ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Τη συσκότιση επιλέγει η κυβέρνηση
  • Απέρριψε η πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
  • Αντ. Σκυλλάκος: Οι απαγωγές είναι θέμα παραβίασης στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Με στόχο τη συσκότιση της υπόθεσης της απαγωγής Πακιστανών, που βασίστηκε στο αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προωθείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και ακολουθούν η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η πλειοψηφία της ΝΔ απέρριψε χτες στη Βουλή την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Οχυρωμένος πίσω από το επιχείρημα ότι η υπόθεση της απαγωγής βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, απέρριψε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής λέγοντας ότι η Βουλή δε θα συνεισφέρει τίποτα στη διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η Βουλή εξάντλησε το ρόλο της με τις ακροάσεις των αρμόδιων υπουργών στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Επανήλθε έμμεσα στη θέση του ότι τις απαγωγές τις έκαναν οι ίδιοι οι Πακιστανοί, λέγοντας ότι υπάρχουν δικογραφίες από τις οποίες προκύπτουν απαγωγές μεταξύ ομοεθνών. Ο υπουργός επανέλαβε ότι «ανέκρινε» τα στελέχη της ΕΥΠ («ίσα που δεν τους μαστίγωσα», είπε) και αυτοί του ανέφεραν πως δεν είχαν την παραμικρή εμπλοκή στην υπόθεση των απαγωγών. Προχώρησε δε σε απειλές κατά των Πακιστανών που προχώρησαν στις καταγγελίες, λέγοντας ότι δε θα «γίνουν ρυθμιστές του πολιτεύματός μας». Υπερασπιζόμενος τις διεθνείς «αντιτρομοκρατικές συμφωνίες» είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν συμφωνία με την ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα όσων ταξιδεύουν αεροπορικά, η οποία πρέπει να γίνει γιατί διαφορετικά οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε συμφωνία απευθείας με τις αεροπορικές εταιρίες χωρίς καμία εγγύηση και διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Ζητήσαμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις απαγωγές των Πακιστανών γιατί το ζήτημα αφορά σε σοβαρή παραβίαση των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος ανέπτυξε την πρόταση στη συζήτηση που έγινε.

Ο βουλευτής είπε ότι οι απαγωγές των Πακιστανών επιβεβαιώθηκαν από το πόρισμα του εισαγγελέα που ερεύνησε την υπόθεση και ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχει εμπλοκή τουλάχιστον ελληνικών κρατικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση, τόνισε, καθυστερεί τη διερεύνηση της υπόθεσης και προσπαθεί να απαξιώσει τα ευρήματα του εισαγγελέα και να ρίξει τις ευθύνες για τις απαγωγές στους ίδιους τους Πακιστανούς.

Η δική μας πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, διαφοροποιείται από την αντίστοιχη κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Και αυτό γιατί το ΚΚΕ θέλει μέσα από την Εξεταστική να αναδειχτεί όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που στο όνομα της «αντιτρομοκρατίας» προωθούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ και εφαρμόζουν και η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρέπει να γίνει έρευνα όσο η υπόθεση απασχολεί τη Δικαιοσύνη, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι τέτοιες απόψεις οδηγούν σε απαξίωση τη Βουλή, η οποία πρακτικά δε θα ασχολείται με κανένα σοβαρό θέμα. Υπενθύμισε ότι αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος όμως επίμονα επέμενε ότι δε συνέβησαν ποτέ οι απαγωγές, για να έρθει μετά το εισαγγελικό πόρισμα και να εκτιμήσει ότι και έγιναν αλλά και συμμετείχαν σε αυτές στελέχη κρατικών υπηρεσιών. Μάλιστα, συνέχισε ο βουλευτής, η απαξίωση της κυβέρνησης προς τα εισαγγελικά ευρήματα αποτελεί σαφή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης για να μην προχωρήσει την υπόθεση.

Καυστικά σχολίασε ο Αντ. Σκυλλάκος τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα, ότι ο Αγγλος πρέσβης τον διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε καμία εμπλοκή στις απαγωγές συγκεκριμένου Βρετανού πράκτορα: «Και εσείς, χωρίς να κάνετε μια έρευνα, πιστέψατε ό,τι σας είπε ο πρέσβης; Εδώ ολόκληρος πόλεμος έγινε στο Ιράκ με ψέματα των Αμερικανών και των Αγγλων για τα χημικά όπλα και εσείς τους πιστέψατε σε ό,τι σας είπαν;».

Το έδαφος, συνέχισε ο βουλευτής του Κόμματος, πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τέτοιου είδους φαινόμενα είναι οι κατά καιρούς διεθνείς συμφωνίες και πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει και εφαρμόζουν και η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τέτοιες είναι η συμφωνία έκδοσης ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, η οποία παρόλο που δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τη Βουλή έχει οδηγήσει στα ιπτάμενα δεσμωτήρια της CIA, την οποία με διάφορους τρόπους διευκόλυνε η κυβέρνηση. Επίσης, η συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής της ΕΕ προβλέπει κοινές αστυνομικές έρευνες με αστυνομικούς με απόρρητη ή πλαστή ταυτότητα, όπως ακριβώς έγινε με τις απαγωγές των Πακιστανών.

Καταλήγοντας ο Aντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι όλες αυτές οι «αντιτρομοκρατικές» πολιτικές αποτελούν κεντρική επιλογή των οργάνων της ΕΕ, η οποία μέσα από τα ίδια τα επίσημα κείμενά της ζητάει να καταπολεμηθεί η δράση «ριζοσπαστικών κινημάτων και πολιτικών», που αποτελούν και τον πραγματικό στόχο αυτών των επιλογών.

Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής υπέβαλαν από κοινού και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ, στην οποία όμως απουσιάζει κάθε αναφορά στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που προωθούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ και ακολουθούν πιστά οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Η ψηφοφορία

Με ονομαστική ψηφοφορία που έγινε μετά τα μεσάνυχτα κατά της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ψήφισαν 153 βουλευτές της ΝΔ και υπέρ 122 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Συνολικά ψήφισαν 275 βουλευτές.

Εκπαίδευση μετ' εμποδίων για τα παιδιά των ΡΟΜ

Με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, τα παιδιά των ΡΟΜ αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες για τη φοίτησή τους στα σχολεία και ενδεικτική είναι η περίπτωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζεφυρίου το οποίο αντιμετωπίζει κάθε χρόνο προβλήματα έλλειψης εκπαιδευτικών.

Το θέμα έφερε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός εμφάνισε την κατάσταση περίπου ιδανική. Ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για την ομαλή ένταξη των Τσιγγανοπαίδων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και είπε ότι η πολιτική αυτή αποδίδει αφού την τελευταία τριετία η μαθητική διαρροή σε αυτή την κατηγορία μαθητών από το 75% έπεσε στο 24%. Για το συγκεκριμένο σχολείο του Ζεφυρίου ανέφερε ότι λειτούργησε τη φετινή χρονιά χωρίς κανένα κενό εκπαιδευτικού ενώ ιδρύθηκε και ολοήμερο δημοτικό. Το μόνο κενό που παραδέχτηκε ο υφυπουργός ήταν στο μάθημα της μουσικής για το οποίο είπε ότι δε δεχόταν κανένας καθηγητής να το αναλάβει.

Η Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι παρά τους ισχυρισμούς του υφυπουργού, στα σχολεία της περιοχής όπου φοιτούν τα παιδιά των ΡΟΜ υπήρξαν κενά και σε γυμναστές, και σε δασκάλους αγγλικών και μουσικής. Αναφερόμενη γενικότερα στο θέμα της φοίτησής τους, ζήτησε να υπάρξει ένα σχέδιο ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά αυτά να παρακολουθούν την εκπαίδευση υποχρεωτικά από την προσχολική αγωγή ούτως ώστε να μπορέσουν να εγκλιματιστούν και μετά να συνεχίσουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να προχωρήσουν και παραπέρα. «Διαφορετικά, είπε, το σχολείο σαν θεσμός δεν μπορεί να βοηθήσει στην ομογενοποίηση και στην κοινωνική ένταξη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ