ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
Σελ. /40
Απάνω, στα ψηλά βουνά...

Του Τολιάδη από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Του Τολιάδη από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Διαβάζεις τίτλους και διαλέγεις τράπεζα. Δηλαδή επιλέγεις ποιος θα σε κλέψει. Συγνώμη, αλλά, καλά να πάθεις.

Ωραία η σύγκρουση «Αλφα» - «Γιούρομπανκ» έστω και δι' αντιπροσώπων. Αλλά, γιατί πρέπει κάθε που χορεύουν τα βουβάλια να την πληρώνουν τα βατράχια; 50.000 ευρώ ανά εργαζόμενο καθαρό κέρδος δεν είναι αστείο ποσό.

Που σημαίνει ότι αντί να στοιχίζεσαι πίσω από τον κάθε Αλογο-Εβερτ, μήπως είναι καλύτερα να πάρεις τα μέτρα σου, ώστε το προϊόν της δουλιάς σου να το καρπώνεσαι μόνο εσύ, μόνο η τάξη που το παράγει;

Στη διανομή του παραγόμενου πλούτου δεν υπάρχουν «δημοκρατικές» και «συντηρητικές» δυνάμεις.

Υπάρχουν μόνο εργάτες και κεφάλαιο. Ο καθένας με την πολιτική του εκπροσώπηση. Ο νικητής του πολέμου κατέχει και την εξουσία. Οσο η μάχη δίνεται στο βάλτο με τα βουβάλια, τα βατράχια θα 'ναι χαμένα.

Κάποιοι φίλοι ισχυρίζονται ότι τώρα πλέον ο λαός γνωρίζει, κρατάει τεφτέρι. Μακάρι να 'ταν έτσι. Ομως, «ήθελε ακόμα πολύ να ξημερώσει». Και δεν είναι θέμα παραδοχής της ήττας το να επισημαίνεις ότι είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος, όχι μόνο γιατί ο αντίπαλος κατορθώνει να κρατά εγκλωβισμένα πολλά από τα θύματά του, αλλά γιατί ανάμεσα στα θύματα συνεχίζεται η καλλιέργεια της αυταπάτης ότι στο βάλτο μπορούν να συνυπάρχουν βάτραχοι και βουβάλια. Δεν πας πουθενά όσο κρατάς τον εχθρό μέσα στο σπίτι σου.

Ασχετο: Ωραία αυτή η επίκληση εσωκομματικής πειθαρχίας με αφορμή τον Εβερτ. Αλλά τι θα γίνει αν πάρει σβάρνα η μπουλντόζα και αρχίζει και παρουσιάζει στοιχεία για το ποιοι εκδότες εισπράττουν τρελά λεφτά από την κρατική διαφήμιση;

2520, το υψομετρικό αυτού του Σαββατοκύριακου. Γιατί, την ιστορία δε θα τη μάθεις ποτέ από αφιερώματα με τραπεζική χορηγία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ

ΘΟΛΟ ΠΟΤΑΜΙ: «Η αντιπαράθεση στη Βουλή για τη διαπλοκή ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη προκειμένου να αποφεύγουμε εύκολες συγκρίσεις και ανόητους συμψηφισμούς που δημιουργούν σύγχυση στην κοινή γνώμη» (από το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ!: «Αυτή τη φορά η χοντρή "πατάτα" δεν προέρχεται από την κυβέρνηση. "Πατατοπαραγωγός" είναι ο Μιλτιάδης Εβερτ! Που ξεπέρασε ήδη τα θεμιτά όρια εσωκομματικής αντιπολίτευσης» (ο Δημήτρης Ρίζος στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).

ΡΕΚΛΑΜΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΡΘΡΟΥ: «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, όπως κατεδείχθη και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στηρίζει την κυβέρνηση στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που κρίνονται αναγκαίες για την οικονομία» (ο Γιώργος Τράγκας στη «ΧΩΡΑ»).

ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: «Ο Μιλτιάδης Εβερτ προέβη χθες σε μία αποκάλυψη η οποία συντάραξε την κυβέρνηση και οδήγησε τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη σε απώλεια ψυχραιμίας» (το πρώτο θέμα στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ»).

«ΑΛΛΑΓΕΣ» ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ: «Τι επιδιώκει μέσα από αυτές τις δημόσιες παρεμβάσεις ο κ. Εβερτ; Δεν τον απασχολεί το ότι η τακτική αυτή προκαλεί ζημιά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και ενισχύει ως μη όφειλε τις αντιδράσεις σ' αυτές;» (το πρώτο θέμα στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ετήσια ΚΕΡΔΗ ΕΩΣ 50.000 ευρώ ανά τραπεζοϋπάλληλο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Μαύρη τρύπα» 4,1 δισ. Ευρώ στα έσοδα του 2005

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προς ρήξη οι σχέσεις κυβέρνησης με Εβερτ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Βαριές κατηγορίες

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ» η κυβέρνηση για ασφαλιστικό

Η ΝΙΚΗ: Στην ποδιά των τραπεζιτών

ΑΠΟΦΑΣΗ: Ρουκέτες κατά Εβερτ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλοθι Εβερτ στο ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΥΣΙΚΑ πέφτουν οι βάσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Ως εδώ κύριε Εβερτ!

Η ΧΩΡΑ: Μονομαχία Εβερτ - Αλογοσκούφη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πού το πάει ο κ. Εβερτ;

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ αυτιά ο Καραμανλής

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΙΑΤΙ ΒΓΗΚΕ ΣΤΟ ΚΛΑΡΙ Ο ΕΒΕΡΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ στην κυβέρνηση

Η ΑΥΓΗ: Η κοινή δράση της αριστεράς έφερε τη νίκη στη Γαλλία

ΤΑ ΝΕΑ: Λασπόλουτρο κορυφαίων στη ΝΔ

ΕΘΝΟΣ: ΠΛΑΣΤΑ στοιχεία στη Βουλή από τον πρωθυπουργό

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Πάμε στοίχημα Κωστάκη;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ» τραντάζει την κυβέρνηση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ωχ! Ετοιμοι πάλι για... διάλογο «Απ' ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση προσπαθεί να υιοθετήσει την πρακτική και τη λογική του συνδικαλιστικού κινήματος για διάλογο. Βέβαια σε καμία περίπτωση ο όποιος διάλογος δεν μπορεί να είναι προσχηματικός και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διεξάγεται με την απειλή νομοθετημάτων ή τροπολογιών» (ο Βαγγέλης Μουτάφης, αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ / «ΕΘΝΟΣ»).

Θα εμφανιστούν... «Η Αρουντάτι Ρόι: προήδρευσε σε "ειδικό Διεθνές Δικαστήριο για το Ιράκ". Ανέγνωσε καταδίκη - κόλαφο για ΗΠΑ και Βρετανία... Πώς δεν εμφανίστηκαν εισέτι τα παπαγαλάκια του αμερικανισμού για να χλευάσουν τη σπουδαία Ινδή συγγραφέα, όπως είχαν κάνει τότε με τον Κώστα Καζάκο για μια "δίκη" στο Σύνταγμα;» (ο Γιάννης Τριάντης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ενα κρύο ντους φτάνει «Ξαναπροτείνω να πάνε επειγόντως όλοι διακοπές. Να ξεκουραστούν, να κάνουν τα μπάνια τους, να ξαναβρούν τους εαυτούς τους και να επιστρέψουν όχι άλλοι άνθρωποι, άλλα κόμματα κ.ο.κ. αλλά οι ίδιοι όπως ακριβώς τους ξέραμε τόσα χρόνια. Διότι, βρε παιδιά, σε αυτή τη χώρα ζούσαμε όλοι, λίγο - πολύ γνωριζόμασταν, δεν μπορεί να είχαμε κάνει τόσο λάθος σε όσα πιστεύαμε. Ούτε μπορεί να έχουν αλλάξει τα πάντα τόσο γρήγορα» (το σχόλιο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

Πάμε στοίχημα «Αναμφίβολα μια από τις αρετές του δικομματισμού είναι ότι στο στοίχημα "ποιος είναι ο διαπλεκόμενος και ποιος ο συκοφάντης" ο ένας στους δύο κερδίζει» (ο Γιώργος Βέλτσος στα «ΝΕΑ»).

Εργασιακό στο μεταναστευτικό; «Η ΕΜΥ προβλέπει καύσωνα. Το νου σας μη μας την πέσουν Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος. Τέτοιες μέρες περιμένουν...» (το σχόλιο στο «ΠΟΝΤΙΚΙ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ