόλο της εργοδοσίας, μοιράζοντας οι ίδιοι τις αιτήσεις "οικειοθελούς" αποχώρησης και συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στο εκβιαστικό παιχνίδι που παίζει η πολυεθνική σε βάρος του προσωπικού.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ καλεί όλους τους κομμουνιστές του νομού να σταθούν αλληλέγγυοι και να συμμετέχουν στον αγώνα των εργαζομένων της Εταιρείας Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου, όπως καλεί και κάθε Καβαλιώτη εργαζόμενο, κάθε φορέα να σταθεί έμπρακτα και μαχητικά στο πλευρό των απολυμένων.

"Μοναδική περίπτωση να σωθεί η επιχείρηση και η απασχόληση, είναι η πολιτικοποίηση της διεκδίκησης, το να πιεστεί η ίδια η κυβέρνηση, για να "συνετίσει" στη συνέχεια την DENISON. Αφού η DENISON αυθαιρετεί, παρανομεί και εκβιάζει, αφού δεν τη συμφέρει, αν δεν ανακαλέσει και δε συνεχίσει κανονικά τις εργασίες πετρελαίου, μειώνοντας, αν χρειάζεται, πρόσκαιρα τους ρυθμούς παραγωγής, να εκδιωχθεί και να τη διαδεχτεί η "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ"", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

- Στο συλλαλητήριο καλεί και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ,τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι η Καβάλα γίνεται νεκρή πολιτεία και οι κάτοικοί της συνθλίβονται από την ανεργία και τα οικονομικά αδιέξοδα που μεγαλώνουν.

Σε επιφυλακή για το λιμάνι

Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης αποφασίστηκαν, χτες, κατά τη σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων στο Δήμο Περάματος. Πενταήμερη απεργία των υπαλλήλων των λιμανιών αρχίζει την Παρασκευή

Με δυναμικές πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις και καταλήψεις προετοιμάζονται να απαντήσουν ο Δήμος Περάματος, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι επαγγελματικές ενώσεις και οι κάτοικοι του Περάματος σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Αυτό δήλωσε χτες ο δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος,κατά τη διάρκεια σύσκεψης μαζικών φορέων που συγκάλεσε ο Δήμος Περάματος, σημειώνοντας: "Μόνο οργή προξένησε στο δήμο, στους φορείς και τους κατοίκους της πόλης το σχέδιο νόμου που πολλαπλασιάζει τη δύναμη για αυθαιρεσίες του ιδιώτη ΟΛΠ και ενόψει της μετατροπής του σε ΑΕ. Εκείνα που ολοκληρωτικά καταργούνται στα υπό ψήφιση άρθρα του νομοσχεδίου είναι η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΔΣ του Οργανισμού, οι ασφαλιστικές και εργασιακές κατακτήσεις των εργαζομένων, τα δικαιώματα των πολιτών, το ίδιο το Σύνταγμα".

Με τις παραπάνω θέσεις συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, οι οποίοι αποφάσισαν να καταλήξουν σε πρόγραμμα κινητοποιήσεων σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή.Μοναδική "παραφωνία" αποτέλεσαν οι δυο εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Ο βουλευτής της ΝΔ Τ. Νεράτζης διαφώνησε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά είναι γνωστό ότι το Κόμμα του είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Ο εκπρόσωπος της νεοεκλεγείσης νομάρχη Πειραιά Μ. Τσανάκη απέφυγε να τοποθετηθεί.

Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρότατου μετώπου λιμενεργατών και υπαλλήλων ΟΛΠ, εργαζομένων στη Ζώνη, ναυτεργατών, ΤΑ, μικρομεσαίων, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, επισήμανε ο Β. Ξένος,μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

"Καρκίνο γενικευμένης μορφής", χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Στ. Βάσσος μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος.Αναφερόμενος στη λογική που διέπει το σχέδιο νόμου τόνισε ότι εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των εφοπλιστών, ενώ πλήττει όχι μόνο τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά και τους μικρομεσαίους που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Ο Μ. Ξυδιάς,πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ,στο ερώτημα γιατί σήμερα ιδιωτικοποιούνται τα πάντα, επισήμανε ότι πρόκειται για πολιτική, η οποία επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η απάντηση στην πολιτική αυτή είναι ο συντονισμός των αγώνων.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",τα σωματεία της Ζώνης, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Λαγωνίκας,ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Αράπης.Διά της απουσίας τους "έλαμψαν" οι δήμαρχοι της Β Πειραιά και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΠ.

Την Παρασκευή κλείνουν τα λιμάνια

"Λουκέτο" βάζουν στα λιμάνια όλης της χώρας από την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε ξεκινάει η πενθήμερη απεργία των υπαλλήλων σ' αυτά. Οι υπάλληλοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο - "έκτρωμα", που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, με το οποίο τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες!Παλεύουν για την παραμονή των λιμανιών στο καθεστώς του ΝΠΔΔ και τη διατήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των λιμενεργατών του Πειραιά, όπου η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου κατέθεσε πρόταση για την έναρξη "διαλόγου" με την κυβέρνηση..! Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Ενότητας Λιμενεργατών πρότειναν την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Οι λιμενεργάτες θα αποφασίσουν σήμερα οριστικά.

Γραφείο "προσαρμογής" ανέργων

Το ΕΒΕΑ εγκαινίασε το "γραφείο ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων", απ' όπου οι επιχειρηματίες θα εξυπηρετούνται και ο ΟΑΕΔ θα πληρώνει...

Ενα ακόμη εργαλείο ελέγχου της "αγοράς εργασίας", στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την "απασχόληση", μπαίνει σε εφαρμογή. Χτες, εγκαινιάστηκε το "Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων", που δημιούργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Οπως χαρακτηριστικά είπε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας,η λειτουργία του Γραφείου έχει να κάνει με την προσαρμογή των θεσμών και των μηχανισμών λειτουργίας του κράτους, στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις".

Η δημιουργία "γραφείων ενημέρωσης", σε συνεργασία με διάφορους εργοδοτικούς και άλλους φορείς, θα στοιχίσει 1,5 δισ. δραχμές και σύντομα θα γίνει η προκήρυξη δημιουργίας 74 τέτοιων γραφείων. Σ' αυτά θα απευθύνονται και άνεργοι, ώστε να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά και επιχειρήσεις που θέλουν προσωπικό ή - και αυτό είναι το πιο σημαντικό - θέλουν να πάρουν μέρος σε κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης, να τους πληρώνει, δηλαδή, το προσωπικό ο ΟΑΕΔ.

Ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται στην αλλαγή της δομής του ΟΑΕΔ,προκειμένου να εφαρμόζει "ενεργητικά" μέτρα για την ανεργία. Ο άνεργος επιφορτίζεται, δηλαδή, με την ευθύνη αναζήτησης εργασίας μέσα από τέτοιου είδους γραφεία, τα οποία θα ελέγχει ο φορέας που τα δημιουργεί και θα τα πληρώνει ο ΟΑΕΔ! Μέσω και αυτών των γραφείων, διευκολύνονται οι εργοδότες να βρίσκουν τα προγράμματα απασχόλησης της αρεσκείας τους, αλλά και να ελέγχουν μεγάλες μάζες ανέργων, προκειμένου να υλοποιήσουν την έννοια του "απασχολήσιμου".

Ο υφυπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι "εφαρμόζουμε, με βάση τις επιταγές της κοινής πολιτικής για την απασχόληση στην ΕΕ, ένα Σχέδιο Δράσης στην καρδιά του οποίου θέσαμε όλα τα έργα υποδομής που θα μας διευκολύνουν στην απαιτούμενη προσαρμογή". Στην προσαρμογή, δηλαδή, στα όσα ορίζει η "Λευκή Βίβλος" και η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου δεν παρέλειψε να βαφτίσει τη δημιουργία του γραφείου εξυπηρέτησης των στόχων των επιχειρηματιών "εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου". Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι στην ουσία πρόκειται να φανεί χρήσιμο στα μέλη του ΕΒΕΑ, γιατί τους προσφέρονται ευκαιρίες ανεύρεσης εργατικού δυναμικού και αξιοποίησης προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Σε κοινούς αγώνες σε ΟΣΚ - ΟΔΔΥ

Στάση εργασίας και κοινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη στις 10.30πμ οι εργαζόμενοι των Οργανισμών Σχολικών Κτιρίων και Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού,αντιδρώντας στη μετατροπή των Οργανισμών σε ανώνυμες εταιρίες και την ιδιωτικοποίησή τους. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΔΔΥ θα πραγματοποιήσουν 2ωρη στάση εργασίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία των εργαζομένων του ΟΣΚ.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΣΚ προχωρά σήμερα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου η πρόταση θα είναι για κλιμάκωση του αγώνα με πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη. Ανάλογη απόφαση για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα έχει πάρει και ο Σύλλογος του ΟΔΔΥ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δυο Σύλλογοι καυτηριάζουν τη στάση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ που παρά την πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης, δεν παίρνει έμπρακτα μέτρα υπεράσπισης του δημοσίου και των υπαλλήλων.

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στα Πετρέλαια Β. Αιγαίου έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης την περασμένη βδομάδα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ