ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Επιχειρηματικό «πάρκο» το ... Ελληνικό!

Συναίνεση στους σχεδιασμούς της και από τους δημάρχους Αλίμου (ΝΔ), Γλυφάδας (ΠΑΣΟΚ), Αργυρούπολης (ανεξάρτητος που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και Ελληνικού (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ)

Ελληνικό: Αντί για μητροπολιτικό πάρκο, μετατρέπεται σε αρένα επιχειρηματικής δράσης

Eurokinissi

Ελληνικό: Αντί για μητροπολιτικό πάρκο, μετατρέπεται σε αρένα επιχειρηματικής δράσης
Δεν πέρασαν ούτε δέκα μέρες από τη στιγμή που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, εξήγγειλε ορθά-κοφτά ότι η έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αντί για Μητροπολιτικό Πάρκο, θα αρχίσει να μετατρέπεται σε δύο χρόνια σε οικόπεδα και σε αρένα πολύπλευρης επιχειρηματικής δράσης και έρχεται η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) να ανακοινώσει ότι η «αξιοποίηση» της έκτασης από το μεγάλο κεφάλαιο θα ξεκινήσει αμέσως!

Μάλιστα, η ΚΕΔ, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, φρόντισε να εξασφαλίσει για τους σχεδιασμούς της αυτούς τη συναίνεση και από τους δημάρχους της περιοχής και απ' ό,τι φαίνεται δε χρειάστηκε και ...πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΚΕΔ με τη συμμετοχή του προέδρου της, Γ. Ξηραδάκη, του διευθύνοντος συμβούλου της, Κ. Γκράτζιου, καθώς και των δημάρχων Αλίμου Κ. Μαντζουράνη, Αργυρούπολης Γ. Τσαπαρλή, Γλυφάδας Στ. Σφακιανάκη και Ελληνικού Ι. Εφραιμίδη, με αντικείμενο τη διαχείριση και χρήση του πρώην αεροδρομίου όση περίοδο ο χώρος αυτός θα ανήκει στη διαχείρισή της, δηλαδή μέχρι να ...γίνει πάρκο.

Οπως ωμά αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΚΕΔ επιδιώκει «τη δημιουργία εσόδων από τη διαχείριση του ακινήτου», δηλαδή την παραχώρησή του σε επιχειρηματίες. Οπως υποκριτικά προσθέτει η ΚΕΔ, «επιδιώκεται η εγκατάσταση λειτουργιών μη οχλουσών, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δίνει διέξοδο σε δραστηριότητες αναψυχής, αθλητισμού κλπ. που επιτρέπει η χρήση του χώρου». Για το πόσο ειλικρινείς είναι οι προθέσεις της ΚΕΔ αρκεί να σημειώσουμε ότι την περασμένη μόλις βδομάδα είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τη μετατροπή του χώρου σε μια απέραντη ...πίστα αγώνων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών! Διαγωνισμός, ο οποίος κηρύχτηκε τελικά άγονος...

Σημειώνεται ότι η ΚΕΔ προσκάλεσε τους δημάρχους «να καταθέσουν οι ίδιοι προτάσεις χωροθέτησης δραστηριοτήτων»! Να γίνουν, δηλαδή, και οι ίδιοι συνένοχοι στην εκμετάλλευση του χώρου από το μεγάλο κεφάλαιο, αντί να επιδιώξουν να γίνει επιτέλους το μητροπολιτικό πάρκο. Με ποια ανταλλάγματα; Ποιος ξέρει... Απ' ό,τι φαίνεται, πάντως, η μόνη τους ένσταση ήταν να αποφευχθούν «οχλούσες χρήσεις» για τους κατοίκους. Και αυτό βέβαια για ευνόητους και ...προεκλογικούς λόγους.

ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ
Πέντε νεκροί την ημέρα!

Σχεδόν πέντε άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στους δρόμους της Ελλάδας, ενώ σε ετήσια βάση ξεπερνούν τους 1.600 νεκρούς και τους 22.000 τραυματίες, το 1/3 των οποίων είναι παιδιά.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν, χτες, σε ημερίδα που διοργάνωσαν η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για το ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Παράλληλα, ανακοίνωσαν και μια σειρά συμπερασμάτων με τα οποία επιχειρούν να βελτιώσουν την κατάσταση, χωρίς όμως να θίγουν την πηγή του κακού: Την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ευθύνεται για το άθλιο εθνικό, περιφερειακό και αστικό οδικό δίκτυο, παρά τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού που ξοδεύτηκαν για το σκοπό αυτό και τα οποία κατευθύνθηκαν στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων.

Οπως καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα του πρώτου λεγόμενου πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, που τέθηκε σε ισχύ το 2001, «η Ελλάδα του 2005 εξακολουθεί να παρουσιάζει τον χειρότερο δείκτη αριθμού νεκρών προς κυκλοφορούντα οχήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών της ΕΕ των 15, αλλά δυστυχώς χειρότερο και από αρκετά από τα 10 νέα κράτη - μέλη».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή ημερίδα, «στην ΕΕ τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για άτομα κάτω των 50 ετών, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2020 τα τροχαία ατυχήματα αναμένεται να είναι η τρίτη αιτία θανάτου. Ειδικότερα, στην ΕΕ των 15 τα οδικά ατυχήματα ευθύνονται για το θάνατο σχεδόν 120 πολιτών κάθε μέρα, δηλαδή περίπου 44.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα, ενώ περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια τραυματίζονται, εκ των οποίων πολλοί μένουν ανάπηροι για όλη την υπόλοιπη ζωή τους».

Πανελλαδική συνάντηση της ΠΕΕΠΠ στη Νάουσα

Η πανελλαδική συνάντηση των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων που γίνεται κάθε χρόνο στη Νάουσα, την οποία διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιούνη 2006 και είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Εγγραφές από Αθήνα: Κάθε μέρα, ώρες 8-13 στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ (Σωκράτους 79-81) και στα τηλέφωνα 210.5230.526 και 210.5230.534. Απογευματινές ώρες στο τηλέφωνο 210.6005.769. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι της ΠΕΕΠΠ να παραβρεθούν σ' αυτή τη σημαντική εκδήλωση.

Η διήμερη συνάντηση περιλαμβάνει εκδρομές σε γειτονικά τοπία και χωριά για τη γνωριμία με τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία της πατρίδας μας, πολιτική εκδήλωση και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εξπρές πλειστηριασμοί

Αρκεί και μόνο η προσημείωση της υποθήκης ακινήτου, για να μπορούν οι τράπεζες να βγάζουν «στο σφυρί» και να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων των δανειοληπτών τους, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και παρά την αντίθετη εισήγηση που είχε κάνει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δ. Λινός. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έχει υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η υποθήκευση του ακινήτου και η σχετική καταχώριση στο βιβλίο υποθηκών και μετά από αυτή τη διαδικασία θα μπορούσαν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό. Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια λόγω αντίθετων αποφάσεων των Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβρασμός για τις υπηρεσιακές μεταβολές

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις πρόσφατες προαγωγικές κρίσεις από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ενώ στο χώρο της Δικαιοσύνης επικρατεί αναβρασμός. Ενδεικτική του κλίματος είναι η χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, όπου αναφέρει ότι στις τελευταίες υπηρεσιακές μεταβολές «παρατηρήθηκε επανειλημμένα και σε ευρεία έκταση παράκαμψη της σειράς επετηρίδας», κυρίως στις μεταθέσεις των εισαγγελέων του πρώτου βαθμού.

Τα φαινόμενα αυτά, κατά την Ενωση Εισαγγελέων, δημιουργούν «πρόδηλες απορίες» στο δικαστικό κλάδο. Επίσης, η Ενωση σημειώνει πως δεδομένου ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν αιτιολογούνται, είναι εύλογο να δημιουργούνται «αισθήματα αδικίας, πικρίας και απoγοήτευσης» στους δικαστικούς λειτουργούς, των οποίων οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές, αν και προηγούνταν.

Θάνατος αγωνίστριας

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα η αγωνίστρια

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

Η κηδεία της θα γίνει από το Νεκροταφείο Ζωγράφου στις 6.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ