Επρεπε λοιπόν, αυτό που θα μείνει από τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ να είναι το «κλέφτες κι αστυνόμοι» ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους κουκουλοφόρους. Το σκηνικό άλλωστε, είναι απαραίτητο για την κοινωνία «τρόμου» που προβάλλουν. Το γεγονός κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους και η ΝΑΣ και η παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα».
ΥΓ: Δυστυχώς για το σύστημα, μέρα με τη μέρα πληθαίνουν όσοι επιλέγουν το δρόμο της ανυπότακτης πάλης και της σύγκρουσης. Χτες ήταν περισσότεροι από προχτές. Και να είναι σίγουροι πως αύριο το ανάστημά τους θα σπρώξει στα αζήτητα τους εκμεταλλευτές και τα παπαγαλάκια τους.
Το αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για «ειδικές τιμές» το τριήμερο 21-23 του Σεπτέμβρη, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου, έκανε δεκτό το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα ο Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου απέστειλαν συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Δ. Αρμενάκη.
Πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου μπορεί να βοηθούν λίγο τον εμπορικό τζίρο, αλλά ούτε το πρόβλημα των μικρεμπόρων λύνει, ούτε των καταναλωτών, που στο όνομα της «μεταρρυθμιστικής» πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ των μονοπωλίων, βλέπουν το μικρό τους εισόδημα να μικραίνει όλο και περισσότερο μήνα το μήνα.
Τα συγχαρητήρια, οι ανταλλαγές επιστολών και φιλοφρονήσεων μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία ενός... πολιτισμένου πολιτικού, συναινετικού κλίματος, ωστόσο η ανέχεια και η οικονομική στενότητα είναι καταστάσεις εκ φύσεως απολίτιστες...
Κι όσο κι αν συμφωνούμε ως προς τα «αυτονόητα ΟΧΙ» που διατυπώνει, όπως αυτά στο αστυνομικό κράτος, στη δικαιοσύνη εκτάκτου ανάγκης, στην επιστροφή των βασανιστών και των βασανιστηρίων, σε ευρω-τρομονόμους, στους περιορισμούς των ελευθεριών και των δικαιωμάτων κ.λπ., αυτά, για να καταργηθούν, απαιτούν κάποια μεγάλα «ΝΑΙ» που πρέπει να συνομολογήσουν οι λαοί και τα κινήματά τους - για τα οποία επίσης δε θέλει ή δε συμφωνεί ο κύριος υπερνομάρχης, αφού επιμένει στην «προσδοκία της παγκοσμιοποίησης», δηλαδή του ιμπεριαλισμού - όπως αυτό το «ΝΑΙ» στην αντιιμπεριαλιστική πάλη μέχρι τέλους, μέχρι την ανατροπή του ιμπεριαλισμού, μέχρι την οικοδόμηση μιας εξουσίας από τους λαούς για τους λαούς, τη σοσιαλιστική.
«Δε γνωρίζω εάν θα μάθουμε ποτέ τις γενεσιουργές αιτίες του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001», δήλωσε ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ Γ. Πανούσης. Πέντε χρόνια μετά, ακόμα αναρωτιέται για το τι και κυρίως γιατί έγινε ό,τι έγινε εκείνη τη μέρα. Φυσικά, μια εκ βαθέων εξομολόγηση όσων γνωρίζουν την αλήθεια δεν πρόκειται να υπάρξει. Αλλά καμία σημασία δεν έχει πια. Αντ' αυτών μιλούν και ομολογούν οι εξελίξεις.
«Οπως και να 'χουν όμως τα πράγματα, η ανθρωπότητα ξαναμπήκε σε περίοδο πόλωσης. Η παγκοσμιοποίηση της προσδοκίας μετουσιώθηκε σε παγκοσμιοποίηση του φόβου και της ανασφάλειας με προαναγγελίες παγκόσμιας καταστολής, ολοκληρωτικών ελέγχων και αναστολής του κράτους δικαίου», συνεχίζει ο Γ. Πανούσης. Βεβαίως, η «πόλωση» στην ανθρωπότητα ήταν υπαρκτή, πριν την 11η Σεπτέμβρη. Τα μονοπώλια πάντα τσακίζουν τους λαούς. Αυτός ο κόσμος ο ιμπεριαλιστικός δεν ήταν ποτέ αγγελικά πλασμένος, αλλά φαίνεται πως έτσι τον έβλεπε ο υποψήφιος «αριστερός» υπερνομάρχης. Και, βεβαίως, η ανθρωπότητα μπήκε σε περίοδο ακόμη πιο οξυμένης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, αναμενόμενης για όσους δεν εθελοτυφλούσαν και δεν καλλιεργούσαν αυταπάτες για τη φύση του ιμπεριαλισμού. Ισως, ο κ. Πανούσης να ήλπιζε, αφελώς σκεπτόμενος, στην «παγκοσμιοποίηση της προσδοκίας». Αν ναι, τότε είναι αυτός και οι ομοϊδεάτες του στον κόσμο της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, άντε της ιμπεριαλιστικής ειρήνης. Αλλά ποια προσδοκία γεννούσε αυτή η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα απανταχού της Γης πριν από την 11η Σεπτέμβρη; Ποια, πέραν αυτής για συνειδητοποίηση από μέρους τους της ανάγκης οργάνωσης της πάλης τους για ανατροπή της καπιταλιστικής «παγκοσμιοποίησης»;