ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ»
«Μετρήσιμους στόχους» αξιώνει η ΕΕ

Στη χτεσινή διμερή συνάντηση κυβέρνησης και εκπροσώπων της ΕΕ, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και υπογραμμίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών εκπλήρωσης των στόχων

Μήνυμα για την επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της «στρατηγικής της Λισαβόνας» και υλοποιούνται μέσω του λεγόμενου εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, έδωσαν χτες αξιωματούχοι της ΕΕ στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Στη διμερή συνάντηση, που έγινε στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν υπέδειξαν στην ελληνική κυβέρνηση τις άμεσες προτεραιότητες, που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τις «μεταρρυθμίσεις», την ενίσχυση της «καινοτομίας» και της «γνώσης». Της πολιτικής, δηλαδή, που έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Τα στελέχη της ΕΕ αξίωσαν από την κυβέρνηση την υλοποίηση συγκεκριμένων «μετρήσιμων στόχων». Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων αξίωσαν να μάθουν το πότε ακριβώς θα γίνει εφικτή η ίδρυση επιχείρησης μέσα σε μια βδομάδα ή το πώς προχωρούν και αξιολογούνται τα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων. Προτρέπουν, δηλαδή, για την περαιτέρω ενίσχυση της «κινητικότητας» στην αγορά εργασίας, περισσότερους «απασχολήσιμους» και άλλα μέτρα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, σημείωσε πως το «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης της ΝΔ βρήκε τη «θετική υποδοχή» από την ΕΕ, η οποία και «συμφωνεί με τις βασικές προτεραιότητες», τονίζοντας πως η «έμφαση μετατοπίζεται από τη διαμόρφωση των στρατηγικών στόχων στην αξιολόγηση της εφαρμογής τους». «Ενθαρρυντικό», για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, είναι «το γεγονός ότι εκτιμήθηκαν οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίες έχουν στόχο την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της στρατηγικής από την κοινωνία».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός έδωσε και τα «διαπιστευτήρια» λέγοντας πως αντιμετωπίζονται οι «αδυναμίες» που διαπιστώνει η έκθεση της ΕΕ. Σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει κατά την επικείμενη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» και πως οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Ως «δείγμα γραφής» για την υλοποίηση των στόχων της Λισαβόνας ο Γ. Αλογοσκούφης πρόβαλε, ανάμεσα σε άλλα, την αποκλιμάκωση των δαπανών (από 48,2% του ΑΕΠ το 2004 σε 45,4% το 2005), το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Και για τις εξαγωγές

«Μετρήσιμους στόχους» επιδιώκει η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές εμπορευμάτων σε ξένες αγορές. Ο Γ. Αλογοσκούφης σε ομιλία του στον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) στάθηκε στα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, στη διαφημιστική προβολή ντόπιων προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, τα οποία βέβαια πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδική αναφορά έκανε για την αγορά της Κίνας. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους μεγαλοεπιχειρηματίες, σε συντονισμό με τον ΟΠΕ, να προετοιμαστούν για επιχειρηματική αποστολή που θα έχει «απτά αποτελέσματα».

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Ανοίγουν παιχνίδι» σε επίδοξα αφεντικά

«Συγκρίσιμες» αντιπροσφορές αναζητά η κυβέρνηση, που επιδιώκει την εκχώρηση της τράπεζας σε «στρατηγικό επενδυτή»

Μέχρι τα τέλη του Ιούλη η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεμπερδεύει και με την Εμπορική Τράπεζα, για την οποία η γαλλική τράπεζα «Κρεντί Αγκρικόλ» («Gredit Agricole») εκδήλωσε και δημόσια το ενδιαφέρον για εξαγορά του 100%. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να «ανοίγει παιχνίδι» και σε άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους «επενδυτές» με την αυστηρή προϋπόθεση πως οι προσφορές τους θα είναι «συγκρίσιμες» με αυτήν της γαλλικής τράπεζας.

Είναι φανερό, δηλαδή, πως η κυβέρνηση επιδιώκει όχι απλά την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου, αλλά και την πλήρη εκχώρηση της Εμπορικής σε κάποια μεγάλη τράπεζα. Πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρουν το ενδιαφέρον που δείχνει η πορτογαλική BCP και όχι μόνο. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, δηλώνει, πως για την ώρα δε βρίσκεται στο τραπέζι καμιά άλλη επίσημη προσφορά. Στο ενδεχόμενο καλύτερης «συγκρίσιμης» και «ανταγωνιστικής» αντιπροσφοράς, από την υπάρχουσα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη συνεργασία της «Κρεντί Αγκρικόλ», προκειμένου να πουλήσουν από κοινού τις μετοχές τους στο νέο αφεντικό.

Για τα τεκταινόμενα στην Εμπορική, ο Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους της Citigroup που έχει διοριστεί σε ρόλο «συμβούλου» και ήδη αξιολογεί την πρόταση των Γάλλων. Σε ρόλο μεσάζοντα - και βέβαια κάθε άλλο παρά με το ...αζημίωτο - η Citigroup θα έρθει σε επαφές και με τους άλλους ενδιαφερόμενους. Ο υπουργός δήλωσε σχετικά πως η «διαδικασία είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, δε θα είναι ατέρμονη και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν».

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Φτιάχνουν νέο κανονιστικό πλαίσιο

Σειρά τροποποιήσεων στο νόμο που διέπει την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Πρόκειται για ρυθμίσεις που μπορεί να προβάλλονται από την κυβέρνηση σαν αλλαγές που διασφαλίζουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής ότι στο συγκεκριμένο κλάδο ακολουθείται μια πολιτική συνεχών ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα, παρατηρείται μια κλιμακούμενη συγκέντρωση σε όλο και λιγότερες εταιρίες, ενώ τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιριών γνωρίζουν κάθε χρονιά και νέα ρεκόρ. Αλλωστε, η πολιτική και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι μια πολιτική πλήρους στήριξης των ασφαλιστικών εταιριών. Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

  • Απαγορεύεται η επανέκδοση προσωρινού σήματος, εκτός εάν η εταιρία που το εξέδωσε τέθηκε κατά τη διάρκεια ισχύος του σήματος σε ασφαλιστική εκκαθάριση ή αναστολή εργασιών ή αρνήθηκε την ανάληψη του συγκεκριμένου κινδύνου
  • Σε περίπτωση που προκληθεί ατύχημα από όχημα που φέρει ρυμουλκούμενο ευθύνονται εξ ολοκλήρου για τη ζημιά που προκλήθηκε τόσο η εταιρία του ρυμουλκού όσο και εκείνη του ρυμουλκούμενου, εφόσον το τελευταίο είναι ασφαλισμένο σε άλλη εταιρία
  • Σε περιπτώσεις εξαιρέσεων από ασφαλιστική κάλυψη -π.χ., μεθυσμένος οδηγός - η εταιρία του υπαίτιου οφείλει να αποζημιώσει τον θιγόμενο, χωρίς να επικαλεστεί την εξαίρεση, και στη συνέχεια μπορεί να στραφεί εναντίον του πελάτη της, διεκδικώντας το ποσό της αποζημίωσης
  • Στη μεταβίβαση της κυριότητας του οχήματος μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη μεταβιβάζεται αυτόματα και η ασφάλεια του οχήματος
  • Σε κάθε μεταβίβαση μεταβιβάζεται και η ασφάλεια μέχρι τη λήξη της
  • Παρατείνεται από τρεις σε οκτώ μέρες το διάστημα μέσα στο οποίο ο υπαίτιος ατυχήματος πρέπει να υποβάλει δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρία
  • Η λύση της σύμβασης στο εξής θα γίνεται μόνο γραπτώς και μετά από ενημέρωση του πελάτη
  • Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής ασφαλίστρου δε λύνεται αυτόματα η ασφάλεια από τη μεριά της εταιρίας. Η εταιρία πρέπει να ενημερώσει εγγράφως τον πελάτη της ότι έχει περιθώριο ενός μήνα από τη μέρα παραλαβής του εγγράφου να καταβάλει την αξία του συμβολαίου διαφορετικά θα λυθεί η σύμβαση. Στο διάστημα αυτό πρέπει να καλύψει τον πελάτη της εάν προκαλέσει ατύχημα.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Αγριεύει» ο πληθωρισμός

Ανοδικά κινείται τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός στο σύνολο των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ισχνά εισοδήματα των Ευρωπαίων εργαζομένων. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Γιούροστατ), που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο πληθωρισμός - σε ετήσια βάση - το Μάη του 2006 συγκριτικά με το Μάη του 2005 παρουσίασε αύξηση:

  • 2,5% στις χώρες της Ευρωζώνης (ΕΕ των «12»). Σημειώνεται πως ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στην Ευρωζώνη ήταν 2,4% τον προηγούμενο μήνα Απρίλη, και 2% το Μάη του 2005.
  • 2,3% στο σύνολο των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ των «25»), έναντι 2,4% τον Απρίλη του 2006 και 2% το Μάη του 2005.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός «έτρεχε» φέτος με ετήσιο ρυθμό 3,3%, έναντι 3,5% τον προηγούμενο μήνα Απρίλη.

Τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης του πληθωρισμού το Μάη εμφάνιζαν η Πολωνία (1,5%), η Φινλανδία (1,7%) και η Ολλανδία (1,8%). Οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Λετονία (7,1%), στη Σλοβακία (4,8%), στην Εσθονία (4,6%) και στην Ισπανία (4,1%).

ΕΦΕΤ
Εντοπίστηκαν ακατάλληλα γάλατα

Στην ανάκληση ακατάλληλου γάλακτος της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΟΣ Επιλεγμένο ελαφρύ (1,5%) σε φιάλη PET των 2 λίτρων», προχώρησε χτες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Μετά από καταγγελία, κλιμάκια της υπηρεσίας διενήργησαν ελέγχους και διαπίστωσαν ότι σε ορισμένες συσκευασίες γάλακτος της εν λόγω εταιρίας, με διάφορες ημερομηνίες λήξης, υπήρχαν ξένα σώματα.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν μακροσκοπικοί έλεγχοι και σε άλλες συσκευασίες 1 και 2 λίτρων διαφόρων παρτίδων, όπως και άλλων προϊόντων γάλακτος της ίδιας εταιρίας, στις οποίες δε διαπιστώθηκε η ύπαρξη ξένων σωμάτων. Επιπλέον, από τον επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης από το κλιμάκιο του ΕΦΕΤ δεν προέκυψε κανένα σχετικό εύρημα.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρία αφήνει να εννοηθεί ότι έχει υποψία πως πρόκειται για δολιοφθορά, ενώ ακόμη ισχυρίζεται ότι ενδεχομένως τα ξένα σώματα να ήταν ίχνη από κακάο, καθώς στην ίδια γραμμή παραγωγής συσκευάζονται και τα γάλατα με κακάο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ