ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κόντρα στην ενοποίηση των ταμείων

Σύσκεψη για τα ασφαλιστικά προβλήματα των ΕΒΕ. Προετοιμάζονται για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Εκστρατεία ενημέρωσης και αγωνιστικής αφύπνισης ξεκινά η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), προκειμένου να οργανώσει την αντίδραση των επαγγελματοβιοτεχνών απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα 258/2005 που αφορά την ενοποίηση των ταμείων του κλάδου ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ και προβλέπει μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών, οδηγώντας και στην αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης. Το βράδυ της Τετάρτης η Ομοσπονδία πραγματοποίησε και την πρώτη συνδικαλιστική σύσκεψη των σωματείων - μελών της για το θέμα, στην οποία υπήρξε μαζική συμμετοχή από συνδικαλιστές περίπου 25 κλάδων, όπου εκφράστηκε η αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι η πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίησης μέσα στο Γενάρη στην Αθήνα.

Αυτή τη φορά όμως, η Ομοσπονδία, κάτι που βρήκε σύμφωνους και τους συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη σύσκεψη, επιδιώκει η οργάνωση της κινητοποίησης να συνοδευτεί από μια όσο γίνεται πιο πλατιά ενημέρωση και συζήτηση με τους ΕΒΕ της Αθήνας. Σκληρή εξάλλου ήταν και η κριτική που ασκήθηκε τόσο εισηγητικά από τον πρόεδρο της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλο, όσο και από τους συνδικαλιστές, στη διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, όσο και στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ. Η τελευταία εμφανίστηκε, σε πρόσφατη ημερίδα που οργάνωσε για το θέμα στη Θεσσαλονίκη, «έκπληκτη» από το περιεχόμενο του ΠΔ, ενώ το σχέδιο του ΠΔ είχε γνωστοποιηθεί σε συνδικαλιστές. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε αρνητική απέναντι στη συμμετοχή στον «κοινωνικό διάλογο» που προωθεί το υπουργείο Απασχόλησης. Ωστόσο, η ΓΣΕΒΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί αλλαγές και στο πλαίσιο αυτό αρνείται επίσης να κινητοποιήσει τα μέλη της.

«Κινητοποίηση! Κι αν δεν τη θέλουν αυτοί, να την κάνουμε μόνοι μας». Μ' αυτή τη χαρακτηριστική φράση απάντησε ένας από τους συνδικαλιστές στη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, βρίσκοντας σύμφωνους όλους τους παρευρισκόμενους. Αυτή η απόφαση θα υποστηριχτεί όμως και με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα: Η ΟΒΣΑ ζήτησε από τα σωματεία να γίνουν συνεδριάσεις των ΔΣ για να συζητηθούν οι θέσεις και οι διεκδικήσεις που προτείνει, οι οποίες ξεπερνούν και το θέμα του ΠΔ. Ζήτησε μάλιστα να κληθεί στις συνεδριάσεις για να αναλύσει το θέμα. Το επόμενο βήμα θα είναι οι γενικές συνελεύσεις, αλλά και οι συζητήσεις ανά συνοικία με τους τοπικούς συλλόγους. Σχετικά υλικά θα σταλούν άμεσα στα σωματεία, ενώ σχεδιάζεται και ένα πρόγραμμα ενημέρωσης μέσα από προκηρύξεις και αφίσες.

  • Στη σύσκεψη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του συνδικαλιστικού στελέχους των ΕΒΕ και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, αγωνιστή Δ. Φέτση, που χάθηκε αναπάντεχα, πέρσι τέτοιες μέρες. Ηταν πάντα παρών σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, που τον ενίσχυε με τις πράξεις και το λόγο του.
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Σχέδια «επί χάρτου» για το ... σχέδιο ανάπλασης

Με «επισημάνσεις» θέσεων αντιμετωπίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) την επικείμενη εκδίωξη από τον Βοτανικό εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να «αναπλαστεί» ο χώρος γύρω από το σημείο που προβλέπεται να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού και να φιλοξενήσει επιχειρήσεις ψυχαγωγίας. Οι ίδιοι οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής έχουν συστήσει επιτροπή που προσπαθεί να βγάλει άκρη με το δήμο για το πόσες επιχειρήσεις, ποιες, από πού και με ποιους όρους θα απομακρυνθούν, ενώ εδώ και μήνες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας πρότεινε την αγωνιστική κινητοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος για την προστασία τους. Μάλιστα, κλιμάκιο της διοίκησης της Ομοσπονδίας επισκέφθηκε το χώρο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Από την άλλη, το ΒΕΑ με την ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι στάλθηκε στο δήμο... επιστολή του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Σ. Παπαδόπουλου, στην οποία «προτείνεται» να οριστεί χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης και να χορηγηθούν οικονομικά κίνητρα ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να πάνε σε Ζώνες Α΄ και Β΄ του Ελαιώνα. Το ίδιο το ΒΕΑ αναφέρει τη θέση του για έγκριση των σχεδίων ανάπλασης με την προϋπόθεση αυτών των όρων. Κι όσο στέλνονται επιστολές, διατυπώνονται θέσεις και γίνονται συζητήσεις, τόσο σφίγγει η «θηλιά» γύρω από τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής που βρίσκονται στον «αέρα».

ΛΕΣΒΟΣ
Θα κατασκευαστεί το φράγμα Τσικνιά;

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Η κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής Ν. Λέσβου είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης και Τ. Τσιόγκας. Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται:

«Η κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής του Νομού Λέσβου είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Την αναγκαιότητα αυτή είχε αναγνωρίσει και ο πρωθυπουργός της χώρας και είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή του. Ομως, παρά τις υποσχέσεις αυτές, το έργο παραπέμπεται ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες, αφού όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτίθεται να το εντάξει στο Δ΄ ΚΠΣ. Και λέμε στις ελληνικές καλένδες γιατί κι αν ακόμη ενταχθεί στο Δ΄ ΚΠΣ ο χρόνος που απαιτείται για τη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των μελετών θα το θέσει εκτός του Δ΄ ΚΠΣ».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «τι θα γίνει τελικά με την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά και αν θα υλοποιηθούν άμεσα οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού ή όχι».

ΠΑΣΥ ΕΒΡΟΥ
Περιφερειακές συσκέψεις

Περιφερειακές συσκέψεις για ενημέρωση των αγροτών και με σκοπό να προετοιμαστούν οι επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν στην ανοιχτή σύσκεψη που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης η Γραμματεία Εβρου της ΠΑΣΥ στο Δημαρχείο του Σουφλίου.

Οπως διαπίστωσαν οι συμμετέχοντες αγρότες στον ένα χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ φαίνονται πλέον καθαρά οι δραματικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες και στην αγροτική οικονομία της χώρας μας. Συγκεκριμένα, η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 40%, οι βαμβακοπαραγωγοί διαπιστώνουν ότι οι εμπορικές τιμές με τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις δεν είναι δυνατό να καλύψουν το κόστος παραγωγής, ενώ και οι τιμές στα σιτηρά και στο καλαμπόκι βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ακόμη η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε στο ένα τρίτο, η κτηνοτροφία παραμένει στάσιμη και ορισμένοι κλάδοι συρρικνώνονται παρά την αύξηση των αναγκών, ενώ οι τιμές δεν εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, τη στιγμή που τα κέρδη των γαλακτοβιομηχάνων διπλασιάζονται κάθε τέσσερα χρόνια. Επισήμαναν ακόμη ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ παραμένει αναχρονιστικός, δεν καλύπτει όλες τις ζημιές και οι αποζημιώσεις δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

«Βάφτιζαν» εισαγόμενα κρέατα ως ελληνικά!

Ποσότητες εισαγόμενων κρεάτων που πωλούνταν σαν ελληνικά, εντόπισε κλιμάκιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) της περιφέρειας Αττικής. Οπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για τις εξής επιχειρήσεις:

  • Kρεοπωλείο ΑΕΕ κρεάτων και ειδών διατροφής με την επωνυμία «Δουγένης» στη Λούτσα Αττικής (διέθετε ως εγχώρια εισαγόμενα νωπά κρέατα από τη Βουλγαρία - Ρουμανία και Ιταλία, καθώς και κατεψυγμένα μοσχαρίσια πόδια γερμανικής προέλευσης ως νωπά και εγχώρια).
  • Kρεοπωλείο Γ. Μάρκου στη Λούτσα (διέθετε νωπό κρέας προβάτων και πουλερικών ως εγχώρια ενώ προέρχονταν από την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς και πατσά μόσχου ως νωπό και εγχώριο ενώ ήταν κατεψυγμένος Ιταλίας).
  • Kρεοπωλείο Σπ. Σταύρου και Σία ΟΕ στη Λούτσα (διέθετε νωπό κρέας προβάτων ως εγχώριο ενώ ήταν προέλευσης Ισπανίας).
  • Kρεοπωλείο του Θ. Κουτούκη στον Ωρωπό (διέθετε νωπό κρέας προβάτων και αρνιών ως εγχώριο ενώ ήταν προέλευσης Ισπανίας και Ρουμανίας).
  • Το κρεοπωλείο του Γ. Αραμπάνου στον Ωρωπό (διέθετε νωπό κρέας προβάτων και χοιρινό ως εγχώριο ενώ ήταν ισπανικής και ολλανδικής προέλευσης αντίστοιχα).
  • Το κρεοπωλείο του Γρ. Αλεξίου στον Ωρωπό (διέθετε νωπό κρέας προβάτων ως εγχώριο ενώ ήταν Ισπανίας).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ