ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανεκτίμητοι θησαυροί

Μία σημαντική έκθεση φιλοξενείται εδώ και λίγες μέρες στο Μουσείο Μπενάκη.Πρόκειται για τη "Δόξα του Βυζαντίου στο Ορος Σινά",την έκθεση που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνει ανεκτίμητα κειμήλια της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Δέκα εκθέματα, τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 10ο αιώνα μ.Χ. (9 εικόνες και 1 εικαστικά κεκοσμημένο χειρόγραφο του Γρηγορίου Ναζιανζηνού με λόγους του) και πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης, απ' όπου μας ήρθαν. Οι βυζαντινές εικόνες αποτελούν το σημαντικότερο θησαυρό της Μονής Σινά. Χάρη στη συλλογή αυτή, μπορούμε να παρακολουθήσουμε αδιάλειπτα την πολύμορφη πορεία της ζωγραφικής φορητών εικόνων από τον 6ο αιώνα μ.Χ. ως τις μέρες μας.

Οπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς,"τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση μπορεί να είναι λίγα, διαθέτουν όμως ένα μεγάλο ειδικό βάρος, τόσο για την αξία της τεχνοτροπικής τους ποιότητας, όσο και για το περιεχόμενο του συγκινησιακού τους φορτισμού".

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 10πμ έως 6μμ, Τετάρτη και Παρασκευή 10πμ έως 9μμ. Στα πλαίσια της έκθεσης, το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη οργανώνει ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες (30 περίπου ατόμων). Οι ξεναγήσεις απευθύνονται σε μαθητές ΣΤ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτέμβρη. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 3626.215. Παράλληλα, στο χώρο του μουσείου, από τις 17 Σεπτέμβρη έως τις 24 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με ομιλίες, προβολή ταινιών κλπ.

Τοπία μνήμης

Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις εγκαινιάζονται αυτές τις μέρες, στο πλαίσιο των "Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς".Οι "Ευρωπαϊκές Ημέρες", αφιερωμένες στα μνημεία και τη συντήρησή τους, έχουν ως θέμα τους, στην Ελλάδα, τα Λιμάνια.Με αυτό το θέμα λοιπόν, εγκαινιάζεται στις 25 του Σεπτέμβρη (8μμ,) στο Βυζαντινό Μουσείο,η έκθεση "Καράβια και Λιμάνια στο Βυζαντινό Μουσείο".Θα παρουσιαστούν 31 μεταβυζαντινές εικόνες, 18 χαλκογραφίες, μικρή ομάδα κεραμικών, περίτεχνοι μαρμάρινοι τηνιακοί φεγγίτες και μία επιλογή από 16 φωτογραφίες λιμανιών του τόπου μας, από το πολύτιμο παλιό αρχείο του Γεωργίου Λαμπάκη.Η έκθεση θα διαρκέσει δύο μήνες.

Η δεύτερη παρουσίαση φιλοξενείται στο χώρο του Παλιού Μηχανουργείου στο λιμάνι του Λαυρίου και διοργανώνεται από το Δήμο Λαυρίου και την εταιρία "Καλειδοσκόπιο".Πρόκειται για την έκθεση της φωτογράφου Εύης Κώτσου,η οποία εγκαινιάζεται στις 27 του Σεπτέμβρη (7.30μμ) και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του Οκτώβρη. Τίτλος της "Λαύριο - τοπίο μνήμης".Οπως σημειώνουν οι οργανωτές, "η Λαυρεωτική, το Λαύριο, η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου στον Κυπριανό είναι μοναδικοί τόποι. Καθώς οι χώροι που θα περάσουν σε νέες χρήσεις βρίσκονται ακόμα στη στιγμή της μετάβασης, εδώ η μνήμη κυριαρχεί: Μια πυκνή ύλη με την ένταση και τη φλόγα της λάβας αναδύεται από το υπέδαφος και εισχωρεί στους πόρους των κτιρίων και των μηχανών. Ιδού η μνήμη - ύλη ενός μοναδικού τόπου, μια φωλιά που εναποθέτουν τα αυγά τους τα πουλιά των προσωπικών και συλλογικών αναμνήσεων. Γυρνάς στο Λαύριο και ο τόπος ξέρει να θυμάται, οι άνθρωποι έζησαν και θυμούνται, τα παιδιά ακούν πατέρα προς πάππου και θυμούνται".

Την εκδήλωση θα προλογίσουν η Π. Ρηγοπούλου και η Ε. Πορτάλιου.Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (10πμ έως 1 μμ και 5.30μμ έως 8.30μμ).

Ματιές στους δήμους

Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, πάρκο Ελευθερίας) έκθεση έργων ζωγραφικής της Ρένας Κουρπά.Πρόκειται για δύο ενότητες δουλιάς, οι οποίες αναφέρονται στο βυθό και το διάστημα. Η Ρ. Κουρπά έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα οχτώ ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30/9.

  • Μέχρι τις 27/9 στην αίθουσα "Κόντογλου" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής της Αρτεμις Ποταμιάνου.Πρόκειται για την πρώτη ατομική της έκθεση.
  • Τη Δευτέρα (7μμ), εγκαινιάζεται στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά,η τέταρτη κατά σειρά έκθεση του Εργαστηρίου Ζωγραφικής Γυναικών του Δ Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά.Παρουσιάζονται 85 συνολικά εικαστικές δημιουργίες, έργα με λάδι, ακουαρέλα, παστέλ, κάρβουνο και μελάνι. Σημειώνουμε ότι η φοίτηση στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο ζωγράφος Παναγιώτης Λάμπου.
  • Στην αίθουσα τελετών και εκθέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά εγκαινιάζεται στις 11 του Οκτώβρη έκθεση έργων ζωγραφικής της Ελληνοκαναδής ζωγράφου Μάγδας Ρούσση.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19/10.
  • Στο Κατράκειο Θέατρο του Δήμου Νίκαιας,εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες, έκθεση έργων των μαθητών των τμημάτων αγιογραφίας και βιτρό του Πνευματικού Κέντρου.
@ Σεμινάριο με θέμα "Πηλός, καινούργιες χειρονομίες, νέες πρακτικές"
  • Σεμινάριο με θέμα "Πηλός, καινούριες χειρονομίες, νέες πρακτικές",διοργανώνει από τις 23 Σεπτέμβρη το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης,σε συνεργασία με το "Εργαστήρι για παιδιά" του Παρισινού Κέντρου "Ζ. Πομπιντού".Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο και θα διαρκέσει μέχρι τις 23/10.
Αχτίδες χρωμάτων
  • Μία σειρά από χαλκογραφίες, επιζωγραφισμένες πάνω σε σχέδια, θα παρουσιάσει ο Παναγιώτης Γράββαλος,στην έκθεση που εγκαινιάζεται την 1η Οκτώβρη στην γκαλερί Χρυσόθεμις (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Πρόκειται για ντοκουμέντα διαφόρων πόλεων και προσώπων, που συγκέντρωσε στη διάρκεια της συνεργασίας του με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην έκδοση γραμματοσήμων. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 31/10.
  • Την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιεί, αυτές τις μέρες, η Αγγλίδα ζωγράφος Ζανέτ Αντερσον.Φιλοξενούμενη στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10), παρουσιάζει "Χίλιες προσευχές έν' αδειανό αγγείο".
  • Εγκαινιάζεται στις 29/9 (7.30μμ), στην γκαλερί Δημόκριτος (Δημοκρίτου 24), έκθεση έργων ζωγραφικής του Αντώνη Καφάση.Εντονα εκρηκτικά χρώματα συμπληρώνουν τις συνθέσεις, που παρουσιάζει για πρώτη φορά ο καλλιτέχνης σε ατομική έκθεσή του.
  • Απόπειρα οριοθέτησης του χρόνου είναι η έκθεση έργων της Εφης Μάνου,που φιλοξενείται, από τις 10 έως τις 30 Οκτώβρη, στον εκθεσιακό χώρο της Ενωσης Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός, Πλάκα). Παρουσιάζονται 12 πίνακες, οι 12 μήνες. Ενας νέος άνδρας καταγράφεται επί ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, περιστοιχισμένος από σύμβολα που αναδύουν τις μνήμες και τα συναισθήματα που προκύπτουν από κάθε μήνα. Ο χώρος είναι νοητός, αλλά και συναισθηματικός και καλύπτει το χρωματικό κύκλο, εξελισσόμενος σταδιακά από το μπλε στο μοβ. Τα σύμβολα είναι εμφανή και αναγνωρίσιμα, άλλοτε διαχρονικά και διαπολιτισμικά και άλλοτε εμφανώς τοπικά.
Φωτογραφικά δρώμενα

Τη δουλιά του φωτογράφου Δημήτρη Σοφικίτη παρουσιάζει από τη Δευτέρα (7μμ) η γκαλερί "Ζυγός" (Βασ. Σοφίας 65). Πρόκειται για μία σειρά πανοραμικών φωτογραφιών, τοπίων κυρίως, ιδωμένων με ποιητική διάθεση. Ο Δ. Σοφικίτης γεννήθηκε στον Πειραιά και ασχολείται από πολύ νέος με τη φωτογραφία. Εχει φωτογραφίσει τις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου "Μεγαλέξανδρος", "Μελισσοκόμος", "Το μετέωρο βήμα του πελαργού", "Το βλέμμα του Οδυσσέα".Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13/10.

  • "Αρχέτυπες εικόνες" ονομάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη που εγκαινιάζεται την 1η Οκτωβρίου στην αίθουσα τέχνης FΟΚΑ (Ν. Φωκά 17, Θεσσαλονίκη). Ο δημιουργός κινείται σε ανώνυμους χώρους και καταγράφει τα ασήμαντα, μεταμορφώνοντάς τα σε σημαντικές ιστορίες μιας προσωπικής μυθογραφίας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Οκτώβρη.
  • Μαθήματα φωτογραφίας διοργανώνει και φέτος για 12η συνεχή χρονιά, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου.Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών, αρχάριους, με ουσιαστική προϋπόθεση τη συστηματική παρακολούθηση των μαθημάτων. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 7750.551, 7795.545.
@ Τη Δευτέρα (11.30πμ), στην αίθουσα ΕΟΜΜΕΧ (Μητροπόλεως 9) θα
  • Τη Δευτέρα (11.30πμ), στην αίθουσα ΕΟΜΜΕΧ (Μητροπόλεως 9) θα εγκαινιαστεί η "19η Πανελλήνια Εκθεση Χειροτεχνίας Σωφρονιστικών Καταστημάτων και Ιδρυμάτων Αγωγής Ανηλίκων".Παράλληλα, θα βραβευτούν τα καλύτερα έργα, από επιτροπή που συγκροτήθηκε γι' αυτό το σκοπό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ