ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκιές στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας

Ομολογούνται διαφορές στην τακτική από την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών

Παρά τις προσπάθειες, οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία αδυνατούν να καλύψουν τις αποστάσεις που εμφανίζονται στη μεταξύ τους σχέση. Μια απόσταση, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να παραμείνει κρυφή, καθώς κάποιες «τακτικές» κινήσεις της Λευκωσίας, από τη μία, και κάποιες τοποθετήσεις της Ελληνίδας υπουργού, από την άλλη, φωτίζουν τις «ρωγμές» στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Το τελευταίο παράδειγμα εκδήλωσης των τριβών ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία προκύπτει από τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», όπου η Ελληνίδα υπουργός μίλησε για τη δρομολόγηση ενός «ευρωπαϊκού σχεδίου» για το Κυπριακό. Η Ντόρα Μπακογιάννη στην εν λόγω συνέντευξη παραδέχτηκε επίσης ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές με τη Λευκωσία σε ζητήματα τακτικής.

Η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη περί «ευρωπαϊκού σχεδίου» για το Κυπριακό προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Λευκωσία. Οπως σημείωναν πηγές από τη Λευκωσία, μια τέτοια τοποθέτηση σαν αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη, υπονομεύει την προσπάθεια που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση να ρυμουλκήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά σε έναν διάλογο, «χαμηλού επιπέδου», μέσα από τον οποίο θα προετοιμαστεί μια νέα διαδικασία για την εκδήλωση μιας νέας προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού.

Χτες πάντως, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης προσπάθησε να καλύψει τη δυσφορία της Λευκωσίας, επαναλαμβάνοντας ότι ούτε ρωγμές, ούτε σκιές, ούτε διάσταση υπάρχει μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, ενώ επισήμανε πως «η θέση και οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου είναι να μην σχολιάζεται στο εξής το θέμα των σχέσεων Αθηνών - Λευκωσίας».

Ερωτηθείς για τη δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη για αποκλίνουσες απόψεις Αθηνών - Λευκωσίας σε θέματα τακτικής, δήλωσε πως αυτό που πρωτίστως έχει σημασία είναι η ύπαρξη κοινής στρατηγικής. «Οι δύο κυβερνήσεις είναι συνεπείς στη στρατηγική τους. Οι αποκλίνουσες απόψεις σε θέματα τακτικής δε δημιουργούν πρόβλημα», επισήμανε.

Οσον αφορά στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών για νέο σχέδιο σχετικά με το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε πως η Λευκωσία συμφωνεί για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Ντόρα Μπακογιάννη «δε μίλησε για την ύπαρξη νέου σχεδίου, αλλά για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου σχεδίου», τόνισε και σημείωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί απόλυτα και ως προς τα στοιχεία, τα οποία ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, για την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

Ανάλογη προσπάθεια για κάλυψη των διαφορών με τη Λευκωσία, κατέβαλε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα. «Επαναλαμβάνοντας όσα έχουν ειπωθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, η Ντ. Μπακογιάννη μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο σχέδιο στο μέλλον που θα δίνει εχέγγυα επιτυχίας και θα αποσκοπεί στο αυτονόητο: Μια ενωμένη, ενιαία, ευρωπαϊκή Κύπρο», δήλωσε ο Ε. Αντώναρος σε ερώτηση σχετική με συνέντευξη της υπουργού Εξωτερικών στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χρειάζεται προετοιμασία για νέες συνομιλίες

Η θέση της Λευκωσίας είναι ότι θα πρέπει να προπαρασκευαστεί το έδαφος για να επαναρχίσουν συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, απαντώντας στον κατοχικό ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αρχίσει αμέσως συνομιλίες στη βάση του «σχεδίου Ανάν» και αν δε θέλει κάτι τέτοιο αρχίζοντας από το «μηδέν».

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ντέιλι Νιους», ο Ταλάτ υποστήριξε ότι είναι πάντα προσηλωμένος στην ιδέα της ομοσπονδιακής λύσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι εξαρτάται πώς εννοεί τις συνομιλίες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Επέκρινε, επίσης, τον Μ. Ταλάτ γιατί ενώ ζητά συνομιλίες, από το πρωί έως το βράδυ κατηγορεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Προσοχή στα «παιχνίδια» της Αγκυρας

Για νομικά παιχνίδια και απόπειρα εξαπάτησης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα καταγγέλλει την Τουρκία η κυπριακή κυβέρνηση με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο Χριστόδουλος Πασιαρδής, αναφερόμενος στις δραστηριότητες της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων στα Κατεχόμενα, τονίζει: «Ο στόχος είναι να επιτραπεί στην Τουρκία να πει στη διάρκεια της ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της υπόθεσης Αρέστη (σ.σ.: Πρόκειται για Ελληνοκύπρια, η οποία διεκδικεί την περιουσία της στην κλειστή περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου) ότι έχει δημιουργήσει έναν ικανοποιητικό μηχανισμό αποζημίωσης για όλους τους εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους».

Και η αγγλική καούρα

Ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, Πίτερ Μίλετ, δήλωσε ότι η στάση της ΕΕ όσον αφορά στην πορεία της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη (σ.σ.: Αλήθεια, πού;), όπως ξεκάθαρη είναι και η θέση της χώρας του στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (σ.σ.: Αυτό μάλιστα).

Η Τουρκία, πρόσθεσε, πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιες εννοεί και μέχρι πότε πρέπει να το κάνει. Συνέχισε πως το φθινόπωρο θα κριθεί το μέλλον των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τόνισε με νόημα ότι είναι ανεπιθύμητη μια κρίση. Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη ύπαρξης μιας στρατηγικής με την οποία να είναι δυνατή η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

ΘΡΑΚΗ
Προκλητικές δηλώσεις Γιακίς

Με μια συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο τουρκικό προξενείο, ο Γιασάρ Γιακίς, πρώην ΥΠΕΞ και επικεφαλής της Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την εναρμόνιση της Τουρκίας, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Θράκη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί τουρκικής μειονότητας, αναφέροντας ότι «στη Θράκη υπάρχει μια μειονότητα που είναι εθνικά Τούρκοι, στη θρησκεία μουσουλμάνοι και είναι πολίτες της Ελλάδας».

Αναφέρθηκε στο θέμα της εκπαίδευσης, τονίζοντας πως «αρχίζοντας από το νηπιαγωγείο και συνεχίζοντας με τη μέση εκπαίδευση μπορούμε άνετα να πούμε ότι τα παιδιά της τουρκομουσουλμανικής μειονότητας, εδώ, δεν έχουν ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά της πλειονότητας». Για το θέμα της εκλογής του Μουφτή, είπε, πως είναι δικαίωμα της μειονότητας να εκλέγει το θρησκευτικό της ηγέτη. Ενώ για τη βακουφική περιουσία, δήλωσε πως πρέπει να εμποδιστεί το κομμάτιασμα και η φορολόγησή της.

Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, μέσα στην οποία υπάρχει μια χώρα που δεν την αναγνωρίζει. «Ξέρουμε ότι αυτό είναι παράλογο. Υπάρχει και κάτι άλλο όμως, πιο παράλογο. Η ΕΕ δέχτηκε ως πλήρες μέλος μια χώρα που είπε όχι στο σχέδιο Ανάν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο της Θράκης, το πρωί του Σαββάτου, ο Γ. Γιακίς προήδρευσε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, με την παρουσία νυν και πρώην βουλευτών της μειονότητας, όπως ο Ακήφογλου Μπηρόλ, ο Μουσταφά Μουσταφά και ο Ιλχάν Αχμέτ.

Α. ΓΚΙΟΥΛ
Δε βλέπει κρίση ΕΕ - Τουρκίας

Καμία κρίση στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας το φθινόπωρο επειδή η τελευταία δε θα ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά σκάφη, δε βλέπει ο Α. Γκιουλ, προεξοφλώντας την έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, δεν έκρυψε την ενόχλησή του γιατί η ενταξιακή πορεία της ΕΕ γίνεται «όμηρος» του Κυπριακού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει «εσφαλμένη» τη «διάχυτη εντύπωση» ότι «αν δεν ανοίξουν τα τούρκικα λιμάνια για τα κυπριακά σκάφη το φθινόπωρο, οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα οδηγήσουν σε κρίση». «Είμαι πεπεισμένος ότι ο καθένας θα κάνει αυτό που του αναλογεί», είπε ακόμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ραντικάλ». «Δεν υπάρχει κάποιο νέο ζήτημα. Τόσο η Τουρκία, όσο και η ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τις απόψεις του άλλου», είπε ο Τούρκος υπουργός και τόνισε ότι «υπάρχουν τρόποι να συγκεραστούν οι διιστάμενες απόψεις».

Από το Καζαχστάν όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο κ. Γκιουλ χαρακτήρισε «φυσιολογικές» τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, που επαναλάμβαναν την περασμένη Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά σκάφη όσο συνεχίζονται οι αποκλεισμοί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. «Δε συνιστούν κάτι καινούριο», είπε ο κ. Γκιουλ.

Η Τουρκία είναι ενοχλημένη ωστόσο γιατί ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η ένταξή της στην ΕΕ, «έχει γίνει δέσμιο» του Κυπριακού, σημείωσε ο κ. Γκιουλ. «Ενώ έπρεπε να υπάρξουν αμοιβαίες προσπάθειες, προβλήθηκε υπέρμετρα το Κυπριακό, χωρίς αυτό να έχει κανένα νόημα», είπε. Η τακτική αυτή μειώνει τον ενθουσιασμό της κοινής γνώμης για την ΕΕ, παρατήρησε ο κ. Γκιουλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ