ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στην πυρά τα σχέδια των υπουργών του κεφαλαίου

Νέα συγκέντρωση χτες στο Λαγονήσι από φοιτητές, σπουδαστές και το ΠΑΜΕ. Στις 10 το πρωί, στην περικύκλωση της Βουλής, το σημερινό ραντεβού

Η αμερικάνικη σημαία παραδίδεται πρώτη στις φλόγες, κάτω από τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα φοιτητών, σπουδαστών και εργαζομένων
Η αμερικάνικη σημαία παραδίδεται πρώτη στις φλόγες, κάτω από τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα φοιτητών, σπουδαστών και εργαζομένων
«Είμαστε και σήμερα εδώ, σε πείσμα αυτών, που θέλουν να κάψουν το μέλλον μας στην πυρά των κερδών του κεφαλαίου. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο: Θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους. Με τους αγώνες μας, θα τους χαλάσουμε τη σούπα»!

Λίγα λόγια από την ντουντούκα στην κεφαλή της πορείας, πριν φοιτητές, σπουδαστές και εργάτες παραδώσουν στις φλόγες τις σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, στη φωτιά που άναψαν χτες σε απόσταση αναπνοής από το μπλόκο των δυνάμεων καταστολής, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο ξενοδοχείο του Λαγονησίου, όπου συνεδρίαζαν για δεύτερη μέρα οι υπουργοί Παιδείας του ΟΟΣΑ.

Οι φοιτητές και τα ταξικά συνδικάτα ήταν και χτες συνεπείς στο νέο αγωνιστικό ραντεβού τους στο Λαγονήσι, δίνοντας συνέχεια στην κοινή δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, για μια Παιδεία των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της εργατικής τάξης και των παιδιών της. Συγκροτημένα, με τα πανό και τα συνθήματά τους, πορεύτηκαν προς τη σιδερόφραχτη ζώνη, που είχε δημιουργήσει από στεριά, θάλασσα και αέρα η κυβέρνηση, με δυνάμεις των ΜΑΤ, του Λιμενικού και ελικόπτερα. Δυνάμεις καταστολής παντού, ακόμα και μέσα στα χωράφια και στις αυλές σπιτιών. Οπως και προχτές, για την προστασία των «υψηλών προσκεκλημένων» της κυβέρνησης, που μελετάνε σενάρια για την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο άρμα της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριάρχησαν και στη χθεσινή συγκέντρωση, κάτω από τη μύτη των ανεπιθύμητων υπουργών του ΟΟΣΑ, αναδεικνύοντας τον πραγματικό εχθρό, το σύστημα, που μπορεί και πρέπει να ξεπατωθεί από τη ρίζα του. Φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν με μια φωνή πως, αν ο αρχιμακελάρης Μπους τολμήσει να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, θα του ετοιμάσουν θερμή «υποδοχή». Το ίδιο σημείωσε, σε δήλωσή του, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Η χτεσινή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους του οικισμού των Καλυβίων και το ραντεβού εργαζομένων και φοιτητών ανανεώθηκε για σήμερα, στις 10 το πρωί, στην περικύκλωση της Βουλής, την ώρα που είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

Γιατί δεν ήρθαν στο «φρούριο του ΟΟΣΑ»;

Μάταια περίμεναν και χτες δεκάδες κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων, ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού, μια πυραυλάκατος του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας, εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, που είχαν μπει ως και στις αυλές των σπιτιών.

Οι διαδηλωτές του «Κοινωνικού Φόρουμ» και άλλων «ανεξάρτητων» σχημάτων δεν εμφανίστηκαν ούτε χτες στο Λαγονήσι, έξω από το χώρο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Παιδείας των χωρών του ΟΟΣΑ.

Πού να πήγαν άραγε αυτοί που δήλωναν ότι η διαδήλωσή τους θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα στο «Φρούριο του ΟΟΣΑ στο Λαγονήσι»;

Για δεύτερη μέρα άφησαν και πάλι μόνους τους φοιτητές και σπουδαστές να διαδηλώνουν μαζί με το ΠΑΜΕ.

Αλλά, πού πήγαν;

Οι δημοσιογράφοι που έφτασαν χτες το πρωί στο Μουσείο, απ' όπου είχε ανακοινωθεί ότι θα αναχωρούσαν με 45 πούλμαν οι διαδηλωτές του Φόρουμ και οι «ανεξάρτητοι» για το Λαγονήσι, είδαν να μαζεύονται τελικά όλοι κι όλοι 250 κατά το μεσημέρι, οι οποίοι όμως τελικά δεν επιβιβάστηκαν στα 45 πούλμαν που σύμφωνα με τους διοργανωτές είχαν μισθωθεί για το Λαγονήσι. Από τους ίδιους τους διοργανωτές έμαθαν ότι η επιβίβαση δεν έγινε γιατί, λέει, η Αστυνομία, προέτρεψε, προφορικά, τους ιδιοκτήτες των πούλμαν να κάνουν ασφάλιση πυρός μίας ημέρας για τα οχήματά τους. Οι ιδιοκτήτες των πούλμαν ζήτησαν αυτά τα χρήματα από τους διοργανωτές, αυτοί δεν μπόρεσαν να τα συγκεντρώσουν από τους 250 που είχαν μαζευτεί κι έτσι ματαιώθηκε η διαδήλωση. Τι παθαίνει μια διαδήλωση όταν δεν έχει ασφάλεια πυρός...

Στο χώρο της διαδήλωσης, ήρθε, όμως, το στέλεχος του ΣΥΝ, ο Π. Φιλίππου, πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Καλυβίων, περιοχή όπου και γίνονταν δυο μέρες τώρα οι διαδηλώσεις. Αν και δεν έχει καλέσει καν το λαό της περιοχής να διαδηλώσει μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές, ήρθε στο σημείο της αντιπαράθεσης με τα ΜΑΤ όπου ήταν και οι κάμερες. Διαπίστωσε, όμως, λένε οι κακεντρεχείς πληροφορίες, ένα «εχθρικό κλίμα» ανάμεσα στους διαδηλωτές προς το πρόσωπό του. Τι να κάνει; Δεν είχε πάει και κανείς από το Φόρουμ να τον στηρίξει... Εβαλε την ουρά στα σκέλια και αποχώρησε.

Κι έτσι απόμειναν πάλι να διαδηλώνουν αυτοί οι φοιτητές και σπουδαστές, μαζί και το ΠΑΜΕ, που τάχα οργανώνουν «χωριστές» συγκεντρώσεις!

Επιμένουν οι διαόλοι να εφαρμόζουν τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους και να διαδηλώνουν.

Δεν πάνε με τη γραμμή που λέει, ότι μαγκιές κάνουμε στις κάμερες, αλλά όχι και μπροστά στα μεγάλα αφεντικά. Οτι δεν πρέπει με τις διαδηλώσεις τους, να εκθέτουν τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίες κάθε φορά που προκύπτει ευθεία αντιπαράθεση με ιμπεριαλιστικό οργανισμό κάπου αλλού είναι...

Οτι έπαιξε κάποιο ρόλο η δήλωση της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη περί αυτονόητης συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στο διάλογο, ελέγχεται, καθώς δεν είναι βέβαιον ακόμα ότι το Φόρουμ και οι λοιπές «ανεξάρτητες αριστερές κινήσεις» είναι κρυπτο-ΠΑΣΟΚ...


Θ. Λ.


Θύματα της ίδιας πολιτικής

Την επίθεση που δέχτηκαν προχτές από τις δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους. «Η επίθεση στους συναδέλφους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ βάλλει ευθέως κατά της ελευθερίας του Τύπου. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, βιώνουν από πρώτο χέρι στο πετσί τους τον αστυνομικό αυταρχισμό και την καταστολή που στόχο έχει να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα. Η θέση τους είναι μαζί με τους εργάτες και τους υπάλληλους, τους φοιτητές και τους σπουδαστές που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, η οποία καλλιεργεί και ενθαρρύνει την τρομοκρατία μέσα και έξω από τους χώρους δουλιάς» σημειώνει το ΑΜΕ ΜΜΕ.

Από τη μεριά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα κάνει άλλη μία Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να εξετάσει τις καταγγελίες... Η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, καταγγέλλουν την επίθεση που δέχτηκαν μέλη τους.

ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Ελπιδοφόρο το μήνυμα του αγώνα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση φοιτητών και εργαζομένων στο Λαγονήσι, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης, δήλωσε:

«Οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι της χώρας μας, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχίσουν ενωμένοι και συντεταγμένοι να παλεύουν ενάντια στις αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση, στην εργασία, συνολικά για τη ζωή τους, ενάντια στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών. Σήμερα με την παρουσία τους εδώ στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ, αύριο (σ.σ. σήμερα) με την περικύκλωση της Βουλής, όπου θα συζητιέται η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και κάθε μέρα. Είναι ελπιδοφόρο, είναι θετικό το στοιχείο ότι το σύνολο του φοιτητικού κινήματος, η νεολαία της χώρας μας μαζί με την εργατική τάξη και το λαό έχουν βάλει στο κέντρο της προσοχής τους τις ανάγκες τους και όχι τις ανάγκες των ιμπεριαλιστών, έτσι όπως καταγράφονται αυτές τις μέρες σε αυτήν εδώ τη Σύνοδο. Γι' αυτό, και θα συνεχίσουμε κάθε μέρα μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των φοιτητών, των σπουδαστών, γενικά του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ