ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ένας διαλεχτός κομμουνιστής μαχητής!

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Βασίλη Βενετσανόπουλου

Ο Βασίλης Βενετσανόπουλος
Ο Βασίλης Βενετσανόπουλος
«Εφυγε» από τη ζωή ο παλαίμαχος κομμουνιστής Βασίλης Βενετσανόπουλος. Η κηδεία του γίνεται σήμερα Πέμπτη, στις 4.30μ.μ. στο νεκροταφείο Καισαριανής και θα είναι πολιτική.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την ΚΕ του ΚΚΕ «με θλίψη και συγκίνηση» όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνεται επιπλέον:

«Ο Βασίλης Βενετσανόπουλος ήταν διαλεχτός και αταλάντευτος κομμουνιστής μαχητής. Ηταν από εκείνους όπου χωρίς να υπολογίσουν θυσίες ή οφέλη ακολούθησαν το δρόμο του αγώνα ανταποκρινόμενοι στη φωνή της συνείδησης και του χρέους, που ταυτίζεται με το δίκιο του λαού και την ανάγκη της εποχής, την πάλη για το Σοσιαλισμό. Αυτό το δρόμο τον βάδισε έως το τέλος, προσφέροντας από διάφορες υπεύθυνες στρατιωτικές και στελεχικές θέσεις.

Ο Βασίλης Βενετσανόπουλος αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Ως αξιωματικός του αστικού στρατού είχε επαφή με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα ακόμα και στις συνθήκες της δικτατορίας του Μεταξά.

Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1941 και έδρασε ως αξιωματικός στον ΕΛΑΣ Αθήνας. Από το 1943 έως το 1944 υπηρέτησε από τη θέση του επιτελάρχη σε διάφορα τμήματα του ΕΛΑΣ στην Κεντρική Ελλάδα και την Ηπειρο και στο Γενικό Αρχηγείο. Το 1944 ανέλαβε τη διοίκηση στην αρχή τάγματος και λίγο αργότερα συντάγματος του ΕΛΑΣ στην Αθήνα. Ελαβε μέρος στις μάχες του Δεκέμβρη 1944.

Τον Αύγουστο του 1947 και ενώ ήταν έτοιμος να περάσει και πάλι στο βουνό και να ενταχθεί στις γραμμές του ΔΣΕ, τον συνέλαβαν και τον έστειλαν εξορία στη Νάξο. Από εκεί δραπέτευσε μαζί με άλλους 13 μόνιμους αξιωματικούς την Πρωτομαγιά του 1947 και εντάχθηκε στον ηρωικό ΔΣΕ.

Υπηρέτησε στο Αρχηγείο Δυτικής Μακεδονίας και ύστερα ως επιτελάρχης στην 9η Μεραρχία που πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι. Το 1949 και ως την υποχώρηση του ΔΣΕ ήταν στο Αρχηγείο του ΔΣΕ ως αξιωματικός επιχειρήσεων.

Το 1968 πήρε μέρος στη 12η πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ όπου και εκλέχθηκε τακτικό μέλος της ΚΕ. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ εκλέχθηκε και στο 9ο και 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στο 11ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής Κομματικού Ελέγχου.

Η κηδεία του σ. Βασίλη Βενετσανόπουλου θα είναι πολιτική.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Και νέα μέτρα στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού» αγώνα

Παρουσίασε τις προτάσεις της για τη δεύτερη Σύνοδο στο Τάμπερε, στις 20-23 του Σεπτέμβρη

Με στόχο την κατάργηση του δικαιώματος βέτο στα Συμβούλια Υπουργών Δικαιοσύνης και βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της συνεργασίας των κρατών - μελών της ΕΕ για τον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, χτες, στις Βρυξέλλες, «την πρώτη πολιτική αξιολόγησή της για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά την εφαρμογή του προγράμματος της Χάγης».

Χρησιμοποιώντας το πρόσχημα ότι οι Ευρωπαίοι απαιτούν την οικοδόμηση χώρου ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι, παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τη δεύτερη Σύνοδο στο Τάμπερε, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-23 του Σεπτέμβρη και την πρόθεσή τους να «ανταποκριθούν στην πρόκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος»...

Οι Βρυξέλλες προτείνουν να ληφθούν μέτρα που αφορούν στους τομείς των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την ιθαγένεια, την ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του κοινού συστήματος ασύλου, τη διαχείριση της μετανάστευσης, την ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφόρησης, την αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων σε αστικές και ποινικές αποφάσεις, την πρόσβαση στην πληροφόρηση που χρειάζεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και το μέλλον της Γιουροπόλ, πριν τη λήξη της ισχύος του προγράμματος της Χάγης, το 2009...

Με το πρόσχημα της «ασυνεννοησίας» μεταξύ των κρατών - μελών και της αδυναμίας του Συμβουλίου Δικαιοσύνης να λάβει αποφάσεις, η Επιτροπή εισηγείται την «απλούστευση των διαδικασιών» και την κατάργηση της ομοφωνίας για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, προκειμένου να μπορέσει να κάμψει τις όποιες αντιθέσεις και να εφαρμόσει ταχύτερα τις αντιδραστικές αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων, καταργώντας προοδευτικά και το δικαίωμα του βέτο, σε αποφάσεις που θα θεωρούνται «ζωτικής σημασίας» για την ασφάλεια της ΕΕ.

Ετσι, η Επιτροπή επαναφέρει από την πίσω πόρτα διατάξεις του «ευρωσυντάγματος», που προωθούν την ενοποίηση του ποινικού δικαίου, την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών, «για την αποφυγή της τρομοκρατίας», την ισχυροποίηση της Γιουροπόλ, αλλά και του κοινοτικού δικαίου, έναντι των εθνικών...

ΚΟ ΑΜΦΙΑΛΗΣ ΚΚΕ
Αγωνιστική απάντηση στους τραμπουκισμούς

«Προειδοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση πως τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν τρομοκρατούν, αλλά δυναμώνουν την αποφασιστικότητα των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Την καλύτερη απάντηση θα την πάρουν από το λαό του Κερατσινίου στις επερχόμενες δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές με την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Με ανακοίνωση - καταγγελία, αλλά και μαζική εξόρμηση σε όλο το Κερατσίνι η Κομματική Οργάνωση Αμφιάλης του ΚΚΕ, έδωσε χτες την κατάλληλη απάντηση στην τραμπούκικη - τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκαν προχτές αργά το βράδυ μέλη και στελέχη της ΚΝΕ στο Κερατσίνι, κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης για το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η επίθεση αυτή, όπως αναφέρει η καταγγελία, έγινε από «μέλη της ΟΝΝΕΔ και της παράταξης του Φώτη Μελά, εκλεκτού της ΝΔ στο Κερατσίνι» και «φανερώνει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της νεολαίας της».

Η Κομματική Οργάνωση τονίζει: «Επιχειρώντας να δημιουργήσουν κλίμα δικομματικής πόλωσης από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο Κερατσίνι, έχουν επιδοθεί τον τελευταίο μήνα σε ένα όργιο αφισοκόλλησης δαπανώντας τεράστια ποσά, πραγματική πρόκληση για τους εργαζόμενους της περιοχής. Οι προσκείμενες σε αυτά τα κόμματα δημοτικές παρατάξεις προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από την επί της ουσίας συμφωνία τους στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και υπογραμμίζει: «Με κύριο όπλο τη δημιουργία εντυπώσεων και πόλωσης, απαγορεύουν την προπαγάνδιση των θέσεων του ΚΚΕ και της Δημοτικής Κίνησης που στηρίζει, αφού τοποθετούν τις αφίσες τους και στον τελευταίο ελεύθερο χώρο της πόλης μας. Θέλουν να μετατρέψουν τις δημοτικές εκλογές σε μια δικομματική αρένα, πρόβα εξουσίας για τα κόμματά τους, μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων που δημιουργεί η πολιτική τους και από τις πραγματικές τους ανάγκες».

Απευθύνοντας το κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, η Κομματική Οργάνωση, τους καλεί να υπερψηφίσουν αποφασιστικά τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Αναβλήθηκε η δίκη στελέχους του ΚΚΕ

Αναβλήθηκε, λόγω ωραρίου, και θα γίνει την 1η Νοέμβρη 2006, η δίκη σε βάρος του Νίκου Κουτουμάνου, Γραμματέα της ΝΕ Καλαμάτας του ΚΚΕ, που παραπέμπεται με βαριές κατηγορίες (για επικίνδυνη σωματική βλάβη που, τάχα, προκάλεσε με πρόθεση στον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, Β. Δημητριάδη, αλλά και για αντίσταση κατά της αρχής). «Κατηγορίες κατασκευασμένες που στηρίχτηκαν όπως ομολογούν και οι κατήγοροι, σε αόριστες πληροφορίες χωρίς καμιά απόδειξη», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΕ Καλαμάτας του ΚΚΕ.

Χτες το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μαζικών φορέων του φιλειρηνικού και εργατικού κινήματος, πλήθος κόσμου, αγωνιστών του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος συγκεντρώθηκαν μπροστά στα δικαστήρια και με συνθήματα βροντοφώναξαν πως ο λαός δεν τρομοκρατείται με τις διώξεις λαϊκών αγωνιστών. Στο δικαστήριο για την υπεράσπιση του διωκόμενου προσήλθαν, εκτός των άλλων, και η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και ο τ. Εφέτης Αγγελος Ρεμπής από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ