ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Πραξικόπημα με «υπογραφή» του βασιλιά

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Ο στρατός της Ταϊλάνδης προέβη χθες σε πραξικόπημα εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας Θάκσιν Σιναουάτρα, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης με άρματα μάχης, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και διακηρύσσοντας ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο της χώρας διορίζοντας «προσωρινή» κυβέρνηση, που το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να δηλώσει «πιστή στον βασιλιά»Μπουμιμπόλ.

Ο Θάκσιν - στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών - είχε γίνει «κόκκινο πανί» για το παλάτι, λόγω σκανδάλων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Επιχείρησε να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία νωρίτερα φέτος, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση και τις οποίες ακύρωσε, αργότερα, το ανώτατο δικαστήριο, αφήνοντας τη χώρα χωρίς Βουλή σχεδόν από τις αρχές του χρόνου. Επαναληπτικές εκλογές προγραμματίζονταν για τις 15 Οκτώβρη.

Ο στρατός για άλλη μια φορά βγήκε από τα στρατόπεδα - όπως έχει κάνει πάνω από 10 φορές στην ιστορία της χώρας - για να επιβάλει διά της βίας τη θέληση του βασιλιά. Φήμες πραξικοπήματος, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν επρόκειτο να συμβεί, κυκλοφορούσαν στην Ταϊλάνδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Η απόπειρα του Θάκσιν να κηρύξει «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» από τη Νέα Υόρκη είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Ο 78χρονος Μπουμιμπόλ, που φέτος γιόρτασε τον 60ό του χρόνο στο θρόνο, συνήθως μένει στο παρασκήνιο και παρεμβαίνει πυροσβεστικά. Το 1992, η τοτινή χούντα είχε σφάξει δεκάδες διαδηλωτές πριν ο βασιλιάς επαναφέρει τη «σταθερότητα» ρίχνοντάς την. Ο τηλεοπτικός σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων πρόβαλε χθες βράδυ εικόνες με τη βασιλική οικογένεια και ανέκρουε εμβατήρια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ξερά ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις και «περιμένει να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Φρέντερικ Τζόουνς. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον προτιμά να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν και όχι να παρέμβει.

ΗΠΑ
Με όπλο τον «πόλεμο των ναρκωτικών»

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΑ ΠΑΣ.--

Για άλλη μια φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτοξεύουν έμμεσες απειλές κατατάσσοντας τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής στη μαύρη λίστα των χωρών «του πολέμου κατά των ναρκωτικών», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατέθηκε χτες από το Λευκό Οίκο στο Κογκρέσο.

Η μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών ουσιαστικά παρέμεινε η ίδια με την περσινή. Συνολικά 20 κράτη συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν: Αφγανιστάν, Μπαχάμες, Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Γουατεμάλα, Αϊτή, Ινδία, Τζαμάικα, Μεξικό, Βιρμανία, Νιγηρία, Πακιστάν, Παναμάς, Παραγουάη, Περού και Βενεζουέλα. Εντούτοις οι διαφοροποιήσεις βρίσκονται στις διατυπώσεις. Ετσι, οι προθέσεις των ΗΠΑ είναι τόσο έκδηλες καθώς γίνεται ειδική μνεία στη Βενεζουέλα και στη Βιρμανία ως χώρες που «απέτυχαν καταφανώς να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις που θέτουν οι διεθνείς συνθήκες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών», όπως αναφέρεται στην έκθεση, εννοώντας φυσικά τους όρους που θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα μία ακόμη «καταφανής» πρόθεση των ΗΠΑ καταγράφεται και για την περίπτωση της Βολιβίας, καθώς η έκθεση εμφατικά τονίζει τις «ανησυχητικές τάσεις της κυβέρνησης της Βολιβίας, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής της κοκαΐνης κατά 8% εφέτος»...

«Πολιτικά τα κίνητρα» την έκθεσης αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ που απαντά στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μία πολιτική να αντικαθιστά τα πραγματικά στοιχεία με ανούσιες διαβεβαιώσεις εξαιτίας των πολιτικών διαφορών και μοναδικό αντικείμενο την απομόνωση της Βενεζουέλας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας της Βενεζουέλας. Την έκθεση και τις κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης της Βολιβίας καταδίκασε και ο εκπρόσωπος του Προέδρου Εβο Μοράλες, Αλεξ Κοντρέας.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Τα γραφεία κλείνουν, το ΡΚΚ μένει

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.- Η δοσιλογική κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε χθες ότι θα «κλείσει όλα τα γραφεία που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε όλη τη χώρα». Ο εκπρόσωπός της Αλι αλ Ντάμπαχ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε κυβερνητική συνεδρίαση, διότι «το Ιράκ θέλει καλές σχέσεις με την Τουρκία, όπως και όλες τις γειτονικές χώρες». Η Αγκυρα, όμως, η οποία απαιτεί τη βίαιη εξόντωση των Κούρδων αυτονομιστών που δρουν στην Τουρκία και ισχυρίζεται ότι εφορμούν από το βόρειο Ιράκ, δεν ικανοποιείται από τη μετατροπή της ανοιχτής παρουσίας του ΡΚΚ σε μυστική - αντίθετα, απειλεί ακόμη και με επέμβαση του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ για την καταστροφή των βάσεών του. Ομως, το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν το επιτρέπει ενισχύει τους φόβους στην Αγκυρα, που βλέπει τον πόλεμο στην Ανατολία να εντείνεται ξανά.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νέες κυρώσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας...

TOKIO - ΚΑΜΠΕΡΑ.- Οικονομικές κυρώσεις σε 15 εταιρείες (ανάμεσά τους και η ελβετική εταιρεία βιομηχανικού εξοπλισμού Kohas) με έδρα στη ΛΔ Κορέα, επέβαλαν χτες οι κυβερνήσεις Ιαπωνίας και Αυστραλίας με πρόσχημα «υποψίες» πως διαπλέκονται σε βορειοκορεατικά πολεμικά προγράμματα και «όπλα μαζικής καταστροφής». Οι κυρώσεις αφορούν μεταξύ άλλων το πάγωμα της μεταφοράς κεφαλαίων από και προς τη ΛΔ Κορέας και τις δραστηριότητες των συγκεκριμένων εταιρειών από τη ΛΔ Κορέας σε Ιαπωνία και Αυστραλία.

Ο Ιάπωνας Σίντζο Αμπε (που αναμένεται να εκλεγεί σήμερα στην ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και να αντικαταστήσει στο τέλος του μήνα τον πρωθυπουργό Κοϊζούμι), ισχυρίστηκε πως οι κυρώσεις αποφασίστηκαν γιατί τάχα δεν απέδωσαν οι πιέσεις του Τόκιο στην Πιονγιάνγκ για «ειρηνική επίλυση» του πυρηνικού θέματος στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, υποστήριξε πως το μέτρο επιβάλλεται στο πλαίσιο της «ισχυρής διεθνούς» πολιτικής της Αυστραλίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών και όπλων μαζικής καταστροφής...

Οι κυρώσεις είναι πανομοιότυπες με ανάλογες κυρώσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους, η οποία σχολίασε χτες πως θα βοηθήσουν «στην προστασία των οικονομικών συστημάτων Ιαπωνίας και Αυστραλίας». Προκάλεσαν ωστόσο την αντίδραση της Κίνας που εκτίμησε πως θα εντείνουν την ένταση στην «ευαίσθητη και περίπλοκη» κατάσταση, που επικρατεί στην Κορεατική Χερσόνησο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ελλείψει στοιχείων... ουδεμία κατηγορία θα αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί με πολιτικά, οι οποίοι πυροβόλησαν και δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Βραζιλιάνο Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες, στο μετρό του Λονδίνου στις 22 Ιούλη του 2005, όπως υποστήριξε η Σκότλαντ Γιαρντ, ενώπιον δικαστηρίου στο Ουεστμίνστερ, υπό την προεδρία του δικαστή Τίμοθι Γουόκμαν! Ελλείψει στοιχείων, η Σκότλαντ Γιαρντ δεν ευθύνεται για παράβαση του νόμου του 1974 για την υγεία και την ασφάλεια, παρότι, λίγες βδομάδες μετά, το τηλεοπτικό δίκτυο ITV έδωσε στη δημοσιότητα μέρος του βίντεο που είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας, αποκαλύπτοντας την εν ψυχρώ δολοφονία με επτά σφαίρες στο κεφάλι!

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες και εξωφρενικοί κατοχικοί ισχυρισμοί

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η δοσιλογική αστυνομία του Αφγανιστάν ανακοίνωσε χτες ότι σε δύο χωριστές επιχειρήσεις στην επαρχία Χελμάντ στο Νότιο Αφγανιστάν σκότωσε 11 φερόμενους ως μαχητές των Ταλιμπάν και τραυμάτισε άλλους τέσσερις.

Το ΝΑΤΟ στο μεταξύ ισχυριζόταν χτες ότι οι Ταλιμπάν και οι σύμμαχοί τους «προσφεύγουν σε αυτές τις απαράδεκτες τακτικές, διότι τους πιέσαμε». Το φοβερό αυτό επιχείρημα πήγε «πακέτο» με τις δηλώσεις κορυφαίων Βρετανών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων (Ντες Μπράουν - υπουργός Αμύνης, υποστράτηγος Ντέιβιντ Ρίτσαρντς - διοικητής της ISAF) ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «υποτίμησαν» τους Ταλιμπάν, ο πόλεμος που διεξάγουν είναι «σκληρότερος από ό,τι ανέμεναν», αλλά παρ' όλ' αυτά «μπορούν να νικήσουν». Μάλιστα, ο Ρίτσαντς χαρακτήρισε την Επιχείρηση «Μέδουσα», που το ΝΑΤΟ προπαγάνδισε ως «νίκη» μετά το θάνατο πλέον των 500 ανθρώπων που ελέχθη ότι ήταν Ταλιμπάν (αλλά μάλλον ήταν άμαχοι στην πλειοψηφία τους), ως «ιστορική»...

Χτες, τέλος, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι εκτέλεσαν έναν Τούρκο που είχαν απαγάγει πριν ένα μήνα στη Χελμάντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ