ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟ-ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ
«Δωράκια» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

Προκλητικές μειώσεις φόρου και στραβά μάτια για τα λεγόμενα αποθεματικά των τραπεζών και άλλων ισχυρών επιχειρήσεων. Αντί να φορολογηθούν με συντελεστή 29% που προβλέπει ο νόμος, θα φορολογηθούν μόλις από... 6% μέχρι και 15%

Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε στη Βουλή - ήδη βάζει σε εφαρμογή - διάταξη με την οποία χαρίζει στις τράπεζες φόρους ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ετσι, με το χαρακτηρισμό «εξαιρετικώς επείγον», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών απέστειλε ήδη στις υπηρεσίες την εγκύκλιο για τη φορολογία πάνω στα λεγόμενα αποθεματικά που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες. Παράλληλα, η κυβέρνηση - όπως προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού - ετοιμάζει αντίστοιχη ρύθμιση με αυτή των τραπεζών και για τις μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ) που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για κραυγαλέα όσο και προκλητική φοροελάφρυνση του μεγάλου κεφαλαίου, σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα χαρατσώνονται με νέους και παλιούς έμμεσους και άμεσους φόρους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα λεγόμενα αποθεματικά, από τη στιγμή που μοιράστηκαν ως κέρδη στους ίδιους τους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους, θα έπρεπε να φορολογηθούν με το συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, που σήμερα έχει πέσει στο 29%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν υψηλότερος. Αντί αυτού η κυβέρνηση, με τη χαριστική τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή, έρχεται να τα φορολογήσει «αυτοτελώς» με προκλητικά χαμηλούς συντελεστές, 10% ή 15% κατά περίπτωση. Δηλαδή, πολύ κάτω από το μισό του κανονικού συντελεστή φορολογίας. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από την εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών διαμορφώνονται σε 220 εκατομμύρια ευρώ. Οπως προκύπτει, ο φορο-μποναμάς για τις τράπεζες είναι τουλάχιστον 220 εκατ. ευρώ καθώς η εφαρμογή του κανονικού συντελεστή θα απέφερε φοροέσοδα τουλάχιστον 440 εκατ. ευρώ.

Ο χαριστικός χαρακτήρας της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα όσο και αυτή του ΠΑΣΟΚ παλιότερα κάνουν τα «στραβά μάτια», φαίνεται και από τη διατύπωση του νόμου, καθώς αναφέρεται πως τα αποθεματικά που φορολογούνται με αυτό τον τρόπο μπορούν να διανεμηθούν, να κεφαλαιοποιηθούν ή να εξαχθούν στο εξωτερικό «χωρίς καμία άλλη φορολογική επιβάρυνση». Με άλλα λόγια, τα «αποθεματικά» που σχημάτισαν και τα οποία υποτίθεται ότι θα πήγαιναν σε επενδύσεις γίνονται κέρδη στα θησαυροφυλάκια των ίδιων των τραπεζιτών και των μεγαλομετόχων τους και μάλιστα υποφορολογημένα.

Για τους ισχυρούς αντέχει

Και βέβαια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ουδέποτε θέλησαν να ελέγξουν τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους για το κατά πόσο και εάν εφαρμόζουν τους νόμους που ίδιοι ψήφισαν. Ετσι, η οικονομική ολιγαρχία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα «παράθυρα» και τις «ολάνοιχτες πόρτες» που σκόπιμα υπάρχουν στις διάφορες ρυθμίσεις. Ανάλογες χαριστικές ρυθμίσεις προωθούνται από την κυβέρνηση και για τις μεγάλες ΑΕ (εισηγμένες ή μη στο χρηματιστήριο) στις οποίες - πιθανόν για λόγους ...«ισότιμης μεταχείρισης» με το τραπεζικό κεφάλαιο - χαρίζονται κατά τον ίδιο κραυγαλέο τρόπο ακόμη μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι τέτοιες προθέσεις της κυβέρνησης καταγράφονται στην εισηγητική έκθεση του νέου (έτους 2007) κρατικού προϋπολογισμού. Ετσι, τα λεγόμενα αφορολόγητα αποθεματικά για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΑΕ φορολογούνται με συμβολικό συντελεστή μόλις 6% και για τις μη εισηγμένες ΑΕ με 12%, αντί του «κανονικού» 29%. Δηλαδή, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΑΕ πληρώνουν μόλις το ένα πέμπτο του κανονικού φόρου που τους αναλογεί με βάση τις γενικές διατάξεις. Μετά από αυτό τα «αποθεματικά», που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν για επενδύσεις, μπορούν να γίνουν κέρδη και να μοιραστούν στους μεγαλομετόχους και των εταιρειών αυτών. Η εν λόγω χαριστική ρύθμιση αναμένεται να πάρει την άγουσα για τη Βουλή το προσεχές διάστημα.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Νέα κόλπα περικοπής των επιδοτήσεων

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Παράθυρο για την περαιτέρω μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ ανοίγει η Κομισιόν. Προτείνει κανονισμό για να μπορούν τα κράτη - μέλη να μειώσουν κατά 20% τις επιδοτήσεις προς τους αγροτοκτηνοτρόφους και τα ποσά που προκύπτουν να πηγαίνουν στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, που λέγεται υποκριτικά, ανάπτυξη της υπαίθρου. Το εγχείρημα αυτό της Κομισιόν, εκτός των άλλων, ανοίγει το δρόμο ώστε μέσα σε πολύ λίγα χρόνια να κοπεί ένα ακόμα σημαντικό τμήμα των αγροτικών επιδοτήσεων με την πρόφαση της ανάπτυξης της υπαίθρου.

Στη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού θέματος στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι «η Κομισιόν ετοιμάζει νέα επίθεση στους μικρομεσαίους αγρότες, με την πρότασή της να μειώσει κατά 20% τις άμεσες ενισχύσεις. Η μεταφορά του 20% των πόρων από τον πρώτο πυλώνα που αφορά στις άμεσες ενισχύσεις στον δεύτερο πυλώνα, που ουσιαστικά τα καρπώνονται επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες, σημαίνει μείωση στήριξης και εισοδήματος για τη μικρομεσαία αγροτιά».

Οπως, επίσης, τόνισε «το αποτέλεσμα θα είναι η επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικροαγροτών και η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις θα συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή και απασχόληση και δε θα αναπληρωθεί από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του 2ου πυλώνα. Σε ό,τι αφορά την πρόταση να εφαρμοστεί η μεταφορά αυτή προαιρετικά, αφενός θα δημιουργήσει αγρότες δύο ταχυτήτων και αφετέρου η προοπτική θα είναι στο άμεσο μέλλον η προαιρετική μεταφορά να γίνει υποχρεωτική. Τέτοιες μεθοδεύσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «οι αγρότες στην Ελλάδα βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ. Η καπνοπαραγωγή μειώθηκε κατά 70% και η τευτλοκαλλιέργεια κατά 40%. Η ολοκλήρωση της ΚΑΠ θα 'χει τις ίδιες αρνητικές συνέπειες και σε άλλες βασικές καλλιέργειες στη χώρα μου. Η σημερινή πρόταση θα είναι ακόμη ένα χτύπημα στα συσσωρευμένα και μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς γι' αυτό και την απορρίπτουμε».

ΛΑΡΙΣΑ
Αθώοι επτά αγρότες

Αθώους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας επτά αγρότες που κάθισαν χτες στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή αγωνίστηκαν διεκδικώντας το δίκιο τους. Οι αγρότες - έξι Καρδιτσιώτες και ένας Λαρισαίος - δικάστηκαν με τη γνωστή κατηγορία της παρακώλυσης των συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, στα Τέμπη, το Φλεβάρη του 2002.

Και η χτεσινή δίκη εντάσσεται στα χιλιάδες «αγροτοδικεία» που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, τα οποία συνεχίζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, που πήρε τη «σκυτάλη» από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ και αρνείται πεισματικά να τα σταματήσει, στοχεύοντας στην τρομοκράτηση της μικρομεσαίας αγροτιάς που εναντιώνεται στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Κερδοσκοπικές ανατιμήσεις τον Οκτώβρη

Η κερδοσκοπία στις τιμές των οικοδομικών υλικών καλά κρατεί. Διεκδικώντας το μερίδιό τους από το γενικευμένο ανατιμητικό κλίμα που επικρατεί στο οικοδομικό κύκλωμα, οι επιχειρηματίες των οικοδομικών υλικών επέβαλαν αυξήσεις τιμών, οι οποίες μέσα σε ένα χρόνο φτάνουν μέχρι και το 15%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι τιμές των οικοδομικών υλικών:

  • Στο δωδεκάμηνο Οκτώβρης 2006 προς Οκτώβρη 2005 σημείωσαν αύξηση 6,5%, έναντι αυξήσεων 3,3% και 4,5% τα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.
  • Μέσα στο μήνα Οκτώβρη (σύγκριση Οκτώβρη 2006 προς τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβρη), αυξήθηκαν 0,5%, έναντι αύξησης 0,4% που είχε σημειωθεί την προηγούμενη διετία.
  • Σε μέσα επίπεδα (σύγκριση δωδεκαμήνου Νοέμβρη 2005 - Οκτώβρη 2006 προς το δωδεκάμηνο Νοέμβρη 2005 - Οκτώβρη 04) αυξήθηκαν 4,9%, έναντι αυξήσεων 3,8% και 3,6% που σημειώθηκαν τα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο τελευταίο δωδεκάμηνο σημειώθηκαν σε τεχνητά πετρώδη υλικά (14,9%), ηλεκτρολογικά υλικά (13,1%), προϊόντα μαρμάρου (7,1%), μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας (6,9%), φυσικά πετρώδη υλικά (6,7%) κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ