ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Μετατρέπεται σε κακόγουστο και αποπροσανατολιστικό σίριαλ

Σε δικαστικοαστυνομικό σίριαλ, «ιδανικό» για τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων, μετατρέπεται η υπόθεση των υποκλοπών, μετά την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αποκάλυψη για την «ταυτότητα» των δραστών.

Εχοντας θέσει εξαρχής στο απυρόβλητο τις ξένες και ντόπιες μυστικές υπηρεσίες, αλλά και την εταιρία κινητής τηλεφωνίας «Vodafone», μέσω της οποία γίνονταν οι υποκλοπές, η κυβέρνηση περιορίζεται να πείσει ότι η ίδια χειρίστηκε με «σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο» την υπόθεση, αδιαφορώντας επιδεικτικά για το πλήθος των ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα.

Χαρακτηριστικό για τον τρόπο που η κυβέρνηση «προσεγγίζει» την όλη υπόθεση είναι το ότι καλύπτει πλήρως και υπερασπίζεται τις μυστικές υπηρεσίες, απαλλάσσοντάς τες ουσιαστικά από κάθε ευθύνη! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε διέκρινε καμία ευθύνη από το γεγονός ότι η ΕΥΠ και οι συνεργαζόμενες με αυτή μυστικές υπηρεσίες επτά ξένων κρατών (ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Ισραήλ, Γερμανίας, Γαλλίας, Καναδά και Αυστραλίας) δεν απέτρεψαν την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού και υπουργών στο διάστημα πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες! «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποδείχτηκαν εκ των πραγμάτων ασφαλείς, δεν έχω λόγο να επαναλάβω κανενός είδους σκέψεις πάνω σε αυτό», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος, αποφεύγοντας οποιαδήποτε επικριτική αναφορά στις μυστικές υπηρεσίες, ενώ δε σχολίασε ούτε το ενδεχόμενο να υπήρξε κατασκοπία σε βάρος της χώρας. Αντίθετα, υπερασπίστηκε την «αντιτρομοκρατική προσφορά» και τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν «τρομοκρατικές επιθέσεις», ή οποιοδήποτε «ατύχημα»...

Κατά τα λοιπά, ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αναφορικά με το θέμα της αυτοκτονίας του στελέχους της «Vodafone» Κ. Τσαλικίδη. Επικαλέστηκε προς τούτο ότι ο μεν Γ. Βουλγαράκης αναφερόταν στην αστυνομική έρευνα, ενώ ο Αν. Παπαληγούρας στη δικαστική! Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, μιλώντας προχθές στη Βουλή, είχε αποφανθεί ότι «η ενδελεχής έρευνα κατέληξε ότι δεν μπορεί να συσχετιστεί (σ.σ. η αυτοκτονία) με τις υποκλοπές», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε υποστηρίξει ότι «αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά που γεννά η αυτοκτονία του προϊσταμένου του Τμήματος Σχεδιασμού Δικτύου της "Vodafone" τις ημέρες των υποκλοπών». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι «ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στην αστυνομική έρευνα που έγινε και τελείωσε», ενώ ο Α. Παπαληγούρας «στη δικαστική έρευνα, για το σύνολο της υπόθεσης, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα».

Eurokinissi

Σε ερώτηση αν υπάρχουν δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες στις λίστες των προσώπων που παρακολουθούνταν και έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν επιβεβαιώνεται κάποια τέτοια πληροφορία».

Αναφορικά, εξάλλου, με πληροφορία, σύμφωνα με την οποία συγγενικό πρόσωπο του Γ. Βουλγαράκη εργαζόταν στο παρελθόν ως νομικός σύμβουλος στη «Vodafone», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προχώρησε σε διάψευση, επιμένοντας στη σχετική δήλωση ότι «τόσο το δικηγορικό γραφείο "Διονυσίου, Αλεξίου και Δημητρίου Πελέκη" όσο και η σύζυγός μου, συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ουδεμία σχέση επαγγελματική ή άλλη είχαν ή έχουν τόσο με την εταιρία PANAFONE όσο και με την εταιρία VODAFONE».

Η Vodafone αναζητούσε «νόμιμο» τρόπο καταγραφής συνομιλιών

Ενώ ήδη η όλη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών παίρνει από διάφορα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα, διαστάσεις αστυνομικού μυθιστορήματος προκειμένου να συσκοτιστούν οι πραγματικές και ουσιαστικές ευθύνες, χτες κατέθεσε στον εισαγγελέα Γιάννη Διώτη, που ερευνά τον θάνατο του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, ο πρώην διευθυντής του Δικτύου Ασφαλείας της ίδιας εταιρίας, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη θέση αυτή τον Δεκέμβρη του 2004, για προσωπικούς, όπως είπε, λόγους, αποσυνδέοντας την παραίτησή του από τις υποκλοπές, και σήμερα είναι σύμβουλος του προέδρου του ΟΤΕ. Ο Κωνσταντινόπουλος, δηλαδή, το επίμαχο διάστημα των υποκλοπών ήταν ο διευθυντής του Δικτύου Ασφαλείας της Vodafone.

Ολοκληρώνοντας την τρίωρη κατάθεσή του στον εισαγγελέα (κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες, που αφέθηκαν να διαρρεύσουν, κατέθεσε σημαντικά στοιχεία), είπε στους δημοσιογράφους ότι την περίοδο που εργαζόταν στην Vodafone, στην εταιρία έψαχναν να βρουν νόμιμο τρόπο προκειμένου να καταγράφονται οι συνομιλίες, εφ' όσον αυτό χρειαζόταν, αλλά από όσα γνωρίζει (ή μήπως δε θέλει να πει;) τούτο δεν είχε καταστεί δυνατόν. Αναφερόμενος στον θάνατο του πρώην συναδέλφου του, σημείωσε ότι ο Κώστας Τσαλικίδης λόγω της θέσης που είχε, μπορούσε να γνωρίζει εγκαίρως τι συμβαίνει με τις υποκλοπές, όπως επίσης να γνωρίζει εάν είχε τοποθετηθεί παράνομο λογισμικό με το οποίο καταγράφονταν οι συνομιλίες. Ακολούθως πρόσθεσε με νόημα ότι κανείς στην Ελλάδα δεν πιστεύει ότι η υπόθεση των υποκλοπών δε συνδέεται με το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη.

Σήμερα αναμένεται να καταθέσει τα όσα γνωρίζει, στον εισαγγελέα ο αδελφός του Τσαλικίδη.

Στο μεταξύ στα χέρια του Γιάννη Διώτη βρίσκεται από χτες το δισέλιδο mail που είχε στείλει ο Τσαλικίδης σε συναδέλφους του στις 4:25 τα ξημερώματα της 9ης Μαρτίου του 2005, λίγο πριν τον θάνατό του. Το επίμαχο mail περιέχει τεχνικές πληροφορίες, που χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να αξιολογηθούν, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες από ειδικούς που θα κληθούν από τον εισαγγελέα.

Πώς «νομιμοποιούνται» οι παρακολουθήσεις

Ενα μήνα πριν «ανακαλύψουν» στη «Vodafon» ότι γίνονταν υποκλοπές μέσω του δικτύου της, στις 2 Φλεβάρη 2005 συνέρχεται η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Καταλήγει σε «γνωμοδότηση» όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Αρχή έχει δεχτεί αναφορές από εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τις οποίες οι εν λόγω εταιρίες δέχονται αιτήματα δημοσίων αρχών για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συνδρομητών τους (αναλυτική κατάσταση εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων, χρόνο συνδιάλεξης κλπ.), χωρίς να τηρείται η διαδικασία που προβλέπεται στο Ν.2225/1994 "Για την προστασία της ελευθερίας της ανταπόκρισης και επικοινωνίας", όπως ισχύει».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΔΑΕ οδηγήθηκε στη «γνωμοδότηση» με αφορμή τελευταίο σχετικό διάβημα της έτερης μεγάλης, εξ ολοκλήρου ιδιωτικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, της ΤΙΜ.

Στη γνωμοδότηση γράφει και ότι «οι προσφεύγουσες εταιρίες δέχονται αιτήματα για την παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συνδρομητών τους από δημόσιες αρχές, κυρίως δικαστικές ή προανακριτικές αρχές, χωρίς να τηρείται η προβλεπόμενη στο άρθρο 19 του Συντάγματος και προσδιορισμένη στο Ν.2225/94, όπως ισχύει, διαδικασία άρσης του απορρήτου».

Δηλαδή, κρατικές υπηρεσίες - με γνώση υποτίθεται του νόμου - ζητούσαν από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να τους παραδώσουν στοιχεία για συνδρομητές τους, ακόμα και αν αυτό αντέβαινε στο ίδιο το Σύνταγμα.

Η ΑΔΑΕ, εξετάζοντας το ισχύον τότε θεσμικό πλαίσιο, κατέληξε ότι δε «δικαιολογείται» η παράδοση από τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς των λεγόμενων «εξωτερικών στοιχείων επικοινωνίας» των συνδρομητών τους.

Αυτό φαίνεται δεν ήταν ανεκτό από τους κρατούντες. Υλοποιώντας σχετικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, η κυβέρνηση με το ΠΔ 47, ΦΕΚ 64/10-3-2005, νομιμοποίησε «Διαδικασίες καθώς και τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και για τη διασφάλισή του».

Με το ΠΔ αυτό - που τυχαίως (;) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τη μέρα που ο Κορωνιάς πήγε να αναφέρει στην κυβέρνηση τις υποκλοπές που γίνονταν μέσω της «Vodafon», κι αφού περίμενε να περάσουν κάποια 24ωρα από τις 5 Μάρτη που υποτίθεται ότι τις «ανακάλυψαν» - ελέγχονται «νομίμως» τα τηλεφωνήματά και το περιεχόμενό τους όποιου βάλουν στο «μάτι». Καταγράφεται με ποιους επικοινωνεί και τι του απαντούν. Στην παρακολούθηση συμμετέχουν ενεργά οι εταιρίες του κλάδου.

Από το πρώτο άρθρο γίνεται φανερός ο σκοπός του ΠΔ με τη συνήθη δικαιολογία: «Για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (...) χάριν της προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της διακρίβωσης των εγκλημάτων...».

Στην παρ. 2 διαβάζουμε ότι «τα είδη και οι μορφές επικοινωνίας που υπόκεινται στην άρση του απορρήτου, είναι ιδίως (σ.σ.: άρα όχι τα μόνα) τα ακόλουθα»: Επιστολογραφία, Τηλετυπική επικοινωνία, Τηλεφωνική επικοινωνία, ήτοι σταθερή και κινητή τηλεφωνία, Επικοινωνία δεδομένων μέσω δικτύων δεδομένων, μισθωμένων κυκλωμάτων κ.ά., Επικοινωνίες μέσω διαδικτύου, Ασυρματική και Δορυφορική επικοινωνία, Επικοινωνία κάθε μορφής μέσω μισθωμένων κυκλωμάτων. Αλλά και Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, π.χ. τα γραπτά μηνύματα (SMS/MMS), το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η πρόσβαση σε ιστοσελίδες κλπ.

Στο τέταρτο άρθρο εξειδικεύονται «τα συγκεκριμένα στοιχεία επικοινωνίας, στα οποία είναι δυνατόν να αναφέρεται μία διάταξη άρσης του απορρήτου». Στην τηλεφωνική επικοινωνία ορίζεται ότι από τις αρμόδιες αρχές μπορεί να ζητηθούν: «Καλών και καλούμενος αριθμός κλήσης και στις αναπάντητες κλήσεις. Καλών και καλούμενος συνδρομητής και πελάτης και στις αναπάντητες κλήσεις. Ωρα έναρξης και ώρα λήξης της επικοινωνίας. Γεωγραφικός εντοπισμός καλούντος και καλούμενου (στις κινητές επικοινωνίες) είτε ομιλούν, είτε πρόκειται για SMS, είτε είναι σε θέση stand-by, είτε πραγματοποιούν αναπάντητη κλήση. Περιεχόμενο επικοινωνίας (φωνή, εικόνα κλπ.) (...) Πραγματικός προορισμός και ενδιάμεσοι αριθμοί κλήσεως, σε περίπτωση εκτροπής της κλήσης».

Δηλαδή, ό,τι ζητούσαν πριν οι κρατικές υπηρεσίες, και η ΑΔΑΕ απαντούσε ότι δε δικαιούντο να λάβουν από τις εταιρίες, και επιπλέον το περιεχόμενο!

Στο άρθρο 8 ορίζεται ότι ότι οι εταιρίες «υποχρεούνται να ανταποκρίνονται αμέσως σε κάθε αίτημα για άρση του απορρήτου της επικοινωνίας που τους κοινοποιείται από τις αρμόδιες αρχές» και ακόμα ότι υποχρεούνται «να διαβιβάζουν στις αρμόδιες αρχές το περιεχόμενο της επικοινωνίας και τα στοιχεία της κατά το χρόνο που αυτή διεξάγεται καθ' όλο το εικοσιτετράωρο».

ΠΑΣΟΚ
Συγκαλύπτει τις ουσιαστικές ευθύνες

Υιοθετώντας σαν κεντρικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ ότι η «κυβέρνηση δημιουργεί ανασφάλεια» για το θέμα των υποκλοπών, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να συγκαλύψει τη συνυπευθυνότητα του κόμματός του στις «νόμιμες» συμφωνίες παρακολούθησης που υπέγραψε από τη θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ και με τις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία τέτοιων φαινομένων και γεγονότων.

Με δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «κάθε φορά που μιλούν υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, αναδεικνύονται και επιβεβαιώνονται οι υποψίες μας, και των πολιτών, ότι συγκαλύπτεται η αλήθεια». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι τα κυβερνητικά στελέχη «πέφτουν σε συνεχείς αντιφάσεις» και έφερε παράδειγμα τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τη στάση των υπουργών της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, επιμένει «να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια». Μάλιστα ο ίδιος ξεχνώντας, προφανώς, την πολιτική που ακολούθησε το κόμμα του από τη θέση της κυβέρνησης... θυμήθηκε την «ασφάλεια της χώρας, και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών», καθώς και «τους θεσμούς», για τους οποίους, όπως υποστήριξε «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών». Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «πέραν των νομικών πτυχών της υπόθεσης υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στους αρμόδιους υπουργούς».

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συντονιστών ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση με αφορμή το θέμα των υποκλοπών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καθόρισε το χρονικό ορίζοντα μιας τέτοιας κίνησης. Με δηλώσεις στο ραδιόφωνο του «9,84» ο Μ. Χρυσοχοΐδης, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, δεν το απέκλεισε, αλλά ανέφερε: «Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και στη συνέχεια θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ