ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Μετρόπολις" ασυδοσίας

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος φτάνει στο σημείο να κλειδώνει υπαλλήλους!

Στην ενωμένη πάλη των εργαζομένων και την αποφασιστική στάση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, "σκόνταψε" η ασυδοσία του ιδιοκτήτη του δισκάδικου "Μετρόπολις",Β. Τοπιτζή,που πριν λίγες μέρες απέλυσε 10 υπαλλήλους του, επειδή αντέδρασαν στην άδικη απόλυση συναδέλφου τους, που πλήρωσε μ' αυτό τον τρόπο την άρνησή του να εργάζεται τα Σάββατα έως τις 9 και 10 το βράδυ!

Στις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων ο προϊστάμενός τους απάντησε: "Αυτοί είναι οι όροι μου. Η εδώ ή έξω"! Οι εργαζόμενοι έφυγαν από τη δουλιά τους και ζήτησαν τη συμπαράσταση του Συλλόγου, ο οποίος κήρυξε στάσεις εργασίας. Χτες, κατά τη διάρκεια της πρωινής στάσης, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα, μοιράζοντας ανακοινώσεις στους καταναλωτές.

Ο ιδιοκτήτης αρχικά προσπάθησε να τους διασπάσει, υποσχόμενος ότι θα επαναπροσλάβει τους 10, όμως ομόφωνα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στη δουλιά, αν δεν επαναπροσληφθεί και ο 11ος. Ετσι, μετά από λίγη ώρα και αφού επισκέφτηκε το κατάστημα (Πατησίων και Πανεπιστημίου) και η Επιθεώρηση Εργασίας, ο ιδιοκτήτης υποχώρησε.

Να σημειωθεί ότι σε όλα τα δισκάδικα "Μετρόπολις", που λειτουργούν στην Αθήνα, όχι μόνο παραβιάζεται το ωράριο λειτουργίας, αλλά και κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι έξω από κάθε λογική, αλλά γεγονός ότι οι υπάλληλοι της αποθήκης κλειδώνονται σ' αυτή από την έναρξη έως τη λήξη της βάρδιάς τους!Το ίδιο έχει συμβεί αρκετές φορές και στους άλλους εργαζόμενους, όπως το περασμένο Σάββατο, που μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων το κατάστημα έκλεισε στις 6μμ και οι εργαζόμενοι κλειδώθηκαν μέσα! Επίσης η τρομοκρατία, οι απειλές, οι εκβιασμοί οργιάζουν, ενώ οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι καθεστώς.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Συνέδριο με φόντο εκρηκτικά προβλήματα

Ο κλάδος συρρικνώνεται, μεγάλες βιομηχανίες απαξιώνονται και ξεπουλιούνται, το επικουρικό ταμείο διαλύεται, με την απερχόμενη πλειοψηφία σε ρόλο παρατηρητή. ΔΑΣ: Οι μεταλλεργάτες χρειάζονται μια ΠΟΕΜ με ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό

Η διάλυση του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου (ΕΤΕΜ) με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ήδη συζητείται στη Βουλή, έρχεται να βάλει "βαριά" τη σφραγίδα της στο 22ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μεταλλεργατών,που ξεκινά τις εργασίες του, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 242 αντιπρόσωποι από 95 πρωτοβάθμια σωματεία, που εκπροσωπούν 30.000 ψηφίσαντα μέλη, ενώ οι εργασίες του ολοκληρώνονται την Κυριακή με την ψηφοφορία επί του απολογισμού δράσης και τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΠΟΕΜ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Η περίοδος που διεξάγεται το συνέδριο, συμπίπτει με μια έξαρση της κυβερνητικής και εργοδοτικής επίθεσης σε βάρος βασικών δικαιωμάτων των μεταλλεργατών και κύρια των ασφαλιστικών. Και ενώ τα προβλήματα παίρνουν οξυμένη μορφή, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΜ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) "αγρόν ηγόραζε". Ολο το προηγούμενο διάστημα αρνήθηκε να πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία για την αγωνιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, βάζοντας "πλάτη" για το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ στοχεύει στη διαιώνιση της συμβιβαστικής στάσης και το επόμενο διάστημα, όπως διαφαίνεται και από τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης που εγκρίθηκε να παρουσιαστεί στο συνέδριο.

Το πιο "καυτό" πρόβλημα αφορά τη διάλυση του ΕΤΕΜ και τη συγχώνευσή του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ που προβλέπεται στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα θα "παγώσουν" μόνιμα οι επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, ενώ θα μειωθούν στο μισό οι επικουρικές συντάξεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλεργατών που θα πάρουν σύνταξη από το νέο Ταμείο. Παρ' όλα αυτά η "ιερή συμμαχία" ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ηγεσία της ΠΟΕΜ, με το πρόσχημαότι "η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της", αρνήθηκε και την παραμικρή αντίδραση.

Η παραγωγική συρρίκνωση, η δραστική μείωση του προσωπικού και η δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, είναι ένα επίσης σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ηδη έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων για την ΠΥΡΚΑΛ και την ΕΒΟ,στα οποία προβλέπεται για τη μεν πρώτη μείωση του προσωπικού κατά 700 άτομα και στη δεύτερη κατά 300 άτομα, αλλά και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε να διευκολυνθεί το ξεπούλημά τους. Οπως έχουν αλλεπάλληλες φορές δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, θα ακολουθήσουν στα ίδια χνάρια και η ΕΛΒΟ και η ΕΑΒ,ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και μια από τις τελευταίες βαριές βιομηχανίες, η ΛΑΡΚΟ.Και εδώ η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΜ είναι η "σιγή ιχθύος".

Τα τελευταία χρόνια μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν συρρικνωθεί δραστικά, όπως ναυπηγεία,"Χαλυβουργική" κ. ά. Παράλληλα παρουσιάζονται σοβαρές ανακατατάξεις, με τη συγκέντρωση επιχειρήσεων σε "λίγα χέρια", π.χ. ο όμιλος Μυτιληναίου που πρόσφατα αγόρασε τη ΜΕΤΚΑΤ Βόλου.Ταυτόχρονα εντείνονται τα φαινόμενα της απασχόλησης ανασφάλιστων, των συμβασιούχων και του χτυπήματος εργασιακών δικαιωμάτων. Στον όμιλο "Στασινόπουλου" (δεκάδες επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες κυρίως στο αλουμίνιο και το χαλκό), η τρομοκρατία, όπως και τα 12ωρα είναι καθεστώς. Στον ΑΤΤΑΛΟ δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, απασχολούνται ανασφάλιστοι αλλοδαποί, ενώ απολύονται όσοι διεκδικούν.

Η δράση της ηγεσίας της ΠΟΕΜ απέναντι σε αυτά τα ζητήματα ήταν απλώς ανύπαρκτη, ενώ η όλη λειτουργία της, ήταν "φωτοτυπία" της συμβιβαστικής δράσης της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Αυτό εκφράστηκε και στη μη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, με τελευταίο την υπογραφή διετούς σύμβασης στη σιδηροβιομηχανία (2,5 + 2% το '98 και 1,4 + 1,4% για το '99) στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο Δ. Τσιουμπρής, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ και στέλεχος της ΔΑΣ, επισημαίνει ότι "ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έχουν μετατρέψει την ΠΟΕΜ σε κοινωνικό εταίρο του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, σε γραφείο διεθνών και δημοσίων σχέσεων, σε φορέα υποταγής και χειραγώγησης. Αυτό αντανακλάται και στον απολογισμό και στο πρόγραμμα δράσης και γι' αυτό τα καταψηφίζουμε". Αναφερόμενος στους στόχους της παράταξης, επισημαίνει πως "θα προσπαθήσουμε μέσα στο συνέδριο να αναδείξουμε όλα τα προβλήματα του κλάδου. Θα προσπαθήσουμε οι αποφάσεις του συνεδρίου να είναι σε θετική κατεύθυνση, αγωνιστικής δηλ. αντιμετώπισής τους. Θα καλέσουμε τους συνέδρους να ενισχύσουν τη ΔΑΣ που αποτελεί την προϋπόθεση γι' αυτό. Ωστόσο ρίχνουμε το βάρος της δράσης μας στα πρωτοβάθμια σωματεία, στη συσπείρωση των μεταλλεργατών σε αυτά, στον συντονισμό της πάλης. Οι μεταλλεργάτες χρειάζονται μια ΠΟΕΜ με ταξικό προσανατολισμό, που θα οργανώνει την αντίστασή τους στην επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης και σ' αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε".

Αρχαιρεσίες σωματείων

Ολοκληρώνονται σήμερα, Τετάρτη, οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής,που γίνονται στα γραφεία του συλλόγου, Χαλκοκονδύλη 56, από τις 2.30μμ έως τις 7.30μμ.

- Επίσης, σήμερα ολοκληρώνονται και οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του σωματείου, Εγνατίας 64, από τις 9πμ έως τις 6μμ.

- Αρχίζουν αύριο, Πέμπτη, οι εκλογές στην Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα, 14/12. Οι εκλογές γίνονται στα γραφεία της Ενωσης, Κάνιγγος 27, τις παρακάτω ώρες: Πέμπτη - Παρασκευή από 12μ έως 7μμ.Σάββατο - Κυριακή από 10πμ έως 5μμ και Δευτέρα από 1μμ έως 8μμ.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Φιλόδοξο μόνο στα λόγια

Θνησιγενές μοιάζει το "φιλόδοξο" κυβερνητικό πρόγραμμα για τη βελτίωση δήθεν της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με τη δημιουργία ενός "νέου συστήματος συντάξεων στο ΙΚΑ", σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών στη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού υπουργείο Εσωτερικών και ΙΚΑ.

Το νέο σύστημα αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων, καθώς οι τελευταίοι θα υποβάλουν μια αίτηση και στη συνέχεια θα αναλαμβάνουν οι υπάλληλοι να κάνουν όλες τις διαδικασίες μέχρι την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Ωστόσο, αυτό το σύστημα καλείται να το υλοποιήσει το ΙΚΑ, χωρίς μηχανοργάνωση και με ελλείψεις σε προσωπικό, που ανέρχονται σε 2.500 κενές οργανικές θέσεις,όπως ανέφερε ο διοικητής του Ιδρύματος, Γ. Σολωμός.Επίσης σημείωσε πως την ίδια στιγμή με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο συγχωνεύεται στο ΙΚΑ και το ΕΤΕΜ, επιφορτίζοντας το υπάρχον λειψό προσωπικό με επιπλέον εργασία. Τις ίδιες επισημάνσεις έκανε και ο υφυπουργός Εργασίας, Φ. Ιωαννίδης.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Μπένος εξύμνησε το πρόγραμμα "ποιότητα για τον πολίτη", που δείχνει την "ευαισθησία" της κυβέρνησης για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και συμπλήρωσε πως αυτό συνδέεται άμεσα με την πορεία προς την ΟΝΕ. Αφήνοντας αιχμές για σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας στο Δημόσιο, συμπλήρωσε πως "εκτός από τους οικονομικούς δείκτες σύγκλισης, στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσουμε να μιλάμε και για δείκτες διοικητικής σύγκλισης. Οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα είναι μετρήσιμες"...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org