ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ
Ολα για το κέρδος...

Τα αφεντικά της Σουπερλίγκα, όπως του Ατρόμητου και της Λάρισας, επιζητούν μόνο κέρδος

Eurokinissi

Τα αφεντικά της Σουπερλίγκα, όπως του Ατρόμητου και της Λάρισας, επιζητούν μόνο κέρδος
«Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Ο στίχος του γνωστού τραγουδιού, περιγράφει χαρακτηριστικά την ουσία των όσων συμβαίνουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και στη «μετά ΕΠΑΕ» εποχή. Δηλαδή με τη «Σούπερ Λίγκα» (ΣΛ). Δε χρειάστηκε να περάσει παρά (ουσιαστικά) λίγος καιρός από την ίδρυση και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της, για να επιβεβαιωθεί αυτό που ο «Ρ» από την αρχή είχε επισημάνει. Πρόκειται για το ίδιο «προϊόν» με διαφορετικό περιτύλιγμα.

Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η κίνηση των επιχειρηματιών, για τη δημιουργία του νέου φορέα, οι υποσχέσεις του «νέου και διαφορετικού» έδιναν και έπαιρναν. «Νέα σελίδα», «νέες αντιλήψεις» κλπ. Μικρή... λεπτομέρεια (την οποία συνειδητά ή ασυνείδητα οι περισσότεροι αγνοούσαν) το «νέο» δημιουργούνταν (ουσιαστικά) με «παλιά υλικά»... Οι ίδιοι άνθρωποι που έφτιαξαν και στήριξαν το «παλιό», τώρα το κατακεραύνωναν και ταυτόχρονα εξυμνούσαν το «νέο».

Πόσο όμως πραγματικά νέο είναι, αυτό που έφερε η «Σούπερ λίγκα»; Τα μηνύματα - απαντήσεις είχαν δοθεί από την αρχή. Για όποιον δε στρουθοκαμήλιζε. Μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Το διαφορετικό δεν είναι στην ουσία, αλλά σε διαδικαστικά ζητήματα και τις εντυπώσεις. Μέλημα του παλιού (ΕΠΑΕ) ήταν το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο και η κερδοφορία των εκμεταλλευτών του. Βασική πηγή εσόδων, τα τηλεοπτικά και κυρίως (πολυεπίπεδα) ο κρατικός κορβανάς. Είτε με (έμμεσα) «ζεστό» χρήμα, είτε με διευκολύνσεις (φοροαπαλλαγές, χαρίσματα χρεών κλπ.).

Μέλημα «νέου»; Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή - κατά την παρουσίαση της ΣΛ - ενός εκ των συμμετεχόντων, του Γ. Βαρδινογιάννη: «Η νέα δομή είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Οσο για τους τρόπους; «Φυσικά» βασικός χρηματοδότης (έμμεσα πλην σαφέστατα) ο κρατικός κορβανάς. Και στον τελευταίο νόμο - με τον οποίο συστάθηκε η ΣΛ - ρυθμίστηκαν ευνοϊκά για τα ιδιωτικά συμφέροντα τα διάφορα χρέη των ΠΑΕ προς το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ δεν έλειψαν και οι διατάξεις για φοροελαφρύνσεις των διαφόρων «επενδυτών».

Ενα ενδεικτικό - μεταξύ άλλων - παράδειγμα, είναι η δυνατότητα που παρέχεται στη ΣΛ να φοροδιαφεύγει, με τις ευλογίες του κράτους... Τα χρήματα που θα δίνει στα μέλη της αλλά και στις ΠΑΕ των άλλων κατηγοριών, θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της. Δηλαδή αν εξασφαλίσει... 10 ευρώ και μοιράσει τα 9, θα φορολογηθεί για το 1 ευρώ... Ομως δε σταματάμε εδώ. Πολλές φορές για να παρουσιαστούν ως διαφορετικοί από το παρελθόν (τους) οι επιχειρηματίες - παράγοντες, ισχυρίστηκαν δημόσια πως δε θέλουν λεπτό, ως ποσοστό από το «Στοίχημα». Ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης, Χρ. Πανόπουλος, είχε δηλώσει: «Οι ΠΑΕ δεν έχουν δικαίωμα σε ποσοστό». Ομως, νωρίτερα απ' όσο περίμεναν όλοι (και λόγω της αδυναμίας τους να βρουν χορηγούς), άλλαξαν γνώμη...

Αρχικά ζήτησαν, υπό τη μορφή χορηγίας, ο ΟΠΑΠ να τους δώσει 35 με 40 εκατ. ευρώ ετησίως για τρία χρόνια!... Αίτημα που (ως τώρα) συνάντησε την αρνητική στάση του υφυπουργού αθλητισμού, Γ. Ορφανού και της διοίκησης του ΟΠΑΠ. Ετσι στη συνέχεια έθεσαν θέμα ποσοστού: «Πρέπει να εξετάσουμε και το θέμα διεκδίκησης μεριδίου από την είσοδο των ομάδων στο "Στοίχημα"» έχει πει χαρακτηριστικά ο Π. Κόκκαλης... Για να διαρρεύσουν αμφιβολίες περί του μονοπωλίου που έχει ο ΟΠΑΠ και να γνωστοποιηθεί ότι - σε συνεργασία με την ΕΠΟ - δικηγορική φίρμα του εξωτερικού θα ασχοληθεί με το θέμα... Τέτοια «σύγκρουση» και τόσες «διαφορές», μεταξύ «παλιού» και «νέου». Και έπεται συνέχεια.


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΘΝΙΚΗ
Εξοδος κινδύνου

Για τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, στην Κρήτη με ΟΦΗ και τον ΠΑΟ στη Νέα Σμύρνη με Πανιώνιο. Αύριο η ΑΕΚ με Ηρακλή στο ΟΑΚΑ

Εκτός έδρας αγωνίζεται ο Ολυμπιακός με ΟΦΗ, εντός η ΑΕΚ με Ηρακλή

Eurokinissi

Εκτός έδρας αγωνίζεται ο Ολυμπιακός με ΟΦΗ, εντός η ΑΕΚ με Ηρακλή
Στο Παγκρήτιο στάδιο θα γίνει σήμερα το σημαντικότερο ματς της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής. Εκεί ο φιλόδοξος φέτος ΟΦΗ θα υποδεχτεί τον πρωτοπόρο και αήττητο Ολυμπιακό ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναμέτρηση της Νέας Σμύρνης όπου ο Πανιώνιος θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟ. Τέλος αύριο η αγωνιστική ολοκληρώνεται με την αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ηρακλή. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα ζευγάρια:

Στο Ηράκλειο ο ΟΦΗ θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό. Ο τεχνικός ηγέτης των Κρητικών, Ράινερ Μάουερ, δηλώνει: «Αναμφίβολα το φαβορί είναι ο Ολυμπιακός, όμως αυτό πρέπει να φανεί μέσα στο γήπεδο. Εχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου και με τη βοήθεια των φιλάθλων πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα».

Στην αντίπερα όχθη ο τεχνικός των ερυθρολεύκων, Τροντ Σόλιντ, τονίζει: «Ο αντίπαλός μας έχει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι γνωρίσαμε την ήττα. Χρειάζεται προσοχή και σταθερότητα στην απόδοσή μας ώστε να πάρουμε τους βαθμούς της νίκης».

Στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος που έχει ξεκινήσει άσχημα το πρωτάθλημα, θα φιλοξενήσει τον Παναθηναϊκό. Ο Γερμανός προπονητής των κυανέρυθρων, Ενβαντ Λίνεν, είπε: «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του αγώνα και πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να πάρουμε ένα αποτέλεσμα που θα μας δώσει ώθηση για τη συνέχεια». Από τη μεριά του ο κόουτς του τριφυλλιού Χανς Μπάκε υπογραμμίζει: «Είμαστε σε καλή αγωνιστική κατάσταση και νομίζω ότι από εμάς εξαρτάται η έκβαση του αγώνα. Με την υποστήριξη του κόσμου πιστεύω ότι θα φύγουμε με το τρίποντο από την έδρα του αντιπάλου μας».

Αμφίρροπες είναι και οι αναμετρήσεις Κέρκυρας-Ατρόμητου, Λάρισας-Αιγάλεω και Καλαμαριάς-Ξάνθης. Κάτι που παραδέχονται και οι τεχνικοί των ομάδων.

Η αυλαία της αγωνιστικής θα πέσει αύριο, όπου στο Ολυμπιακό στάδιο η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Ηρακλή. Ο προπονητής της Ενωσης, Λορέντσο Σέρα Φερέρ, δήλωσε: «Η νίκη είναι μονόδρομος μετά από τρεις ισοπαλίες. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Οσον αφορά τον Σάββα Κωφίδη, υποστήριξε: «Ψάχνουμε το θετικό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι μπορούμε να το αποσπάσουμε στο ΟΑΚΑ».

ΣΗΜΕΡΑ: Κέρκυρα-Ατρόμητος Αθηνών 17:00, Λάρισα-Αιγάλεω 17:00, ΟΦΗ-Ολυμπιακός 19:00 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), Απόλλων Καλαμαριάς-Σκόντα Ξάνθη 19:00 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 21:00 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ). ΑΥΡΙΟ: ΑΕΚ-Ηρακλής 19:00 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ