ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εκδήλωση - παρέμβαση στη Μεγαλόπολη

Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των πολύμορφων παρεμβάσεων του ΠΑΜΕ στα πλαίσια του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς

Εκδήλωση - παρέμβαση για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, τους οποίους εργοδότες και κυβέρνηση έχουν μετατρέψει σε παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους, διοργανώνει την Τετάρτη, 25 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης, η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ. Μετά τη μεγάλη Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, τον επιτυχημένο 1ο Εργατικό Αγώνα Δρόμου και τις εκδηλώσεις για την Υγιεινή και Ασφάλεια και τη συμβολή της γυναίκας στους ταξικούς εργατικούς αγώνες, η εκδήλωση στη Μεγαλόπολη κλείνει το πρόγραμμα των πολύμορφων κεντρικών παρεμβάσεων που σχεδίασε το ΠΑΜΕ, στα πλαίσια του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ σε μια περιοχή που τα εργοδοτικά εγκλήματα πολλαπλασιάζονται. Κεντρική εισηγήτρια στην εκδήλωση θα είναι η Φλώρα Παπαδέδε, εργαζόμενη στη Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας στη ΔΕΗ και μέλος της Γραμματείας Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ. Στην εκδήλωση θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τεχνικούς ασφάλειας και γιατρούς Εργασίας που θα αναδείξουν το ζήτημα των επαγγελματικών ασθενειών, από σωματεία της περιοχής και σωματεία της ΔΕΗ και από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς.

Θα προβληθεί επίσης βίντεο του ΠΑΜΕ σχετικά με τα εργατικά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς. Παρέμβαση στην εκδήλωση θα κάνει ο Δήμος Κουμπούρης εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το πρωί της ίδιας μέρας θα γίνει περιοδεία κλιμακίου του ΠΑΜΕ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Στις 1 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, σχετικά με την πρωτοβουλία της Γραμματείας και την ανάγκη η εργατική τάξη να πάρει την υπόθεση προστασίας της ζωής της στα δικά της χέρια. Να συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ και να οργανώσει τον αγώνα της ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία, που δε διστάζει να θυσιάζει ζωές εργατών στο βωμό του κέρδους.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων

Πανηγυρίζουν οι εργατοπατέρες για τα... 542 ευρώ που θα παίρνουν για πρώτο μισθό οι εμποροϋπάλληλοι

Πρόκληση για τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους της χώρας, που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες δουλιάς, με το ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση να οργιάζει στον κλάδο, αποτελεί η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2005, την οποία υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας [ΠΑΣΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) - ΔΑΚΕ] με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΣΜΕ, ΣΕΛΠΕ)!

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ σύρθηκε για ακόμα μια χρονιά πίσω από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, με αποτέλεσμα η σύμβαση να κλείσει το Μάη και με «αυξήσεις» 0,5% πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το ποσοστό αύξησης που προβλέπεται με βάση τη νέα ΣΣΕ είναι 2,5% από 1/1/2005 και 3,5% από 1/9/2005. Ετσι, σύμφωνα με τα «ψίχουλα» που συμφώνησε η Ομοσπονδία, από 1/1/2005 ο πρώτος μισθός των εμποροϋπαλλήλων - πωλητών διαμορφώνεται στα 542,5 ευρώ καθαρά και από 1/9/2005 στα 561,5 ευρώ καθαρά!

Είναι τέτοια η προκλητικότητα των εργατοπατέρων της Ομοσπονδίας, που σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν, σαν «καλά συναιτεράκια» των εργοδοτών, ότι: «οι αυξήσεις αυτές είναι κατά 0,5% υψηλότερες από τις αντίστοιχες αυξήσεις της ΕΓΣΣΕ και επιτεύχθηκαν μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις σε μια δύσκολη χρονικά και οικονομικά συγκυρία»!

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μαρία Τσαγκατάκη, με δήλωσή της χαρακτηρίζει κατάπτυστη τη νέα ΣΣΕ. «Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία - συνεχίζει - απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου. Οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας συμφωνούν με τους εργοδότες σε αυξήσεις "ψίχουλα" για τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν δεκαπλασιαστεί! Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτές τις πλειοψηφίες, να συσπειρωθούν στα ταξικά τους σωματεία και το ΠΑΜΕ και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για 1.200 ευρώ βασικό μισθό, για κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, με πλήρη δικαιώματα».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αντιδρούν στις διασπαστικές μεθοδεύσεις

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων ενάντια στην επιχείρηση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη συγκρότηση διασπαστικών σωματείων και Ομοσπονδίας στο χώρο των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Τη μεθόδευση κατήγγειλαν σε σύσκεψή τους, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνταξιουχικών Σωματείων της Θεσσαλίας. Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι συνταξιούχοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτήν την προσπάθεια διάσπασης, να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν στα σωματεία τους κάθε τέτοια κίνηση, περιφρουρώντας την ενότητά τους.

Στη σύσκεψη εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα καταγγελίας στο οποίο, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι «η δημιουργία άλλης Ομοσπονδίας αποτελεί καθαρή διάσπαση». Και συνεχίζει: «Υπάρχει Ομοσπονδία με πλούσια αγωνιστική δράση και ιστορία δεκάδων χρόνων, γεγονός που, όπως φαίνεται, δεν αρέσει στους οργανωτές της διάσπασης, αφού γι' αυτούς κυρίαρχη είναι η πολιτική της συναίνεσης και του κοινωνικού διαλόγου».

Για «εκβιαστικές και διασπαστικές προσπάθειες» καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Αεροπορικών Εταιριών (ΤΕΑΠΑΕ).

«Οι διασπαστικές τους ενέργειες, υπογραμμίζει, μέσα από το "στήσιμο" άλλων σωματείων κλπ. πρέπει να πέσουν στο κενό, γιατί αποσκοπούν στο να καθυποτάξουν το συνταξιουχικό κίνημα στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής». Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Οι συνταξιούχοι κάθε χώρου και Ταμείου θα τους γυρίσουν την πλάτη. Τα διασπαστικά τους σχέδια δε θα περάσουν».

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΣΑ και Θυγατρικών Εταιριών σε ανακοίνωσή του δηλώνει: «Θα σταθούμε στο πλευρό του ενωμένου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τα αγωνιστικά σωματεία και τη δυναμική της Ομοσπονδίας μας, τους αγώνες της οποίας στηρίζουμε».

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ΙΚΑ - ΤΕΑΜ - Επισιτιστών προειδοποιεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «θα τσακίσουμε κάθε διασπαστική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στο σωματείο όσο και στην Ομοσπονδία μας».


ΟΤΕ
Ανάπαυλα στο διάλογο

«Συμπαιγνία» και στη ...διακοπή των διαπραγματεύσεων κατάφεραν τελικά η διοίκηση του ΟΤΕ και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Ετσι, οι δύο πλευρές ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στην κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει με νομοθετική ρύθμιση τα αντεργατικά της σχέδια στον ΟΤΕ, χωρίς να περιμένει τη συμφωνία των δύο πλευρών. Τα σχέδια προβλέπουν τη δραματική συρρίκνωση του προσωπικού και πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μέσω της κατάργησης της μονιμότητας για το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό.

Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την ΟΜΕ - ΟΤΕ ανήγγειλε χτες ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, κάνοντας λόγο για «υπαναχώρηση» της Ομοσπονδίας «σε ήδη συμφωνημένο όρο σχετικά με το θέμα της υπαγωγής των νεοπροσλαμβανομένων στην εργατική νομοθεσία και ειδικά σε ό,τι θα αφορά στην καταγγελία των συμβάσεών τους». Στην ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΤΕ, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, εάν δε βρεθεί λύση στο θέμα ως το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της σε νομοθετική ρύθμιση.

Το ενδεχόμενο αυτό εξυπηρετεί και την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Παρόλο που έχει βάλει την υπογραφή της στο σχέδιο πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και νέας δραματικής συρρίκνωσης του προσωπικού, δε θα χρεωθεί την υλοποίησή του. Μια τακτική πέρα για πέρα στείρας αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζουμε ότι στη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και ΟΜΕ - ΟΤΕ προβλέπεται ότι από δω και πέρα οι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Κάτι που παραδέχεται και η ίδια η ΟΜΕ - ΟΤΕ με χτεσινή ανακοίνωση - απάντηση στην ανακοίνωση του ΟΤΕ. Πρακτικά η συμφωνία αυτή οδηγεί στην κατάργηση της μονιμότητας.

Ο λόγος διακοπής των διαπραγματεύσεων ήταν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θέλει στις ρυθμίσεις που αφορούν τους νεοπροσλαμβανόμενους να προβλέπεται ότι ο εργοδότης μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι είκοσι εννιά απολύσεις το μήνα χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Προσωπικού. Η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ απορρίπτει μια τέτοια πρόταση. Διαφωνία χωρίς ουσία, καθώς οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας έχουν την πλειοψηφία στο Συμβούλιο.

Τιμή στους πρωτοπόρους εργάτες

Εκδήλωση τιμής διοργανώνει την Τρίτη, 24 Μάη, στις 6.30 μ.μ., ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ, για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης, που έπεσαν στον αγώνα για το 8ωρο, στο Σικάγο, την 1η Μάη 1886, αλλά και για όλους τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στους ταξικούς εργατικούς αγώνες μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα «Η αξία της συγκέντρωσης, διαφύλαξης, αξιοποίησης και προβολής των ιστορικών αρχείων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος» διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αρτας τη Δευτέρα 23 Μάη στις 7:30 μ.μ. στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ