Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση των αντεργατικών τροπολογιών
Η επιχείρηση ανατροπής ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, όπως προωθείται μέσα από τις δύο τροπολογίες για το ασφαλιστικό των τραπεζών και την «εθελούσια» απόλυση 6.000 εργαζομένων στον ΟΤΕ, πέρασε χτες στη Βουλή, με τη συζήτηση των σχετικών τροπολογιών στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
«Οι τροπολογίες αυτές δεν έπεσαν από τον ουρανό» είπε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη, τονίζοντας ότι είναι στην ουσία συνέπεια της πολιτικής που ακολουθούν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Η συμφωνία των δύο σε αυτήν την πολιτική, είπε, εκφράστηκε ανάγλυφα με την πρόσφατη υπερψήφιση στη Βουλή του «ευρωσυντάγματος» και από τα δύο κόμματα, όπου προβλέπεται η ενίσχυση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών εταιριών και ταυτόχρονα η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και η επιβολή της εργασιακής δουλείας.
Με αρχή τις δύο τροπολογίες, είπε η Ε. Παντελάκη, μπαίνουν στο στόχαστρο όλοι οι κλάδοι εργαζομένων και κάλεσε τους εργαζόμενους να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους αυτά τα ασφαλιστικά εκτρώματα και να μην εγκλωβιστούν πολιτικά στο να διαλέξουν ένα από τα δύο κόμματα τα οποία συναγωνίζονται για το ποιο θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ χαρακτήρισε απαράδεκτο το διαχωρισμό των εργαζομένων σε προσληφθέντες πριν και μετά το 1992 και ανέφερε τις θέσεις του Κόμματος για το θέμα: Ενιαίο ταμείο κύριας και επικουρικής σύνταξης, σύνταξη με 30 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης για μητέρες με ανήλικα παιδιά, ποσό σύνταξης που να αντιστοιχεί στο 100% του μισθού μετά από 30 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ.
Οσον αφορά τον ΟΤΕ και την «εθελούσια» απόλυση, έκανε λόγο για μέγιστη πολιτική υποκρισία, αφού το ΠΑΣΟΚ στη μεν Βουλή τάσσεται κατά της ρύθμισης στο δε σωματείο των εργαζομένων στον ΟΤΕ πρωτοστατεί στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Με αυτήν, είπε, επέρχεται χτύπημα της σταθερής εργασίας και αντικατάστασή της από συμβάσεις της μίας μέρας, εξέλιξη για την οποία ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ, ο οποίος καλούσε τους εργαζομένους να αξιοποιήσουν τα «θετικά» του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Αγοραστός παραδέχτηκε ότι με τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών θίγονται κυρίως οι ασφαλισμένοι μετά το 1992, οι οποίοι όπως είπε θα προσαρμοστούν στα όσα ισχύουν για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Τόνισε ότι η ρύθμιση στηρίζεται στο νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, ενώ για την «εθελούσια έξοδο» στον ΟΤΕ είπε ότι αυτή συναντάει την ευρύτατη κοινωνική συναίνεση, όπως φαίνεται από τη συμφωνία των εργαζομένων και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων!
Με υποκριτικές θέσεις παρουσιάστηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουσελάς, κάνοντας λόγο για απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, παραγνωρίζοντας ότι οι προσπάθειες αυτές άρχισαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι με τις τροπολογίες ανοίγει το σύνολο του ασφαλιστικού και ισχυρίστηκε ότι ανατρέπεται ο νόμος Ρέππα στον οποίο όμως στηρίζεται η σημερινή κυβέρνηση.
Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Γ. Δραγασάκης ισχυρίστηκε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δεν είναι μεμονωμένες, αλλά αποκαλύπτουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά.
Είχε προηγηθεί - παρά τα διάφορα προσχήματα και τις αντεγκλήσεις - συναινετική πρόταση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο συζήτησης του νομοσχεδίου και των τροπολογιών. Παρά το γεγονός ότι αρχικά το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες ως άσχετες με το συζητούμενο νομοσχέδιο, εν τέλει συναίνεσε να γίνει η συζήτησή τους σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μάλιστα, η κοινή συνεδρίαση συγκλήθηκε μέσα σε μισή ώρα(!) κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, που ορίζει ότι η ειδοποίηση για κάθε συνεδρίαση πρέπει να γίνεται 48 ώρες πριν την πραγματοποίησή της.
Εκφράζοντας τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη διαδικασία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος αφού υπενθύμισε ότι και επί ΠΑΣΟΚ σημαντικά θέματα έρχονταν στη Βουλή ως άσχετες τροπολογίες, είπε ότι για το ΚΚΕ δε συγκλήθηκε νομότυπα η κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών και τόνισε ότι είναι προσχηματική η συναίνεση που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη διαδικασία. Επίσης η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών, το περιεχόμενο των οποίων είναι απαράδεκτο.
Motion Team |
Η Απεργιακή Επιτροπή καταγγέλλει την κυβέρνηση, που «με τη βία της νομοθετικής εξουσίας, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, απαλλάσσει τις τράπεζες από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές. Με το "ΙΚΑ-ΕΤΑΤ" καθορίζει χειρότερο καθεστώς για όλες τις γενιές των εργαζομένων στις τράπεζες». Αποκαλύπτει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ που «δημαγωγεί», αλλά και της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ που «ανακαλύπτει δήθεν τώρα, ότι το αίτημά της για τη δημιουργία "ΙΚΑ-ΕΤΑΤ" με βάση το νόμο 3029, γίνεται μπούμεραγκ σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων».
Μπροστά στις εξελίξεις και καθώς η τροπολογία πήρε το δρόμο προς τη Βουλή, η Απεργιακή Επιτροπή, με βάση το πλαίσιό της -για: ενιαίο κλαδικό ταμείο κύριας ασφάλισης και ενιαίο κλαδικό επικουρικό, για όλες τις γενιές τραπεζοϋπαλλήλων, σε όλες τις τράπεζες, σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για μητέρες με ανήλικα παιδιά, σύνταξη το 100% του μισθού στα 30 χρόνια εργασίας - συνεχίζει τη δράση της, με περιφρούρηση των απεργιών και ενημέρωση των εργαζομένων. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο, καθώς - όπως υπογραμμίζει η Απεργιακή Επιτροπή - «η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, αναζητά τρόπους να εκτονώσει την όξυνση της αντιπαράθεσης, που φέρνει ο αγώνας»...
Γι' αυτό καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να συντονίσουν τον αγώνα τους και μαζί με το ΠΑΜΕ να δώσουν την απάντησή τους με μαχητική και δυναμική παρουσία στην απεργία στις 24 Ιούνη, που να είναι σε σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να έχει ο αγώνας μας προοπτική - σημειώνει η Επιτροπή - απαιτείται συσπείρωση πάνω σε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και συντονισμός μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Σύσκεψη για την ανεργία των ναυτεργατών, με τη συμμετοχή άνεργων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21). Η σύσκεψη διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής ανέργων, η οποία συγκροτήθηκε στις αρχές του μήνα με στόχο την ενδυνάμωση του αγώνα ενάντια στην ανεργία που πλήττει τους ναυτεργάτες.