ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι να πουν;

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝΕ τι θα πουν στη Σύνοδο των "15" στην Ευρώπη, σχετικά με τη μερική απασχόληση και τα σχετικά, συναντήθηκαν χτες οι υπουργοί Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας...

***

Βέβαια, από τη μέχρι τώρα εμπειρία, είναι ασφαλές το συμπέρασμα ότι μάλλον συναντήθηκαν για να δουν τι θα τους πουν οι "15" και όχι για το τι θα πουν οι ίδιοι. Κυρίως όμως, για να δουν πώς θα μας πλασάρουν αυτά που θα αποφασιστούν...

***

ΣΟΥΠΕΡ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ για τα "συκοφαντικά δημοσιεύματα" του "Ομπσέρβερ"θα παρθούν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας. Δηλαδή, τι ακριβώς; Θα ...ξαναφήσει το μουστάκι σε ένδειξη διαμαρτυρίας;

***

Γιατί όταν υιοθέτησαν τις ίδιες απόψεις και οι Αμερικάνοι, δεν είδαμε και καμιά διαμαρτυρία σοβαρή...

***

Η ΕΚΦΡΑΣΗ "κάποιο λάκκο έχει η φάβα" εκσυγχρονίζεται και αντικαθίσταται με τη φράση "κάποιο λάκκο έχει ...η Πανεπιστημίου"! Δηλαδή, τι λάκκο, μάλλον για την ...Αβυσσο αυτοπροσώπως μιλάμε!

***

Διότι, όταν διατάζουν εισαγγελική έρευνα για ρωγμές σε σπίτια, σημαίνει πως, εκτός από το περίπτερο που βούλιαξε, μπορεί να βουλιάξει και κάποια πολυκατοικία!

***

Φαντάζεστε την έκπληξη του δυστυχούς υπαλλήλου γραφείου στην περιοχή, που, ενώ θυμάται ότι ανέβηκε 7 ορόφους με το ασανσέρ, ξαφνικά κοιτάζει από το παράθυρο κι ανακαλύπτει πως δουλεύει στο ισόγειο!

***

Και καλά αυτός, με εκείνους που θα βρεθούν να δουλεύουν στο 4ο υπόγειο, τι γίνεται;

***

ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ πια κι αυτή με τις ασφαλιστικές εταιρίες των αυτοκινήτων; Κι από τη μύγα ξίγκι πάνε να βγάλουνε. Οτιδήποτε κι αν γίνει, βρίσκουν μια ευκαιρία να προχωρήσουν σε αύξηση ασφαλίστρων. Τώρα, προέκυψε αυτή η ιστορία με τα αλκοτέστ και θέλουν, λέει, να κάνουν ειδικές ασφάλειες για όσους οδηγούν μεθυσμένοι!

***

Είναι ικανοί να προσφέρουν ταυτόχρονα και ...τσάμπα ποτά, διότι μεθυσμένος οδηγός = κερδοφόρος οδηγός!

Οι μικροαπατεώνες και "οι άλλοι"

Η είδηση, βέβαια, δε βρίσκεται στη σύλληψη ορισμένων μικροαπατεώνων, που "μιμούμενοι" στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού εξασφάλιζαν μικροεξυπηρετήσεις, ρουσφέτια και χρήματα. Η είδηση και μείζον πολιτικό και ηθικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι στο άκουσμα της φωνής των συνεργατών του Κ. Σημίτη, τραπεζίτες, διοικητές οργανισμών, νοσοκομείων, γραφεία υπουργών, ακόμα και "μεγαλοευεργέτες", έσπευδαν να συμμορφωθούν και να ικανοποιήσουν αμέσως τις επιθυμίες τους. Ουσιαστικά, αποκαλύπτεται, από ένα άλλο δρόμο, η διαπλοκή και η "αλληλεγγύη" ενός κόσμου εξουσίας, που έχει μάθει να συναλλάσσεται με αδιαφάνεια και "κωδικούς". Με το να τσακιστούν οι "αρμόδιοι" να ικανοποιήσουν την άνωθεν εντολή, αποδεικνύουν ότι έτσι έχουν μάθει να δουλεύουν. Από αυτή την άποψη, μεγαλύτερη αξία έχει να δοθούν τα ονόματα αυτών στη δημοσιότητα, παρά να συλληφθούν οι μικροαπατεώνες, οι οποίοι, στο κάτω κάτω, αξιοποίησαν και δούλεψαν με βάση τους κανόνες του συστήματος.

Δε θα τους περάσει!

Δεν είναι καινούριο φαινόμενο βέβαια το σχίσιμο αφισών ή ανακοινώσεων του ΚΚΕ ή η απαγόρευση συγκεντρώσεων στους χώρους δουλιάς. Τελευταία, αρκετά περιστατικά έχουμε στους χώρους των ΔΕΚΟ (π. χ. στα γραφεία Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, στο Μ/Κ ΟΤΕ κλπ.) Δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Εντάσσονται μέσα στο γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας και υποταγής των εργαζομένων. Ανησυχούν για την άνοδο του μαζικού κινήματος και την απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ και προσπαθούν να το χτυπήσουν με κάθε τρόπο, από τον εκλεπτυσμένο μέχρι το χυδαίο αντικομμουνισμό και την αναβίωση κατάπτυστων μεθόδων αστυνομοκρατίας. Οι ΔΕΚΟ βρίσκονται σήμερα στο κέντρο της επίθεσης κυβέρνησης και πολυεθνικών. Ουραγό τους έχουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των χώρων αυτών. Στόχος τους να περάσει η θεωρία του μονόδρομου της ταξικής συνεργασίας. Ας μην κουράζονται όμως. Η διάθεση για αντίσταση αρχίζει να διαγράφεται καθαρά σε πολλούς χώρους. Να είναι σίγουροι ότι θα δουν την ενωμένη αγωνιστική αντίδρασή τους.

Πώς μας πάνε

Πορεία ίσια

προς Ευρώπη,

με τους χαφιέδες

στο κατόπι,

μήπως τη "ζώνη"

κάποιος λύσει

κι απ' το "κοπάδι"

ξεστρατίσει!

Κεφάλια τάξαν

μετρημένα,

και θα τα πάνε

μέχρι ένα,

με καταδότες

και με μπράβους,

στ' αφεντικά

που θέλουν σκλάβους!

Πορεία ίσια,

μ' όποιο μέσο,

κι ένα ερώτημα

θα θέσω:

τι σκύψαμ' έτσι

το κεφάλι,

εμπρός, αντίσταση

και πάλη!

Ο οίστρος

Στην ίδια - επικίνδυνη - διαδρομή

Τελικά και οι προτάσεις για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών έχουν τις ίδιες διαδρομές με τη χρήση των ίδιων των ουσιών. Ολοι οι ηρωινομανείς ξεκίνησαν κάποτε απ' το "αθώο" - όπως λένε κάποιοι - χασισάκι και μετά κατέληξαν στους λαβύρινθους των ναρκωτικών, ως τρόπου ζωής, όπου το κυνήγι της ουσίας αντικαθιστά την ίδια τη ζωή του νέου.

Ετσι λοιπόν κι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μετά την - εγχώρια - πρότασή του για καλλιέργεια χασίς στις γλάστρες προς ιδίαν χρήσιν, κάνει... ηρωινομανή επίδειξη του ριζοσπαστισμού του στο εξωτερικό: Με επιστολή του προς την εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" - η οποία άρχισε εκστρατεία αποποινικοποίησης της κάνναβης - και αναφερόμενος σε ένα δημοψήφισμα στην Ελβετία, γράφει επί λέξει: "Η ελεγχόμενη χορήγηση ηρωίνης ή υποκατάστατων στους χρήστες, συνδυασμένη με πρόγραμμα απεξάρτησης, μοιάζει να έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα". Και συνεχίζει ο αθεόφοβος λέγοντας ότι αν το υιοθετήσουμε αυτό το σύστημα, θα επιφέρουμε ένα καίριο χτύπημα στον κόσμο των ναρκωτικών, στη διαφθορά και στα παράνομα κέρδη.

Ο,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Μόνο μια απορία έχουμε: Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα σταθμό στο κέντρο της Αθήνας με στόχο να προσφέρει αφ' ενός βοήθεια στους χρήστες και αφ' ετέρου να τους βοηθήσει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα απεξάρτησης.

Μήπως πρέπει να αρχίσει απ' τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών..;

... και η φωτιά του Τσε

Μακριά από μας κάθε σκέψη για "μονοπώληση" του Τσε. Ομως, ας καταλάβουν ότι η επανάσταση θα έχει πάντα τα σύμβολά της και τους ήρωές της, που πάντα θα πυρπολούν τις καρδιές όσων αντιστέκονται, όσων οραματίζονται την κομμουνιστική κοινωνία. Και όχι, βέβαια, μόνο για την "ηθική στάση" τους. (σ.σ. Είναι γνωστό ότι μια τέτοια "ηθικολόγα" Αριστερά θέλει σήμερα η άρχουσα τάξη). Οσο μελάνι και αν χύσουν, όσο τηλεοπτικό χρόνο και αν καταναλώσουν, δεν πρόκειται ο Τσε να γίνει ακίνδυνος για το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Θα παραμένει πάντα ασυμβίβαστος και μαχητικός εχθρός του. Θα είναι πάντα ο Τσε που έχουν στις καρδιές τους οι φοιτητές, η νεολαία, οι εργαζόμενοι, που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και το θέλουν τώρα.

Σαφείς ομολογίες

"Τέρμα πια στα κροκοδείλια δάκρυα απ' όσους δε βλέπουν - ή κάνουν πως δε βλέπουν - πως η χώρα συρρικνώθηκε σε 60-70 πόλεις". Αυτά λέει, ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στα χτεσινά "Νέα". Και δεν εννοεί, βέβαια, ούτε τον εαυτό του, ούτε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, τα λέει για να υποστηρίξει το κυβερνητικό έκτρωμα, που ονομάζεται "Ι. Καποδίστριας".

Ναι, μέχρι εκεί έχει φτάσει το θράσος τους. Με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο ομολογούν ωμά και κυνικά ότι το περιβόητο σχέδιο των αναγκαστικών συνενώσεων έχει βασικό του σκοπό το αποτέλειωμα της ερήμωσης της υπαίθρου και την τελεσίδικη συρρίκνωση της χώρας σε 60-70 πόλεις.

Αυτός είναι ο... αναπτυξιακός χαρακτήρας του "Καποδίστρια". Οσο ακριβώς είναι αναπτυξιακά και τα σχέδια μείωσης του αγροτικού πληθυσμού στο 8%, από 20% και πλέον που είναι τώρα...

Χρήσιμα συμπεράσματα

Κοινή διαπίστωση των φιλοκυβερνητικών - και όχι μόνο - εφημερίδων είναι ότι ο Κ. Σημίτης δεν αντιμετωπίζει πλέον εσωκομματικά προβλήματα και μάλιστα οι σχέσεις του με τους πρώην εσωκομματικούς αντιπάλους είναι σήμερα άριστες. Πράγματι, η περιγραφή αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι αντίπαλοι του Κ. Σημίτη για την αρχηγία του κόμματος (Γερ. Αρσένης, Α. Τσοχατζόπουλος και οι ομάδες τους), σήμερα έχουν στοιχιστεί πίσω από τον "εκσυγχρονισμό" του και μάλιστα διακρίνονται για το ζήλο τους να υλοποιήσουν τις πλέον προωθημένες επιλογές του, π.χ., στην παιδεία και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι σαφές και έρχεται να δικαιώσει τις σχετικές εκτιμήσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ. Οτι οι διαμάχες, οι κόντρες και τα συντροφικά "μαχαιρώματα" γίνονταν μεταξύ επίδοξων διαχειριστών των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων αφεντικών. Οτι μόνο ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές δεν τους χώριζαν. Γι' αυτό και η ευκολία με την οποία συναγωνίζονται στην ίδια νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική.

Οι εργαζόμενοι, τουλάχιστον όσοι είχαν αυταπάτες, οφείλουν να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα.

Οι πένες που βρωμίζουν...

"Αν η εικόνα του Τσε άντεξε στο χρόνο, είναι γιατί η εικόνα αυτή μας παραδόθηκε ως πολιτιστικό και όχι ως πολιτικό σύμβολο. Ως ηθική στάση και όχι ως πολιτικό σύμβολο. Τίποτα απ' όσα ο ίδιος πίστευε δε συγκινούν ιδιαίτερα". Αυτά γράφει στα χτεσινά "Νέα" ο Π. Τσίμας. Πρόκειται για ένα, ίσως το πιο "σοβαρό", από τα δεκάδες σχόλια, άρθρα, αφιερώματα που γίνονται ή θα γίνουν με αφορμή την 30ή επέτειο από το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη. Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.

Για τον Τσε δεν μπορούν να μιλάνε οι ριψάσπιδες, οι προδότες των οραμάτων και των αγώνων για τα οποία θυσιάστηκε. Δεν μπορούν να μιλάνε αυτοί που έχουν πουλήσει την ψυχή τους - και την πένα τους - στο Μαμμωνά και την αντίδραση. Δε δικαιούνται να μιλάνε αυτοί που επιχειρούν εναγωνίως να αποδείξουν ότι το κατεστημένο έκανε καλή επένδυση πάνω τους. Και δε νομιμοποιούνται να το κάνουν, γιατί λερώνουν την ηρωική μορφή του, βρωμίζουν την επαναστατική του εικόνα. Γιατί θέλουν, ακριβώς, να καταστήσουν το σύμβολο αντίστασης, ιδιαίτερα ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων", σε έναν ανώδυνο "ήρωα", που μπορεί να ενσωματώνεται στο σύστημα, μέσα και από μια αδηφάγα εμπορευματοποίηση, που δε διστάζει να τον "πουλάει" σε μπλουζάκια, ακριβώς για να σβήσει από τις καρδιές την επαναστατική του φλόγα.

Τον ξέρουμε...

Είναι ελεεινός! Ενώ κάνει τον πιο χυδαίο και βρώμικο αντικομμουνισμό, παριστάνει τον πολέμιο του αντικομμουνισμού, πιστεύοντας ότι θα βρει θολά νερά για να ψαρέψει! Δεν πρόκειται φυσικά να του κάνουμε τη χάρη να αναπαράγουμε αυτά που έγραψε στο τελευταίο φύλλο της "Εξόρμησης". Οι κομμουνιστές έχουν πάρει πλέον χαμπάρι ότι εντεταλμένη αποστολή του είναι να συκοφαντεί το ΚΚΕ. Ο λόγος για κάποιον Μπάμπη Γεωργούλα, μέχρι πριν 15 και πάνω χρόνια συντάκτη του "Ριζοσπάστη". Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε ξανά με το εν λόγω "φρούτο". Είναι γνωστό τι ρόλο παίζει και δε χρειάζεται να μας το υπενθυμίζει συνεχώς. Τον ξέρουμε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ