Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την ουσιαστική προστασία των ανέργων

Με την πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία των ανέργων. Ταυτόχρονα, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για την ανακούφιση αυτής της τεράστιας στρατιάς των προλεταρίων - που στη χώρα μας αριθμεί πάνω από 500.000 - οι οποίοι κυριολεχτικά έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Γιατί, τι άλλο από εγκατάλειψη σημαίνει το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα το επίδομα ανεργίας ανέρχεται μόλις στα 320 ευρώ, ενώ σχεδόν τα 2/3 των ανέργων στερούνται ακόμα και αυτό το μίζερο βοήθημα;

Η κατάσταση, μάλιστα, των ανέργων όχι μόνο δε βελτιώνεται, αλλά συνεχώς χειροτερεύει. Με τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», που εφαρμόστηκαν με κατεύθυνση της ΕΕ από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα κονδύλια για την ανεργία αντί να πηγαίνουν σ' αυτούς που τα 'χουν ανάγκη διοχετεύτηκαν στις επιχειρήσεις. Ομως, παρά τις τεράστιες αυτές επιδοτήσεις η ανεργία δεν καταπολεμήθηκε, ούτε μειώθηκε. Αντίθετα, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο ΟΑΕΔ, που δημιουργήθηκε και υπάρχει από τις εισφορές των εργαζομένων, έγινε το παραμάγαζο των επιχειρηματιών. Υπέρογκα ποσά διασπάθισαν οι επιχειρήσεις, χωρίς κανένα όφελος για τους ανέργους.

Και είναι τουλάχιστον πρόκληση, αυτοί που με την πολιτική τους καταδικάζουν τους ανέργους στη φτώχεια, αυτοί που από τις εισφορές των εργαζομένων χαρίζουν δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις, να ισχυρίζονται ότι η πραγματική προστασία των ανέργων τούς αποτρέπει απ' την αναζήτηση εργασίας. Η ανεργία δεν είναι «επιλογή». Είναι καταδίκη. Και αυτή η καταδικαστική απόφαση εκπορεύεται από την πολιτική που μοναδική της επιδίωξη έχει τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι άνεργοι δεν είναι «σουλατσαδόροι», όπως προκλητικά ισχυρίζονται οι κυβερνώντες. Είναι τα θύματα της καπιταλιστικής τους οικονομίας και ως τέτοια έχουν δικαίωμα στην προστασία.

Την ίδια στιγμή, οι κομμουνιστές δεν κρύβουν ότι η ανεργία δεν είναι φαινόμενο παροδικό. Είναι διαρκής και σύμφυτη με το σύστημα που ζούμε. Δεν είναι επιδημία. Γι' αυτό και η ουσιαστική καταπολέμησή της μέχρι την οριστική εξάλειψή της μπορεί να γίνει μόνο σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία. Και όπου η οργάνωση της παραγωγής θα γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων. Μόνο μια τέτοια προοπτική, με τέτοιο περιεχόμενο και στόχους μπορεί να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του. Για τους κομμουνιστές, ο αγώνας αυτός είναι αλληλένδετος.

Εξαντλώντας όλα τα περιθώρια, όλες τις μορφές πάλης για την ανακούφιση των ανέργων, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας, όπως το να δίνεται το επίδομα σε όλους τους ανέργους καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας και το ύψος του να αντιστοιχεί στο 80% του βασικού μισθού, ταυτόχρονα δείχνουν το δρόμο για μια άλλη πορεία. Καλούν τους εργάτες να παλέψουν για ριζικές και βαθιές αλλαγές στην κοινωνία. Γιατί μόνο έτσι θα σπάσει ο φαύλος κύκλος. Μόνο σ' αυτήν την περίπτωση θα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι μια και καλή από τη μάστιγα της ανεργίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ