ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /28
Αλλού «θολό ποτάμι» λένε την οργή

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Κάτω από άλλες συνθήκες για τους καπνεργάτες έπρεπε να μιλάμε.

Οχι όποιους κι όποιους. Γι' αυτούς ειδικά που σε ομάδες των 20 ατόμων, κατά διαστήματα κλείνονταν στο υπόγειο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης κι έβγαιναν από κει μόνο όταν παραδίνονταν όλο το φορτίο.

Η αναφορά του αστυνομικού δελτίου στο «παράνομο» του εργοστασίου, είναι σχετικά αδιάφορη. Τέτοια «παράνομα» βρίσκονται μπόλικα γύρω μας. Ας τα βρουν οι αστοί μεταξύ τους σχετικά με τα όρια της «νομιμότητας» στο κυνήγι του κέρδους.

Αυτό που ενδιαφέρει εδώ, είναι η ανάδειξη αυτής της απόλυτης εργατικής δύναμης: Δουλεύει, δουλεύει, μόνο δουλεύει, σταματά για λίγο δίπλα στη μηχανή, τρώει το ξεροκόματο, ξαναδουλεύει, ξαπλώνει για λίγο, πάντα δίπλα στη μηχανή και μετά ξανά δουλεύει, δουλεύει, δουλεύει.

Τι πιο ονειρικό για τον καπιταλιστή; Μοιάζει με φωτογραφία από το... μέλλον. Ο όρος «συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας», παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό απ' αυτό ακριβώς το μέλλον;

Ερχονται, όμως, βροχή - καταιγίδα οι εικόνες από το θολό ποτάμι που σκέπασε τα πάντα.

Και δεν περίμενες, βέβαια, να περάσει ο τυφώνας για να αποκαλυφθούν οι δύο όψεις του νομίσματος.

Από καιρό ξέρεις ότι εκεί που κάνει παρέλαση ο πλούτος, στα υπόγεια ξεχειλίζει η απόγνωση.

Οτι τώρα είναι υποχρεωμένοι να μιλήσουν γι' αυτό, δεν έχει να κάνει με καμιά ελεήμονα διάθεση. Πάλι την ιδιοκτησία θέλουν να προστατεύσουν. Και μιλάνε για «λεηλασίες». Και ανακοινώνουν νούμερα με χιλιάδες ενόπλους που έχουν διαταγή να σκοτώνουν όποιον «λεηλατεί». Δηλαδή τον έγκλειστο στο γήπεδο που μετά από 4 μέρες πρέπει να πεθάνει παρά να απλώσει το χέρι και να πάρει ένα μπουκάλι νερό.

Μια επιχείρηση είναι και η Νέα Ορλεάνη. Μετράνε τη ζημιά σε δολάρια, τα βρίσκουν περισσότερα από όσα δίνουν στον πόλεμο κι αποφασίζουν ότι συμφέρει η συνέχεια του πολέμου. Ετσι κι αλλιώς σε μερικά χρόνια η Νέα Ορλεάνη θα πάψει να υπάρχει. Ξέρει ο ποταμός το δρόμο του.

Δεν είναι της ώρας, αλλά αρχίνα να σκέφτεσαι για το μοντέλο της πόλης - επιχείρηση. Μια τέτοια ήταν η Ν. Ορλεάνη. Μια τέτοια γίνεται π.χ. και η Θεσσαλονίκη. Κι αυτηνής ένα μέρος θα βυθιστεί. Ποιο δημοτικό ή κρατικό ταμείο θα αντιμετωπίσει την κατάσταση; Το κλειδί το ξέρεις. Είναι εκεί απέναντι. Είναι κεντρικός σχεδιασμός, είναι αξίες όπως αλληλεγγύη, είναι εξουσία εργατική. Οσο υμνείς το «ο καθένας μόνος του κι όλοι εναντίον όλων» κι άλλα δεινά θα μετράς ως θέαμα κάπου αλλού. Ωσπου να σε πάρει ο ποταμός.

`Η, να γίνεις εσύ θολό ποτάμι.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΘΟΛΟ ΠΟΤΑΜΙ

ΜΑΚΡΙΑ ΑΚΟΜΑ: «Στο φως οι δύο όψεις των ΗΠΑ. Ο τυφώνας ξεσκέπασε τη φτώχεια. Καθώς τα νερά υποχωρούν, οι ακραίες κοινωνικές ανισότητες "αναβλύζουν". Στα πρόθυρα εξέγερσης οι εξαθλιωμένοι του Νότου» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΕΝΔΟΓΕΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Τώρα που οι αμερικανικές Πολιτείες του Κόλπου του Μεξικού αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κυκλώνα Κατρίνα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προβληματιστεί πολύ σοβαρά. Αν επικρατεί τέτοιο χάος στις πρώτες προσπάθειες αρωγής των πληγέντων, παρ' όλο που υπήρξε προειδοποίηση για το επερχόμενο κακό δύο ημέρες πριν, φανταστείτε τι θα συμβεί έπειτα από αιφνιδιαστική επίθεση, για παράδειγμα, κατά των Ηνωμένων Πολιτειών με κάποιο χημικό, βιολογικό ή πυρηνικό όπλο» (ο Paul C. Light σε «The Washington Post» /«ΤΟ ΒΗΜΑ»).

ΓΙΑ ΤΗ ...«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΤΑ ΠΑΝΤΑ: «Δύο βασικοί λόγοι που κατέρρευσε η "άμυνα" της Λουιζιάνα και του Μισισιπή απέναντι στο σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα ήταν αφενός η αποδυνάμωση της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ για να ενισχυθούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και αφετέρου η μεταφορά κονδυλίων για την προστασία από τους κυκλώνες στις πολυδάπανες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην αραβική χώρα (...) συνολικά 3.000 άνδρες από την Εθνοφρουρά της Λουιζιάνα και 3.800 από εκείνη του Μισισιπή εστάλησαν στην αραβική χώρα προς ...αποκατάσταση της δημοκρατίας» (εκτιμήσεις στο «ΒΗΜΑ»).

ΠΑΛΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Δεν είναι λίγοι οι στρατευμένοι στον νεοσυντηρητισμό επιστήμονες, που προσφέρουν το θεωρητικό έρεισμα στη μάχη κατά του κάθε "αντιφρονούντα". Και αντιφρονούντες είναι σήμερα όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πλήττουν τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων. Λόγου χάρη εξαπολύοντας (στα σχολεία, στον Τύπο) "αντιβιομηχανική προπαγάνδα" για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου, για τις βλαβερές συνέπειες των εντομοκτόνων, για τους κινδύνους από τα μεταλλαγμένα κ.ο.κ. Στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες υπάρχει η τακτική, όπως αποκάλυψαν εργαζόμενοι σ' αυτές, να μην εντοπίζονται, να απαλείφονται ή και να αλλοιώνονται ευρήματα ερευνών για το περιβάλλον» ( η Τασούλα Καραϊσκάκη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμώνουν οι αγώνες των εργαζομένων ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ Θεσσαλονίκη 10 Σεπτέμβρη Αθήνα 12 Νοέμβρη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΜΕΓΚΕΝΗ η ακρίβεια για τα νοικοκυριά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ και της κυβέρνησης

ΤΑ ΝΕΑ: Αρπαξαν 1,8 δισ. από μισθωτούς - συνταξιούχους

Η ΝΙΚΗ: «Μεταρρυθμίσεις» και... ξερό ψωμί

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σταθερή γραμμή στην οικονομία από Καραμανλή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΟΤΕ: Στην τελική ευθεία η έκτη μετοχοποίηση

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναγκαστική προσγείωση

Η ΑΥΓΗ: Οχι στην εκποίηση της Ολυμπιακής

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ στο Δημόσιο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΕΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ για δημοσίους υπαλλήλους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ στο Δημόσιο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 25+1 κριτήρια για τις προαγωγές

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΥΡΕΛΙΑΖΟΥΝ τα πτυχία με τη συνέντευξη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ αφορολόγητο για α' κατοικία

ΑΥΡΙΑΝΗ: 2.700.000 δολάρια ΕΦΑΓΕ από τον Δ. Καμπούκο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κάθε χρόνο το ίδιο μαγειρείο

«Διαπιστώνεται υποχώρηση της ανεργίας στους άνδρες, στις γυναίκες και κυρίως στους νέους κάτω των 25 χρόνων, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και δικαιώνει τις προσπάθειες του υπουργείου Απασχόλησης» (το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Η απόλυτη εργατική δύναμη

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύκλωμα παράνομης διακίνησης τσιγάρων το οποίο μάλιστα έφερνε από Ουκρανία ή Μολδαβία κατά περιόδους ομάδες 20 παρανόμων εργατών κι εργατριών ειδικά για το εργοστάσιο παρέχοντάς τους στέγη και τροφή στον ίδιο υπόγειο χώρο όπου υπήρχαν 8 υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία, λουτρά και παρέμεναν διαρκώς εκεί για όσο διάστημα απαιτούσε η παραγωγή» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ξέχασαν τα λιβανιστήρια

«Πάλι μας ζητεί να επιστρέψουμε χρήματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω παρατυπιών σε εκτέλεση έργων (...) δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα δημοσιότητας και πληροφόρησης. Συγκεκριμένα οι ελληνικές αρχές δε φρόντισαν να τοποθετήσουν προσωρινές αφίσες που να δείχνουν τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ ούτε μόνιμες αναμνηστικές πλάκες μετά την ολοκλήρωση των έργων σε θέσεις προσβάσιμες στο ευρύτερο κοινό. (...) για την παράλειψη αυτή προβλέπεται παρακράτηση του 2% της χρηματοδότησης» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Δικό τους το κράτος, δικοί τους και οι προαγωγοί

«Με το νέο σύστημα προαγωγών εμβολιάζεται το Δημόσιο με μια δόση πραγματικότητας στη διοίκηση. Αυτό που κάνουν χρόνια τώρα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και θάλλουν θα αρχίσει να το κάνει και το δημόσιο προς όφελος των πολιτών. Το μεταβατικό στάδιο θα είναι δύσκολο αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να το τολμήσει» (το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ